135
loading

Στις 23 Αυγούστου του 1939, ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του καθώς όλοι έβλεπαν πως ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν πλέον προ των πυλών. Και δεν έπεσαν έξω. Μερικά 24ωρα αργότερα (την 1η Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα), με την εισβολή της χιτλερικής Γερμανίας στην Πολωνία, έπεσε -όπως έχει επικρατήσει να λέγεται σήμερα- η πρώτη τουφεκιά του μεγαλύτερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η 23η Αυγούστου, ωστόσο, είναι από μόνη της μια ιστορική ημέρα. Είναι η ημέρα που έπεσε ένας «κεραυνός εν αιθρία». Που έγινε μια έκπληξη που προκάλεσε τρόμο. Ένα συγκλονιστικό γεγονός που μέχρι εκείνη την καλοκαιρινή Τρίτη, έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ναζιστική Γερμανία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, δυο πλευρές που κανονικά εκείνη την εποχή θα έπρεπε να βρίσκονται στα χαρακώματα και να κοιτάνε ο ένας τον άλλο μέσα από… διόπτρες, υπέγραψαν ένα σύμφωνο μη επίθεσης! Το σύμφωνο που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Ρίμπεντροπ-Μολότοφ».

Δυο πανίσχυρες χώρες με θηριώδεις πολεμικές μηχανές που κατά διαβολική σύμπτωση θα συγκρουστούν στη μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη που γνώρισε η ανθρωπότητα, σε εκείνη του Στάλινγκραντ, ακριβώς τρία χρόνια αργότερα (στις 23 Αυγούστου του 1942), «έστησαν» την πιο γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας.

Η εποχή που η ανθρωπότητα προετοιμαζόταν για τη μεγάλη σφαγή

Από την εποχή που ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία στη Γερμανία, είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του: Πώς θα ετοιμάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται μια τρομακτική πολεμική μηχανή, ώστε, να πάρει την εκδίκηση που ζητούσε για την ταπείνωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν πια θεώρησε πως ήταν έτοιμος άρχισε να καταστρώνει τα πολεμικά του σχέδια. Πρώτο του θύμα, θα ήταν η Πολωνία. Ήδη από τα τέλη του 1938 ή κατ΄ άλλους ιστορικούς από τις αρχές του 1939 είχε δώσει εντολή στο επιτελείο του να καταστρώσει ένα σχέδιο «γρήγορης εισβολής» στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ οι προετοιμασίες για την επικείμενη παγκόσμια σύγκρουση ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικές και λιγότερο στρατιωτικές, δεδομένου πως σε αντίθεση με την «πληγωμένη» από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, Γερμανία, οι Σοβιετικοί διέθεταν τον λαβωμένο αλλά πανίσχυρο Κόκκινο Στρατό.

Εκεί που εστίαζε, λοιπόν, ο Στάλιν ήταν στο να δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαραίτητες συμμαχίες που θα του επέτρεπαν για όσο μεγαλύτερο διάστημα γινόταν και μέσα στο γεωπολιτικό παιχνίδι να παραμείνει αλλά και να μην εμπλακεί στρατιωτικά.

Στον αντίποδα, ο Χίτλερ είχε ήσυχο το κεφάλι του σε ότι αφορούσε τους συμμάχους του. Η πίστη που του έδειχναν Ιταλία, Ιαπωνία και στο «βάθος» η Ισπανία, του παρείχαν άνεση κινήσεων.

Μια ανίερη συμμαχία που βόλευε δυο αιώνιους εχθρούς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ

Ο πόλεμος, ωστόσο, είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ως τέτοιο κρύβει και μπόλικο παρασκήνιο. Πριν αρχίσουν να «μιλάνε» τα όπλα, πίσω από κλειστές πόρτες και σκοτεινά δωμάτια εξυφαίνονται κάθε λογής δολοπλοκίες.

Το καλοκαίρι του 1939, λοιπόν, οι δυο ιδεολογικά αιώνιοι εχθροί, έπρεπε να διαλέξουν με ποιον θα πάνε και ποιον θ’ αφήσουν. Ή για το θέσουμε σε ένα πιο πολιτικό πλαίσιο «με ποιον θα πάνε πριν αρχίσουν και με εκείνον να πολεμάνε».

Ο Χίτλερ είχε πάρει τις αποφάσεις του. Δεν περίμενε την… άδεια του Στάλιν για την εισβολή στην Πολωνία. Αυτό που χρειαζόταν, ωστόσο, ήταν μια «καβάτζα». Ήξερε πως η Πολωνία είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από την Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία πως θα την υποστηρίξουν σε περίπτωση ναζιστικής εισβολής. Γνώριζε, λοιπόν, πως σχεδόν αμέσως θ’ ανοίξει το δυτικό μέτωπο. Αυτό που επεδίωκε ήταν να μην ανοίξει και το αντίστοιχο ανατολικό. Αρκετά απλοϊκό θα μπορούσε να πει κάποιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ

Αντίθετα, ο Στάλιν είχε περισσότερα πράγματα να σκεφτεί. Από την μια η ναζιστική Γερμανία, αυτός ο ιδεολογικά αιώνιος εχθρός θα πλησίαζε μια ανάσα από τα σύνορά του. Από την άλλη, πίστευε, πως οι δυτικοί σύμμαχοι αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στον Χίτλερ προς ανατολάς. Έβλεπε μέσα σε αυτό μια καπιταλιστική συνωμοσία που είχε αντικομμουνιστικούς σκοπούς.

Πάνω σε αυτή την πολιτική σκακιέρα, τα πιόνια έπρεπε ν’ αρχίσουν να κινούνται. Σκληρός και απόλυτα ρεαλιστής ο Στάλιν ήξερε πως ανάμεσα σε δυο κακές συμμαχίες έπρεπε να επιλέξει αυτή που θα του χαρίσει περισσότερο χρόνο. Και επέλεξε…

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ

Ο Χίτλερ ξέρει πως μια συμφωνία με την ΕΣΣΔ, τους προσφέρει άνεση χρόνου και χώρου. Δεν ανοίγει το ανατολικό μέτωπο και έχει ν’ ασχοληθεί (για την ώρα) με το δυτικό και τα σχέδια του να επιτεθεί μετά την Πολωνία σε Γαλλία και Νορβηγία.

Ο Στάλιν ξέρει πως μια συμφωνία με το Γ’ Ράιχ του δίνει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε, να φτιάξει μια γραμμή άμυνας που θα προστάτευε τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, είτε από μια πιθανή επίθεση των ναζί, είτε από μια επίθεση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) των καπιταλιστών της δύσης. Επιπλέον, προλαβαίνει να θωρακίσει την οικονομία του αλλά και να μετακινήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού προς την ενδοχώρα για να προφυλάξει όσους περισσότερους μπορεί ενόψει του μελλοντικού πολέμου.

Η στιγμή που ο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, βάζει την υπογραφή του στο Σύμφωνο. Πίσω του, διακρίνεται ο Στάλιν

Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών  ξεκινούν μυστικά ήδη από τον Απρίλιο του 1939 προκειμένου να δουν αν μπορούν να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο σύγκλισης. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα απ’ ότι και οι ίδιοι υπολόγιζαν. Τις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και ο σοβιετικός ομόλογός του, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ.

Οι υπογραφές στο Σύμφωνο μπαίνουν σε σύσκεψη στη Μόσχα, με κάθε επισημότητα, και παρουσία διεθνών ΜΜΕ. Και οι δυο πλευρές, ωστόσο, υπογράφουν ένα ακόμα, μυστικό αυτή τη φορά, σύμφωνο με το οποίο μοιράζουν την βορειοανατολική Ευρώπη σε «σφαίρες συμφερόντων».

Στο χάρτη που περιλαμβάνεται στο μυστικό σύμφωνο που υπέγραψαν οι δυο πλευρές φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο μοίρασαν τη βορειοανατολική Ευρώπη

Από τη μια πλευρά, η Γερμανική που περιλάμβανε την Πολωνία (μέχρι τον ποταμό Βιστούλα και τη Λιθουανία) και από την άλλη η Σοβιετική (Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία και η περιοχή της Βεσαραβίας).

Η πλέον γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας είναι γεγονός. Μερικές ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου ο Χίτλερ δίνει την εντολή να ξεκινήσει η εισβολή στην Πολωνία και μαζί της ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Στάλιν κάνει τη δική του εισβολή στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας αυτό που ήθελε. Να μετακινήσει τα σύνορά του προς τη δύση προκειμένου να έχει… ήσυχο το κεφάλι του.

Την ίδια ώρα οι υποσχέσεις της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας προς την Πολωνία μένουν στα χαρτιά και κάπως έτσι, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι αφού πάνω σε αυτή την γεωπολιτική σκακιέρα, ο καθένας έχει πετύχει και έχει κερδίσει αυτό που ήθελε.

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ θα παραμείνει σε ισχύ, όσο οι δυο πλευρές μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από αυτό. Όταν πλέον δεν το είχαν ανάγκη, το πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό έγινε στις 22 Ιουνίου 1941 όταν η… ιδεολογική τάξη αποκαταστάθηκε και η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυσε ενάντια στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση την «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Οι δύο πλευρές ρίχτηκαν σε μια -δίχως κανένα έλεος- μάχη το τέλος της οποίας βρήκε τους ναζί να οπισθοχωρούν προς το Βερολίνο και τον Κόκκινο Στρατό στο κατόπι τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

135
σχόλια
 1. avatar Μστ

  ο Χίτλερ κατάφερε με διπλωματικό τρόπο να κατακτήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν όλη την Ευρώπη χωρίς να αντιμετωπίσει κάποια ιδιαίτερη αντίσταση...εκτός από τις χώρες που τον στήριξαν σε κάθε χώρα είχε και τους εγχώριους δοσίλογους γερμανοτσολιάδες που τον στήριζαν...στη Ρωσία ήξερε όμως ότι θα είχε πολύ δύσκολο έργο...Και αν ο Στάλιν δεν είχε κάνει εκκαθαρίσεις στους αξιωματικούς και την ηγεσία του κόκκινου στρατού θα τον είχε αποτελειώσει από την αρχή του παγκοσμίου πολέμου τον Χίτλερ και ούτε συμμαχία θα είχε κάνει μαζί του.!!!

 2. avatar ΔΣΕ

  Από της αρχές της 10ετιας του 30 η Σοβιετική Ένωση προσπαθεί να πείσει τους "συμμάχους", Άγγλους, Γάλους, Αμερικάνους, για συμμαχία ενάντια στον χίτλερ.
  Οι "σύμμαχοι" αρνήθηκαν, καλύτερα ο χίτλερ παρά οι κομμουνιστές έλεγαν.

  Η Σοβιετική Ένωση, ήθελε, τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε, να φτιάξει μια γραμμή άμυνας που θα προστάτευε τα δυτικά σύνορα.

  Η μάχη του Στάλινγκραντ 1949
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4CyqEr0WEg

  ΙΟΥΝΗΣ 1945: Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΕΡΝΕΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
  https://www.youtube.com/watch?v=13uBEs5ndcw

  Η Προέλαση των Σοβιετικών και η κατάληψη του Βερολίνου
  https://www.youtube.com/watch?v=jyF2xczmkcE

  Έτσι πήρε την απόφαση για να κάνει το σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ.
  Όταν ήταν έτοιμη, αθέτησε το σύμφωνο και επιτέθηκε, μόνη, στην Γερμανία.

  Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής γνωστά.

  1. avatar αντιπαρολογος

   καλά ότι ιστορικά δεδομένα και να τους φέρνεις εδώ μέσα θα κάνουν το μαύρο άσπρο. Τα φασιστοφιλελέδια είναι τόσο παθιασμένοι με τη δουλειά τους είτε χαζοί που δεν κατανοούν το αυτονότητο. Όπως οι ΗΠΑ Αγγλια Γαλλία κτλ έκαναν πολιτική έτσι έκανε και η ΕΣΣΔ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αν θέλουν να ψάξουν για λυκοσυμμαχίες ας δουν πρώτα την υποκριτική στάση των ανωτέρω τριών χωρών και μετα ας μιλήσουν

 3. avatar Ο Στάλιν προετοιμάστηκε πολιτικά(!), συμμάχησε για να μην εμπλακεί στρατιωτικά(!), αμύνθηκε, θωρακίστηκε οικονομικά

  Για να ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙ τα ΣΥΝΟΡΑ του προς τη δύση προκειμένου να έχει… ΗΣΥΧΟ το ΚΕΦΑΛΙ του!!

  Η εκστρατεία μαζικής δίωξης στα νεοαπεκτηθέντα εδάφη άρχισε άμεσα. Το Νοέμβριο του 1939, η σοβιετική κυβέρνηση φαινομενικά προσάρτησε ολόκληρη την επικράτεια της Πολωνίας υπό την εξουσία της. Περίπου 13,5 εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες υπό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής έγιναν Σοβιετικοί πολίτες μετά από εκλογές τις οποίες διεξήγαγε η μυστική αστυνομία NKVD υπό καθεστώς τρόμου και της οποίας τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν για να νομιμοποιήσουν τη χρήση βίας. Η σοβιετική εκστρατεία εθνοκαθάρσεων άρχισε με συλλήψεις και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αξιωματούχων, αστυνομικών και ιερέων. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, η NKVD είχε στείλει χιλιάδες ανθρώπους από την ανατολική Πολωνία στη Σιβηρία και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης σε τέσσερα μεγάλα κύματα απελάσεων από το 1939 μέχρι το 1941. Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος με εκτιμήσεις από 350.000 έως πάνω από 1,5 εκατομμύριο

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1

  1. avatar Απάντηση σε: Ο Στάλιν προετοιμάστηκε πολιτικά(!), συμμάχησε για να μην εμπλακεί στρατιωτικά(!), αμύνθηκε, θωρακίστηκε οικονομικά

   Γράφεις:
   "Μέσα σε ενάμιση χρόνο, η NKVD είχε στείλει χιλιάδες ανθρώπους.....περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης σε τέσσερα μεγάλα κύματα απελάσεων από το 1939 μέχρι το 1941."

   Το 1939 και μέχρι και το 1943 η Πολωνία ήταν σε Γερμανική κατοχή, άρα τι σχέση μπορεί να έχει η Σοβιετική Ένωση με την Πολωνία.

   Όταν θέλεις να κάνεις αντικομουνισμό μην φέρνεις τέτοιου είδους επιχειρήματα.

   1. avatar αντιπαραλογος

    προφανώς είναι τόσο αγράμματοι και χαζοί οι φασιστοφιλελεδες που δε κάνουν ένα στοιχείωδες τσεκαρισμα σε αυτά που οι προϊστάμενοι τους τους δίνουν να παπαγαλίζουν.

  2. avatar αντιπαραλογος

   Το 1918 με τη «συνθήκη του Μπρεστ - Λιτόφσκ», μεταξύ ρωσίας και Γερμανίας, η ΕΣΣΔ αναγκάστηκε να δώσει εδάφη στους Γερμανούς. Η Δυτική Ουκρανία και η Δυτική Λευκορωσία πέρασαν στα χέρια της Πολωνίας μετά την αποχώρηση των γερμανικών και των αυστροουγγρικών στρατευμάτων με τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. οι λαοί σε αυτές τις περιοχέςξεσηκώθηκαν και έκαναν κυβερνήσεις στα πρότυπα της σοβιετικής, της οποίες η Αντάντ κατέστειλε. Το 39, για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών αυτές οι περιοχές (φαντάζεστε τι εκκαθαρίσεις κομουνιστών θα γίνονταν από τους ναζί), ο Κόκκινος Στρατός παρενέβη και απελευθέρωσε αυτά τα εδάφη. Τπ 1940 έγινε και στην Εσθονία η σοσιαλιστική επανάσταση και ανάλογες εξελίξεις υπήρξαν στη Λετονία και στη Λιθουανία. Αυτά προφανώς είναι ιστορικά δεδομένα που τα αποκρύπτεις καθότι φανερώνουν το ψέμα των συλλογισμών σου

 4. avatar WIRWOLF

  Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι οι Κνιτες κοιτούσαν το δάχτυλο.

  1. avatar Απάντηση σε: WIRWOLF

   Περί φεγγαριού, διαστήματος και κομουνιστών.

   Τον Οκτώβριο του 1957 είχε εκτοξευθεί ο Σπούτνικ, ο 1ος τεχνητός δορυφόρος, ένα μήνα αργότερα η σκυλίτσα Λάικα έγινε το 1 [ο ζωντανό όν αυτού του πλανήτη που ταξίδεψε εκτός της ατμόσφαιρας με το Σπούτνικ-2. Το 1959 η βολίδα Λούνα 3 έστειλε την ιστορική, 1η φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης. Τέλος, στις 12 Απριλίου του 1961 ο Γιούρι Γκακάριν έγινε ο 1ος άνθρωπος στο διάστημα.

   1. avatar WIRWOLF

    Χάρη στον φόν Μπράουν και την ομάδα του που μετά το μεγαλύτερο πλιάτσικο επιστημόνων, τεχνικών, κατασκευών στην ηττημένη Ναζιστική Γερμανία. Όλοι οι νικητές πλακωθηθακαν για την μοιρασιά τους και τους έδωσε μια 10 χρόνια πρόοδο στα προγράμματα τους διαστημικά, πυραύλους (skud), turbojet turboprop,( topolev mig15) Walter uboat, ( whisky class) MP44, (kalasnikov) panzerfaoust ( RPG) δεν φτάνουν σελίδες για να γράψω συγνώμη

 5. avatar Trader

  Μην τα γραφεις αυτα ρε μπιστ ελεος.τι θα λενε οι φιλοι μας οι κεκεδες για τους δηθεν αγωνες τους.θα νευριασει και ο κουτσουμπας και θα σηκωσει την αριστερη γροθια του και θα φανει το ρολεξ.μην τα γραφεις αυτα.

 6. avatar Γκεόργκι Ζούκοφ

  Οι ναζί οι σύγχρονοι της Ελλάδας,όχι Έλληνες,γιατί δεν είναι,γι'αυτό μισούν τους κομμουνιστές! Επειδή διέλυσε τους Γερμανούς φασίστες ο ΚΌΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΌΣ!!

 7. avatar WIRWOLF

  Τα αγνά αισθήματα του ανθρωπιστή κατά τα άλλα Ατσαλενιου φάνηκαν στις χώρες τις Βαλτικής στην Ουκρανία και φυσικά στην Φιλανδία που μια τόσο μικρή 3- 4 εκατομμύριων δέχθηκε την Σοβιετική τεθωρακισμένη επίθεση φιλίας . Εδω δεν εμπιστεύονταν και σέβονταν τους κομματικούς συντρόφους του το λαό του του ξένους θα σέβονταν ο πραγματικά πλιατσικολογος Γεωργιανός Στάλιν

  1. avatar κοκκινος

   έλα μη κλαις θα σου πάρω παγωτό

 8. avatar Νεκταρία

  Από τα σχόλια φαίνεται ότι αυτή η ριμάδα η ιστορία τελικά ΔΕΝ ΔΙΔΑΞΕ!!

  1. avatar Dimitris T

   Απλά επαναλαμβάνεται.

 9. avatar ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΟΦΙΛΕΛΕΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ

  3/08/1939

  Υπογράφεται το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη-επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ». Η υπογραφή του συμφώνου επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας) που ουσιαστικά «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς Ανατολάς και αφού όλες οι αλλεπάλληλες προσπάθειες προσέγγισης της ΕΣΣΔ με τις «δημοκρατίες» της Ευρώπης για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού είχαν αποτύχει. Έτσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ» ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ένωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες ειρήνης, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προετοιμασία ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης.

  Έκτοτε, το Σύμφωνο αυτό αξιοποιείται προπαγανδιστικά εναντίον της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Πρόσφατα μάλιστα, στη λογική της εξίσωσης κομμουνισμού και φασισμού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε την 23η Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων»!

  1. avatar ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΥΓΚΡΑ

   Εκτός των άλλων που αναφέρθηκαν πιο πριν . Έχει λοιπόν κερδίσει όλον τον πολύτιμο χρόνο η ΕΣΣΔ εις βάρος βέβαια και με το αζημίωτο της ιμπεριαλιστικής Πολωνίας και είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει το Ναζιστικό θηρίο. Και πραγματικά οι Ναζί που πήραν χαμπάρι τι θα γινόταν αν αποβιβάζονταν στην Αγγλία από τους ως τότε φίλους και αδελφούς Σοβιετικούς και αιφνιδιαστικά πάντα τους επιτίθενται με το 1/3 του αριθμού των άμυνομενων Σοβιετικών και τους πρώτους μήνες χάνουν το 50% του ηρωικού Σοβιετικού στρατού τους σε σημείο που δεν ξέρουν τι να κάνουν τους εκατοντάδες χιλιάδες αιχμαλώτους που συλλαμβάναν κάθε μήνα, που μετακινούνται στα μετόπισθεν των Γερμανών χωρίς καν φύλαξη ( τότε δεν είχαν σκεφτεί καν να γίνουν παρτιζανοι λόγο και συμπάθειας και στο Σοβιετικό καθεστώς). Και έχω και εγώ κάποια ερωτήματα.
   1) Γιατί η Αριστερά προπαγανδίζει οτι οι Ναζί τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην ειρηνική τους χώρα και ύστερα από χρόνια στρατιωτικής προετοιμασίας τους για αυτό.
   2) Αν αυτό ήταν το αποτέλεσμα της άριστης προετοιμασίας τους τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν προετοιμαστεί τόσα χρόνια , οι Ναζί θα έφθαναν στην Σιβηρία

   1. avatar ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΟΦΙΛΕΛΕΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ

    ευχαριστώ πολύ που έστω και λόγω της αφέλειας σου στηρίζεις τα επιχειρήματα μου. ενδεχομένως η ιστορία της Ευρώπης δεν θα ήταν ίδια και τα εθνικιστικά σκουπίδια να είχαν κυριαρχήσει εαν ο Στάλιν πολύ έξυπνα δεν έκανε τη συγκεκριμένη συμφωνία. σκέψου τι απώλειες είχε η ΕΣΣΔ παρόλο τον χρόνο που κέρδισε για την καλύτερη προετοιμασία της με τη συμφωνία και τι θα συνέβαινε στην αντίθετη περίπτωση

 10. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

  Η Αγγλία και η Γαλλία είχαν υπογράψει πρώτες. Ο Στάλιν ήξερε ότι δεν ήταν έτοιμη η Ρωσία για μια επίθεση. Υπέγραψε την συμφωνία κέρδισε χρόνο και μετά τους πήρε φαλάγγι. Προφανώς οι φιλελεδες διαστρεβλωνουν την ιστορία για να εξισώσουν κομουνισμο και ναζισμο. Το ανόητο ιδεολογημα τους προφανώς δε στέκει και για αυτό παραχαρασουν την ιστορία

  1. avatar Γιώργος-Θεσσαλονίκη

   Είναι απαράδεκτη όλη αυτή προπαγάνδα που στήθηκε-φυσικά- μετά το 1990. Ο Στάλιν προσπάθησε να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε, αυτό θάκανε ο οποιοσδήποτε ηγέτης που θάθελε να προετοιμάσει τη χώρα του για τον πόλεμο που ολοφάνερα ερχόταν και να προστατεύσει το λαό του. Εμμεσα και με μπόλικη κουτοπονηριά εμφανίζεται η ΕΣΣΔ να κάνει πλάτες στη ναζιστική Γερμανία όταν οι δυτικοί παρέδωσαν κυριολεκτικά την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ και εξυμνούσαν τις ημιφασιστικές δικτατορίες της Ουγγαρίας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο το ασύστολο ψεύδος να παρουσιάζεται σαν Ιστορία απ τους τραγικούς νεοφιλελέδες. Ντροπή πια !

  2. avatar ΝΟΩΝ

   ΚΑΛΑ ΕΝΤΑΞΕΙ. ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΩΣ ΠΡΟΒΑΤΑ, ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΜΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΣΣΔ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ -ΜΑΛΙΣΤΑ- ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΕΝΘΕΝ (ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ (ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ -ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ- Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ" ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΤΕ.

   1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

    Το σχόλιο σου είναι άνευ ουσίας. Γράφεις χωρίς να απαντάς σε ότι ανέφερα. Ήταν ναι ή όχι κρίσιμη για τη νίκη της Ρωσίας η συμφωνία. ? Είχαν συμφωνήσει με τους ναζί πρώτα οι Άγγλοι και οι Γάλλοι ναι ή οχι? Για να κρίνεις ένα γεγονός βλέπεις πρώτα τα γεγονότα που το οδηγούν . Εσύ Για να στηρίξεις τον ανιστοριτο παραλογισμό σου αποκρυπτεις αυτά τα στοιχεία. Μετά πετάς και δύο τρεις αναποδεικτες αρλουμπες(για να θεωρείς τους ναζί που καψανε πόσα χωριά καλύτερους από τους κομουνιστες δείχνει ότι δεν είσαι και πατριωτης) μπας και τσιμπήσει κανενας αφελής και παίρνεις τα 60 λεπτά σου από τον κομματικό γραφείο. Περαστικά σου

 11. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

  Άς τα βλέπουν οι Σταλινοφασίστες σύριζα ΚΚΕ και σία πράγμα για το οποίο έχω αμφιβολίες πολλές λόγο ότι πάσχουν από βαριάς μορφής καταρράκτη

 12. avatar WIRWOLF

  Έγραψα σε παλαιότερη ανάρτηση.
  Θα ήταν ποτέ δυνατό οι καλοί αυτοί οι άγιοι Σοβιετικοί ανθρωπιστές Δημοκράτες να ηταν αγκαλιά με Ναζιστικό κτήνος. Μόνο ένας ανώμαλος μπουρζουαζης καπιταλιστής φασίστας θα μπορούσε να σκεφτεί. Και όμως ρωτήσατε τους Πολωνούς τι έγινε το 1939 πως τα συντρόφια των Δημοκρατικών οι Σοβιετικοί ένα χρόνο μετά την ήττα τους στην Ισπανία σε ανώμαλες περιπτύξεις με Ναζιστικά κτηνοι . Αν αυτό δεν λέγετε κτηνοβασία πως λέγετε. Και για τους Θωμάδες μια και δεν το έγραψε ο Ριζοσπάστης γράψτε Soviet Nazi parade in Poland. Προσέξτε οι φωτογραφίες είναι άκρως προκλητικές δεν επιτρέπεται η έκθεση σε ανήλικους και σε συντρόφια χωρις την άδεια των γονέων τους ή του Κομισαριου τους

 13. avatar Stateless

  Αν δεν είχε γίνει αυτή η συμφωνία, ο παγκόσμιος πόλεμος θα έληγε στη Πολωνία μεσα σε 2 μήνες.

 14. avatar παπαχαφιέ

  1.αν εχεις εξηγηση για το τι εγινε στη δουνκερκη
  2.αν εχεις εξηγηση γιατι με παρμενη τη σκανδιναυία το ράιχ δεν εκοβε απολυτως τα καυσιμα στο νησι, να πετανε αεροπλανα με αχυρο και να πλεουν υποβρυχια με κοτοσουπα
  3.αν εχεις εξηγηση γιατι το ράιχ χωρις ναχει εδραιωσει τη κυριαρχια του σε ευρωπη και μεση ανατολη εισβαλει αρον αρον στην αχανη ρωσία που και μονο για να την κρατησει υπο ελεγχο μετα επικρατησή του δενεφτανε ολος ο στρατος του αξονα
  γραφτη μου και μενα συντροφε γκρηκ.....
  καλο το παραμυθι... αλλα δεν εχει ασκενάζυ
  ΥΓ: ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΣΧΟΛΙΑΣΤΗ:ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ,Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΧΕΙ ΣΕ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ . ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΧ ΠΑΠΑΘΑΘΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΝΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΝΑΣ ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ''ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ' ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟ , ΠΑΝΤΑ!!

 15. avatar Το λέω και έφυγα….

  αχαχα! Κοίτα να δεις βρε οι οι κομμουνιστές...

 16. avatar Αιθνηκωσηαλειστοις χρυσαυγιτης

  Καταρχας συντροφε ψευδεσαι. Εμεις ποτε δεν υπηρξαμε συμμαχοι ουτε θα υπαρξουμε ποτε. Οι κομμουνιστές ανεκαθεν ηταν θανασιμοι εχθροι μας , οπως το 41. Επειδη ακριβως εμεις οι ναζιστες ειμαστε μαντροσκυλα των βιομηχανων και του κεφαλαιου απο παντα , παλευαμε παντοτε τους κομμουνιστες, οι οποιοι θελανε να ανατρεψουν το συστημα, που υπερασπιζομαστε με νυχια και με δοντια. Ειναι γνωστό οτι ο πατερας μας , ο χιτλερ ηταν υπηρετης και π****να των βιομηχανων και των μεγαλοεπιχειρηματιων της Γερμανιας, αντίστοιχα ο μουσολινι , ο μεταξας, ο παπαδοπουλος κτλ. Εμεις παλευουμε να συνεχιστει η φτωχεια , η κοινωνικη ανισοτητα, η εξαθλιωση του λαου για να συνεχιζουν να κερδιζουν τα αφεντικά μας. Ημασταν και ημαστε προδοτες της χωρας και του λαου της. Κανουμε οτι μας προσταζουν οι εφοπλιστες, οι τραπεζιτες και τα ισχυρα οικονομικα συμφεροντα, που μας ταιζουν. Εγω ως ναζιστης χρυσταγιτης δεν θελω να αλλαξει η κατασταση στην Ελλαδα, ουτε να σταματησει η οικονομικη εξαθλίωση του λαου. Ειμαι με το καπιταλιστικο συστημα και αποτελω την 5η φαλαγγα του συστηματος

  1. avatar ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΥΓΚΡΑ

   Πάλι εσύ πόσα ψευδώνυμα θα αλλάξεις τελείως ανορθόγραφε ψευτο εθνικοσοσιλιστη. Τέτοια κάνατε σε όλη σας την Ιστορία όλο προβοκατσιες φραξιες και πισώπλατα μαχαιρώματα ακόμα και να έχετε 5 σωστά πράγματα στην ιδεολογία σας έχετε και άλλα 50 λάθος ή κακά ή ουτοπικά. Από την σαπίλα του συστήματος σας δεν χρειάστηκε καν πόλεμος, καταρρεύσατε μόνοι σας και αφήσατε ορφανό και αφραγκο το ΚΚΕ.

 17. avatar Κάποιος άλλος

  Μπορείτε να μελετήσετε λίγο παραπάνω την ιστορία. Θα πρότεινα να αναζητήσετε τις συνθήκες που υπεγράφησαν το 1938. Το Μόναχο είναι μια καλή αρχή.
  Αναφορικά με τις λυκοφιλίες, αν θέλετε αναζητήστε τις επισκέψεις και τους λόγους του κ. Τσωρτσιλ στην Ιταλία όταν διατελούσε υπ. Οικονομικών.
  Τραγικοί. Ειδικά όταν "πουλάτε" κάτι σαν σοβαρό άρθρο. Και ακόμα πιο τραγικοί γιατί προσπαθείτε να αλλοιώσετε την ιστορία. Η ιστορία είναι επιστήμη. Έχει γραφτεί εδώ και πολύ καιρό μετά από μελέτες και ιδρώτα πολλών επιστημόνων.
  Το χειρότερο δε απ' όλα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ασέβεια στους ανθρώπους που έχυσαν το αίμα τους εκείνα τα χρόνια για να μπορείτε να γράφετε τις [...] σας ελεύθερα και όχι ό,τι σας υπαγορεύει ο κάθε απόγονος του Γκέμπελς.

 18. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Έτσι λειτουργούμε εμείς οι περήφανοι κομμουνιστές. Βλέπουμε ασχέτου ιδεολογίας που βρίσκεται το συμφέρον μας και αναλόγως πορευόμαστε.
  Οι πρωην συνεταίροι Ναζί, έγιναν για εμάς τους περήφανους κομμουνιστές... "κακοί" από τον Ιούνιο του '41. Και πίναμε βότκες παρέα.
  Έτσι, με το ίδιο σκεπτικό προ ετών και το δικό μας τιμημένο ΚΚΕ του συντρόφου Χαρίλαου, συνεργάστηκε με τους μισητούς βασανιστές μας, τους δεξιοί. Και κυβερνήσαμε παρέα.

  1. avatar Στάλιν 21

   Μπράβο, για την ηλικία σου, καλή και η [...] σου.

   1. avatar Το λέω και έφυγα….

    Ρε μια χαρά τα λέει και σε πονάει. Για την όμως, θα πεις τίποτα εσύ βρε φασίστα Σταλινοτσολιά21;

Παρακαλούμε περιμένετε ...