179
loading
Γράφει
ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο Στέλιος Κοντός, μένει στη Ζυρίχη. Δουλεύει σε μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου, τη Swiss Re, ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης βρίσκεται στο γραφείο του.

Αυθόρμητα την ώρα της συνέντευξης, λέει με ενθουσιασμό: «Θα σου στείλω τη θέα που έχω τώρα από το γραφείο μου. Είναι σαν να δουλεύω στο Παλαιό Φάληρο και να βλέπω την Αίγινα απέναντί μου…»

elvet2
Η θέα από το γραφείο του Στέλιου Κοντού

Η Ζυρίχη είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Αυτό δείχνουν τόσο παλαιότερες έρευνες, όσο και νεότερες. Φέτος η Μercer, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΗR του πλανήτη την κατατάσσει στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη θέση ηγείται η Βιέννη.

Στη Ζυρίχη οι εργαζόμενοι δουλεύουν οκτώ το πολύ εννέα ώρες. Όποιος τις ξεπεράσει θεωρείται αργόσχολος. Το στοίχημα της οικονομικής πολιτικής του κράτους, είναι να αφήνει στους πολίτες του ελεύθερο χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματα που βγάζουν στην αγορά.

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης επιδοτούνται από την ασφαλιστική τους εταιρία για να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Αυτό που θέλει περισσότερο μία ασφαλιστική στην Ελβετία, είναι να απαλλαγεί από τα έξοδα νοσηλείας, κάποιου πολίτη που δεν είναι υγιής, όπως εξηγεί ο Στέλιος.

Ίσως βέβαια δεν είναι μια πόλη ιδανική για κάθε είδος επαγγελματία. Οι μεγαλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες προσφέρονται στους τομείς της βιοφαρμακευτικής, της τραπεζικής - χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων. Αν κάποιος με καλλιτεχνικές ανησυχίες βρεθεί στη Ζυρίχη, πιθανότατα θα δυσκολευτεί.

Ο Στέλιος κατάγεται από τη Χαλκίδα. Εκεί τελείωσε το σχολείο και αμέσως μετά έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές.

Η Χαλκίδα, είναι για τον ίδιο η πόλη που παρέχει την ησυχία και την οργάνωση που παρέχει μία ελληνική επαρχιακή πόλη.

elvet4

Αντίστοιχα η Ζυρίχη, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, δεν παύει να είναι ένα μικρό χωριό, όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Η πόλη των 400 χιλιάδων… και κάτι, κατοίκων.

«Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία. Έμεινα εκεί για πέντε χρόνια, πήρα το πρώτο μου πτυχίο, έκανα μεταπτυχιακό. Γύρισα ξανά στην Ελλάδα, όπου δούλεψα σε ελληνική τράπεζα.

Το 2011, στα 30 μου, αποφάσισα  -εν μέσω κρίσης-, να κάνω το επόμενο βήμα. Έφυγα στο εξωτερικό, γιατί ήθελα να διευρύνω τις σπουδές μου. Έκανα MBA στη Γαλλία, σπουδάζοντας για ένα χρόνο.

Στη συνέχεια εργάστηκα στο Παρίσι σε μία θυγατρική της Lafarge και δύο χρόνια αργότερα μου δόθηκε η ευκαιρία να μετακομίσω στη Ζυρίχη και να εργαστώ στον ασφαλιστικό τομέα».

Μόνο ιδιωτική ασφάλιση

AP_060612044234

Περιγράφοντας την καθημερινότητα του, μιλάει αρχικά για την ασφάλιση ενός εργαζόμενου. «Εάν κάποιος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, δεν ασφαλίζεται σε δημόσια ταμεία. Είναι υποχρεωμένος από το νόμο να διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, καταβάλλοντας περί τα 300 ευρώ μηνιαίως. Όποιος δεν είναι Ελβετός, και εισέρχεται στη χώρα, πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να αποκτήσει ασφάλεια ζωής. Επίσης, ανάλογα με την εταιρεία στην οποία εργάζεται κάποιος, παρέχεται βοήθημα στις μηνιαίες ασφαλιστικές ενός εργαζόμενου».

Διευκρινίζει ότι η ασφαλιστική εισφορά, υπολογίζεται σε συνάρτηση με την ηλικία κάθε πολίτη, τις παροχές ή άλλους παράγοντες.

Εκτός των άλλων όμως διατίθεται και εργατική ασφάλιση, την οποία είναι υποχρεωμένος να παρέχει ένας εργοδότης. «Εάν για παράδειγμα βρίσκομαι σε επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο, και μου συμβεί κάτι, με καλύπτει το ασφαλιστικό πρόγραμμα της εταιρείας μου».

Σύνταξη και με το μήνα…

elvet3

Σε ό,τι αφορά στις συνταξιοδοτικές εισφορές, ο κάθε ασφαλισμένος, καταβάλει επιπλέον χρήματα κάθε μήνα, τα οποία προορίζονται για το συνταξιοδοτικό πλάνο που διαθέτει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία. «Το κράτος δεν παρέχει συντάξεις. Ωστόσο υποχρεώνει οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε να έχει δικό της συνταξιοδοτικό ταμείο, είτε να συνεργάζεται με κάποιο από τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία κατά κύριο λόγο ελέγχονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το ποσοστό μηνιαίας εισφοράς για σύνταξη κυμαίνεται από 3% έως 7% του μισθού. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα εάν επιθυμεί να καταβάλει 3%, 4%, 5% από το μισθό του ή περισσότερο.

Επίσης εισφέρει στη σύνταξη και ο εργοδότης. Στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρεία επενδύει τα χρήματα που καταβάλλονται για σύνταξη και κάθε χρόνο ή ανά εξάμηνο ενημερώνει το δικαιούχο για την πορεία του συνταξιοδοτικού του ταμείου (pension fund). Ο ασφαλισμένος λαμβάνει τα χρήματα της σύνταξης, είτε ως μηνιαία δόση, είτε πριν συμπληρώσει τα χρόνια σύνταξης σε περίπτωση που εγκαταλείψει τη χώρα ή τα χρειαστεί για να αγοράσει σπίτι, καθώς και εφάπαξ.

Επίσης, από τον πρώτο χρόνο λαμβάνει ενημέρωση από το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο ενημερώνει για τις εισφορές που έχει καταβάλει. Ταυτόχρονα ενημερώνει για το μισθό που θα λάβει όταν συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 65 του, εφόσον ο μισθός και η θέση του παραμείνουν ως έχουν σήμερα».

«Επίσης μπορεί να βγει πρόωρα στη σύνταξη στα 58 χρόνια με μειωμένες απολαβές», συμπληρώνει ο Στέλιος.

Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία

stelios

Η δημόσια υγεία, είναι μία ακόμα από τις βασικές προτεραιότητες στη χώρα. «Τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης είναι από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το πανεπιστημιακό απασχολεί γύρω στα 50.000 άτομα. Ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτώ πως εάν μου τύχει κάτι και καλέσω ασθενοφόρο, θα πρέπει να το πληρώσω επιπλέον, με κόστος τουλάχιστον 500 ευρώ, σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο ασφάλισής μου. Συνήθως τα ασφαλιστήρια αναφέρουν ότι παρέχεται κάλυψη για νοσήλια, από 300 ή 500 ευρώ και άνω, με τη μορφή απαλλαγής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου.

Εάν για παράδειγμα επισκεφθώ ένα δερματολόγο και το κόστος της επίσκεψης είναι 100 ευρώ, δεν χρεώνονται στην ασφαλιστική μου εταιρεία. Εάν όμως κάνω μία επέμβαση με κόστος 10.000 ευρώ θα καλύψει τα 9.700 ευρώ και τα υπόλοιπα 300 θα τα καλύψω από την τσέπη μου. Ωστόσο παρέχεται και η δυνατότητα να απολαμβάνει κανείς πλήρους κάλυψης νοσηλείας, πληρώνοντας υψηλότερο ασφάλιστρο».

 Ο βασικός μισθός των 4.000 ευρώ

Όπως λέει ο Στέλιος, ο βασικός μισθός ενός ταμία – ανειδίκευτου εργαζόμενου, που εργάζεται στα McDonald’s στη Ζυρίχη, είναι περίπου 4.000 ευρώ. «Για κάποιον ο οποίος είναι νεοπροσλαμβανόμενος, αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, ηλικίας 23-25 ετών, ο μισθός ξεκινάει από τα 7.500-8.000 ευρώ.

Παρόλ’ αυτά το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό. Ειδικά τα ενοίκια. Για παράδειγμα για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών, κάποιος μπορεί να πληρώνει 1.500 ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί του σπιτιού. Κάποιοι άλλοι τομείς όπως είναι οι αγορές από το σούπερ μάρκετ, είναι πιο οικονομικοί. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα είδη πρώτης ανάγκης είναι τα περισσότερα πιο φθηνά από την Ελλάδα, με εξαίρεση τα κρεατικά, τα οποία είναι πολύ ακριβά».

Αγοράζοντας σπίτι – Μία δύσκολη υπόθεση

Η αγορά ακινήτου στην Ελβετία δεν είναι εύκολη για κάποιον νεοαφιχθέντα στη Ζυρίχη. «Όποιος δεν διαθέτει ελβετικό διαβατήριο ή άδεια παραμονής, δύσκολα μπορεί να αποκτήσει σπίτι εδώ», παραδέχεται ο Στέλιος.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Για να μπορέσω να εργαστώ εδώ απαιτείται πράσινη κάρτα (κάρτα εργασίας), η οποία ποικίλλει σε κατηγορίες «L»(Limited) με περιορισμένη χρονική διάρκεια, «Β» (Basic) για κάποιον ο οποίος έχει συγκεκριμένο συμβόλαιο εργασίας έως 5 έτη. Στα έξι έτη κάποιος μπορεί να αποκτήσει κάρτα εργασίας «C» (Current) και στη δεκαετία διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης ελβετικού διαβατηρίου. Επί της ουσίας, ο κάτοχος κάρτας «C» είναι ευκολότερο να αγοράσει σπίτι σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται στο επίπεδο «Β», καθότι και το τραπεζικό επιτόκιο σε περίπτωση δανεισμού είναι μεγαλύτερο, αλλά και η προκαταβολή που απαιτείται για ένα σπίτι είναι πιο υψηλή.

Εξαίρεση αποτελεί εάν κάποιος είναι εκατομμυριούχος και προχωρήσει σε αγορά ή αγορές ακινήτων, κάτι που θεωρείται foreign direct investment (απευθείας επένδυση από το εξωτερικό). Συνήθως πίσω από τέτοιου είδους επενδύσεις βρίσκονται Άραβες, Ρώσοι ή Κινέζοι».

To σκεπτικό βάσει του οποίου δεν δίνονται εύκολα ευκαιρίες αγοράς ακινήτων σε εργαζόμενους με λιγότερα από πέντε χρόνια παρουσίας στη Ζυρίχη, είναι ότι κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα στον ένα, στα δύο ή στα τρία χρόνια, και θεωρείται κατηγορία πολίτη «υψηλού ρίσκου».

elvet5

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη ξεκινάει από νωρίς το πρωί για το Στέλιο. Και λίγο νωρίτερα για τους Ελβετούς…

«Δουλεύω 8-9 ώρες την ημέρα, συνολικά 42 ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι το επίσημο ωράριο στη χώρα. Το μοντέλο εργασίας στη Ζυρίχη είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα. Θυμάμαι πως όταν εργαζόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να βρίσκομαι στο γραφείο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Εάν τύχαινε μία μέρα να φύγω στις 8, μπορεί να υπήρχε ακόμα κόσμος στο γραφείο, και να με κοιτάζει με μισό μάτι. Σαν να έλεγε: “τι κάνεις και φεύγεις τόσο νωρίς; Δεν δουλεύεις;”.

Εδώ εάν κάποιος δουλεύει παραπάνω από τις 42 ώρες, θεωρείται αντιπαραγωγικός. Επί της ουσίας οι Ελβετοί θεωρούν ότι κάποιος επιδιώκει έτσι να σπαταλάει το χρόνο του. Το εργασιακό μοντέλο υπαγορεύει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει μόλις τελειώσει τη δουλειά του, να βγει στην αγορά, να πάει σινεμά ή να φάει κάτι, για να κυκλοφορήσουν τα χρήματα που κερδίζει στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κάποιος δουλεύει πολλές ώρες, δεν θα βγει έξω. Αντιθέτως θα πάει στο σπίτι του, θα μαγειρέψει κάτι και θα κοιμηθεί, αβγατίζοντας τα χρήματά του κάτω από το στρώμα».

AP_070519046851

Το καθημερινό πρόγραμμα ενός Έλληνα ή ενός Ελβετού στη Ζυρίχη

Οι Έλληνες έχουν κοινωνική ζωή. Βγαίνουν μεταξύ τους, συναναστρέφονται ο ένας τον άλλο. Ίσως μια εικόνα αρκετά διαφορετική από αυτή που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, όπου οι μετακινήσεις και η συναναστροφή μεταξύ των ανθρώπων είναι δυσκολότερη.

«Συνήθως ξυπνάω στις 6.30 το πρωί. Στις 8.00 με 8.30 βρίσκομαι στο γραφείο. Δουλεύω έως τις 5.30 – 6.00. Μετά είτε θα πάω στο γυμναστήριο, είτε θα δω τους φίλους μου για ένα ποτό. Στις 9.00 με 9.30 συνήθως γυρίζω στο σπίτι. Θα φάω κάτι και το αργότερο έως τις 12.00 θα κοιμάμαι. Αντίστοιχα ο μέσος Ελβετός ξυπνάει στις 5.30. Στις 7.00 θα βρίσκεται στο γραφείο, και αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, έως τις 10.30 θα έχει πέσει για ύπνο. Αυτοί που κυκλοφορούν μετά τις 10.30 το βράδυ στην πόλη είναι οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί. Η δική μας ζωή δεν είναι μέρος της ζωής των Ελβετών», εξηγεί ο Στέλιος Κοντός.

Η ποιότητα ζωής στη Ζυρίχη είναι ασύγκριτη. Έτσι την παρουσιάζει ο Στέλιος. Και ουδεμία διάθεση αμφισβήτησης υπάρχει.

Είναι ιδανική ιδίως για κάποιον οικογενειάρχη. Παρέχει ασφάλεια στην καθημερινότητα, άνεση στης μετακινήσεις. Τόσο έντονα και τα δύο στοιχεία, σε βαθμό που ο Στέλιος δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, δεν κινδυνεύει να τον ληστέψουν στο δρόμο. Κυκλοφορεί μόνο με το ποδήλατο.

elvet1

«Εάν κάποιος επιζητά την ξέφρενη ζωή και επιδιώκει να θεωρηθεί πολίτης του κόσμου, δεν θα το συναντήσει εδώ. Η Ζυρίχη δεν έχει σχέση με τη Μαδρίτη, το Βερολίνο, το Λονδίνο… Επικρατεί μία κουλτούρα ευρύτερου σεβασμού. Στους κανόνες, στον άνθρωπο… Δεν θα δείτε μουσικούς να παίζουν μουσική στους δρόμους. Δεν θα δείτε αδέσποτα. Ακόμα και οι άστεγοι που υπάρχουν είναι 4 ή 5 σε ολόκληρη την πόλη. Το κράτος τους παρέχει στέγη για να μείνουν. Ωστόσο εκείνοι κατ’ επιλογή τους επιθυμούν να μένουν στο δρόμο. Δεν θέλουν να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους».

«Η πόλη είναι πολύ ασφαλής. Άλλαξα δύο σπίτια την τελευταία διετία. Αφήνω τα κλειδιά του σπιτιού μου έξω από την πόρτα. Τα παπούτσια μου στο χαλάκι της εξώπορτας. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κρούσμα κλοπής. Όπως και κανένας από τους γείτονές μου».

Στην Ελλάδα μόνο για τουρισμό

Στο ερώτημα εάν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρος. «Δεν είναι καλή στιγμή για να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα. Μιλάω με φίλους και συμμαθητές. Με παλιούς συναδέλφους. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Ωστόσο το γενικότερο κλίμα είναι κάπως… μίζερο».

«Εξάλλου έχει σημασία τι κερδίζω και τι χάνω. Πέρα από το συναισθηματικό δέσιμο με τον τόπο μου. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα, δεν θα γύριζα. Στη Ζυρίχη πηγαίνω στο σπίτι μου με το ποδήλατο. Σταματάει μπροστά στα πόδια μου η Lamborghini και μου επιτρέπει να διασχίσω ανενόχλητος τη διάβαση των πεζών.

Επαγγελματικά απολαμβάνω κάτι που δεν θα βρω στην Ελλάδα. Νιώθω άνετα, αμείβεται ο κόπος μου. Όταν κάνω λάθος στη Ζυρίχη μου λένε: “Δεν πειράζει, έμαθες. Συνεχίζουμε!”. Aν κάνω κάτι σωστά – έστω και μικρό -, θα με επαινέσουν. Έφυγα από την Ελλάδα χωρίς κανένα παράπονο το 2011, απλά για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Γαλλία. Παρόλ’ αυτά δεν θα γύριζα πίσω».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

179
σχόλια
 1. avatar Όσοι ειναι αισθηματίες…την πατάνε μια ζωή!!Και έρχεται η δύσκολη στιγμή της απόφασης..τι επιλέγεις?τα χρήματα και το αριστο βιωτικό επίπεδ

  ύ

 2. avatar Χαχαχα χαχαχα χαχαχα

  Ελβετία.... εφιάλτης! Η Βενεζουέλα και η Ελλάδα των [...] Πινοκιο είναι πολύ καλύτερη!

 3. avatar Και εγώ εξωτερικό ειμαι

  Και δε θα ήθελα να γυρίσω αλλά να ξέρετε ότι στην Ελλάδα σας έφαγαν οι αριστεροί με τις δεξιές τσέπες και οι αναρχικοί που δεν αφήνουν αυτούς που θέλουν να δουλέψουν να κάνουν τη δουλειά τους. Σήμα κατατεθέν σε αυτή τη χώρα ήταν ότι οποίος δουλεύει είναι κορόιδο... αυτά πληρώνετε τώρα... εγώ έκλεισα τις φορολογικές μου υποχρεώσεις με τους κλέφτες...και δε θέλω να ακούω τη λέξη συνδικαλιστής ούτε τώρα... είναι για φυλακή όλοι

  1. avatar Κατσε εξωτερικο μη ξαναγυρισεις

   Ναι ναι. Αυτα πληρωνουμε τωρα.Τους αριστερους και τους αναρχικους.Αυτοι κυβερνουσαν 40 τοσα χρονια αυτοι επαιρναν μιζες..οι αναρχικοι.Κατσε εξωτερικο και μη ξαναγυρισεις αρκετους μπουφους εχει αυτη η χωρα δεν χρειαζομαστε και εσενα.

   1. avatar Οι αναρχικοί είναι οι αριστεροί που έφαγαν τον τόπο

    Και καλά έκανε και έφυγε εξωτερικό αλλά δυστηχως αυτός πλήρωνε φόρους όταν ήταν εδώ... ο μπούφος είσαι εσυ που τον σχολιάζεις που δεν έχεις ιδέα απλά έχεις άποψη για όλα! Μπράβο σου φίλε που την έκανες... εδώ όλοι σχολιάζουν αλλά τους πάει ναααα... να κάνουν τη κίνηση να φύγουν... Ελλαδιστάν θα μεινει για πάντα... εξυπνάκηδες... χαρείτε το Τσίπρα σας

  2. avatar Kabamaru Igano

   Ενω με τη καλή παραδοσιακή δεξιά του 50 και του 60 ο κόσμος έμενε Ελλάδα και ζούσε παραδεισένια....

 4. avatar Μιχαλης77

  Να τους στείλουμε Έλληνες αριστερούς γ να τους πτωχεύσουν σε χρόνο dt.

  1. avatar Barrow

   Ποιοι αριστεροι σε πτωχευσαν ρε πτωχευμενε στο μυαλο ,, αντε πηδα απ τη ταρατσα σου , αν και για ισογιο σε κοβω η υπογα , οπως ειχε η φιλη σου η χουντα

 5. avatar geojaz73

  Οκ...αλλα...τα παγια ειναι περπου 80% του μισθου...
  Τρεχουμε δηλαδη να μαζεψουμε 5000 για ενοικια, ασφαλειες , 3 μπριζολες τον μηνα...κτλ.
  Η ποιοτητα ζωης , που ειναι να σταματα η Labo, για να περνας απεναντι με το ποδηλατο ?
  Ο στοχος ποιος ειναι , να μαζεψεις χρημα για ερθεις στα 70 να τα ξοδεψεις στη Ελλαδα ?
  Οτι θελει ο λαος ... Χωριο και παλι χωριο...Ο μονος που μου κανει επισκεψη ειναι ο υπαλληλος της Δεη μια φορα το 4μηνο...

  1. avatar Ρέα

   Μην το βλέπετε μόνο από άποψη χρημάτων. Σίγουρα, για να αποκτήσει κανείς στην Ελβετία τη σωστή ισορροπία μεταξύ μισθού και κόστους ζωής, δεν θα το κάνει όντας λαντζιέρης ή σερβιτόρος. Είναι προορισμός για απόφοιτους πολύ συγκεκριμένων ειδικοτήτων με προοπτικές για μηνιαίες απολαβές των 5 χιλ. και άνω. Πέραν αυτού, όμως, οι πεντακάθαροι δρόμοι, το πράσινο παντού και η προσοχή στη λεπτομέρεια, καθώς και η ικανοποίηση του να βλέπεις πού πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνεις, είναι ασύγκριτα. Μπορεί να μην υπάρχει ήλιος και θάλασσα, υπάρχει, όμως, αρκετή ηλιοφάνεια και λίμνες, και άπειρα μέρη να πάει κανείς για να περάσει τον ελεύθερό του χρόνο δημιουργικά ή χαλαρωτικά ή όπως προτιμάει.

   1. avatar Koni20

    Και να σημειώσουμε ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν έχουν καν τη δυνατότητα να πάνε στη θαλασσα.Πλεον τα νησιά μας και τις παραλίες μας τις χαίρονται μόνο οι ξένοι τουρίστες

  2. avatar Θέμα προσλαμβάνουσας!

   Η κάθε κατάσταση που επιθυμούμε είναι θέμα προσδοκιών και φυσικά αντίληψης! Εσύ μεταφράζεις \"την επίσκεψη του υπαλλήλου της ΔΕΗ κάθε 4μηνο\" ως ποιότητα ζωής κι εγώ την αντιλαμβάνομαι ως αντικοινωνικότητα... Σημασία έχει πρώτα, ποιος είναι αυτός που λέει κάτι και μετά το τι λέει!

   1. avatar geojaz73

    Δεν καταλαβες μαλλον ...
    Δεν μου χτυπα κανενας την πορτα... για χρηματα...
    Χωριο και Ελλαδα...ετσι γουσταρω ρε αδερφε....
    Τρεξτε εσεις να μαζεψετε τα χιλιαρικα για το συστημα της Ελβετιας...

  3. avatar pan

   Ποια πάγια είναι το μεγαλύτερο μέρος του μισθού???
   Αν εξαιρέσεις το σπίτι.. τα υπόλοιπα μην σου πω οτι είναι στα ίδια και ποιο χαμηλά επίπεδα από την Ελλάδα...

 6. avatar Κ.Μ.

  Σε ζηλευω φιλε μου!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν πιστευω οτι υπαρχουν τετοια μερη!!!!!

 7. avatar Ναι..

  Ωραία ολα αυτα, αλλα μετα απο μια συντομη έρευνα, το να νοικιασεις ενα διαμερισμα εκει ειναι τουλαχστον 3,000-3,500 ευρώ, οπότε το 4,000 βασικος μισθός δεν μου λέει τπτ...
  https://www.homegate.ch/rent/106531548?6

  1. avatar Μπα;

   Με 4000 βασικό, θα κοιτάξεις για πιο φτηνά διαμερίσματα. Κοινή λογική. Αν περιμένεις ότι θα πουλάς μπέργκερ σε φαστφουντάδικο και θα κάνεις ζωάρα, πάει κάηκες...

   1. avatar Ναι…

    Εσυ με την κοινη λογικη εχεις βγει εξω απο το χωριο σου; Λονδινο μενω και παιρνω πολυ καλα λεφτα, αλλα δες λιγο ποσο εχουν τα ενοικια κ μετα ελα μες μου.. το να ψαξεις πιο φτηνα σπιτια και πιο εξω , σημαινει οτι ταξιδευεις 3 ωρες πηγαινε ελα απο την δουλεια σου.. αλλαψτι σου εξηγω τωρα,πηγαινε ζητα κανα 20αρικο απο το μπαμπα σου να πας για καφε και να κραξεις με το φραπε στο χερι οτι κανεις δεν κανει τπτ να αλλαξει η κατασταση στην Ελλαδα

    1. avatar Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, το έχεις ακούσει;

     Και γω Λονδίνο μένω, έξυπνε πρωτευουσιάνε, μόνο που εγώ ήρθα πριν 16 χρόνια όταν εσύ έπινες φραπέδες στον ηλιο με τα λεφτά του μπαμπά σου. Μέχρι που τα παιδιά μου έγιναν 5 ετών ζούσαμε σε διαμέρισμα με μια κρεββατοκάμαρα, ξέρεις one bed τα λένε. Πήγαινε τώρα στην Αγ. Σοφία, ξέρεις για \'τη λειτουργία της Κυριακής\' μήπως σου κάτσει και σένα \'η βοήθεια του Θεού\'.

 8. avatar pan

  Οταν ο καπιταλισμός λειτουργεί σωστά αυτά είναι τα αποτελέσματα....Εκεί ούτε Πάμε ούτε αναρχικοί ούτε αριστεροί να τα κάνουν μπαχαλο...

  1. avatar Kabamaru Igano

   Παω στοίχημα οτι δεν έχεις περάσει ουτε τη Λαμία...να ναι καλά ο χρυσός των ναζί που φυγαδευτηκε στην Ελβετία μετα το πόλεμο...Διαβάστε λίγο την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης, οχι μόνο τον χιο... δεν μας λέει και για την langstrasse o φίλος; για να δούμε αν υπάρχει τελικά φτώχεια, εγκληματικότητα και τα ρέστα στον ελβετικό παράδεισο;;;;;;;

   1. avatar Anonymous

    εκει μένει ρε φίλε το να μην πω και δεν μπορούσε να βρει δουλειά ..

  2. avatar Αν ειναι δυνατον χαχαχαχαχ

   τι λες ρε ασχετε?η Ελβετια νομιζεις οτι ειναι αποτελεσμα \"σωστου καπιταλισμου\" ? Αποτελεσμα συσσωρευσης του παγκοσμιου πλουτου ειναι.Αν νομιζεις οτι οποιαδηποτε χωρα στον πλανητη μπορει να γινει Ελβετια με \"\"σωστο καπιταλισμο\"\" τοτε [...] . Η Ελβετια ειναι η εξαιρεση του καπιταλισμου επειδη λειτουργει ως παγκοσμια τραπεζα.Με σωστο καπιταλισμο θα γινουμε Ελβετια!!Χαχαχα πληρωμενα τρολακια τι παραμυθια ταιζετε τον κοσμακη.

  3. avatar EλευθερίαΠ.

   Αγαπητέ μου αν ξέρατε...Στην Ελβετία πάει όλο το ξέπλυμα χρήματος, και όχι μόνο της ιταλικής μαφίας. Για να έχουν χρήματα αυτοί σε πλεόνασμα, κάποιοι το έχουν σε έλλειμμα. Δεν είναι ένδειξη επιτυχίας του καπιταλισμού αυτή, ειναι το επιστέγασμα της εγγενής ασυμμετρίας και αδικίας που το διακατέχει. Βόθρος οι ελβετικές τράπεζες που στηρίζουν την Ελβετία.

   1. avatar EngineerGuy

    Κάνεις λάθος χρήμα μπορεί να γεννηθεί στον καπιταλισμό. Δεν είναι σύστημα μηδενικού αθροίσματος. Σίγουρα έχει και τα άσχημα του αλλά σαν οικονομικό σύστημα είναι το μόνο που δουλεύει στην κοινωνία των ανθρώπων.

    1. avatar Kabamaru Igano

     Στο καπιταλισμό φίλε μου για να υπάρχει μια Ελβετία, πρέπει να υπαρχει και μια Σομαλία, και ενα Αφγανιστάν και μια ακτη Ελεφαντοστού...Γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει Ελβετία....

   2. avatar πές

    μας για το εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα και πως το χρήμα φεύγει \"καθαρό\" για άλλες χώρες. Πές μας για τις μίζες των δημασίων υπαλλήλων, τα φακελάκια κλπ.

   3. avatar pan

    Και αυτό που λες για πλεόνασμα και έλλειμμα στο χρήμα να σου υπενθυμίσω ότι σε φιλελεύθερα λαϊκά δεξιά κράτη υπάρχει και μεσαία τάξη...Σε αριστερά κουμουνιστικα κράτη ο λαός έχει μόνο έλλειμμα και μεσαία τάξη δεν υπάρχει...

   4. avatar pan

    Ξεπλυμα γίνεται παντού στον κόσμο...Δεν μου λεει τιποτα..
    Εκεί όμως δεν υπάρχουν άστεγοι στον δρόμο... Κατάλαβες?
    Πληρωνεσε καλά , δουλεύεις λογικά και έχεις ζωή ....
    Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο με την Κούβα....

    1. avatar Anonymous

     Ζεις εδω και το ξέρεις? Ενα θα σου πω μάνα ΕΛΒΕΤΙΔΑ που παίρνει ναρκωτικά της δίνουν σύνταξη ότι δεν μπορεί να εργαστει και κάνει χρήση ναρκωτικών μπροστά στο παιδί της. Οι ηλικιωμένοι ζουν σαν σκουπίδια και φυσικα έχει άστεγους

   5. avatar Nikos Vou

    Να δω τι θα λεγατε αγαπητη κυρια εαν οι τραπεζες αυτες βρισκόντουσαν στην χωρα μας. Αληθεια οι δικες μας τραπεζες νομιζετε δεν διαχειρίζονται τέτοιου ειδος χρηματα; Ας μην κοροϊδευόμαστε ολες οι τραπεζες το κανουν.

   6. avatar Γεωργιος Κ.

    +1000 Ελευθερια πολυ σωστη. Σε ποιους τα λες ομως..

 9. avatar Γιαννης168

  Οπου νιωθει ο καθενας καλα παιδες...

 10. avatar Δεν είναι καλή στιγμή για να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα, το γενικότερο κλίμα είναι κάπως… μίζερο

  Ουδέν σχόλιον

 11. avatar Χαχα

  Έκανα μια ιατρική ειδικότητα στην Λωζάνη όπου έζησα πάνω από 6 χρονια.
  Όταν τελείωσα μου πρότειναν να μείνω σε ενα νοσοκομείο. Είπα οχι ευχαριστω. Θα γυρίσω στην ελλαδα. Κέρδισα συναισθηματικά αλλα έκανα την μεγαλύτερη μου βλακεία επαγγελματικά.
  Ευτυχώς στην συνέχεια η Γαλλία μου έδωσε μια ευκαιρία .

Παρακαλούμε περιμένετε ...