104
loading

Από το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό μέχρι και τη νικηφόρα κατάληξή της, υπήρχαν αρκετές φορές που η συνοχή των εξεγερμένων δοκιμάστηκε και ο σκοπός μπήκε σε μεγάλο κίνδυνο.

Μια από αυτές τις φορές σημαδεύτηκε από δυο πρόσωπα. Το ένα ήταν ο Γέρος του Μοριά, ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το άλλο ήταν ο Δημήτρης Νενέκος ένας από τους οπλαρχηγούς του απελευθερωτικού αγώνα που κατέληξε να μείνει στην ιστορία ως συνώνυμο της προδοσίας, της δουλοπρέπειας και της υποταγής.

Ο Νενέκος πάνω στη φωτιά της μάχης επέλεξε να αλλάξει στρατόπεδο, να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της επανάστασης και ανάγκασε τον Κολοκοτρώνη να λάβει σκληρά μέτρα και να προειδοποιήσει πως για τους προσκυνημένους υπάρχει μόνο το τσεκούρι και η φωτιά.

Ποιος ήταν ο οπλαρχηγός Δημήτρης Νενέκος

wk2kstny10

Ο Δημήτρης Νενέκος  στα πρώτα χρόνια της επανάστασης του 1821 ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και ικανούς οπλαρχηγούς στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Ο αρβανίτικης καταγωγής στρατιωτικός ήταν πολύ ικανός αλλά είχε και ένα μεγάλο ελάττωμα. Ήταν τρομερά φιλόδοξος και δεν δίσταζε να πατήσει επί πτωμάτων (στην περίπτωσή του αυτό ισχύει κυριολεκτικά)  προκειμένου να ανελιχθεί στην ιεραρχία.

Ο Νενέκος υπαγόταν στρατιωτικά στον προεστό Θάνο Κανακάρη αλλά και στον μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας Βενιζέλο Ρούφο. Μαζί με τον Νενέκο οπλαρχηγοί ήταν ο Σπανοκυριάκος και ο Σαγιάς. Ο Νενέκος προκειμένου να γίνει ο πρωτοκαπετάνιος του Ρούφου, όπως λέγεται, τους δολοφόνησε και τους δυο.

wk2kstny6

Από εκεί και πέρα η πορεία του Νενέκου ήταν εντυπωσιακή. Επέδειξε μεγάλος θάρρος και γενναιότητα πολεμώντας στο πλευρό σπουδαίων πολεμιστών του αγώνα όπως ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Ιωάννης- Γενναίος Κολοκοτρώνης (ο γιος του Γέρου του Μοριά), ο Ανδρέας Ζαΐμης και ο Ανδρέας Λόντος.

Ο Νενέκος πήρε μέρος και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μερικές από τις πιο εμβληματικές μάχες της ελληνικής επανάστασης, όπως στη πολιορκία των Πατρών αλλά και στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Η φήμη του διαρκώς μεγάλωνε και οι χωρικοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν γενναίο πολεμιστή που μπορεί να τους υπερασπιστεί. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο Νενέκος έφτασε να έχει υπό τις διαταγές του περίπου 2.000 άνδρες. Προφανώς αυτό τον έκανε να νιώθει ατρόμητος αλλά όντας τρομερά φιλόδοξος, όπως ήδη έχει αναφερθεί, δεν του αρκούσαν αυτά που ήδη είχε και έτσι δεν άργησε η στιγμή που θα άλλαζε στρατόπεδο προκειμένου να τα αποκτήσει.

Η προδοσία και η οργή του Κολοκοτρώνη

wk2kstny11

Στις αρχές του 1827 οι χωρικοί της Πάτρας εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα.  Το πρόβλημα αυτό άκουγε στο όνομα: Ιμπραήμ. Ο πασάς έκανε συνεχώς επιδρομές καταστρέφοντας τις περιουσίες των Ελλήνων, «βυθίζοντάς» τους στην ανέχεια και την πείνα. Στόχος του ήταν να τους ωθήσει στο λεγόμενο «προσκύνημα» υπογράφοντας ένα ειδικό πιστοποιητικό γνωστό ως «ράι μπουγιουρντί» ή «προσκυνοχάρτι».

Όποιοι το έκαναν αυτό επέστρεφαν στην κατάσταση του υπηκόου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απολάμβαναν όλα τα προνόμια, όπως λεφτά, χωράφια, φαγητό και κυρίως προστασία.

wk2kstny8

Όσο περνούσε ο καιρός αυτοί που υπέγραφαν το προσκύνημα γινόντουσαν όλο και περισσότεροι. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς από πίσω κρυβόταν ο Νενέκος. Ο οπλαρχηγός του αγώνα, μαγεύτηκε από τα πλούτη και τη δόξα που του έταξε ο Ιμπραήμ πασάς και όχι απλά υπέγραψε το «προσκυνοχάρτι» αλλά εξαπέλυσε σε βάρος των χωρικών ένα πρωτοφανές κύμα βίας και τρομοκρατίας για να τους αναγκάσει να κάνουν το ίδιο.

Επιπλέον, ο Νενέκος μαζί με τους 2.000 άνδρες του, αποτελούσε κάτι σαν οπισθοφυλακή του Ιμπραήμ με τον οποίο πλέον πολεμούσαν μαζί τους επαναστατημένους Έλληνες, τους οποίους μάλιστα σε μερικές πτώσεις κατάφερε να νικήσει. Χωρικοί αλλά και μικρότερης δυναμικής οπλαρχηγοί έτρεμαν τον Ιμπραήμ και φοβόντουσαν το Νενέκο, που πλέον με φιρμάνι του πασά έφερε τον τίτλο του μπέη, με αποτέλεσμα η επανάσταση στην  ευρύτερη περιοχή να πνέει τα λοίσθια.

Ένα περιστατικό, ωστόσο, έμελλε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων. Μια ημέρα ο Ιμπραήμ με λίγους στρατιώτες ξεκίνησε για τα Καλάβρυτα αλλά στο χάνι του Βερβένικου χάθηκε μέσα στο δάσος. Ο μόνος που ήξερε που βρισκόταν ήταν ο Νενέκος που ακολουθούταν από μεγάλη δύναμη ανδρών. Εκείνη την ημέρα ο Νενέκος θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει ή ακόμα και να σκοτώσει τον Ιμπραήμ και να δώσει νέα πνοή στην επανάσταση (ίσως και την χαριστική βολή στους Τούρκους) και κυρίως να ανακουφίσει τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Εκείνος, ωστόσο, προτίμησε να μείνει πιστός στη συμφωνία με τον πασά και τον οδήγησε με ασφάλεια έξω από το δάσος, σε ασφαλές μέρος.

wk2kstny5

Ο Κολοκοτρώνης έμαθε για το συγκεκριμένο περιστατικό, εξοργίστηκε, είπε το ιστορικό «τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους» και εξαπέλυσε μια δίχως προηγούμενο τρομοκρατία σε βάρος της τρομοκρατίας του Ιμπραήμ! Παράλληλα, έδωσε εντολή να εντοπιστεί και να εκτελεστεί ο Νενέκος, πάση θυσία.

Το τέλος του Νενέκου

wk2kstny7

Οι άνδρες του Κολοκοτρώνη υπό τις αυστηρές οδηγίες του Γέρου του Μοριά, έμπαιναν μέσα στα χωριά, έβρισκαν τους πρωτεργάτες του προσκυνήματος και τους κρεμούσαν στις κεντρικές πλατείες προκειμένου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Παράλληλα, προσπαθούσαν με νουθεσίες να επαναφέρουν στον σωστό δρόμο τους απελπισμένους χωρικούς που από τη μια έβλεπαν το σπαθί του Ιμπραήμ και από την άλλη την οργή του Κολοκοτρώνη.

«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον» ανέφερε ο Κολοκοτρώνης σε επιστολή του, χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για… παρερμηνείες σχετικά με τις προθέσεις του.

wk2kstny13

Σταδιακά η εικόνα στην Πελοπόννησο άρχισε και πάλι να αλλάζει. Οι προσκυνημένοι εγκατέλειπαν τον πασά και έσπευδαν στο πλευρό των ανδρών του Κολοκοτρώνη. Η επανάσταση άρχιζε πάλι να «ανθίζει». Το μόνο που απέμενε ήταν να τιμωρηθεί ο Νενέκος.

Αυτό τελικά έγινε το 1828. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης γράφει στα απομνημονεύματά του:

«ὁ Νενέκος εἰς τὰς 26 τοῦ Μαρτίου ἐπῆρε τοὺς Τούρκους καὶ ἐπῆγε κι ἐχάλασε μία οἰκογένεια Καρυτινὴ ὁποὺ ἦτον ἀπὸ παλαιὰ εἰς τὴν Πάτρα, ἐσκλάβωσε τὰ παιδιά, οἱ ἄνδρες ἐγλύτωσαν μόνον μὲ τὸ κορμί, μὲ τὸ τουφέκι στὸ χέρι, τοὺς πῆρε 6.000 σφαχτά. Εἰς τὰ 26, ὅταν ἐπρωτοπροσκύνησε, εἶχα διατάξει ἕναν λεγόμενον Σαγιᾶ νὰ τὸν σκοτώσει. Ὁ Σαγιᾶς μοῦ ἐζήτησε τὴν ἄδειαν καὶ ἐγὼ εἶχα τὴν ὄρεξιν, καὶ πάλιν ὅταν ἄκουσα καὶ ἐσκλάβωσε τοὺς Ἕλληνας τὸν ἐντεμπίχιασα μὲ ἕνα γράμμα: «Ἄπιστε, διατί δὲν τὸν σκοτώνεις, ποὺ ἀκόμη μὲ τοὺς Τούρκους εἶναι, ἀφοῦ ἦλθε ὁ Κυβερνήτης;» Τότε ὁ Σαγιᾶς ἔσμιξε τὸν Νενέκο καὶ ἐσκοτώθη ὁ Νενέκος. Εἰς τὰ 1828 ἔγιναν παράπονα. Ὁ Νενέκος εἶχε φερμάνι ἀπὸ τὴν Πόλη καὶ τὸν ἔλεγαν Μπέη Νενέκο».

Τα «παράπονα» που αναφέρει ο Κολοκοτρώνης είναι η επίσημη διαμαρτυρία που έγινε από την Οθωμανική Πύλη στην Ελληνική Πολιτεία δεδομένου πως ο Νενέκος έφερε τον τίτλο του μπέη.

wk2kstny3

Ο Νενέκος βρήκε το θάνατο από το μαχαίρι του αδερφού του Αθανάσιου Σαγιά τον οποίο είχε σκοτώσει μερικά χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να ανελιχθεί. Για το πώς έγινε η δολοφονία, του Νενέκου λίγα πράγματα είναι γνωστά. Αν πιστέψουμε, πάντως, ένα παραδοσιακό τραγούδι που διασώθηκε στο πέρασμα του χρόνου ο Σαγιάς τον ξεγέλασε καλώντας τον να του βαπτίσει το παιδί! Μετά τη δολοφονία του Νενέκου οι συνοδοί του σκότωσαν τον Σαγιά.

Η είδηση της δολοφονίας του Νενέκου, έγινε γνωστή σχεδόν αμέσως και έβαλε οριστικό τέλος στο προσκύνημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

104
σχόλια
 1. avatar Κατι μου θυμίζει αυτο

  Βαλτε οπου ΝΕΝΕΚΟΣ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΤΕ ΥΠΟ ΑΛΛΟ ΣΤΌΡΙ. ( Με τους ξενους τοκογλύφους. Με τους Σκοπιανιους . Με τους Τούρκους. Ενας ανθελληνας)

  1. avatar agilotos.stravos

   Η ιστορια επαναληφθηκε σχεδον 120 χρονια μετα στις ιδιες σχεδον περιοχες οπου καποιος "Κλαρας" οργανωσε κ καθαρισε πολλους "νενεκους" της εποχης..Τωρα γιατι τον εναν ολοι οι ελληνες τον τιμουν σαν εθνικο ηρωα και τον αλλον αρκετοι τον θεωρουν σφαγεα,δε θα το μαθουμε μαλλον ποτε...

   1. avatar Κὰλλη…..

    ἀκόμα νὰ μάθεις γιατί ;;;;

 2. avatar Καλά καλά…

  Σε σημερινή αναγωγή, σε κάποιους υποσχέθηκαν πλούτη (τα οποία εξαργυρώνουν) , θέσεις και αξιώματα σε οργανισμούς κτλ τ(τις οποίες θα εξαργυρώσουν μελλοντικά), με την λογική να υπογράψουν το σημερινό ''ραγιά μπουγιουρντί'' το οποίο και υπογράφει.... Κατά τα άλλα μιλούν στα Ψαρά, για ακέραιες πατρίδες, για περήφανες στάσεις κτλ.... Περήφανοι πολιτικοί απόγονοι !

 3. avatar PANKO

  Έπρεπε η βουλή των "Ελλήνων" να θεσπίσει μία μέρα μνήμης του ξεπουλημένου αυτού...αφού εκεί μέσα υπάρχουν πολλοί του είδους του...

 4. avatar ΠΑΝΚΩ

  Σε ένα μέρος θα ταίριαζε απόλυτα να υπάρχει άγαλμα του Νενέκου...
  Στο προαύλιο της βουλής...

 5. avatar Ανιστορητοι Ραγιαδες

  Τον 18ο και 19ο αιώνα στα μεγάλα αστικά κέντρα ηκμαζε ο Ελληνισμός.(Πόλη, Οδησσος, Τραπεζουντα, Ιασιο, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια κλπ). Η Κεντρική εξουσία περνούσε λίγο λίγο σε Ελληνικά χέρια. Αυτήν την ακμή θέλησαν να ανακόψουν οι Μεγάλες Δυνάμεις και ξεσήκωσαν τους πεινασμένους Έλληνες της παλιάς Ελλάδας μαζί με κάποιους ρομαντικούς. Και επήλθε η υποδούλωση στους Ευρωπαίους!!!

  1. avatar T.G.S

   Αλήθεια τα πιστεύεις αυτά που γράφεις; Ιστορία έχεις διαβάσει καθόλου η οτι σου κάθετε στο μυαλό;

 6. avatar criskalts

  Άμυαλοι τελείως εμείς οι νεοΈλληνες και μάλιστα μετά τα τόσα ιστορικά παραδείγματα.
  Αντί να εμπνεόμαστε ΟΛΟΙ από τον Κολοκοτρωνη, κάποιοι, αρκετοί, επιμένουν να αποθεώνουν τον εκάστοτε Νενέκο, που έχει πολλά χρώματα, σπέρνοντας τον σπόρο του διχασμού και εξυπηρετώντας μόνο κομματικά συμφέροντα
  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΑΣ ΣΩΠΑΣΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

 7. avatar Νινα

  Καλη η αντιγραφη απο wikipedia..ψαξτο λιγο ακομα πριν το ανεβασεις...γραψε για μαχες που συμμετειχε και για αμφιβολιες που υπαρχουν...η ιστορια τον κατεταξε μαζι με Εφιαλτη , Π.Γουση στους προδοτες του Εθνους ..

 8. avatar SCULLYXL5

  ΤΟ ΠΑΝ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΝΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ????

  1. avatar PANKO

   Αν υπήρχε Κολοκοτρώνης σήμερα φίλε μου...θα τον καρηγορούσαν οι ευρωσκύφτουλες που κυβερνούν και τα τσιράκια τους...γραφικό ή επικίνδυνο εθνικιστή...

 9. avatar Δε μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

  Σα να λέμε Άδωνις. Καρμπόν

  1. avatar νικος κολλιας

   οχι φιλε ,ο Νενεκος βοηθησε πολυ την επανασταση ,το αρθρο εχει πολλες ατελειες ,ο Ιμπραημ χαθηκε μεσα στο δασος ειναι αληθεια ,απο εκει ξεκιναει το κακο ,τα πριν δεν ισχυουν ! ο {...} ο Αδωνις δεν εχει κανει τπτ καλο σε τουτη χωρα !!

 10. avatar akissere

  Ανιστόρητο τελείως.Οι Σαγιάδες ήταν πρώτα του ξαδέλφια, οι απογονοί του (ζουν στην Αχαϊα) ισχυρίζονται ότι άλλος ήταν ο λόγος..

  1. avatar καψαλης ι.

   πως εχει η ιστορια να μαθουμε κι εμεις τοτε..

  2. avatar νικος κολλιας

   ναι εχει ατελειες .η αλλαγη του ΝΕΝΕΚΟΥ ,αρχιζει απο την ωρα που βρηκε χαμενον στο δασος τον ΙΜΠΡΑΗΜ !!

 11. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

  Σα να λέμε τσίπρας και σία δηλαδη

  1. avatar Douskas John

   Η επανάσταση ξεκίνησε όχι από τους ηρωικούς αρματολούς και κλέφτες (αντίθετα αυτοί και μέσα στον Αγώνα πολεμούσαν σαν μισθοφόροι για αμοιβή και λάφυρα) αλλά από φιλήσυχους αστούς εμπόρους που ζούσαν έξω από την Ελλάδα. Το κίνημα άρχισε από αστούς αλλά το αγκάλιασε ο λαός. Όμως, όπως γράφει ο Σκαρίμπας: «Το Πατριαρχείο το αφόρισε.  Οι Πρόκριτοι και οι Ιεράρχες το χλεύασαν. Ο Καποδίστριας του γύρισε τις πλάτες. Ο Κοραής μας το μυκτήρισε». Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και το τέλος ολέθριο.
   Η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις «σατανικές» απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον».
   Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων – και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου.
   Μαθήματα ιστορίας .

   1. avatar voreios

    Άλλωστε ο Πατριάρχης τελικά δε γλίτωσε τον μαρτυρικό θάνατο και γι' αυτό καθαγιάστηκε. Μη λέμε λοιπόν αβασάνιστα ό,τι θέλουμε λόγω της ιδεολογίας μας. Ας είμαστε αντικειμενικοί.
    Όσο για το Ναβαρίνο, ναι η επανάσταση έπνεε τα λοίσθια μεν, όμως σ' αυτό συνετέλεσε και η προδοσία πολλών κιοτήδων όπως ο Νενέκος. Μπορεί ο Ιμπραήμ να επέλαυνε αν όμως υπήρχε ομόνοια, ο επαναστατικός αναβρασμός θα συνεχιζόταν ούτως ή άλλως.
    Οι Ευρωπαίοι μας βοήθησαν, διότι απλά ήξεραν πως η Επανάσταση δε θα σταματούσε και γι΄αυτό αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κρατίδιο έκτρωμα - προτεκτοράτο, απόλυτα ελεγχόμενο από μέρους τους. Ειδικά μετά την κατά παραγγελία των Άγγλων δολοφονία του Καποδίστρια, μπήκε οριστικά η ταφόπλακα στη δημιουργία ενός σωστά οργανωμένου και πάνω απ΄ όλα
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΡΩΜΕΪΚΟΥ κράτους.

   2. avatar voreios

    Δεν είναι έτσι όπως τα λες φίλε Ντούσκα. Σε τυφλώνει η ιδεοληψία σου. Ο ρόλος της Εκκλησίας υπήρξε καταλυτικός στη διάρκεια της Επανάστασης. Αν δε βοηθούσαν οι παπάδες, κανείς δε θα ξεσηκωνόταν. Για διάβασε τι γράφει ο Μακρυγιάννης κι άλλοι οπλαρχηγοί. Όσο για τον περίφημο αφορισμό του Γρηγορίου του Ε΄, αυτός έγινε για καθαρά διπλωματικούς λόγους. Τι έπρεπε να πει δηλ. ο Πατριάρχης τότε; Να βγάζει διαπρύσια κηρύγματα απ΄την καρδιά της Οθωμ. Αυτοκρατορίας για γενικό ξεσηκωμό των Ελλήνων; Οι Τούρκοι θα είχαν προκύψει σε γενική σφαγή των χριστιανών της Πόλης και όχι μόνο. Η θέση του ήταν εξαιρετικά υπεύθυνη και ευαίσθητη. Δεν ήταν ένας απλός παπάς. Επηρέαζε χιλιάδες ψυχές. Το ίδιο ισχύει και για τον Π.Π. Γερμανό και για τον Καποδίστρια. Εξάλλου είχαν προηγηθεί πολλά αποτυχημένα επαναστατικά κινήματα πιο πριν και δικαιολογημένα ήταν πολύ επιφυλακτικοί όλοι τους.

   3. avatar ΕυάγγελοςΜ.

    Με τέτοια " ιστορία" που μάς ιστόρισες απορώ πώς ελευθερωθήκαμε. Φρόντισε να ενημερωθείς καλύτερα, διαφορετικά κράτα τα "παραμύθια" για τον εαυτό σου.

    1. avatar Douskas John

     Εσυ έμεινες στα σχολικά βιβλία .Καλοί οι αστικοί μύθοι αλλά κάποτε η πραγματική ιστορία θα πρέπει να ειπωθεί και μέσα στο σχολείο και όχι το παιδί να την ψάχνει αλλού .Ισως τότε καταλάβουμε το γιατί έχουμε αυτό το κράτος ! που έχουμε και να προχωρήσουμε παραπέρα .

     1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Ναι ρε τι ξέρουν οι ιστορικοί της εποχής, υπάρχεις εσύ ο φωτεινός παντογνώστης που ξαναγράφεις την ιστορία όπως εσύ θέλεις...

   4. avatar T.G.S

    Θα ηταν αποτυχημένη αν δεν ειχαν επέμβει οι μεγάλες δυνάμεις, αν υπήρχε αδιαφορία απο τη δύση, τα συμφέροντα ηταν πολλα για τη δύση ωστε να φτάσουν στη ναυμαχια ολόκληρη ανάλυση εδω δε γίνεται αλλα καλο ειναι πριν βγάλεις συμπερασματα να μελετας λίγο καλύτερα. Περα απο την εκκλησία που βαράτε ολοι, ουτε οι φαναριωτες, ούτε οι προεστοι, και ολοι οι βολεμενοι απο την πυλη δεν ήθελαν την επανάσταση η πιο σωστά ενα ελληνικό κράτος.

  2. avatar Apistos

   O πρώτος που προσκύνησε ήταν ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Φωτιά και τσεκούρι...

  3. avatar Nick

   "ορθόδοξη δύναμη",και έχεις το θράσος να σχολιάσεις σε τούτο το άρθρο;
   ποιοοοος καταδίκασε την επανάσταση θρήσκε μου;
   ποιοοοοοος είπε οτι καλύτερα να μέναμε υπο τον ζυγό του σουλτάνου,θρήσκε μου;;

   1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

    Τι έγινε θίχτηκες αθεε?

    1. avatar Nick

     "θίχτηκα",ναι.
     απάντα τώρα και συ στις ερωτήσεις μου. ποιος καταδίκασε την επανάσταση;

     1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Κάποιοι νενεκοι σαν κι εσένα. Κυκλοφορούν άλλωστε πολλοί εκεί εξω

     2. avatar Nick

      λάθος. η εκκλησία την πρόδωσε,μαζί με τους νενέκους που λιμπίζονταν το ισλαμικό χρήμα των οθωμανών

     3. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Αυτά σου λένε οι άθεοι που σου κάνουν πλύση εγκεφάλου να λες?

     4. avatar Nick

      Ρε παρωπίδες φοράς; Το οτι η εκκλησία γύρισε τις πλάτες στην Επανάσταση είναι γεγονός,δεν είναι άποψη. Έγινε. Άσχετα αν το πιστεύεις ή όχι,άσχετα αν είσαι υπερ η΄κατά της εκκλησίας. Its not up for debate,καταλαβαινεις; Κάτι σαν τη βαρύτητα ή την εξέλιξη των ειδών. Είτε πιστεύεις στην εγκυρότητα τους είτε όχι,αυτές συνεχίζουν και ισχύουν,αδιαφορώντας για τα "πιστεύω" σου.
      Η εκκλησία πρόδωσε την Επανάσταση,είναι ιστορικό ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Πόσο πιο λιανά να στο κάνω ρε θρήσκε;;; Σα να μιλάω με πεντάχρονο! "Υπάρχει αη βασιλης!" "Δεν υπάρχει είναι φαντ..." "Υπάρχειιιι!"
      "Μα γιε μου σου λέω δεν υπάρχει εγώ τον φαντ.." "Λαλαλαλα υπάρχειιιιιιι αααααα!"

     5. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Ποιος σου έμαθε αυτές τις ανοησίες που τσαμπουνας?

     6. avatar Nick

      Θεωρείς εαυτό σοβαρό; Το μόνο που μου απαντάς είναι "περνιέσαι για έξυπνος","ποιος σου τα εμαθε αυτα" και "απο που τα ειδες αυτα".
      Δεν είναι επιχειρήματα αυτά υπερ της θέσης που υποστηρίζεις. Οταν σου λέω "η εκκλησία μας πρόδωσε",απαντάς με απτές αποδείξεις για το λάθος του επιχειρήματος μου,δεν απαντάς με "ποιος σου τα έμαθε αυτά". Το πατριαρχείο καταδίκασε την επανάσταση,ο πατριάρχης αναθεμάτισε τους ηγέτες. Φέρε μου αποδείξεις οτι τα παραπάνω δεν ισχύουν,και με έπεισες. Μέχρι τότε...

   2. avatar Το όνομα σας

    ΑΡΙΣΤΑ τα λέει νενεκάκο....

    1. avatar Nick

     προδότη χριστιανέ. καταστρέψατε τον ελληνισμό,εναντιωθήκατε στις αρχές του διαφωτισμού, και στην επανάσταση ταχθήκατε με τον σουλτάνο και τα ισλάμια του για τους λόγους αυτούς.
     αν ποτέ έρθουν οι τούρκοι,η εκκλησία και οι πιστοί θα τους καλωσορίσουν και οι έλληνες άθεοι θα βρεθούν στο διάβα σας.
     φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους

     1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Τώρα εσύ με αυτά που γράφεις περνιεσαι για έξυπνος και σοβαρός? Πατρίς θρησκεία οικογένεια, αν δε σ αρέσει τρέχα κάνε παρέα με νενεκους και εφιάλτες, έχει γεμίσει ο τόπος από δαύτους

     2. avatar Nick

      'Πατρις θρησκεία οικογένεια' έλεγαν στη χούντα,όχι στην αρχαία Ελλάδα. Εγω είμαι Έλληνας,όχι χουντικός.
      Και 'πατρις θρησκεία οικογένεια' υποστηρίζει και η αλ καιντα,έχουν και αυτοί δίκιο; Ή έχετε μόνο εσείς και όχι αυτοί,κιας λέτε τα ίδια;
      Αναρωτιέμαι αν μπορείς να βγάλεις άκρη,θα είναι διασκεδαστικό.
      Αν θέλεις θεοκρατίες,τράβα μείνε βατικανό,αγιο όρος,ιραν,σαουδική αραβία δε ξέρω,εδώ όμως στην Ελλάδα και στη Δύση προτιμάμε δημοκρατία και κοσμικό κράτος.
      Ά και πούσε! Στα προαναφερθέντα δεν υπάρχει ανεξιθρησκεία. Ξέρεις που υπάρχει ανεξηθρησκεία; Ακριβώς,στα κοσμικά κράτη 😉

     3. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Γεμίσαμε από ανοιχτόμυαλους. Καθίστε λοιπόν εδώ και σε λίγο καιρό πηγαίνετε να προσκυνάτε τον αλλάχ. Φωνάξτε και κανά Αλλαχ ακμπάρ έτσι για να δείξετε ότι είστε ένας από αυτούς, όχι τίποτα άλλο μη δημιουργηθεί και κανένα θέμα δηλαδή. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλετε εσείς και οι τσυριζανελ, να τη χαίρεστε λοιπόν...

     4. avatar Nick

      Είμαστε άθεοι φιλαράκο. Ούτε αλλαχ ούτε θεος ούτε γιαχβε. Εσείς είστε αυτοί που ουρλιάζετε "God Wills it" "Gott mit uns" "μετ'ήμών ο Θεός" και "Allahu akbar" πριν αρχίσετε τις αλληλοσφαγές σα βάρβαροι.
      Απο το δικό μας στόμα δε πρόκειται να το ακούσεις,παραείμαστε απασχολημένοι με επιστήμη,τέχνες,ιατρική,φιλοσοφία και όλα αυτά τα σαθρά και ανόητα που ασχολούμαστε εμείς οι αιρετικοί

     5. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Έλα ρε επιστήμονα μπαρουφολογε... Το χεις κάψει από τη σκέψη ε? Χάχα... Αυτή η επιδειξιομανια πραγματικά με ξεπερνάει...

     6. avatar Nick

      Επιδειξιομανία; Οι άθεοι λένε ανοιχτά οτι δε τα γνωρίζουν όλα.Για αυτό υπάρχουν οι επιστήμες,για να προσπαθήσουμε-επιτυχώς,σε αντίθεση με τις Διδαχές-να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
      Οι θρήσκοι απο την άλλη,υποστηρίζετε οτι γνωρίζετε ήδη όλες τις απαντήσεις. Απο που ερχόμαστε,που πηγαίνουμε,αν υπάρχει σκοπός στη ζωή και ποιος είναι αυτός. Σας τις είπε ο θεός σας,γιατι είστε-απο οτι φαίνεται-ξεχωριστοί και ανώτεροι απο εμάς,αλλα ταυτόχρονα δηλώνετε ταπεινοφροσύνη!
      "μη μου δίνετε σημασία συνεχίστε τις γήινες δουλειές σας,εγω απλά είμαι σε ειδική αποστολή απο ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΘΕΟ".
      Διάλεξε. Ή γνωρίζεις τα πάντα και είσαι ειδικά διαλεγμένος απο μια ανώτερη δύναμη σε αντίθεση με εμας τους κοινούς θνητούς,και άρα δεν είσαι ταπεινός,ή το αντίθετο

     7. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Καταλαβαίνεις αυτά που γράφεις? Εσείς είστε οι ξερόλες, αυτοί που και καλά τα γνωρίζετε όλα και μας το παίζεται υπεράνω. Ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια είχε την ανάγκη να πιστεύει κάπου σε μια ανώτερη δύναμη. Εγώ πιστεύω στο θεό. Εσύ πίστευε στους αριθμούς, δε με νοιάζει. Αλλά μην προσπαθείς να ακυρώσεις όλο τον υπόλοιπο κόσμο κατακεραυνόνοντας το χριστιανισμό

     8. avatar Nick

      ξέρουμε αρκετά πράματα για το πως λειτουργεί ο φυσικός κόσμος. αποτέλεσμα αυτής της γνώσης,είναι η τεχνολογία που διαθέτεις σήμερα. δε γνωρίζουμε τα βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα,παρα μόνο ψάχνουμε να τα καταλάβουμε λίγο καλύτερα κάθε φορά.
      εσείς απο την άλλη,υποστηρίζετε οτι έχετε ήδη τις απαντήσεις για τα ερωτήματα αυτά. ο Θεός μας έφτιαξε,αυτός ελέγχει τη βούληση μας και μολις πεθάνουμε θα πάμε πίσω σε Αυτόν. θες να μου πεις οτι αυτό δεν είναι αλαζονεία; μου λες οτι γνωρίζεις τις απαντήσεις σε ερωτήματα που εγω ούτε θα ονειρευόμουν ποτέ οτι θα κατάφερνα να βρω απάντηση.
      δεν έχω πρόβλημα με την πίστη,κιας τη θεωρώ λανθασμένη οδό. έχω πρόβλημα οταν κάποιοι για χάρη της πίστης αυτής,είναι πρόθυμοι να βλάψουν άλλους.
      "ορθοδοξία ή θάνατος" "δεν υπάρχει κανένας θεος παρα μονο ο αλλαχ" "η πίστη πρέπει να ποδοπατήσει κάθε λογική και αίσθημα κατανόησης(μαρτινος λουθηρος)" δεν είναι και πολύ ειρηνικά ρητά,δε συμφωνείς;

     9. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Από τη στιγμή που διαχωρίζεις σε εσείς και εμείς θες να έχεις και δίκιο?

     10. avatar Nick

      μα και εσύ μας διαχωρίζεις. δεν είμαστε ίδιοι ούτε έχουμε ίδιες απόψεις,δεν είναι κακό να διαχωριζόμαστε. το παράξενο θα ηταν να μην διαχωριζόμασταν. αρκεί φυσικά να μη βλάπτουμε ο ένας τον άλλο εξαιτίας των διαφορών.
      το καινούργιο σου άβαταρ μου αρέσει παρεπιπτώντος

     11. avatar Douskas John

      Τι σημαίνει το άβαταρ που έχεις .Οποιος δεν είναι χριστιανός πρέπει να πεθάνει ? Η κάνω λάθος .Ποιοι το λένε αυτό . Στο στόμα μου το έχω ....... Μπορείς να με βοηθήσεις ?

     12. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

      Εγώ το λέω, εσύ τι πρόβλημα έχεις?

     13. avatar Nick

      Α πρέπει να στα συλλαβίζουμε εσένα.
      Το μότο γράφει "ορθοδοξία,ή θάνατος". Με άλλα λόγια,ή θα μας προσυλητίσεις,ή θα μας σκοτώσεις. Ακριβώς αυτό που προσπαθούν να κάνουν τα τζιχάντια δηλαδή. Και απορείς που είναι το πρόβλημα μας;; Άντε να στο εξηγήσω κιαυτό. Έχουμε πρόβλημα,γιατι απειλείς ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ αν δεν ενστερνιστούμε τις απόψεις σου! Τι δε καταλαβαίνεις ακριβώς;
      Αν εγώ σου έλεγα "γίνε άθρησκος ή σε αποκεφαλίζω",ποια ακριβώς θα ήταν η αντίδραση σου; Ακριβώς,και θα είχες κάθε δίκιο!

   3. avatar Κοίτα πόσες αρνητικές…

    ...θίχτηκαν τα ανιστόριτα χριστιανομόγγολα.

    1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

     Πήγαινε κάνε παρέα με τους άθεος πατέρες σου Λένιν Στάλιν τσίπρα κ άλλους τέτοιους πουθενάδες

    2. avatar Ιωάννης Ιωάννης

     επειδή εσύ νομίζεις ότι γνωρίζεις ιστορία αλλά δεν ξέρεις την τύφλα σου, μόνο εμπάθεια σε διακατέχει όπως και σε πολλούς άλλους που το μόνο που κάνετε είναι να βρίζετε τους Χριστιανούς, να ξέρεις ότι εάν δεν ήταν η Εκκλησία και ο πιστός ο κόσμος εσύ θα ήσουν τώρα μόνο Μογγολο

   4. avatar Age

    Τότε δεν ξερω. Τώρα ξερω ότι ο Ιερώνυμος κάνει τέτοια. Ε δεν σε χαλάει κιόλας !

 12. avatar NX

  TSIPROKIO DO YOU HEAR?

 13. avatar Αφραγκος

  Μόνο κάποια ονόματα αλλάζουν από τότε.Μυαλο δεν βάζουμε με τίποτα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...