Το δενδρολίβανο μπορεί να μην είναι το πρώτο συστατικό που σκέφτεστε όταν πρόκειται για τη ρουτίνα φροντίδας των μαλλιών σας -αλλά είναι κάτι περισσότερο από ένα αρωματικό μεσογειακό βότανο. Σε μορφή ελαίου, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως θεραπεία για το τριχωτό της κεφαλής και τις άκρες των μαλλιών και, όπως και το νερό ρυζιού, το νερό δενδρολίβανου είναι γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα θαυματουργό DIY ξέβγαλμα για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Bustle ο Nunzio Saviano, ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου Nunzio Saviano, οι μαλακτικές ιδιότητες του δενδρολίβανου βοηθούν στο να μαλακώσει το τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που βοηθά στην προώθηση της βέλτιστης κυκλοφορίας για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. «Το έλαιο δενδρολίβανου έχει, επίσης, διαφημιστεί για την ικανότητά του να προλαμβάνει δυνητικά την τριχόπτωση και να διευκολύνει την ανάπτυξη των μαλλιών τόσο αποτελεσματικά όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (όπως η μινοξιδίλη) για τις ανησυχίες σχετικά με την αραίωση των μαλλιών», λέει ο Saviano στο Bustle.

Ο επαγγελματίας κομμωτής προσθέτει ότι το αντιφλεγμονώδες συστατικό έχει, επίσης, αντισηπτικές ιδιότητες που βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην πρόληψη της απολέπισης και της πιτυρίδας, αφήνοντας το τριχωτό της κεφαλής να αισθάνεται καταπραϋνόμενο και αναζωογονημένο. «Όλοι οι τύποι μαλλιών μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση μιας θεραπείας με έλαιο δενδρολίβανου, ιδιαίτερα όσοι έχουν λεπτά, αραιά μαλλιά ή όσοι έχουν παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής όπως φαγούρα ή πιτυρίδα».

Πώς να χρησιμοποιήσετε το δενδρολίβανο για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών

νερό με δενδρολίβανο

«Ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών, το δενδρολίβανο μπορεί να ενσωματωθεί σε μια θεραπευτική αγωγή περιποίησης μαλλιών μέσω σαμπουάν που περιέχουν το συστατικό, προϊόντων styling ή θεραπείας ή χρησιμοποιώντας έλαιο δενδρολίβανου ως θεραπευτική θεραπεία leave-in μία ή δύο φορές την εβδομάδα», λέει ο Saviano. Η Dr. Nazanin Saedi, δερματολόγος με έδρα τη Φιλαδέλφεια, ενθαρρύνει, επίσης, τη συχνή χρήση, αλλά λέει να είστε προσεκτικοί πριν το χρησιμοποιήσετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Μην κοιμάστε με αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος».

Η χρήση του είναι αρκετά απλή και ο Saviano τονίζει τη συνολική ευελιξία του δενδρολίβανου. «Το έλαιο δενδρολίβανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους», λέει. «Αναζητήστε υψηλής ποιότητας, βιολογικές και ελάχιστα επεξεργασμένες μορφές. Το καθαρό έλαιο δεντρολίβανου είναι ο ευκολότερος τρόπος χρήσης αυτής της θεραπείας και μπορείτε να το βρείτε αρκετά εύκολα». Το Bustle προτείνει, ακόμη, να το χρησιμοποιείτε σε μορφή ελαίου και να το αναμειγνύετε με ένα έλαιο φορέα, όπως λάδι καρύδας, jojoba ή argan.

Το DIY νερό δενδρολίβανου που έχει γίνει viral στο TikTok

@skyemareewheatley

Swear i’ve already seen a difference 😂🥹✌️✨ #magic #rosemarywater

♬ original sound – Skye Maree Wheatley-Young

Ενώ υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα μαλλιών με δενδρολίβανο στην αγορά, το BeautyTok δημιούργησε μία εύκολη DIY συνταγή για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη του συστατικού απευθείας από την πηγή.

Αγοράστε ένα μπουκέτο δενδρολίβανου και τοποθετήστε τα κλαδάκια σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, αφήνοντας το μείγμα να βράζει μέχρι το νερό να πάρει μια βαθιά κεχριμπαρένια απόχρωση -και για λίγη επιπλέον αποτελεσματικότητα, ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου όσο περιμένετε.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, τοποθετήστε το σε ένα έξυπνο μπουκάλι ψεκασμού και αποθηκεύστε το στο ψυγείο μέχρι και μερικές εβδομάδες.