Για πολλούς λάτρεις του καφέ, η διαμονή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με καφετιέρα είναι μια αναγκαιότητα. Ωστόσο, πόσο πραγματικά ασφαλής είναι η χρήση της; Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, οι καφετιέρες ξενοδοχείων και κοινών καφέ είναι συχνά γεμάτες μικρόβια και βακτήρια.

Μετά από δειγματοληψία και μελέτη 10 διαφορετικών μηχανών διάσημου brand, οι ερευνητές βρήκαν πολλαπλά στελέχη βακτηρίων που ζουν μέσα στις μηχανές, μερικά από τα οποία μπορεί να συνδέονται με σοβαρές λοιμώξεις και ασθένειες.

καφετιέρα ξενοδοχείου

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση της καφετιέρας στα δωμάτια ξενοδοχείων

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν, για πρώτη φορά, ότι η έκπλυση καφέ από τυπικές μηχανές κάψουλας είναι ένα πλούσιο υπόστρωμα για την ανάπτυξη βακτηρίων», ανέφερε η μελέτη.

Δεδομένου ότι οι καφετιέρες στο δωμάτιο δεν απολυμαίνονται συνήθως με καθαρισμό μεταξύ των επισκεπτών λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί, πιθανότατα θα πρέπει να καθαρίσετε τη μηχανή μόνοι σας εάν θέλετε να αποφύγετε την κατάποση δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, αναφέρει το healthdigest.com.

καφετιέρα ξενοδοχείου

Πώς να καθαρίσετε σωστά μια καφετιέρα ξενοδοχείου

Παρά τον μύθο, το ζεστό νερό από μόνο του δεν είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει τα μικρόβια και τα βακτήρια που κρύβονται στις καφετιέρες. Αν θέλετε να απολυμάνετε σωστά την καφετιέρα του ξενοδοχείου σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξύδι. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το ξύδι απομακρύνει τη συσσώρευση μετάλλων στις καφετιέρες και απομακρύνει κάθε μούχλα και βακτήρια. Εάν έχετε μια παραδοσιακή καφετιέρα, μπορείτε να την καθαρίσετε πλένοντας πρώτα όλα τα αφαιρούμενα μέρη με σαπούνι και ζεστό νερό.

«Η καράφα, το καπάκι και το καλάθι του φίλτρου θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με ζεστό νερό και σαπούνι», εξήγησε στην HuffPost η Carolyn Forté, διευθύντρια του Εργαστηρίου Οικιακών Συσκευών και Προϊόντων Καθαρισμού στο Good Housekeeping Research Institute.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το healthdigest.com, μια καφετιέρα που χρησιμοποιείται καθημερινά θα πρέπει να καθαρίζεται από τα άλατά της περίπου μία φορά το μήνα σε περιοχές με σκληρό νερό και κάθε δύο έως τρεις μήνες σε περιοχές με μαλακό νερό.