39
loading
Γράφει
η Σταυρούλα Πεταλιού
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Μια γειτονιά «όαση» στη βουή της μεγαλούπολης, μόλις 7 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ένας τόπος γεννημένος από την Καταστροφή της Σμύρνης που φέρει και το όνομά της. Πρόκειται για τη Νέα Σμύρνη που ακόμη και σήμερα κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και τις μνήμες των προσφύγων που βρήκαν εκεί τη νέα τους πατρίδα και αγάπησαν τόσο αυτό το μέρος ώστε να το κάνουν να ξεχωρίζει και να μπει στη λίστα με τις δέκα ωραιότερες γειτονιές της Ευρώπης του Guardian.

«10 από τις καλύτερες γειτονιές της Ευρώπης: τα tips των αναγνωστών» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian στο οποίο αναγνώστες μοιράστηκαν τους λόγους για τους οποίους αγαπούν γειτονιές σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

«Ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και της θάλασσας βρίσκεται η καταπράσινη γειτονιά της Νέας Σμύρνης (με τραμ από το Σύνταγμα στην Αγία Φωτεινή ή 25 λεπτά περπάτημα)», γράφει ο αναγνώστης του Guardian, David ο οποίος εξηγεί γιατί είναι η καλύτερη γειτονίας της Αθήνας.

«Η πλατεία Νέας Σμύρνης, χωρίς αυτοκίνητα, βρίσκεται στην καρδιά της γειτονιάς και είναι καταπληκτική με συντριβάνια, καταστήματα, εστιατόρια, μοντέρνα καφέ και μπαρ που ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες, τις τάσεις και τις τσέπες. Με μια πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μια πραγματική ανακάλυψη όχι ένα τυπικό τουριστικό σημείο. Βγείτε πέρα από την πλατεία και θα ανακαλύψετε το Άλσος, μια μεγάλη πράσινη όαση με πεύκα, κυπαρίσσια, κουκουναριές, μέρος ιδανικό για περίπατο. Έχει, επίσης, διαδρομή για τζόκινγκ, υπαίθριο γυμναστήριο και καφέ», επισημαίνει ο αναγνώστης της εφημερίδας.

Ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, μίλησε στο newsbeast.gr για τη διάκριση της περιοχής του, για τα σχέδια του δήμου και για την ιστορία που τον συντροφεύει και χάνεται στον χρόνο.

- Σύμφωνα με τον Guardian η Νέα Σμύρνη είναι μία από τις 10 ωραιότερες γειτονιές της Ευρώπης. Γιατί πιστεύετε πως επιλέχθηκε η περιοχή σας; Ποιο είναι το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή για εσάς;

Διαθέτουμε την ωραιότερη πλατεία της Ελλάδας, για να μην πω της Ευρώπης. Είμαστε κοντά στο κέντρο και στην παραλία. Έχουμε πολλά πάρκα όπως το Άλσος που είναι 50 στρέμματα και εκεί αθλούνται εκατοντάδες περιπατητές και την πλατεία «Χρυσοστόμου της Σμύρνης» όπου έχει διαμορφωθεί το «Άλσος Μικρασιατικής Μνημοσύνης». Εκεί, υπάρχουν γλυπτά του Βάσου Καπάνταη για τις χαμένες πατρίδες, όπως ο Πόντος, η Μικρά Ασία, η Αρμενία.

- Είναι μια συνοικία που δημιουργήθηκε από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πιστεύετε πως ακόμη και σήμερα φέρει την αγάπη και τις παραδόσεις των ατόμων που έστησαν από το μηδέν τη νέα τους πατρίδα;

Σαν δήμος συμβάλουμε στο να διατηρούμε αυτή την παράδοση και πραγματοποιούμε εκδηλώσεις που συνδέουν τις δύο πατρίδες ενώ παράλληλα διαθέτουμε και ψηφιακό μουσείο από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη. Το 2017 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου μας πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης και τον διάσημο Τούρκο μαέστρο Hakan Sensoy στη Σμύρνη. Μετά από περίπου έναν αιώνα η Σμύρνη και η Νέα Σμύρνη ήρθαν ξανά κοντά. Οι δήμαρχοι τους κάθισαν σε κοινό τραπέζι και μίλησαν για κοινές δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και επιχειρηματικότητας. Εκεί, δεσμευτήκαμε ότι δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά θα είναι το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη συνεργασία.

- Πότε πήρε η πλατεία σας τη μορφή που έχει σήμερα; Θεωρείτε πως η αναμόρφωσή της συντέλεσε στο να προσελκύσει περισσότερο κόσμο;

Η πλατεία ασφαλτοστρώθηκε τη δεκαετία του 60 πριν δηλαδή από αρκετά χρόνια και αρχιτέκτονάς της ήταν ο Γιώργος Λεονάρδος. Όλοι οι δήμαρχοι βάλανε και αυτοί τις πινελιές τους. Η πεζοδρόμηση έγινε επί Κουτελάκη. Από το 2010 και μετά η πλατεία έχει αυτή τη μορφή απλά έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις. Η δημοτική μας αρχή διανύει την τρίτη της θητεία, αυτά τα χρόνια συντηρήσαμε την πλατεία, βάλαμε συντριβάνια και δημιουργήσαμε χώρο ειδικά για τα παιδιά.

- Τα σχέδια σας για το μέλλον; Πώς θέλετε να διαμορφωθεί η Νέα Σμύρνη; Ποιες αλλαγές θα κάνατε εάν μπορούσατε τώρα;

Είμαστε της φιλοσοφίας ότι ένα έργο που δεν μπορείς να το συντηρήσεις δεν πρέπει να το φτιάχνεις καθόλου. Οπότε δεν είναι στόχος μας να αλλάξουμε την πλατεία, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Στόχο μας αποτελεί η συντήρηση των έργων που έχουν ήδη γίνει και αρέσουν στους πολίτες.

- Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η Νέα Σμύρνη δεν αποτελεί προορισμό για τους υπόλοιπους Αθηναίους, όπως άλλες, πιο γνωστές, περιοχές της Αττικής. Συμφωνείτε με αυτό; Αν ναι, είναι κάτι που θέλετε να αλλάξετε, να προσελκύσετε δηλαδή όλο και περισσότερους πολίτες ή είναι γίνεται εσκεμμένα με σκοπό να χαίρονται την πόλη πρώτα οι Νεοσμυρνιώτες;

Η Νέα Σμύρνη σαφώς και αποτελεί προορισμό για επισκέπτες από τους υπόλοιπους δήμους. Είναι μια γειτονιά για όλους. Η πλατεία είναι γεμάτη από νεολαία. Φιλοξενεί καθημερινά ανθρώπους που την επισκέπτονται από τους όμορους δήμους αλλά και από άλλες περιοχές καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν πολλά πράγματα. Δεν θέλουμε να χαίρονται την πόλη μόνο οι Νεοσμυρνιώτες αλλά όλοι.

Αν σας καλέσουν δήμαρχοι άλλων πόλεων και ζητήσουν τη συμβουλή σας ώστε να γίνει και η δίκη τους πόλη μια απ' τις πιο όμορφες γειτονιές της Ευρώπης, ποια θα είναι τα βασικότερα σημεία στα οποία θα στεκόσασταν;

Να ενισχύσουν το πράσινο στους δήμους τους και τις υποδομές των πλατειών τους και όλα αυτά στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης για το περιβάλλον. Να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Εμείς σε όλα μας τα δημόσια κτίρια δεν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο αλλά αέριο και παράλληλα τον δήμο μας διασχίζει το τραμ που είναι φιλικό προς το περιβάλλον μέσο.

- Έχετε σκοπό να αναπτύξετε την πόλη περαιτέρω βάσει τεχνολογίας; Υπάρχει κάτι καινοτόμο το οποίο έχετε προς υλοποίηση πέρα από το ψηφιακό σας μουσείο;

Οι στόχοι μας είναι πολλοί και θα τους υλοποιήσουμε σιγά σιγά στο μέλλον. Εκτός από το ψηφιακό μας μουσείο έχουμε και τον ιστορικό δρόμο, μια δράση που πραγματοποιείται στις αρχές του Οκτωβρίου και φιλοξενεί 6.000 τουλάχιστον άτομα. Στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει και το μουσείο Καραγκιόζη στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει τις φιγούρες του Έλληνα καραγκιοζοπαίκτη Μάνθου Αθηναίου.

- Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία για τη ζωή και την αγορά της Νέας Σμύρνης; Τι εισπράττετε από τις επιχειρήσεις;

Με την ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου των οδών δηλαδή Ομήρου - Παλαιολόγου δημιουργούμε έναν οικονομικό πόλο επιχειρήσεων. Τα στοιχεία είναι καλά αλλά ευελπιστούμε και σε περαιτέρω ανάπτυξη.

- Ποια άλλα σημεία εκτός από την πλατεία αξίζει ο επισκέπτης που έρχεται στη Νέα Σμύρνη να δει;

Οι ομορφιές της περιοχές μας είναι πολλές. Ο επισκέπτης αξίζει εκτός από την πλατεία μας να επισκεφτεί την Εστία Νέας Σμύρνης, τον Πανιώνιο, το Άλσος και την Αγία Φωτεινή.  Το ξυλόγλυπτο Τέμπλο, ο Δεσποτικός Θρόνος και ο Ιερός Άμβωνας που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Ναού, μεταφέρθηκαν με συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας, Ιερέων και κατοίκων, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του «Επάνω Μαχαλά» της Σμύρνης (ο οποίος δεν κάηκε κατά την πυρπόληση της Σμύρνης διότι βρισκόταν σε λόφο) και είναι πανομοιότυπα με αυτά που στεγάζονταν στον αφανισμένο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar Αοματος

  Είναι μια συνοικία που δημιουργήθηκε από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πιστεύετε πως ακόμη και σήμερα φέρει την αγάπη και τις παραδόσεις των ατόμων που έστησαν από το μηδέν τη νέα τους πατρίδα;
  ΜΗΠΩΣ Ο =ΑΟΜΑΤΟΣ= (ταχα αοματος) Κουρουμπλης ξερει οτι εχει δημιουργηθη
  απο λαθρομεταναστες ΕΛΛΗΝΕΣ της Σμυρνης που ηλθαν παρανομα στην ΕΛΛΑΔΑ??

 2. avatar Αρχιλοχος

  Κάποιος κάνει πλάκα... Δεν εξηγείται αλλιώς! Grand place στο Βέλγιο έχει δει ο συγγραφέας? Την κεντρική πλατεία της Bruge την έχει ακουστά? Την πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο και την Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη μήπως?

 3. avatar σιδερισ

  ρε φιλε η ωραιοτερη και η μεγαλυτερη πλατεια βρισκεται στην κερκυρα. η νεα σμυρνη ειναι ωραια αλλα οχι η πλατεια τησ.

 4. avatar Ζείτε

  Στον κόσμο σας.

 5. avatar Το εχω ξαναγραψει αλλου:η χειροτερη μακραν περιοχη όσον αφρά τους ανθρώπους, κακεντρεχείς ,ψώνια που ζουν από τα πολλά σπίτια που τους άφησε ο παππούς,ασφάλεια από την αστυνομία κάτω του μηδενός και όλα μα όλα υπερτιμημένα

  Όλα γράφονται για να πάνε τα ενοίκια στο θεό ,ήδη οι τιμές δημιουργούν πρόβλημα ε πιβίωσης σε νέα ζευγάρια που τους κάνουν έξωση:ενδε ικτικά σπίτι 55τμ κοντα στην πλατεία χωρις παρκινγκ και με πολλή μικρή ανακαίνηση, του 80 πολυκατοικία ,600 ευρω και ξυνιζονται αν εισαι ιδιωτικός υπάλληλος
  Μη μασάτε ,όσοι θέλετε να μετακομίσετε Νέα Σμύρνη ,ψάξτε το και θα καταλάβετε τι εννοώ

 6. avatar Τί ιδιαίτερο έχει

  Αυτή η πλατεία καί σέ λίγο καιρό θα την βάλουμε καί σέ γραμματόσημο? Μία μιζέρια βγάζει σέ ένα τελείως Κήτς περιβάλλον.

 7. avatar Κώστας Κόκκαλης

  Μια από τις ωραιότερες πλατείες της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου για όσους δεν έχουν βγει απ την Αθήνα. Έυγετε για τη σκληρή προσπάθεια τούτης της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

 8. avatar Κώστας63α

  Μία επίσκεψη στο Μονακό θα σας πείσει για το αντίθετο !

 9. avatar K x

  Καλά θέλει και τα λέει αυτά?

 10. avatar NV

  ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ? ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ, ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ?

  1. avatar μητσοβλεφας

   που να δεις λιγα μετρα ποιο κατω στη καλλιθεα.... παρτυ κανουν τα σκουπιδια στους δρομους!!!!

  2. avatar Ρητορικό το ερώτημα

   Εδώ βαφτίζουν τους λαθρομετανάστες δολοφόνους \"πρόσφυγες\", στην πλατεία θα κολλήσουν; Απέλαση μαζί τους λαθραίους σας λέμε! Όσο για την Guardian, έχει στηρίζξει όλες τους πολέμους του ΝΑΤΟ. Ταυτίζονται οι μονίμως ανώνυμοι αρθρογράφοι της ιστοσελίδας, που είναι πούροι προοδευτικοί. Ροζουλί ανώνυμη \"πρόοδος\" και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.

  3. avatar Μην πετας κατω

   Σκουπιδια και γοπες, ουτε να αφηνεις του ζωου σου τα κακα κατω και θα δεις. Δε φταιει η καθε πλατεια που ναι βρωμικη...αυτο ποτε θα το καταλαβεις.

   1. avatar και οι οδοκαθαριστες

    τι κανουνε??? [...] ξυνουνε??? δε πληρωνονται???

 11. avatar Athina8888

  Είτε πεζός είτε με αυτοκίνητο δεν μπορείς να βρεις άκρη.......κομφούζιο στην πραγματικότητα.

 12. avatar Constantin1

  Ναι δεν κοιτάει που έχει διαλύσει όλη την περιοχή με τα σκαψίματα ο άχρηστος και το μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους είναι ανυπόφορο, η πλατεία τον μάρανε.

  1. avatar Ρε βλημα

   Για να φτιαχτεί κάτι πρέπει πρώτα να σκαφτει. Κούνα λίγο το κεφάλι σου! Όσο για το μποτιλιαρισμα, υπάρχει ολόκληρο πάρκινγκ να πας αλλά μάλλον τσιγγουνευεσαι έτσι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...