Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας επισήμανε ότι για να αναρρώσει η σλοβενική οικονομία πρέπει να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μέτρα τα οποία θα εξισορροπούν τη σχέση του κόστους εργασίας με την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας ο τομέας των κατασκευών εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από την οικονομική κρίση, ενώ θετικό δείγμα είναι η μείωση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή η σλοβενική κυβέρνηση προχωρά στην επανέναρξη του διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι: άνδρες με προϋπηρεσία 43 ετών θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών, ενώ οι γυναίκες, με προϋπηρεσία 41 ετών θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 58 ετών.

Τα εργατικά συνδικάτα δε συμφωνούν με αυτή τη πρόταση και εμμένουν στις δικές τους θέσεις. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση της κυβέρνησης.