Μισούσε τα όπλα, ήταν εφευρετικός, πολυμήχανος, ένας σύγχρονος Οδυσσέας, που με απλά υλικά και τον ελβετικό σουγιά του, έκανε κατορθωτά, τα ακατόρθωτα. Ο λόγος για τον Άνγκους Μαγκάιβερ, τον θρυλικό μυστικό πράκτορα, τον τηλεοπτικό ήρωα των παιδικών μας χρόνων. Το όνομα του έγινε συνώνυμο της εφευρετικότητας και για εφτά σεζόν, όσο δηλαδή κράτησε η ομώνυμη σειρά Μαγκάιβερ, κάθε εβδομάδα στηνόμασταν μπροστά από την τηλεόραση για να δούμε τι άλλο απίθανο θα σκαρφιστεί το κοφτερό μυαλό του πράκτορα και που θα τον βγάλει από τις δύσκολες καταστάσεις.

Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον τηλεοπτικό ήρωα, ήταν κι ένας γοητευτικός άνδρας που οι αφίσες του κοσμούσαν τους τοίχους των κοριτσίστικων δωματίων. Κι, όμως, ο γοητευτικός ηθοποιός τα παράτησε όλα, χρόνια αργότερα, για να αφοσιωθεί στην κόρη του, μιας και δεν ήθελε να μεγαλώσει χωρίς να είναι δίπλα της.

Άλλωστε, το σταριλίκι και τα φώτα της δημοσιότητας ποτέ δεν τον συγκινούσαν. Και οι τίτλοι του «σέξι άνδρα» τον άφηναν παγερά αδιάφορο. Ο ίδιος, εξάλλου, κέρδισε το ρόλο που εκτόξευσε την καριέρα του για το λόγο αυτό: δεν τον ενδιέφερε η εμφάνισή του.

Το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή

Ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1950, σε ένα ήσυχο προάστιο της Μινεάπολις της Μινεσότα. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής στο γυμνάσιο της περιοχής και η μητέρα του ήταν ζωγράφος. Την αγάπη της για τις Τέχνες τη μετέδωσε και στους τέσσερις γιους της.

Ειδικά, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, Ρίτσαρντ είχε από μικρός αγάπη προς τη τζαζ μουσική, την υποκριτική, αλλά και τα σπορ. Μάλιστα, το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει επαγγελματίας παίκτης του Χόκεϊ, όμως, στα 16 του έσπασε και τα δύο χέρια του κι έτσι η ενασχόλησή του με το σπορ διακόπηκε άδοξα. Δεν έπαψε ποτέ, όμως, να του αρέσει η περιπέτεια.

Παρέα με φίλους του αποφάσισαν να ταξιδέψουν με τα ποδήλατά τους από τη Μινεσότα μέχρι την Αλάσκα. Στις αρχές της διαδρομής οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν και ο Άντερσον συνέχισε μόνος του αυτή τη νεανική τρέλα. Για 33 ολόκληρες ημέρες ταξίδευε μόνος με το ποδήλατο, μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό. Και όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, αυτές οι ημέρες ήταν καθοριστικές για τη μετέπειτα ζωή του και πώς θα αντιλαμβανόταν την ίδια τη ζωή.

Αφού το όνειρο να γίνει παίκτης του χόκεϊ εγκαταλείφθηκε, στράφηκε στην άλλη του αγάπη: την υποκριτική. Πήγε στη Νέα Υόρκη για σπουδές κι από εκεί στο Λος Άντζελες, ενώ για να βγάζει τα έξοδά του δούλεψε ως ζογκλέρ σε τσίρκο και σε εμπορικά καταστήματα και για ένα διάστημα ήταν κι εκπαιδευτής φαλαινών. Η περίοδος αυτή της ζωής του ήταν η καλύτερη, όπως έχει πει ο ίδιος.

Ένα ζευγάρι γυαλιά μυωπίας τού άλλαξαν τη ζωή

Μετά τις δουλειές αυτές, ήρθε και η πρόταση για την τηλεόραση. Να συμμετέχει στην καθημερινή σειρά «Γενικό νοσοκομείο», που γνώριζε μεγάλη επιτυχία. Ήταν το 1976 κι εκεί παρέμεινε σε αυτή για έξι χρόνια, οπότε την εγκατέλειψε όταν πια ένιωσε κουρασμένος από το καθημερινό. Συμμετείχε σε άλλες σειρές, ανάμεσά του το «Πλοίο της αγάπης», όμως, το μπαμ δεν έλεγε να έρθει. Αυτό ήρθε ανέλπιστα, από εκεί που ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε.

Το 1985, το ABC σχεδίαζε να βγάλει στον αέρα μία σειρά περιπέτειας τον «Μαγκάιβερ» κι έψαχνε τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει τον πολυμήχανο ήρωα. Ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον πήγε στο κάστινγκ, φορώντας τα γυαλιά μυωπίας του. Αυτό ήταν. Οι παραγωγοί της σειράς ξετρελάθηκαν με την κουλ εμφάνισή του και στο πρόσωπό του βρήκαν τον άνθρωπο που έψαχναν.

Για τα επόμενα εφτά χρόνια, ήταν ο «Μαγκάιβερ», ο μυστικός πράκτορας μίας κυβερνητικής οργάνωσης, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως πυροτεχνουργός στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στις αποστολές του δεν χρησιμοποιούσε ποτέ όπλα εξαιτίας ενός παιδικού τραύματος. Άλλωστε, όταν οι παραγωγοί έψαχναν τον ήρωα που θα κάνει τη διαφορά και θα τραβήξει το ενδιαφέρον των νέων της δεκαετίας του ’80, ο σεναριογράφος Lee David Zlotoff «ανακάλυψε» τον σύγχρονο καλό Σαμαρείτη που θα βοηθούσε τους καλούς και θα νικούσε το κακό χρησιμοποιώντας, εκτός από τον ελβετικό σουγιά του, συνδετήρες, χαρτί ακόμη και σοκολάτα!

Γνωστές και άγνωστες ιστορίες της θρυλικής σειράς

Ωστόσο, η σειρά είχε διάφορες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, ο Μαγκάιβερ δεν είχε ποτέ κοπέλα, διότι απλά απαγορευόταν από τους παραγωγούς να γραφτεί στο σενάριο μία τέτοια ιστορία αγάπης, που θα έπαιρνε το ενδιαφέρον του κόσμου από τις ευρεσιτεχνίες του ήρωα.

Το μικρό όνομα του Μαγκάιβερ το μάθαμε την τελευταία σεζόν. Μάλιστα, το «Άνγκους» ήταν έμπνευση του Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον, που το είχε δει σε μία διαφημιστική πινακίδα στο Βανκούβερ. Οι σεναριογράφοι είχαν σκεφτεί το «Στέισι», αλλά τελικά συμφώνησαν με το Άνγκους.

Το επίθετο «Μαγκάιβερ», επίσης, δεν είναι τυχαίο. Ο σεναριογράφος της σειράς Lee David Zlotoff σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα των McDonald’s, προς όφελος της σειράς. Έτσι, πρότεινε το επίθετο του ήρωα να περιλαμβάνει το «Μακ» ώστε ενστικτωδώς να γίνεται στο μυαλό των θεατών ο συνειρμός με τα McDonald’s. Αν και αρχικά σκέφτονταν, το «ΜακΓκάι», επικράτησε τελικά το «Μαγκάιβερ», που στα αγγλικά γράφεται «MacGyver».

Ο πιλότος της σειράς, διάρκειας μιάμισης ώρας, ήταν τόσο κακός ως αποτέλεσμα που ο σκηνοθέτης έβγαλε το όνομά του από τους τίτλους. Τελικά, έκοψαν τη μισή ώρα, μάζεψαν την πλοκή και το τελικό αποτέλεσμα ήταν και το επιθυμητό.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 δύο νεαροί έφτιαξαν μια αυτοσχέδια βόμβα και ανατίναξαν το γκαράζ του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί. Ο επιζών αποκάλυψε ότι παρακολουθούσαν τη σειρά και προσπάθησαν να κατασκευάσουν μια από τις πατέντες του θρυλικού μυστικού πράκτορα. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το δικαστήριο, αλλά η παραγωγή κατάφερε να αποδείξει ότι κανένα επεισόδιο δεν έδειχνε την κατασκευή μιας τέτοιας βόμβας, καθώς είχαν προνοήσει και δεν παρουσίαζαν τα βήματα στα επεισόδια.

Η θρυλική σειρά ολοκληρώθηκε το 1992, ενώ δύο χρόνια αργότερα επανήλθε με δύο τηλεταινίες. Τα τελευταία τρία χρόνια, παίζει ο καινούργιος «Μαγκάιβερ», με πρωταγωνιστή το νεαρό ηθοποιό, Λούκας Τιλ.

Ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον όταν η σειρά έκανε τον κύκλο της, ήταν ήδη ένα από τα είδωλα της εποχής. Φαίνεται, όμως, ότι τον ίδιο δεν τον ενδιέφερε να εξαργυρώσει την επιτυχία, επαγγελματικά.

Τα παράτησε όλα για την κόρη του

Η προσωπική του ζωή, πάντα, απασχολούσε τον Τύπο. Από το πλευρό του πέρασαν ωραίες γυναίκες, όπως η συμπρωταγωνίστριά του στο «Μαγκάιβερ», Τέρι Χάτσερ. Ωστόσο, ο ηθοποιός δεν παντρεύτηκε ποτέ. Δεν παντρεύτηκε ούτε με τη σύντροφό του και μητέρα της μοναχοκόρης του.

Το 1997 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Stargate» γνωρίζοντας και πάλι μεγάλη επιτυχία. Ο ερχομός της κόρης του τον άλλαξε σαν άνθρωπο. Άρχιζε να σκέφτεται διαφορετικά, ενώ οι ωρες που περνούσε μακριά της λόγω των γυρισμάτων, τον γέμιζαν με ενοχές. Έτσι, ζήτησε από τους παραγωγούς να του μειώνουν σταδιακά τη διάρκεια της συμμετοχής του, προκειμένου να περνά περισσότερο χρόνο με τη μικρή Γουάλι.

Το 2004, στην έβδομη σεζόν του «Stargate» αποφάσισε να αποχωρήσει και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην κόρη του. Λόγω της πατρότητας, θέλω να τα αφήσω όλα και να φύγω. Γιατί το μωρό είναι ο λόγος ύπαρξής μου, ο λόγος που έρχομαι στη δουλειά», έλεγε. Και το έκανε. Τα παράτησε όλα και αφοσιώθηκε στην οικογένειά του.

Ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον σε βόλτα πριν τρία χρόνια

Μία απόφαση για την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ. Άλλωστε, τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το συνεχές κυνήγι της επιτυχίας ποτέ δεν τον ενδιέφεραν. Ίσως, λένε κάποιοι, αυτός να ήταν και ο λόγος που  Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον δεν έγινε ποτέ ένας κινηματογραφικός αστέρας. Αν και θα μπορούσε άνετα.

Η εμφάνισή του (με τα γυαλιά μυωπίας) ήταν εκείνη που του έδωσε το εισιτήριο για τη μεγάλη επιτυχία. Και η εμφάνιση του ηθοποιού, ακόμη και σήμερα, αποτελεί αρκετές φορές θέμα προς συζήτηση, αφού ο Άντερσον κατά καιρούς εμφανίζεται ατημέλητος με παραπανίσια κιλά.

Μήπως, όμως, τελικά ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον είναι απλά ο γοητευτικός άνδρας της διπλανής πόρτας, που γύρισε επιδεικτικά την πλάτη του στην απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας, επιλέγοντας τον πιο ιερό για εκείνον ρόλο, αυτόν του πατέρα;