46
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής

Η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης και των ιθυνόντων του υπουργείου Υγείας δεν είναι το πόσοι θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Με βάση την εμπειρία χωρών του εξωτερικού, μαθηματικών μοντέλων και εκτιμήσεων, γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κάποια στιγμή θα προσβληθεί από τον νέο τύπο της γρίπης.

Αυτό που φοβούνται, είναι να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί, την ίδια χρονική περίοδο και απαιτηθούν εκατοντάδες κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Είναι η στιγμή που το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει και γιατροί ενδεχομένως θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πάρουν τη μοιραία απόφαση ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, όπως γίνεται στη γειτονική Ιταλία που καταγράφει εκατόμβες νεκρών από τον Covid-19.

«Διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»

Όπως επισημαίνει και ο Έλληνας γιατρός, Γιώργος Γιούργος, του υπερσύγχρονου νοσοκομείου «Πάπα Τζιοβάνι XXIII» της πόλης Μπέργκαμο, 40 χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο, «εγώ και οι συνάδελφοι μου έχουμε υποκαταστήσει το Θεό. Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν είναι βλασφημία αυτό που λέω. Έτσι αισθάνομαι. Μέσα σε δευτερόλεπτα πρέπει να πάρουμε απόφαση ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Μπαίνουμε μέσα στο θάλαμο και πρέπει να αποφασίσουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει αφού προηγουμένως διαπιστώσουμε πως ο ασθενής "έφτασε" και δε μπορεί να γυρίσει πίσω».

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στην Ιταλία

Για ποιο λόγο έφτασε σε αυτή την τραγική κατάσταση η Ιταλία και κυρίως το βόρειο τμήμα της, που εδώ και αιώνες θεωρείται το πιο καλοζωϊσμένο και πλούσιο σε σχέση με τον φτωχότερο νότο; Γιατί δυστυχώς νόσησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα, καθώς δεν είχαν παρθεί εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα. Στην περιοχή της Λομβαρδίας και του Πεδεμόντιου για παράδειγμα, στη βόρεια Ιταλία, λειτουργούν 50 νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου.

Οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τις 3.000 και έχουν γεμίσει όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να στοιβάζεται κόσμος με μηχανική υποστήριξη ακόμη και στα απλά δωμάτια με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία του νοσούντα. Πλέον γεμίζουν και οι διάδρομοι αλλά και πάλι δεν φτάνουν, γι αυτό και έχουμε τόσους θανάτους καθημερινά εκεί. Αν το ίδιο πράγμα συμβεί στη χώρα μας, θα μιλάμε για πραγματική καταστροφή.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων εξαιτίας του κορονοϊού είναι σχετικά μικρός αλλά τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε μια εκτίναξη καθώς υπάρχει κόσμος που φέρει το ιό, αλλά ακόμη δεν τον έχει εμφανίσει. Επωάζεται μέσα στον οργανισμό των φορέων και θα εμφανιστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο -συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται την πέμπτη μέρα από την στιγμή που παίρνεις το μικρόβιο.

Όσο περισσότερο διασπαρούν οι νοσούντες σε βάθος χρόνου τόσο το καλύτερο, για να μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άμα ξεφύγει η εξάπλωση, το χάσαμε το παιχνίδι, γι' αυτό και θα πρέπει να μένουμε όλοι στα σπίτια μας όπως συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μην διασπαρεί ο κορονοϊός. Οι περισσότεροι που θα προσβληθούν άλλωστε θα τον περάσουν σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ένα περίπου 20% όμως θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και το 5% εξ αυτών στις ΜΕΘ.

Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ αυτήν τη στιγμή

Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν αυτή την ώρα γύρω στα 550 κλίνες πολυδύναμων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται στην Αττική. Δύναται μάλιστα να αυξηθούν κατά 250 με 300 αν αξιοποιηθούν όλες οι ΜΕΘ ή τύπου ΜΕΘ. Άρα, πάμε στις 800 με 1.100. Απ’ αυτές όμως για τον κορονοϊό μπορούν να διατεθούν λιγότερες από τις μισές για τον κορονοϊό. Οι υπόλοιπες εξυπηρετούν άλλους ασθενείς και τραυματίες (π.χ. από αυτοκινητικά ατυχήματα, από εμφράγματα, από την κοινή γρίπη, κ.λπ.).

«Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα κρεβάτια δεν επαρκούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες που ήδη υπήρχαν πριν την πανδημία του κορονοϊού», όπως τονίζει με νόημα και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου. Ακόμη και εάν επιταχθούν όλες οι ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα, απλώς θα μειωθεί λίγο.

Κρεβάτια εντατικής το ένα δίπλα στο άλλο

Τέλος, το κακό είναι ότι αρκετά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο, το ένα δίπλα στο άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν περιστατικά κορονοϊού. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, «ο 53χρονος συνάδελφός μας από την Καστοριά που διασωληνώθηκε και ακολούθως κατέληξε, δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε κρεβάτι ΜΕΘ της Πτολεμαΐδας γιατί εκεί υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια μέσα στον θάλαμο και έτσι θα κολλούσε και τους υπόλοιπους. Οπότε, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης».

Εν κατακλείδι, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας θα πρέπει να ροκανίσουμε το χρόνο και να μην νοσήσουμε πολλοί μαζί. Για να γίνει όμως αυτό, τη λύση την ξέρουμε και θα την ξαναπούμε: Μένουμε σπίτι!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

46
σχόλια
 1. avatar Xristos Gogos

  6. Δεν αρχίζεις \"γιατί εγώ πολεμάω στην πρώτη γραμμή και ο άλλος στο σπίτι του\". Η κάθε δουλειά που διαλέγεις έχει και την αποστολή της. Αν είσαι νοσοκόμα τώρα είσαι στην πρώτη γραμμή. Αν επιτεθούν άλλοι με όπλα θα είναι ο στρατιώτης. Αν είσαι εργάτης πρέπει να δουλέψεις στην παραγωγή. Αν είσαι μπογιατζής στούκο βενετσιάνο στα βόρεια προάστια θα κάτσεις σπίτι. Αν αρχίζουμε όλοι σε κάθε πόλεμο \"γιατί εγώ και όχι αυτός\" θα μας πάρουν φαλάγγι. Η μάχη του Μαραθώνα ήταν νικηφόρα γιατί το κέντρο της παράταξης των Αθηναίων με τον Αριστείδη και τον Θεμιστοκλή έκατσε \"να την φάει\" (για να το πω σε αρχαία ελληνικά) βάσει σχεδίου. Ο ρίψασπις εκτελείται, έστω κι αν στην σύγχρονη Ελλάδα \"εκτελείται\" απλά στην σιωπηρή συνείδηση των γονιών του, των συναδέλφων του και των φίλων του.

  7. Δεν ρωτάς που θα πάμε διακοπές και τι θα φάμε; Θα πάμε τις διπλές διακοπές όταν τελειώσει ο πόλεμος, και θα φάμε ό,τι έχει.

  8. Δεν έχεις, και δεν θες να έχεις, όλες τις πληροφορίες και δεν θα στις δώσει ο στρατηγός. Κυρίως επειδή είσαι (είμαι) βλάκας και δεν μπορείς να τις αξιοποιήσεις. Και θα πανικοβληθείς. Δεν θα μας πουν με ακρίβεια γιατί δεν έχουν τεστ, ούτε πόσους νεκρούς θα \'χουμε στο τέλος, ούτε ότι σήμερα είναι το \"calm before the storm\". Θα σου πουν μόνο ένα πράγμα:

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ. Το χρωστάς και στους γονείς σου και στα παιδιά σου. Το αν και τι θα νικήσεις είναι δευτερεύον. Αν δεν πολεμήσεις δεν θα μπορέσεις να ξανακοιμηθείς.

  1. avatar Πέρσα

   Σωστός.

 2. avatar Xristos Gogos

  ΥΓ: καθώς πια όλος ο κόσμος έχει καταλάβει τι φωνάζαμε κάποιοι στις 30 Ιανουαρίου, δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να σπρώχνω καθημερινά μοντέλα, στοιχεία, προβλέψεις, ειδήσεις. Έρχονται από παντού και πια οι καλύτεροι data scientists του κόσμου θα μας έχουν κάθε μέρα και περισσότερα στοιχεία.

  Αυτό που ίσως έχει σημασία είναι να κάνω και λίγο propaganda, απαραίτητη εν καιρώ πολέμου.

  Ένα λάθος δεν πρέπει να κάνουμε, να νομίσουμε ότι δεν έχουμε πόλεμο. Αυτός είναι πόλεμος και το γεγονός ότι ο εχθρός είναι 120nanometers ψηλός και δεν τον βλέπεις δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικός ή λιγότερο επικίνδυνος από την εικόνα που έβαλα.
  Έχουμε την τύχη στη γενιά μας να πολεμάμε \"εξωγήινους\" που δεν είναι ούτε καν ζωντανοί οργανισμοί, αντί να αιματοκυλάμε άλλους ανθρώπους. Το λες και μεγάλη τύχη.
  Πολεμούν όλοι, ακόμα και αυτός που απλά \"μένει σπίτι\" και κάνει δύο τηλέφωνα συμπαράστασης στους ηλικιωμένους και διαβάζει τα παιδιά. Η νίκη είναι δεδομένη, και αν θα πάρει 1, 3 ή 9 μήνες είναι δευτερεύον. Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να πεθάνει.

 3. avatar Gregory

  Επίσης στο σπίτι μένουμε για να σταματήσουμε τη διασπορά και τη νόσο...

 4. avatar Gregory

  « Η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης και των ιθυνόντων του υπουργείου Υγείας δεν είναι το πόσοι θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Με βάση την εμπειρία χωρών του εξωτερικού, μαθηματικών μοντέλων και εκτιμήσεων, γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κάποια στιγμή θα προσβληθεί από τον νέο τύπο της γρίπης.

  Αυτό που φοβούνται, είναι να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί, την ίδια χρονική περίοδο και απαιτηθούν εκατοντάδες κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

  Είναι η στιγμή που το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει και γιατροί ενδεχομένως θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πάρουν τη μοιραία απόφαση ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, όπως γίνεται στη γειτονική Ιταλία που καταγράφει εκατόμβες νεκρών από τον Covid-19.»

  Ο αρθογράφος πρέπει να πάει στη φυλακή...όχι επειδή λέει ψέμματα αλλά επειδή βασίζεται επιλεκτικά σε δηλώσεις, προκειμένου να σπείρει τον πανικό...

  1. avatar Makis Inn

   Εγώ λέω να βάλουμε φυλακή και τον αρθρογράφο Γεώργιο Σαρρή και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί λένε επί της ουσίας το ίδιο πράγμα. Ο καθηγητής είπε προχθές ότι έως και το 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από την απλή γρίπη (αυτό αν το αντιλαμβάνεσαι μεταφράζεται σε 1.500.000 κόσμο) και μελλοντικά σε δύο, τρία χρόνια μπορεί να προσβληθεί ΟΛΟΣ ο πληθυσμός από τον κορονοϊό. Και οι επιστήμονες όπως και η κυβέρνηση λένε συνέχεια να μείνουμε σπίτι γιατί στόχος είναι να εξαπλωθεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στον χρόνο. Μάλλον έχουν συννενοηθεί και οι τρεις για να σπείρουν τον πανικό. Όλοι τους να μπουν φυλακή λοιπόν Ελληναρά που πάντα τα ξέρεις όλα από την άνεση του καναπέ σου!

   1. avatar criskalts

    Έχουν συνεννοηθεί οι τρεις τους λέει το ντουγάνι...
    Και με τους Κινέζους συνεννοήθηκα μη σου πω, με τους Ιταλούς, τους Γερμανούς κλπ.
    Επιτέλους άμυαλα τρολάκια, σε αρχική φάση σταματήστε να μιλάτε και να γράφετε.

   2. avatar Gregory

    Εγω δεν σου είπα να βγεις απο το σπίτι σου...σου είπα να μείνεις για να σταματήσεις να μεταφέρεις τον ιο που χρόνια μεταφέρεις...ο Τσιόδρας είπε να μείνεις στο σπίτι σου σήμερα, για να αναπνεύσεις αύριο ελεύθερα...όχι για να μην γεμίσεις τα νοσοκομεία αύριο...αυτός ειναι ο πανικός του αδαή...RIP

   3. avatar Gregory

    Άκουσες ποτέ τον Τσιόδρα ή τον Μητσοτακη να λένε αυτά που γράφει ο αρθογράφος;
    Όχι...δεν τα άκουσες...γιατι; Γιατι αυτοί σου λένε να μείνεις σπίτι για να να σταματήσεις τη διασπορά, όχι για να μην γεμίσεις τα νοσοκομεία...

    1. avatar Makis Inn

     Σύνελθε, μόλις τα είπε ο ίδιος ο Τσιόδρας, Σάββατο απόγευμα! Βάλε και άκουσέ τον!

   4. avatar Gregory

    Κράτησε τα μαθηματικά για την οικογένεια σου....
    Δεν έχεις πάρει πρέφα για τι συζητάμε...

Παρακαλούμε περιμένετε ...