179
loading
Γράφει
ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο Στέλιος Κοντός, μένει στη Ζυρίχη. Δουλεύει σε μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου, τη Swiss Re, ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης βρίσκεται στο γραφείο του.

Αυθόρμητα την ώρα της συνέντευξης, λέει με ενθουσιασμό: «Θα σου στείλω τη θέα που έχω τώρα από το γραφείο μου. Είναι σαν να δουλεύω στο Παλαιό Φάληρο και να βλέπω την Αίγινα απέναντί μου…»

elvet2
Η θέα από το γραφείο του Στέλιου Κοντού

Η Ζυρίχη είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Αυτό δείχνουν τόσο παλαιότερες έρευνες, όσο και νεότερες. Φέτος η Μercer, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΗR του πλανήτη την κατατάσσει στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη θέση ηγείται η Βιέννη.

Στη Ζυρίχη οι εργαζόμενοι δουλεύουν οκτώ το πολύ εννέα ώρες. Όποιος τις ξεπεράσει θεωρείται αργόσχολος. Το στοίχημα της οικονομικής πολιτικής του κράτους, είναι να αφήνει στους πολίτες του ελεύθερο χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματα που βγάζουν στην αγορά.

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης επιδοτούνται από την ασφαλιστική τους εταιρία για να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Αυτό που θέλει περισσότερο μία ασφαλιστική στην Ελβετία, είναι να απαλλαγεί από τα έξοδα νοσηλείας, κάποιου πολίτη που δεν είναι υγιής, όπως εξηγεί ο Στέλιος.

Ίσως βέβαια δεν είναι μια πόλη ιδανική για κάθε είδος επαγγελματία. Οι μεγαλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες προσφέρονται στους τομείς της βιοφαρμακευτικής, της τραπεζικής - χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων. Αν κάποιος με καλλιτεχνικές ανησυχίες βρεθεί στη Ζυρίχη, πιθανότατα θα δυσκολευτεί.

Ο Στέλιος κατάγεται από τη Χαλκίδα. Εκεί τελείωσε το σχολείο και αμέσως μετά έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές.

Η Χαλκίδα, είναι για τον ίδιο η πόλη που παρέχει την ησυχία και την οργάνωση που παρέχει μία ελληνική επαρχιακή πόλη.

elvet4

Αντίστοιχα η Ζυρίχη, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, δεν παύει να είναι ένα μικρό χωριό, όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Η πόλη των 400 χιλιάδων… και κάτι, κατοίκων.

«Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία. Έμεινα εκεί για πέντε χρόνια, πήρα το πρώτο μου πτυχίο, έκανα μεταπτυχιακό. Γύρισα ξανά στην Ελλάδα, όπου δούλεψα σε ελληνική τράπεζα.

Το 2011, στα 30 μου, αποφάσισα  -εν μέσω κρίσης-, να κάνω το επόμενο βήμα. Έφυγα στο εξωτερικό, γιατί ήθελα να διευρύνω τις σπουδές μου. Έκανα MBA στη Γαλλία, σπουδάζοντας για ένα χρόνο.

Στη συνέχεια εργάστηκα στο Παρίσι σε μία θυγατρική της Lafarge και δύο χρόνια αργότερα μου δόθηκε η ευκαιρία να μετακομίσω στη Ζυρίχη και να εργαστώ στον ασφαλιστικό τομέα».

Μόνο ιδιωτική ασφάλιση

AP_060612044234

Περιγράφοντας την καθημερινότητα του, μιλάει αρχικά για την ασφάλιση ενός εργαζόμενου. «Εάν κάποιος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, δεν ασφαλίζεται σε δημόσια ταμεία. Είναι υποχρεωμένος από το νόμο να διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, καταβάλλοντας περί τα 300 ευρώ μηνιαίως. Όποιος δεν είναι Ελβετός, και εισέρχεται στη χώρα, πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να αποκτήσει ασφάλεια ζωής. Επίσης, ανάλογα με την εταιρεία στην οποία εργάζεται κάποιος, παρέχεται βοήθημα στις μηνιαίες ασφαλιστικές ενός εργαζόμενου».

Διευκρινίζει ότι η ασφαλιστική εισφορά, υπολογίζεται σε συνάρτηση με την ηλικία κάθε πολίτη, τις παροχές ή άλλους παράγοντες.

Εκτός των άλλων όμως διατίθεται και εργατική ασφάλιση, την οποία είναι υποχρεωμένος να παρέχει ένας εργοδότης. «Εάν για παράδειγμα βρίσκομαι σε επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο, και μου συμβεί κάτι, με καλύπτει το ασφαλιστικό πρόγραμμα της εταιρείας μου».

Σύνταξη και με το μήνα…

elvet3

Σε ό,τι αφορά στις συνταξιοδοτικές εισφορές, ο κάθε ασφαλισμένος, καταβάλει επιπλέον χρήματα κάθε μήνα, τα οποία προορίζονται για το συνταξιοδοτικό πλάνο που διαθέτει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία. «Το κράτος δεν παρέχει συντάξεις. Ωστόσο υποχρεώνει οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε να έχει δικό της συνταξιοδοτικό ταμείο, είτε να συνεργάζεται με κάποιο από τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία κατά κύριο λόγο ελέγχονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το ποσοστό μηνιαίας εισφοράς για σύνταξη κυμαίνεται από 3% έως 7% του μισθού. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα εάν επιθυμεί να καταβάλει 3%, 4%, 5% από το μισθό του ή περισσότερο.

Επίσης εισφέρει στη σύνταξη και ο εργοδότης. Στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρεία επενδύει τα χρήματα που καταβάλλονται για σύνταξη και κάθε χρόνο ή ανά εξάμηνο ενημερώνει το δικαιούχο για την πορεία του συνταξιοδοτικού του ταμείου (pension fund). Ο ασφαλισμένος λαμβάνει τα χρήματα της σύνταξης, είτε ως μηνιαία δόση, είτε πριν συμπληρώσει τα χρόνια σύνταξης σε περίπτωση που εγκαταλείψει τη χώρα ή τα χρειαστεί για να αγοράσει σπίτι, καθώς και εφάπαξ.

Επίσης, από τον πρώτο χρόνο λαμβάνει ενημέρωση από το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο ενημερώνει για τις εισφορές που έχει καταβάλει. Ταυτόχρονα ενημερώνει για το μισθό που θα λάβει όταν συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 65 του, εφόσον ο μισθός και η θέση του παραμείνουν ως έχουν σήμερα».

«Επίσης μπορεί να βγει πρόωρα στη σύνταξη στα 58 χρόνια με μειωμένες απολαβές», συμπληρώνει ο Στέλιος.

Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία

stelios

Η δημόσια υγεία, είναι μία ακόμα από τις βασικές προτεραιότητες στη χώρα. «Τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης είναι από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το πανεπιστημιακό απασχολεί γύρω στα 50.000 άτομα. Ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτώ πως εάν μου τύχει κάτι και καλέσω ασθενοφόρο, θα πρέπει να το πληρώσω επιπλέον, με κόστος τουλάχιστον 500 ευρώ, σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο ασφάλισής μου. Συνήθως τα ασφαλιστήρια αναφέρουν ότι παρέχεται κάλυψη για νοσήλια, από 300 ή 500 ευρώ και άνω, με τη μορφή απαλλαγής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου.

Εάν για παράδειγμα επισκεφθώ ένα δερματολόγο και το κόστος της επίσκεψης είναι 100 ευρώ, δεν χρεώνονται στην ασφαλιστική μου εταιρεία. Εάν όμως κάνω μία επέμβαση με κόστος 10.000 ευρώ θα καλύψει τα 9.700 ευρώ και τα υπόλοιπα 300 θα τα καλύψω από την τσέπη μου. Ωστόσο παρέχεται και η δυνατότητα να απολαμβάνει κανείς πλήρους κάλυψης νοσηλείας, πληρώνοντας υψηλότερο ασφάλιστρο».

 Ο βασικός μισθός των 4.000 ευρώ

Όπως λέει ο Στέλιος, ο βασικός μισθός ενός ταμία – ανειδίκευτου εργαζόμενου, που εργάζεται στα McDonald’s στη Ζυρίχη, είναι περίπου 4.000 ευρώ. «Για κάποιον ο οποίος είναι νεοπροσλαμβανόμενος, αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, ηλικίας 23-25 ετών, ο μισθός ξεκινάει από τα 7.500-8.000 ευρώ.

Παρόλ’ αυτά το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό. Ειδικά τα ενοίκια. Για παράδειγμα για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών, κάποιος μπορεί να πληρώνει 1.500 ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί του σπιτιού. Κάποιοι άλλοι τομείς όπως είναι οι αγορές από το σούπερ μάρκετ, είναι πιο οικονομικοί. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα είδη πρώτης ανάγκης είναι τα περισσότερα πιο φθηνά από την Ελλάδα, με εξαίρεση τα κρεατικά, τα οποία είναι πολύ ακριβά».

Αγοράζοντας σπίτι – Μία δύσκολη υπόθεση

Η αγορά ακινήτου στην Ελβετία δεν είναι εύκολη για κάποιον νεοαφιχθέντα στη Ζυρίχη. «Όποιος δεν διαθέτει ελβετικό διαβατήριο ή άδεια παραμονής, δύσκολα μπορεί να αποκτήσει σπίτι εδώ», παραδέχεται ο Στέλιος.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Για να μπορέσω να εργαστώ εδώ απαιτείται πράσινη κάρτα (κάρτα εργασίας), η οποία ποικίλλει σε κατηγορίες «L»(Limited) με περιορισμένη χρονική διάρκεια, «Β» (Basic) για κάποιον ο οποίος έχει συγκεκριμένο συμβόλαιο εργασίας έως 5 έτη. Στα έξι έτη κάποιος μπορεί να αποκτήσει κάρτα εργασίας «C» (Current) και στη δεκαετία διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης ελβετικού διαβατηρίου. Επί της ουσίας, ο κάτοχος κάρτας «C» είναι ευκολότερο να αγοράσει σπίτι σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται στο επίπεδο «Β», καθότι και το τραπεζικό επιτόκιο σε περίπτωση δανεισμού είναι μεγαλύτερο, αλλά και η προκαταβολή που απαιτείται για ένα σπίτι είναι πιο υψηλή.

Εξαίρεση αποτελεί εάν κάποιος είναι εκατομμυριούχος και προχωρήσει σε αγορά ή αγορές ακινήτων, κάτι που θεωρείται foreign direct investment (απευθείας επένδυση από το εξωτερικό). Συνήθως πίσω από τέτοιου είδους επενδύσεις βρίσκονται Άραβες, Ρώσοι ή Κινέζοι».

To σκεπτικό βάσει του οποίου δεν δίνονται εύκολα ευκαιρίες αγοράς ακινήτων σε εργαζόμενους με λιγότερα από πέντε χρόνια παρουσίας στη Ζυρίχη, είναι ότι κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα στον ένα, στα δύο ή στα τρία χρόνια, και θεωρείται κατηγορία πολίτη «υψηλού ρίσκου».

elvet5

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη ξεκινάει από νωρίς το πρωί για το Στέλιο. Και λίγο νωρίτερα για τους Ελβετούς…

«Δουλεύω 8-9 ώρες την ημέρα, συνολικά 42 ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι το επίσημο ωράριο στη χώρα. Το μοντέλο εργασίας στη Ζυρίχη είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα. Θυμάμαι πως όταν εργαζόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να βρίσκομαι στο γραφείο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Εάν τύχαινε μία μέρα να φύγω στις 8, μπορεί να υπήρχε ακόμα κόσμος στο γραφείο, και να με κοιτάζει με μισό μάτι. Σαν να έλεγε: “τι κάνεις και φεύγεις τόσο νωρίς; Δεν δουλεύεις;”.

Εδώ εάν κάποιος δουλεύει παραπάνω από τις 42 ώρες, θεωρείται αντιπαραγωγικός. Επί της ουσίας οι Ελβετοί θεωρούν ότι κάποιος επιδιώκει έτσι να σπαταλάει το χρόνο του. Το εργασιακό μοντέλο υπαγορεύει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει μόλις τελειώσει τη δουλειά του, να βγει στην αγορά, να πάει σινεμά ή να φάει κάτι, για να κυκλοφορήσουν τα χρήματα που κερδίζει στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κάποιος δουλεύει πολλές ώρες, δεν θα βγει έξω. Αντιθέτως θα πάει στο σπίτι του, θα μαγειρέψει κάτι και θα κοιμηθεί, αβγατίζοντας τα χρήματά του κάτω από το στρώμα».

AP_070519046851

Το καθημερινό πρόγραμμα ενός Έλληνα ή ενός Ελβετού στη Ζυρίχη

Οι Έλληνες έχουν κοινωνική ζωή. Βγαίνουν μεταξύ τους, συναναστρέφονται ο ένας τον άλλο. Ίσως μια εικόνα αρκετά διαφορετική από αυτή που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, όπου οι μετακινήσεις και η συναναστροφή μεταξύ των ανθρώπων είναι δυσκολότερη.

«Συνήθως ξυπνάω στις 6.30 το πρωί. Στις 8.00 με 8.30 βρίσκομαι στο γραφείο. Δουλεύω έως τις 5.30 – 6.00. Μετά είτε θα πάω στο γυμναστήριο, είτε θα δω τους φίλους μου για ένα ποτό. Στις 9.00 με 9.30 συνήθως γυρίζω στο σπίτι. Θα φάω κάτι και το αργότερο έως τις 12.00 θα κοιμάμαι. Αντίστοιχα ο μέσος Ελβετός ξυπνάει στις 5.30. Στις 7.00 θα βρίσκεται στο γραφείο, και αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, έως τις 10.30 θα έχει πέσει για ύπνο. Αυτοί που κυκλοφορούν μετά τις 10.30 το βράδυ στην πόλη είναι οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί. Η δική μας ζωή δεν είναι μέρος της ζωής των Ελβετών», εξηγεί ο Στέλιος Κοντός.

Η ποιότητα ζωής στη Ζυρίχη είναι ασύγκριτη. Έτσι την παρουσιάζει ο Στέλιος. Και ουδεμία διάθεση αμφισβήτησης υπάρχει.

Είναι ιδανική ιδίως για κάποιον οικογενειάρχη. Παρέχει ασφάλεια στην καθημερινότητα, άνεση στης μετακινήσεις. Τόσο έντονα και τα δύο στοιχεία, σε βαθμό που ο Στέλιος δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, δεν κινδυνεύει να τον ληστέψουν στο δρόμο. Κυκλοφορεί μόνο με το ποδήλατο.

elvet1

«Εάν κάποιος επιζητά την ξέφρενη ζωή και επιδιώκει να θεωρηθεί πολίτης του κόσμου, δεν θα το συναντήσει εδώ. Η Ζυρίχη δεν έχει σχέση με τη Μαδρίτη, το Βερολίνο, το Λονδίνο… Επικρατεί μία κουλτούρα ευρύτερου σεβασμού. Στους κανόνες, στον άνθρωπο… Δεν θα δείτε μουσικούς να παίζουν μουσική στους δρόμους. Δεν θα δείτε αδέσποτα. Ακόμα και οι άστεγοι που υπάρχουν είναι 4 ή 5 σε ολόκληρη την πόλη. Το κράτος τους παρέχει στέγη για να μείνουν. Ωστόσο εκείνοι κατ’ επιλογή τους επιθυμούν να μένουν στο δρόμο. Δεν θέλουν να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους».

«Η πόλη είναι πολύ ασφαλής. Άλλαξα δύο σπίτια την τελευταία διετία. Αφήνω τα κλειδιά του σπιτιού μου έξω από την πόρτα. Τα παπούτσια μου στο χαλάκι της εξώπορτας. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κρούσμα κλοπής. Όπως και κανένας από τους γείτονές μου».

Στην Ελλάδα μόνο για τουρισμό

Στο ερώτημα εάν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρος. «Δεν είναι καλή στιγμή για να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα. Μιλάω με φίλους και συμμαθητές. Με παλιούς συναδέλφους. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Ωστόσο το γενικότερο κλίμα είναι κάπως… μίζερο».

«Εξάλλου έχει σημασία τι κερδίζω και τι χάνω. Πέρα από το συναισθηματικό δέσιμο με τον τόπο μου. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα, δεν θα γύριζα. Στη Ζυρίχη πηγαίνω στο σπίτι μου με το ποδήλατο. Σταματάει μπροστά στα πόδια μου η Lamborghini και μου επιτρέπει να διασχίσω ανενόχλητος τη διάβαση των πεζών.

Επαγγελματικά απολαμβάνω κάτι που δεν θα βρω στην Ελλάδα. Νιώθω άνετα, αμείβεται ο κόπος μου. Όταν κάνω λάθος στη Ζυρίχη μου λένε: “Δεν πειράζει, έμαθες. Συνεχίζουμε!”. Aν κάνω κάτι σωστά – έστω και μικρό -, θα με επαινέσουν. Έφυγα από την Ελλάδα χωρίς κανένα παράπονο το 2011, απλά για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Γαλλία. Παρόλ’ αυτά δεν θα γύριζα πίσω».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

179
σχόλια
 1. avatar PET JETEL

  ΑΑΑΧ .......ΠΟΣΟ ΖΗΛΕΥΩ .. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΕΚΕΙ ΤΩΡΑ ....

  1. avatar Ελληνας της Ελλαδας

   Στο καλο να πας και να μας γραφεις. Αν ομως φυγεις δεν θα ξαναγυρισεις οταν φτιαξουν τα πραγματα.Δεν ειμαστε κοροιδα οσοι μενουμε πισω παλευοντας για να τα βρειτε ετοιμα οι λιποτακτες του εξωτερικου.Αν ειναι ετσι να φυγουμε ολοι απο την Ελλαδα να την αφησουμε να σβησει σαν εθνος.Τι θελετε?Οι μισοι να βγουν εξω και να παλευουν οι αλλοι μισοι στην Ελλαδα?Οχι κυριοι...Γιατι να μη φυγουμε ολοι εξω και να αφησουμε την Ελλαδα να σαπισει? Δεν ειναι τρομερη ιδεα?

   1. avatar Νίνα

    Το σενάριο του να σηκωθούμε να φύγουμε όλοι, αφήνοντας την Ελλάδα κενή, και να βάλουμε εκεί πιθήκια περιμένοντας να γίνουν άνθρωποι για να τη φτιάξουν από την αρχή, είναι πιο ρεαλιστικό από το \"να μείνουν/επιστρέψουν όλοι οι ταλαντούχοι νέοι για να προσφέρουν στον τόπο αυτόν.\" Σε ποιον να προσφέρουν και τι ακριβώς; Τις γνώσεις τους που δεν θα αξιοποιηθούν; Τον κόπο τους που θα εξαντληθεί στην εκμετάλλευση και θα υποαμοιφθεί; Ζηλεύω πολύ αυτούς που έμειναν πίσω στην Ελλάδα και μπορούν να ζουν την καθημερινή τους ζωή χωρίς άγχος, αλλά προσωπικά δεν έχω δυνατότητα εύρεσης εργασίας στην ειδικότητά μου, ούτε κομμάτι κεραμιδιού στο όνομά μου να το κάνω κάτι, ούτε χρήματα στην άκρη, ούτε γονείς κουβαρντάδες να με ταΐζουν μέχρι τα 50 μου. Και μη στεναχωριέστε, στην (sci-fi) περίπτωση που φτιάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, δεν θα γυρίσουμε γιατί μέχρι τότε το πιο πιθανό είναι να βλέπουμε τα ραδικάκια ανάποδα σ\' ένα... γουστόζικο ελβετικό νεκροταφειάκι!

   2. avatar Nikos Vou

    Μαζι σου αλλα πρεπει να κατσουμε και να πολεμησουμε να διωξουμε το ακραιο κοματισμο, τα συνδικατα που εξυπηρετουν πελατιακα, να μαθουμε να σεβομαστε νομους, ανθρωπους και γενικα οτι δεν ειναι της παρτης μας και να παψουμε να σκεφτομαστε ατομιστικα. Μονο ετσι θα δουμε οτι εχουμε μελλον.

   3. avatar thanasis9185

    Αυτο ειναι μια κλασικη δικαιολογια γι αυτους που φοβουντε να πανε εξωτερικο ! αν εσυ φιλαρακι εχεις βολευτει κ την παλευεις καλως να μεινεις , αλλα υπαρχουν κ ανθρωποι που πραγματικα πεινανε και εχουν οικογενειες να ταισουν ! Σαφως και αγαπω την χωρα μου αλλα αν πειναω λογικο να παω αναγκαστικα καπου αλλου να επιβιωσω χωρις φυσικα ν αμαφισβιτει οτι ειμαι Ελληνας !

 2. avatar Γιάννης Ν

  Κατοικώ σε ένα χωριό 4.000 ανάμεσα στο Λίβερπουλ και Μάντσεστερ, ήρθα φοιτητής το 1988, ήμουν στέλεχος επιχειρήσεων για πολλά χρόνια, εκανα δικιά μου δουλειά και τωρα ειμαι ελεύθερος επαγγελματίας / διεθυντης έργων. Δουλεύω 8-9 ωρες τη μερα, βλέπω φίλους μου στην παμπ κάθε μερα μετά τη δουλειά, κι άλλους τα Σαββατοκύριακα.
  Υπάρχει πολυ καλό δημόσιο σύστημα υγείας, οι ασφαλιστικές εισφορές μου ειναι περίπου 2.500 το χρονο. Έχω ήδη εξασφαλίσει την κρατική σύνταξη των περίπου 7.500 το χρονο, αλλα συνεχίζω να επενδύω 11.000 το χρονο στην ιδιωτική μου σύνταξη.
  Έχουμε σπίτι δικό μας κι ένα άλλο που νοικιάζουμε. Η κόρη μας τελείωσε πανεπιστήμιο και βρήκε δουλειά πριν ακόμη αποφοιτήσει.
  Έχουμε πολυ λιγότερο ήλιο απο την Ελλάδα αλλα καλό, ζεστό καιρό ολο το χρονο - ούτε χιονιάδες και τσουχτερό κρύο οπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλα ούτε και τους αφόρητους καύσωνες.
  Πάω στην Ελλάδα (Αθήνα, Κρήτη) 2-3 φορες το χρονο, αλλα έχω παει διακοπές κι επαγγελματικά ταξίδια σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και σε αρκετές παραπέρα.

  Σας τα λεω για να συγκρίνεται με τη Ζυριχη μεν, αλλα περισσότερο για να δείτε τι σημαίνει κανονικές χώρες και τι μπορεις να κανεις σε αυτές (και πόσο μακριά ειναι η Ελλάδα απο την κανονικότητα). Σε χώρες που εισαι τελείως ελεύθερος να χτισεις τη ζωή σου, όπου κανεις δε σε κλέβει κι ούτε κλέβεις για να ζήσεις.

  Σας τα λεω επισης όχι για να ζηλεψετε ούτε για να δακρύσετε, αλλα για να απαιτήσετε κι εσείς και τα παιδιά σας μια τέτοια κανονικότητα κάποια μέρα.

  1. avatar criskaltsides

   αγαπητε γιαννη μ, πολυ σωστο το σχολιο σου και ειδικα αυτο που γραφεις στο τελος *...
   αλλα, δυστυχως, το ελλαδισταν
   απο το 2010 που ειναι στα μνημονια ακομα δεν εχει αλλαξει, ουτε προκειται ποτε! το ελλαδισταν ειναι μονο
   για τους τραγοπαπες ,τους καραβαναδες, τις καθαριστριες και γενικοτερα τους αχρηστους αγραμματους αεργους υπεραριθμους δημ.υπαλληλους/κυφηνες του!
   μονο οι δημ.υπαλληλοι, αυτοι οι αντιπαραγωγικοι κυφηνες ευημερουν παντα στο σαπιο ελλαδισταν, μαζι
   με τα κομματοσκυλα φυσικα....
   * υγ : ελπιζω γιαννη μ, βεβαια, ολα αυτα που περιγραφεις
   στη ζωη σου στο ηνωμενο βασιλειο να ειναι αληθη
   γιατι προσωπικα ξερω πολλους γνωστους μου που ενω στην πραγματικοτητα ειναι στην αγγλια πλυστρες και αποθηκαριοι και σερβιτοροι
   και μενουν σε ενοικιαζομενες τρωγλες με ποντικια στους τοιχους και με 10 ακομα ατομα αλλων εθνικοτητων,
   στους συγγενεις και γνωστους τους στην ελλαδα παρουσιαζονται ως ΄΄επιτυχημενα μεγαλοστελεχη πολυεθνικων΄΄
   που μενουν σε βιλες, κανουν ταξιδια μεσω της εταιριας σε ολον τον πλανητη και καλα και πολλα τετοια παραμυθενια.....

   1. avatar criskalts

    Τί είπες ρε άτομο...
    +1.000 αρνητικές από μένα....

  2. avatar innotrading

   μένω λίγο πιο κάτω καλά αυτά που λες αλλά το αδύνατο σημείο της Βρετανίας είναι το σύστημα υγείας, που δεν έχει γιατρούς παρά μόνο παροχές.

   1. avatar criskaltsides

    ενω στο ελλαδισταν με τις λιγες παροχες και τους πολλους ιατρους....δεν προλαβαινεις να δινεις φακελακια ,ελληναρα μου ασφαλισμενε κιολας, ε????
    τυχεροι στο ελλαδισταν που εχουμε πολλους ΄΄ιατρους΄΄
    να ζητανε εκβιαστικα σαν συμμοριες φακελακια.....τυχεροι.....ατυχοι οι εγγλεζοι με τους λιγους ιατρους τους....χεχεχεχε

    1. avatar criskalts

     Μα εσύ είσαι ιαρτίνα εκπαιδευτίνα...

  3. avatar τιλες τώρα!!!!

   Εγώ οταν πήγα Αγγλία για σπουδές στο ίδιο μέρος που λες το 1998 νοίκιασα ενα σπίτι σε μια συνοικία/γειτονιά που όπως με διαβεβαίωσε η μεσίτρια και άλλοι Έλληνες που ζουνε σε εκείνη την περιοχή για χρόνια ότι είναι η καλύτερη γειτονιά/συνοικία καθώς εκεί έχουν γίνει μόνο 4 φόνοι σε σχέση με τις άλλες συνοικίες που είχαν πάνω απο 8 με 10 φόνους και πολλούς ξυλοδαρμους και αλλα παρατράγουδα.... Δεν θα ξεχάσω ποτε μα ποτε αυτά που έζησα σε αυτή την χώρα και τους αρρωστημενους πολίτες της που είναι μέσα στην ανωμαλία, την πρόστυχια και την παρανοϊκή συμπεριφορά! Συγχωρέσε με φίλτατε αλλά δεν είναι έτσι όπως τα λες!

   1. avatar Γιάννης Ν

    Αγαπητέ \"τιλες τώρα\" εξαρτάται που πήγες. Βεβαίως κι εχει η Αγγλία βία και φόνους και ναρκωτικά, και, και.. έχουν όλες οι χώρες.
    Προφανώς δεν έμεινες, δεν δούλεψες/αναπτύχθηκες, δεν ενσωματώθηκες. Ή δεν είσουν ικανός (παιδεία, προσόντα) ή δεν τα κατάφερες (προσπάθεια, εφαρμογή, επιμονή). Όσοι ειναι ικανοί μπορούν να τα καταφέρουν και στην Αγγλία και σε άλλες κανονικές χώρες. Στην Ελλάδα χρειάζονται \'άλλα\' ατού (μέσο, πονηριά, κλέψιμο, γονείς).
    Προς \"innotrading\": Πράγματι οι ντόπιοι πάντα παραπονιούνται για το NHS... δε γνωρίζουν πληρωμές για κάθε ραντεβου γιατρού, οπως στην Ελβετία, ούτε υπάρχει λέξη για \'φακελακι\'...
    Κάτοικος Culcheth, by the way, ούτε posh ούτε όπως περιγράφει ο \"τιλες τώρα\".

 3. avatar Hwak

  Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του Στελιου επειδή έχω ζήσει στην Ζυρίχη πριν από αρκετά χρόνια. Τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια. Το μόνο άσχημο είναι ο καιρός ο οποίος συνηθίζεται μετά από κάποιο διάστημα. Μακάρι να μπορούσα να ζήσω για όλη μου την ζωή.

  1. avatar criskaltsides

   μαλλον κατοικεις στην αθλια ,παρακμιακη και βρωμικη αθηνα του καμινη....
   δεν εχεις ζησει στην πανεμορφη κοσμοπολιτικη Θεσσαλονικη του Μπουταρη γι αυτο τα λες αυτα....

   1. avatar criskalts

    Mόνο μπροστά στο δημαρχείο καθαρή.
    Παντού άθλια.

 4. avatar George Kolaxis

  Σαφώς και δεν μπορεί να συγκριθεί το ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ του πλανήτη, με την σκουπιδοαποθήκη της ευρώπης...εμείς...ουτε διαχείρηση σκουπιδιών δεν κάνουμε,την στιγμή που αλλες ευρωπαικες πολεις παράγουν ρεύμα απο τα σκουπίδια...εμεις...ανεξελεγκτες-επικίνδυνες χωματερές...

  1. avatar criskaltsides

   +1.000 θετικες....αλλα βλεπεις το χρεοκοπημενο και ανεπροκοπο
   ελλαδισταν εχει περα απο τις κανονικες παρανομες χωματερες και ζωντανες κινουμενες χωματερες (επαγγελματικα, μορφωτικα, ηθικα κλπ)
   που λεγονται δημοσιου υπαλληλοι....απο παπαδες και καραβαναδες μεχρι καθαριστριες και καρανικες κλπ

   1. avatar criskalts

    αχαχαχαχααχαχαχαχαχα
    Πράγματι!!!

 5. avatar Μετανάστης..

  Είμαι και εγώ κάπου δίπλα, όχι πολύ μακριά.. λίγο πιο βόρεια στο Λουξεμβούργο.. όχι πολύ καιρό μόνο 7 μήνες ..μία από τα ίδια.. πολύ \"μιζέρια\" στην ζωή τούς... πολύ ασφάλεια, παιδεία και υγεία.. ααα και μην ξεχάσω όταν πάς σε μία κρατική υπηρεσία πολύ \"ταλαιπωρία\" δεν έχει ουρές και σε εξυπηρετούν πρίν καν καταλάβεις. .πολύ \"γραφειοκρατία\" δεν μπορώ άλλο. Οι δημόσιες υπηρεσίες κλείνουν αργά εδώ πέρα περίπου 17:00..Θέλω να γυρίσω..Δεν έχουν φροντιστήρια για τα παιδιά..τί να κάνω; θα μείνουν τα πεδία μού αγράμματα..εδώ χωρίς φροντιστήρια τα παιδιά μιλάνε άριστα το λιγότερο 3 γλώσσες..καταστροφή..

  1. avatar criskaltsides

   +1.000 στο σχολιο σου 🙂
   αλλα ενα χαρακτηριστικο βλεπεις που διακρινει τον σημερινο κομπλεξικο απολιτιστο ελληναρα ειναι η
   ζηλοφθονια του για το ανωτερο βιοτικο επιπεδο αλλων χωρων....ο νεοελληναρας και η νεοελληναρου
   παντα ετσι ηταν και θα ειναι : ζηλοφθονοι, μιζεροι, μεσα στα μνημονια κ στην χρεοκοπια, μεσα στην αναξιοκρατια και σαπιλα του δημοσιου,
   μεσα στην κομματοσκυλιαση και γενικοτερα μεσα στην ελλαδιστανικη νοοτροπια....

   1. avatar criskalts

    αχαχαχαχααχαχαχαχαχα
    Πράγματι!!!

 6. avatar Nikos Vou

  Αντι να παίρνετε τα σωστα μηνυματα και να αποκτατε βουληση ωστε να αλλαξουμε τα πραγματα και στην χωρα μας οι πςρισσοτεροι βγάζετε την χολη σας. Μαλλον του Δημοσιου ειστε με εξασφαλισμενο μισθουδακο που σας πληρωνουμε ολοι οι υπολοιποι.Μπραβο στον κυριο που τα κατάφερε. Οι υπολοποι που τον κρινουν για την επιλογη του ας το καταπιουν μπας και το ξεπερασουν. Ο σεβασμος αποτελει το κριτηριο για την κοινωνικη δικαιοσύνη.Στην Ελλαδα ποιός σέβεται νομους και ανθρωπους; Δυστυχώς λιγοι.

  1. avatar Anonymous

   Μπράβο στον συγκεκριμένο συγνώμη αλλα δεν λέω

  2. avatar criskaltsides

   ολοσωστος !
   +1.000 θετικες 🙂

   1. avatar criskalts

    Ολόλαθη !
    +1.000 αρνητικές 🙂

 7. avatar ΤΑΣΟΣ ΑΘΗΝΑ

  ΠΗΓΑΜΕ ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ,,,ΛΙΜΝΕΣ, ΝΕΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΝΑΝ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΣΕ ΣΦΗΝΑΚΙ,,,,ΧΑΧΑ. ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ. ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ.

 8. avatar Aν ειναι δυνατον χαχαχα

  Τα πληρωμενα παπαγαλια επισαν δουλεια! Ταιζουν παραμυθια τον κοσμο \"με σωστο καπιταλισμο θα γινουμε και εμεις Ελβετια\" χαχαχα.Αυτοι οι ανοητοι θελουν να πεισουν οτι η Ελβετια ειναι προιον...σωστου καπιταλισμου, οχι προιον συσσωρευσης του παγκοσμιου πλουτου και χρυσου.

  1. avatar Αντε να βγαλεις ακρη….

   ......δηλ εαν εγω ακουμπησω 50 μυρια στην Ελβετια βοηθαω την Ελβετια στο να θεσπισει τους νομους που βοηθουν την χωρα η στο οτι οι Ελβετοι παρανομουν σαφως λιγοτερο απο καποιους αλλους; Τα 50 παραμενουν δικα μου και μ αυτα κινουνται οι τραπεζες και τα επενδυουν για να ναι κερδοφορες πληρωνοντας απ τα κερδη τους τους φορους που τους αναλογουν...

  2. avatar Nikos Vou

   Ο οποίος όμως πλουτος συσωρεύεται όπως λές αλλά την ίδια στιγμή μοιράζεται στους κατοίκους της χώρας συντηρώντας ένα σύστημα στην εντέλεια που εσύ ζηλέυεις

 9. avatar Τον μεγάλωσε και τον σπούδασε η Ελλάδα

  και μας πουλάει μούρη από την Ελβετία. (Υπάρχει ελληνική έκφραση για αυτό αλλά θα θεωρηθεί απρεπής αν την χρησιμοποιήσω εδώ.)

  Την Ελβετία με τις τράπεζες που ξεπλένουν τα ναρκωτικά και τις πόρνες όλου του κόσμου.
  Περί ορθού καπιταλισμού ομιλώ, για κάποιους που ανεγκέφαλα σχολιάζουν πιο πάνω κάνοντας δεξιά αντιπολίτευση λες και η Ελλάδα έγινε όπως είναι τα τελευταία δύο χρόνια: όλα μας τα χρόνια δεξιοί και πασόκοι μας κυβερνούσαν. Αυτο όχι για να υπερασπιστώ τους σημερινούς, άλλωστε μικρές διαφορές έχουν, αν έχουν, από τους προηγούμενους. Αλλά να μην βλέπουμε και τον Κούλη για σωτήρα, φίδι κολοβό που έφαγε.

  Δύσκολο και σημαντικό είναι να βάλεις δουλειά σε αυτον τον τόπο. Αυτούς τους ανθρώπους θαυμάζω, τους άλλους που έτοιμοι από την Ελλάδα πουλάνε τον εαυτό τους αλλού τους έχω σε μικρή εκτίμηση, ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτούλη τους.

  1. avatar Anonymous

   μια χαρα τα λες

  2. avatar ΠΡΟΣ: τον μεγαλωσε και τον σπουδασε η Ελλαδα

   Πες τα φιλε μου. Να ακουσουν αυτοι οι ανθρωποι, οτι καποιοι μενουμε Ελλαδα επειδη την αγαπαμε και θελουμε να τη φτιαξουμε, δεν την εγκαταλειπουμε. Να ακουσουν αυτοι οι κυριοι οτι με την λογικη τους να εγκαταλειψουμε ολοι οι Ελληνες την Ελλαδα ΟΛΟΙ να παμε εξωτερικο να ζησουμε πλουσια.Ολοι μας ουτε ενας Ελληνας να μεινει σε αυτο τον τοπο, να σβησουν τα εθιμα και η γλωσσα μας.Αυτο ειναι το πλανο τους.Να εγκαταλειψουμε τη πατριδα μας στη μοιρα της για να ζησουμε σε Ελβετιες και Γερμανιες. Και εγω θελω να ζησω ανετα και ολοι οι υπολοιποι Ελληνες θελουν να ζησουν ανετα.Αν φυγουμε ολοι εξω αυτος ο τοπος τι θα απογινει ρε μαγκες?Απαντηση: Το πορτοφολι να φουσκωσει και στα @@ σας αυτος ο τοπος. Ας μεινει αδειος, ερημωμενος.

   1. avatar Εξωτερικό δεν είναι εύκολο να πάρουν τον καθένα είναι δύσκολα τα πράγματα παιδιά,

    Κάποιοι Έλληνες διεφθαρμένοι έδιωξαν τους άλλους και έχουν φέρει την Ελλάδα σε αυτή τη τραγική κατασταση

  3. avatar τιλες τώρα!!!!

   Ρε συ πωλήσεις έκανε ο τύπος! Πουλάει τον εαυτό του τώρα και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο με το παραπάνω άρθρο του.

  4. avatar EngineerGuy

   Κλασσικός looser Ελληνάρας (ή δημόσιος υπάλληλος/σώματα ασφαλείας) που λέει ότι θαυμάζει αυτούς που δημιουργούν στον τόπο τους και ο ίδιος κάνει ότι μπορεί (χωρίς να το αντιλαμβάνεται πολλές φορές) για να σπρώξει τη χώρα ακόμα πιο χαμηλά.
   Σχετικά με το ότι πάνε στο εξωτερικό στρωμένοι και έτοιμοι για να τους χρυσώσουν, μάλλον δεν έχεις ιδέα τι κόπο, τι μόχθο και τι προσωπικές θυσίες απαιτεί η ξενιτιά. Απλά τυχαίνει αυτοί που βγαίνουν έξω να έχουν δυο δράμια παραπάνω φιλοδοξία και αξιοπρέπεια...

  5. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ1

   ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ.
   ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ. ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΛΛΟΥ.
   ΔΙΑΒΑΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΩ.
   ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΩ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΝΔΙΝΑ ΑΛΛΑ ΜΗ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΟΒΙΝΙΣΜΟΥ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ,

   1. avatar δεν είναι σωβινισμός

    να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου και για αυτό που είσαι
    αντίθετα είναι επαρχιωτισμός να θαυμάζεις άκριτα και να μιμείσαι

    λοιπόν, ποιος είναι να βάλει δουλειά σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο με αυτούς τους ικανούς ανθρώπους;

    τα άλλα τα ακούω βερεσέ

 10. avatar Περικλης θεοδωριδης

  Πιο άσχημες γυναίκες απ την Ελβετία δεν υπάρχουν πουθενά. Βασικός λόγος για νέους!

  1. avatar Pantelis

   Προφανως δεν εχεις παει Ελβετια.......

  2. avatar rockenrolla

   Mήπως πάσχεις απο καταράχτη ???? ολες ντυμενες και ωραιες σαν μανεκεν είναι.

   1. avatar @rockenrolla

    Ντυμένες και βαμμένες όλες ωραίες είναι. Το πρωϊ βλέπονται;

 11. avatar δεν βρίσκεις σπίτι

  εκτός ότι τα ενοίκια είναι υπέρογκα μες τη Ζυρίχη,όντως όπως λέει ένας αναγνώστης πιο κάτω 3.500-4.000 ευρώ,δεν βρίσκεις να νοικιάσεις σπίτι μες τη Ζυρίχη.Δεν μας λέει ο κύριος του άρθρου πόση απόσταση από τη Ζυρίχη είναι το χωριό που μένει.Επίσης ναι.Το κρέας είναι πανάκριβο.

  1. avatar Anonymous

   Καλε στο Kreis 1 μένει στο πιο υποβαθμισμενο μέρος εκεί που μενουν και οι πουτ.. Και λογικά σε καμμια γκαρσονιέρα. Τον ξέρω . Μην ζηεύετε τι λεει ο αχρ... Με τα λεφτά του μπαμπά κ εγώ παίζω μπάλα. Δες τι λεει , σπούδασε Αγγλία , ούτε καν πέρασε από ελληνικό πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβεις .. Και δουλεύει έξω από την πόλη ,

 12. avatar nilkis

  Μάζεψε τρεις δεκάρες ρε φίλε και έλα Έλλαδα να απολαύσεις την ζωή.

 13. avatar petmath

  σε ποιο πόλεμο πήρε μέρος ;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 14. avatar Σπύρος Ανδρουλάκης

  Τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά. Καλά όλα αυτά της Ελβετίας, αλλά υπάρχει και αποξένωση και τεράστια ψύχρα -όχι μόνο στον καιρό-. Δεν είναι μόνο τα λεφτά και η καλή οργάνωση το ζητουμενο.. πηγαίνετε στο σπίτι ενός Ελβετού να σας κάνει το τραπέζι (πιθανών να σας ανοίξει απλά μια κονσέρβα).. ή μπείτε σε ένα μπαρ να δείτε πόσοι τα πίνουν μόνοι τους.. όπως προείπα, καμία χώρα δεν είναι τέλεια, αλλά εμείς είχαμε τις προδιαγραφές για να την πλησιάσουμε την τελειότητα.. απλά μόνοι μας σκάψαμε τον λάκο μας. http://hallofpeople.com/gr/ .

  1. avatar Kostas Parlavantzas

   Το τι σημαίνει Ελβετία για τους Έλληνες επιστήμονες το έχω καταγράψει μετά από 17 + 3 χρονιά παραμονής στην ιστοσελίδα που εχει κοινοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια στην εκεί υπηρεσία αλλοδαπών http://www.elvetia.org και στα ελληνικά http://www.elvetia.org/root/docs/el.pdf .

 15. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ Τ.

  Ζηλεύουμε απύθμενα, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το παραμικρό ώστε κάπως να τους μοιάσουμε, ή καλύτερα απαιτούμε να αλλάξουν όλοι και όλα, εκτός αν αυτές οι αλλαγές μας θίγουν!!!

  1. avatar EngineerGuy

   Πόσο δίκιο έχεις....

 16. avatar ΕΛΛΗΝ.

  ΑΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΩΡΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΤΕ ΝΑ ΦΕΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.

  1. avatar restos

   ΠΟΣΟ ΑΡΡΩΣΤΟΣ.....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ!!!!

 17. avatar Mike Ο μάστορας

  Εάν η συνέντευξη είναι αληθινή.Δεν βλέπω καμμία διαφορά με την Ελλάδα.πραγματικά απορώ γιατί έφυγε.και εδώ μας προσέχουν,για να μην χαλάμε τα λεφτά μας με το capital controls,και εδώ οι εργοδότες νοιάζονται για τους εργαζόμενους και σου λέει μιας και δεν έχεις λεφτά δεν κάθεσαι να δουλέψεις κανένα 13ωρο για να μην βαριέσαι στο σπίτι.και θα σε πληρώσει για την υπερωρία στις 32 του μήνα.Και όσο για τις συντάξεις τι Παράξενα συστήματα είναι αυτά που έχουν,μπορεί να σε κοροϊδέψουν και να σου φάνε την σύνταξη.Ενώ εδώ σου λέει θα έχεις έγκυρη εγγυημένη σύνταξη 360€ άσχετα αν έχεις δουλέψει 5 η 45 Χρόνια εσύ τα 360€ τα έχεις σίγουρα.το πλέον δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα δεν χάνεις ευρώ.Και τα συστήματα υγείας που έχουμε εδώ τι έχουν να ζηλέψουν.για να μην έχεις το άγχος ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα θα πέσουν σου δίνουν την δυνατότητα να πας από εκεί αυτοπροσώπως από τις 4:30 το πρωί έτσι ώστε να κερδίσεις την υπολυπη μέρα.Φίλε γύρνα πίσω γιατί εκεί που Είσαι σε εκμεταλλεύονται.

  1. avatar Γιώργος Ολλανδία

   Φίλε συγχαρητήρια. Έκλαψα...!!!

 18. avatar atrwtos

  Μπράβο στους Έλληνες που κάθονται στην Ελλάδα και παλεύουν.Επιμένουν ώστε αυτος ο τόπος να βγεί στο τέλος κερδισμένος.Όταν βγεί νικητης κάποτε(εάν ζούμε) όλοι θα ερχονται με τις \"μπάντες\".Ελπίζω οι ηγέτες της εποχής τότε, να λάβουν υπόψην σοβαρά την επιλογή αυτών που έκατσαν και πάλεψαν στην Ελλάδα

  1. avatar Stateless

   @atrwtos
   Την Ελλάδα την έχτισαν Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας Αμερικής Αυστραλίας τη δεκαετία του \"70.
   Εσείς νομίζετε ότι θα έρθουμε πίσω στην Ελλάδα (με τις μπάντες χα χα χα χα χα )
   φτωχοί! !!!! Κούνια που σας κούναγε.
   ΥΓ η Ελλάδα ΔΕΝ πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν έρθουν από το ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ οι επενδύσεις κου προτιμότερο θα είναι να έρθουν Έλληνες από το εξωτερικό να επενδύσουν.

   1. avatar atrwtos

    Έτσι σου είπανε να λες;

  2. avatar ἔφεδρος

   κάτι μᾶς εἶπες τώρα

  3. avatar dgsd

   ΑΥΤΟ ΠΟΘ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ...ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...

 19. avatar ianast1

  Απο αυτοκτονίες πως τα πάνε?

  1. avatar Anonymous

   Ενα από τα υψηλά επίπεδα

  2. avatar EngineerGuy

   Άστο φίλος... πλέον και σ\'αυτό το αρνητικό τους ξεπερνάμε

   1. avatar ianast1

    Ραδίκια θα τρώω την Ελλαδίτσα δεν την αποχωρίζομαι για τα πλούτη όλου του κόσμου.

  3. avatar στην

   Ελλάδα από την εποχή του γαπ πρωθυπουργού είναι περισσότερες και αυξάνονται συνεχώς.

 20. avatar Οδυνηρη η ξενητεια

  Για το μονο που παραδεχομαι την Ελβετια αλλα και αλλες χωρες της Ευρωπης οπως Αγγλια κλπ ,ειναι το ασφαλιστικο τους συστημα .Ιδιωτικη αφαλιση και τιποτε αλλο.Αν και στην Ελλαδα ειχε καθιερωθει υποχρεωτικα ιδιωτικη ασφαλειση και μονο,δεν θα ειχαμε το φαινομενο να κατακλεβει το κρατος τα ασφαλιστικα ταμεια οπως εγινε με τα αποθεματικα των ταμειων που κουρευτηκαν ελεω PSI και οι εισφορες των εργαζομενων χαθηκαν μεσα σε μια ημερα.Κατα τα αλλα ουτε το συζηταω για εξωτερικο.Φιλος αγορασε ισογειο διαμερισμα στο Λονδινο 60 τμ και πληρωσε 800 χιλ ευρω.Τα ενοικια απο την αλλη σου τρωνε ολο το μισθο.Για αξιοπρεπες σπιτι θελεις 3000 ευρω για ενοικιο το μηνα.Απο κλιμα,αστα να πανε.Ψαχνεις τον ηλιο με ...κυαλια.Ωραια τα συστηματα του εξωτερικου αλλα οταν πας χανεις την ομορφια της ζωης που σου παρεχει απλοχερα η Ελλαδα μας.Οδυνηρη η ξενητεια για τον Ελληνα.Το κακο εδω ειναι οτι το πολιτικο συστημα των κλεπτων, εχει οδηγησει τους νεους σε μισθους των 300 ευρω.Αλλα και παλι προτιμαω να μεινω Ελλαδα και να βοσκω ...προβατα που λεει ο λογος ,παρα να παω να κλειστω στις οργανωμενες φαμπρικες (ειτε οικονομικες ειτε βιομηχανικες) της ανηλειας Ευρωπης και να απωλεσω τα χαρισματα της ομορφης Ελλαδας μας.Αλλωστε ...μια ζωη την εχουμε.

  1. avatar Παριλαος

   Δεν καταλαβαινω γιατι ο ¨Οδυνηρη Ξενητειά¨ πηρε αρνητικες ψηφους, ο ανθρωπος τα λεει πολυ σωστα, και το λεω κι εγω που εχω ζησει την μιση ζωη μου εκτος πατριδας. Απο την πειρα μου να προσθεσω: ο πιο φτωχος Ελληνας ειναι πιο αρχοντας απο τον μεσο ευπορο ξενο. Οταν ερχεται καποιος στο σπιτι μας -ολοι μας ως Ελληνες- του δινουμε να πιει κ να φαει χωρις καν να το ζητησει κ χωρις καν να τον ρωτησουμε. Ο ξενος ειναι ζητημα αν θα σου προσφερει νερο, κ αν βεβαια θα σε καλεσει ποτε σπιτι του. -Το παιδι στο αρθρο καλα τα λεει, αλλα δεν εχει δεν εχει την πειρα ακομα να ξερει τι σημαινει ακριβως πολιτισμος. Το θεωρει καλη ενδειξη που δεν υπαρχει ουτε ενας μουσικος στον δρομο. -Κι εγω φιλε, βοσκος στην μονη χωρα των Θεων ας γινομουν αν δεν ειχα υποχρεωσεις.

   1. avatar Οδυνηρη η ξενητεια

    Φιλε Παριλαος.Εκτος απο δυο ανατολικες χωρες δε εχω παει αλλου εξω.Οτι γραφω ειναι απο μαρτυριες φιλων και συγγενων.Πραγματι στο Λονδινο ξαδερφη μου αγορασε σπιτι ισογειο 60 τμ αντι 700 χιλ ευρω +100 χιλ ευρω εξοδα.Οταν πρωτοπηγε Λονδινο επαιρνε 4 χιλ ευρω (εξειδικευμενη) μισθο και πληρωνε 1.500 ευρω ενοικιο για ενα δωματιο με τουαλετα κοινοχρηστη με αλλα ενοικιαζομενα του κτιριου.Στο επαγγελμα ειμαι μουσικος αλλα αποφευγω το εξωτερικο.Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...