57
loading
Γράφει
ο Κωνσταντίνος Κάλτσας

Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο κλοιό από την πανδημία του κορονοϊού και τα κράτη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν την απειλή από την εξάπλωση του ιού που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του περασμένου έτους στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Ήδη η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ κλυδωνίζονται, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν πληρώσει βαρύ φόρο, έχοντας πολλά θύματα από τον νέο κορονοϊό, και με το σύστημα υγείας τους να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Στην Ελλάδα κάθε μέρα ανακοινώνονται νέα κρούσματα αλλά και νεκροί, ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις,  η ανοδική καμπύλη εξάπλωσης του ιού ακολουθεί μία πιο ήπια πορεία.

«Μέσα στις επόμενες μέρες η κρίση θα κορυφωθεί σε χώρες της Ευρώπης»

Στις δύσκολες περιόδους σαν και αυτή οι άνθρωποι συνηθίζουν να αναζητούν απαντήσεις από τους επιστήμονες.

Εμείς επικοινωνήσαμε την Τρίτη 24 Μαρτίου με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιο Ανδρουλάκη, ο οποίος προσεγγίζει με μαθηματικά μοντέλα την επιδημία, μιλώντας για την περίοδο κορύφωσης αλλά και αποκλιμάκωσης του φαινομένου.

«Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε εξηγεί τη χρονική πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, όχι την ποσοτική. Δηλαδή δεν εξειδικεύεται να μας πει πόσα κρούσματα θα έχουμε αύριο, μεθαύριο ή σε 10 μέρες. Το μοντέλο εξειδικεύεται με βάση την πορεία που έχει καταγραφεί, να δείξει σε πόσες μέρες αναμένεται να κορυφωθεί. Αυτή είναι η διαφορά με άλλα μοντέλα που υπάρχουν, ότι εστιάζει στη χρονική εξέλιξη και όχι στην αριθμητική, την ποσοτική» λέει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο καθηγητής, που εξειδικεύεται στις Ποσοτικές Μεθόδους, κάνει μία συνολική επισκόπηση του φαινομένου:

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, γιατί στην Αμερική τώρα ξεκινάει η εξέλιξη του φαινομένου. Στην Ευρώπη αναμένεται μέσα στις επόμενες 8 με 10 μέρες να αρχίσουν μία μία οι χώρες να κορυφώνονται. Επομένως έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε μια μεγαλύτερη περίοδο όπου θα ακούμε δυστυχώς για άσχημα γεγονότα τύπου Ιταλίας.

Τα νούμερα που μπορεί να φανταστεί κάποιος βλέποντας ότι η χρονική εξέλιξη θα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό για 1 μήνα είναι πολύ μεγάλα. Είναι σε εξέλιξη κάποιες περιοχές οι οποίες δεν είχαν μπει μέχρι τώρα. Για παράδειγμα η Ισπανία ακολουθεί τον δρόμο της Ιταλίας. Μακάρι να διαψευστούμε όλοι, αλλά τα νούμερα αυτό δείχνουν. Η Αγγλία ενδεχομένως να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί για παράδειγμα στις πολύ μεγάλες πόλεις της Αμερικής, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες. Ή στην Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με εκατομμύρια κόσμο. Αν εκεί τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα δεν μπορώ να φανταστώ σε τι νούμερα μπορεί να φτάσει».

Ποιο είναι το στοίχημα των ελληνικών Αρχών για την κορύφωση του ιού

Τι λέει όμως ο καθηγητής για την κατάσταση στην Ελλάδα;

«Στην Ελλάδα, με τα στοιχεία προ της απαγόρευσης κυκλοφορίας, υπήρχε η αίσθηση ότι η κορύφωση θα γίνει τις επόμενες 8 με 10 μέρες. Με τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή θα εκτιμηθεί πάλι αν καταφέραμε να μεταθέσουμε λίγο την ημερομηνία της κορύφωσης. Και αυτό νομίζω ότι είναι το στοίχημα, αυτό που προσπαθούν να πετύχουν, να φέρουν την κορύφωση του φαινομένου αργότερα για δυο λόγους:

- Και να μπούμε μέσα στο καλοκαίρι ευελπιστώντας να σβήσει η θερμοκρασία τον ιό

- και να μην δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος, μην ξαφνικά γεμίσουν οι εντατικές και τα νοσοκομεία με αρρώστους».

Ποιο είναι όμως το βασικό επιχείρημα της μελέτης του κ. Ανδρουλάκη;

«Κατά μέσο όρο ο χρόνος της κορύφωσης του φαινομένου είναι ο ίδιος με τον χρόνο της αποκλιμάκωσης. Αυτό είναι και ένα δεύτερο σημείο το οποίο πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όσοι δεν είμαστε γιατροί και παρακολουθούμε τι γίνεται. Όσο χρόνο χρειάστηκε για να φτάσει στην κορύφωση άλλο τόσο θα χρειαστεί για να σβήσει. Δηλαδή θα μπούμε μετά σε μία φάση όπου τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται αλλά τα μέτρα δεν θα αρθούν. Γιατί θα είναι επικίνδυνο να μην ξαναγεννήσουμε το φαινόμενο».

Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα

- Ποιο είναι το διάστημα που μπορεί να χρειαστεί για κορύφωση και αποκλιμάκωση του φαινομένου;

«Στην Κίνα και στη Νότια Κορέα που έχει γίνει ένας κύκλος, οι χρόνοι ήταν περίπου ίσοι. Δηλαδή χρειάστηκε δύο βδομάδες περίπου να κορυφωθεί και άλλες δύο βδομάδες να σβήσει. Και σταδιακά αν το κοιτάξουμε χρονικά, το σβήσιμο διαρκεί λίγο παραπάνω από ό,τι η έναρξη. Στην Ευρώπη τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα νούμερα. Δηλαδή σε 3-4 βδομάδες να κορυφωθεί, γιατί τα μέτρα που χρησιμοποιούν πλέον είναι πιο αυστηρά. Μαθαίνουμε από ό,τι μας έχει βρει.

Επομένως θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος. Αν εκτιμήσουμε ότι σε περίπου 7 με 1ο μέρες από τώρα θα έχουμε την κορύφωση, για παράδειγμα στην Ελλάδα, έχουν περάσει και 2 βδομάδες ήδη με μέτρα, μιλάμε για 3 βδομάδες μετά τις επόμενες 10 μέρες. Άρα μπορεί να χρειαστούν και 3 με 4 βδομάδες.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης και μάλιστα ήπιας. Θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα τα πράγματα».

- Το ότι η κλιμάκωση είναι ήπια, σημαίνει ότι θα κρατήσει περισσότερο;

«Κατά τη γνώμη μου ναι. Τα σημερινά στοιχεία μου δείχνουν ότι η κορύφωση για την Ελλάδα θα είναι σε 6 έως 9 μέρες. Με πιο πιθανό το 8 ή το 9. Επομένως για να ξαναέρθουμε στο σήμερα, στην εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, θα χρειαστούν άλλες 6 έως 9 μέρες από τότε».

- Έπειτα θα ακολουθήσει η ύφεση;

«Η ύφεση αλλά με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα, και μετά θα θέλει μια προσοχή. Τώρα δεν μιλάω σαν μαθηματικός, αλλά ανθρώπινα. Όταν θα αρχίσει το κλίμα ευφορίας, ότι πάνε καλά τα πράγματα. Εκεί χρειάζεται μια προσοχή. Γιατί παρακολουθώντας τα στοιχεία της Νότιας Κορέας, έχουν τώρα 7 μέρες που έχουν αρχίσει πάλι να ανεβαίνουν τα νούμερά τους, σαν να υπάρχει έναρξη δεύτερου κύκλου. Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι επιστρέφουν από το εξωτερικό άτομα, ωστόσο και εμείς έχουμε στην Ελλάδα. Τόσος κόσμος είναι εγκλωβισμένος γύρω γύρω. Θα γυρίσει κάποια στιγμή. Δεν έχει επιστροφή στην κανονικότητα το πράγμα».

Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές

«Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε δεν είναι στατιστικό. Τα περισσότερα μοντέλα που χρησιμοποιούνται και έχουμε δει αυτές τις μέρες, που κάνουν ποσοτικές προβλέψεις, προέρχονται από τον χώρο της οικονομετρίας, δηλαδή από τους αναλυτές των οικονομικών δεδομένων οι οποίοι αναλύουν συνέχεια χρονοσειρές χρηματιστηρίων. Χρηματιστηριακούς δείκτες, οικονομικούς δείκτες. Από εκεί προέρχονται τα περισσότερα εργαλεία που υπάρχουν. Ακόμη και τα επιδημικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, η βάση τους είναι τέτοια εργαλεία.

Η διαφορά του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ότι παίρνει τα σημεία της χρονοσειράς και υπολογίζει έναν συγκεκριμένο δείκτη που είναι χαρακτηριστικός του φαινομένου και όχι των αριθμών που βλέπουμε μπροστά μας. Αν τον γνωρίζαμε αυτόν τον αριθμό, που λέγεται σταθερά Lipschitz, αν την γνωρίζαμε αυτή τη σταθερά για αυτό το φαινόμενο θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το πότε θα συμβεί το μέγιστο. Ακριβώς. Με απόλυτη ακρίβεια. Επειδή δεν την γνωρίζουμε, η μέθοδος αυτή προσπαθεί να την προσεγγίσει.

Αυτή η σταθερά Lipschitz λοιπόν είναι χαρακτηριστική της άγνωστης συνάρτησης που ισχύει πίσω από την εξάπλωση του φαινομένου. Αυτό το καθιστά ικανό να μετρήσει το πότε θα συμβεί κάτι, αλλά να μην μπορεί να μας πει πόσο θα είναι αυτό το κάτι. Αυτή είναι η διαφορά» μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

- Ποιες είναι όμως οι διαφορές από χώρα σε χώρα;

«Οι χώρες έχουν διαφορετικούς παράγοντες γιατί η κάθε μία ακολουθεί τη δική της πολιτική. Αν φανταστούμε το φαινόμενο σαν παγκόσμιο, είναι μία η σταθερά. Η κάθε χώρα αν το φαινόμενο αυτό διαρκούσε πάρα πολύ θα έφτανε και θα είχε την ίδια σταθερά. Το φαινόμενο είναι το ίδιο, απλά η έντασή του διαφέρει σε κάθε χώρα ανάλογα με τα μέτρα που λαμβάνονται. Παίρνοντας λοιπόν τα στοιχεία μόνο από μια χώρα, μετράμε ένα μικρό κομμάτι της γενικής συνάρτησης που αφορά αυτή τη χώρα και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει το θέμα».

Τα αποτελέσματα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης

Έχουν φανεί κάποια αποτελέσματα από τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση;

«Με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, η εκτίμηση για την Ελλάδα ήταν ότι η κορύφωση θα συμβεί στις 28 Μαρτίου. Ήδη αυτό έχει πάει για τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Άρα το αποτέλεσμα εκείνων των μέτρων είναι η μετάθεση η χρονική κατά μία βδομάδα» τόνισε ο καθηγητής.

- Πώς κρίνετε τα μέτρα που πάρθηκαν;

«Δεν έχουμε όλη την πληροφορία. Αν το δούμε από την πλευρά της δημοκρατίας είναι σαφέστατα υπερβολικά. Αν όμως έρθουμε στη θέση των ανθρώπων αυτών που παίρνουν απόφαση και έχουν μπροστά τους τον κίνδυνο ξαφνικά να γεμίσουν οι εντατικές και να αρχίσει να πεθαίνει ο κόσμος στον δρόμο, εκεί δίνω μια πολύ οσβαρή δικαιολογία σε αυτό που έχει γίνει.

Επίσης - ξεφεύγοντας από το επιστημονικό πεδίο - δεν είναι καλό να εξαντλείς όλα τα μέτρα που έχεις σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά δεν έχουμε όλη την πληροφορία. Όλη αυτή την πληροφορία που συλλέγουν οι άνθρωποι που ασχολούνται και παίρνουν τις αποφάσεις - δεν μιλάω σε πολιτικό επίπεδο, μιλάω για τους λοιμωξιολόγους, την επιτροπή που ασχολείται - νομίζω ότι μάλλον σοφά μέχρι στιγμής πράττουν. Αυτό έχει φανεί. Τουλάχιστον σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες δεν πρόσεξαν τόσο πολύ στην αρχή φαίνεται το αποτελέσματα είχαμε».

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε και για το μέτρο της καραντίνας;

«Λόγω του παγκόσμιου πανικού που έχει δημιουργηθεί, είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που θα έπρεπε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από τη γρίπη είναι πιο πολλά τα θύματα παγκοσμίως παρά από τον κορονοϊό. Δεν πήραμε και κανά τρελό μέτρο για να αποφεύγουμε τη μετάδοση της γρίπης. Είναι η μορφή αυτού του ιού βέβαια που είναι πολύ πιο επιθετική από μία γρίπη, που έχει δημιουργήσει πανικό.

Ωστόσο για αυτούς που πεθαίνουν από την πείνα, δεν ασχολείται κανένας με κανέναν τρόπο. Νομίζω ότι όσο θα περνάει ο καιρός και θα συνηθίζουμε στην ιδέα, θα το απομυθοποιούμε κιόλας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία υπερβολή στην αντίδρασή μας. Όταν όμως ο άλλος αγωνία αν θα ζήσει, δεν είναι ψύχραιμος για να συζητήσει τέτοια θέματα.

Τώρα το να μείνουμε σπίτι για 15-20 μέρες μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Αλλά αν μείνεις 2, 3 ή 4 μήνες;».

Όσο για το μέλλον ο καθηγητής μίλησε μάλλον με σκεπτικισμό:

«Δεν είμαι γιατρός, αλλά όπως ο ιός Η1Ν1 ήρθε και έμεινε, έτσι και αυτός ο ιός δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστεί. Ακόμη και αν βρεθεί το εμβόλιο, κάπου κάπως σε κάποιο σημείο θα μένει. Άρα μια πιθανή μετάλλαξή του ενδεχομένως θα είναι επιθετική. Νομίζω ότι δεν είναι καλή εξέλιξη αυτό που έχει συμβεί».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

57
σχόλια
 1. avatar ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΓΊΑ ΜΑΤΡΩΝΑ

  Ὁ Θεός Πατέρας μας διά τῶν πρεσβειῶν τῆς Κυρίας Θεοτόκου, τῶν Ἁγίων καί Θαυματουργῶν καί Ἱαματικῶν Ἀναργύρων καί τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Ἰατροῦ, νά μᾶς ἐνισχύει ὅλους μας σ\' αὐτές τίς δύσκολες ἡμέρες πού διερχόμεθα.

 2. avatar τίνα μιρ

  Θεωρώ πως λογικό είναι να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας για 28 μέρες, ή όσο παραπάνω χρειαστεί. Στην Κίνα κλείστηκαν για 2 μήνες !! Εμείς τι είμαστε και δεν μπορούμε. !!!!

  1. avatar Ευη. Λιασκου

   Ο βλάχος κ ο λαγός αλλάζει;;;;
   Σιγά μην κάτσουν σπίτι τους οι Έλληνες οι γλεντζέδες....να μην φάνε το παιδάκι τους κ το κόψιμο τους

  2. avatar Ζζζζζζ

   Τι επαγγελεστε???

 3. avatar Ellraiser

  [LIVE] Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News
  Ζωντανή μετάδοση του ιού στο youtube
  https://www.youtube.com/watch?v=qgylp3Td1Bw

 4. avatar Ριτσα 2

  Τον Δεκέμβρη που γινόταν ο χαμός στην Κίνα δεν θα μπορούσε να έχει έρθει στην Ελλάδα; λέω τώρα εγω

 5. avatar Η Σοσιαλισμός ή η βαρβαρότητα που ζούμε

  Χειρότερος ιός,ακόμα και από τον κορωνοϊό, είναι ο καπιταλισμός, ο οποίος λειτουργεί σαν αυτοάνοσο νόσημα σε έναν ζωντανό οργανισμό και απειλεί την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας,αν δεν ανατραπεί άμεσα από ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα τον Σοσιαλισμό όπως έλεγε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν από το 1949.

 6. avatar Α.Γ.

  Για τη φτώχεια που θερίζει εκατομμύρια στον κόσμο κάθε χρόνο δεν βλέπω τόσο ενδιαφέρον.Μάλλον οι φτωχοί δεν είναι άνθρωποι

 7. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΙΟ.
  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ.
  ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ

 8. avatar Katrgia

  Κλειστηκαμε όλοι μέσα και ακολουθούμε οδηγίες . Κλείστε τα σύνορα τα αεροδρόμια τα λιμάνια για όλους τους εισαγόμενους από εδώ και περα. Όσο έρχονται θα απλώνεται ο ιος θα κινδυνεύουμε ολοι και δε θα σταματήσει η καραντίνα. Όποιος ήρθε ήρθε. Γιατί πρέπει να επιστρέψουν αυτοί που ζουν σπουδάζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό? Να μεινουν εκεί που είναι για το καλό όλων μας.

  1. avatar Κατερίνα82

   ΘΑ συμφωνήσω απόλυτα κλείστε τα πάντα να μήν ερχεται κανενας από έξω να κάτσουν όλοι εκει που ειναι τι διάολος έρχονται εδώ

 9. avatar ΑΣΤΕΓΟΣ

  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΙΠΤΟΥΜΕ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ.

 10. avatar ΕΥΤΥΧΩΣ

  ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. Η ΦΥΣΗ ΗΡΕΜΗΣΕ. Ο ΘΕΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΩΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

 11. avatar Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ

  ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ. ΟΠΟΥ Η ΑΠΛΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΤΣΟΥΠ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΑΝΟΦΑΓΟΙ.

  1. avatar Σήφης Ατσαλάκης

   Η κομμουνιστική Κούβα σανοφάγε τα πάει περίφημα στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, μάλιστα στέλνει υγειονομικές ταξιαρχίες αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο και στις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες όπως η Ιταλία και αλλού.Και στη Κίνα σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις πρόβατο,έχει παλινορθωθεί ο καπιταλισμός εδώ και 40 χρόνια

 12. avatar Metafrastis

  ????????????????
  Επομένως θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος. Αν εκτιμήσουμε ότι σε περίπου 7 με 1ο μέρες από τώρα θα έχουμε την κορύφωση, για παράδειγμα στην Ελλάδα, έχουν περάσει και 2 βδομάδες ήδη με μέτρα, μιλάμε για 3 βδομάδες μετά τις επόμενες 10 μέρες. Άρα μπορεί να χρειαστούν και 3 με 4 βδομάδες.

 13. avatar Άννα Α

  Και γιατί πρέπει να έχουμε ξέσπασμα; πονηρό μου ακούγετε αυτό. Και γιατί δεν κολλάνε οι νέοι άνθρωποι; απ τον κοροναϊό; έχω και μία απορία. Όλος ο κόσμος το λέει κοροναϊό εμείς εδώ κορονοϊό.

  1. avatar Γιώργος Τσουκνίδας (για τον τύπο κορον-ο-ϊός)

   Στην Ελληνική η μετάβαση από το α΄ στο β΄ συνθετικό των σύνθετων λέξεων γίνεται κατά κανόνα με το συνδετικό φωνήεν ο, το οποίο αποτελεί τον αρμό των συνθετικών, που ενισχύει τον βαθμό σύνδεσής τους. Έτσι λέμε: θαλασσοπούλι, κονσερβοκούτι, λαμπόγυαλο, λιμνοθάλασσα, χιονόνερο, κλεφτοπόλεμος κ.λπ. κ.λπ. Γι\' αυτό και η απόδοση της λέξης coronavirus με τον τύπο κορονοϊός/κορωνοϊός.

  2. avatar criskalts

   Κοροναϊός είναι αλλά μικρή σημασία έχει αυτό.
   Οι νέοι άνθρωποι και τα παιδιά κολλάνε κανονικά τον ιό αλλά λόγω ισχυρού ανοσοποιητικού και έλλειψης υποκείμενων νοσημάτων ή δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή αυτά είναι πολύ ελαφριά και συνεπώς η θνησιμότητα από τον ιό είναι ελάχιστη.

   1. avatar Κορωνιός

    ΧΑΧΑΧΑΧΑ το βρήκες αγράμματο υποκείμενο

 14. avatar Εγώ παιδιά

  Είναι δασκάλα. Τι θα γίνει? Θα ανοίξουν τα σχολεία η\' να μπω από τώρα επίσημα σε mood διακοπών?

 15. avatar O ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

  Ξερει τι λεει.Μπορει να μην ειναι γιατρος αλλα τα παντα στη ζωη ειαι μαθηματικα και στατιστικη.Η ιατρικη εξελισσεται χρησιμοποιοντας παντου στατιστικα και μαθηματικα μοντελα.

 16. avatar Γιώργος Πέραμα

  \"Και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί για παράδειγμα στις πολύ μεγάλες πόλεις της Αμερικής, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες. Ή στην Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με εκατομμύρια κόσμο. \"

  Κρυφός (ή φανερός) Χρυσαυγίτης ο Έλληνας \"επιστήμονας\"? Ή απλά μπορεί να είναι άλλος ένας τυπικός $κατόψυχος Έλληνας, σαν τον Παϊσιο. \"Κάνω κακές προβλέψεις για τους εχθρούς.\" Πίσω στον αποστολέα επί του 100!

 17. avatar re re

  Κλείστο ρε ανωμαλο. δεν ξερεις τι σου γίνεται αμόρφωτο.

  1. avatar @,re re

   Εσύ μην ανησυχείς
   τα ζωα δεν κολλάνε

  2. avatar criskalts

   ZIKO εσύ ρε;;

 18. avatar Βαγγέλης101

  Στην Ελλάδα δεν είμαστε παρά «300 ντουφέκια». Δεν έχουμε την πολυτέλεια της Ισπανίας ή της Ιταλίας των 60.000.000.

  Οι Έλληνες έχουν δείξει ανώτερο χαρακτήρα και κοινωνικό πολιτισμό σε σχέση με πολλούς άλλους λαούς Ευρωπαικούς και μη.

  Το «οικοσύστημα μας» και τα επιμέρους «οικοσυστήματα» που το απαρτίζουν πχ οικονομικό, υγειονομικό, περιβαλλοντικό και που είναι αλληλένδετα είναι πολύ ευαίσθητο κυρίως λόγω της παγκοσμιοποίησης.
  Η πανδημία έφερε οικονομική ύφεση αλλά καθάρισε η ατμόσφαιρα.

  Από τα σχόλια και τα άρθρα και από το γεγονός οτι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, καταλαβαίνει κανείς ότι επιστήμονες και οικονομικοί παράγοντες ψάχνουν την χρυσή τομή.
  Η χρυσή τομή, σε πρώτη φάση θα είναι το κοκτέιλ ή το μίγμα των φαρμάκων που θα αμβλύνουν, θα περιορίζουν δραστικά τα σοβαρά συμπτώματα του ιού στην πλειονότητα των ασθενών.
  Τότε η ζωή σιγά σιγά θα γυρίσει στους ρυθμούς που γνωρίζαμε. Τότε η αντιμετώπιση θα είναι η ίδια με αυτή των άλλων ιώσεων (Η1Ν1 κτλ).
  Δεν πρόκειται να περιμένει κανείς για το εμβόλιο του χρόνου όπως σωστά λένε ή εννοούν πολλοί σχολιαστές του άρθρου. Γιατί απλά όπως θα λέγαμε μεταξύ μας «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ!!!»

 19. avatar ΖΙΚΟ

  TO KALYTERO FARMAKO GIA MENA EINAI TO GNHSIO MELI MEGALH BOHUEIA GIA TON ORGANIMO

  1. avatar criskalts

   Σταματήστε ρε ψεκασμένοι να λέτε το μακρύ και το κοντό σας.

   1. avatar Να σταματήσουμε εμεις

    και να σχολιάζεις μόνο εσύ
    δεξιε ψάλτη!

    1. avatar criskalts

     Ψάλτης, είτε δεξιός είτε αριστερός, δεν θα μπορούσα να γίνω ποτέ επειδή είμαι κακοφωνίξ.

    2. avatar εσυ βλεπε ποδεμος…

     δολοφονοι των ισπανων...θελουν κι αυτοι ελευθεριες και ας πεθανουν...χθες 980 νεκροι......ο εγκεφαλος σας καηκε απο τις ιδεοληψιες .....κοτρωνες οι καψωχοκεφαλες σας

 20. avatar Ρε

  οσοι νομίζουν ότι η λύση είναι να κλείστουμε ολοι μέσα σπίτια μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο είναι ηλιθιοι
  Γιατί τότε θα πεθάνουμε ολοι από ασιτία και άλλα προβλήματα υγείας που θα προκυψουν
  Το πρόβλημα δεν λύνεται όταν το αποφεύγεις αλλά όταν το αντιμετωπιζεις
  Επρεπε να κλείσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα γιατί τα παιδιά είναι
  ασυμπτωματικοι φορείς και τα αεροδρόμια
  και όλα τα άλλα να λειτουργούν
  Αυτό όμως προϋποθέτει να έχει το κράτος
  προνοησει και να έχει προμηθευτει μάσκες αντισηπτικά να γίνονται χιλιάδες τεστ την ημέρα να έχει προσλάβει γιατρους νοσηλευτές να έχει νοσοκομεια και ΜΕΘ
  Επειδή όμως αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και κοντόφθαλμη προτιμά τα ημίμετρα
  Οπότε τα χειρότερα έρχονται
  Και θα φτωχυνουμε γιατί η οικονομία θα πάει κατά διαολου
  και από τον κορονοϊό δεν θα την γλυτωσουμε
  αφου ήρθε για να μεινει

  1. avatar ο κομματισμος ειναι σαπιλα

   σαπιζει μυαλα....

   1. avatar @κομματισμος

    Ζωντανό παράδειγμα εσυ

  2. avatar nik1401

   Φένεσαι ότι είσαι συριζαίος!!!

   1. avatar Και εσύ

    λιβανιστηρι της κυβερνησης!

  3. avatar criskalts

   Πες τα ρε μαν, γιατί κάτι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο δεν ξέρουν τι λενε και τι κάνουν!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...