179
loading
Γράφει
ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο Στέλιος Κοντός, μένει στη Ζυρίχη. Δουλεύει σε μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου, τη Swiss Re, ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης βρίσκεται στο γραφείο του.

Αυθόρμητα την ώρα της συνέντευξης, λέει με ενθουσιασμό: «Θα σου στείλω τη θέα που έχω τώρα από το γραφείο μου. Είναι σαν να δουλεύω στο Παλαιό Φάληρο και να βλέπω την Αίγινα απέναντί μου…»

elvet2
Η θέα από το γραφείο του Στέλιου Κοντού

Η Ζυρίχη είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Αυτό δείχνουν τόσο παλαιότερες έρευνες, όσο και νεότερες. Φέτος η Μercer, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΗR του πλανήτη την κατατάσσει στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη θέση ηγείται η Βιέννη.

Στη Ζυρίχη οι εργαζόμενοι δουλεύουν οκτώ το πολύ εννέα ώρες. Όποιος τις ξεπεράσει θεωρείται αργόσχολος. Το στοίχημα της οικονομικής πολιτικής του κράτους, είναι να αφήνει στους πολίτες του ελεύθερο χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματα που βγάζουν στην αγορά.

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης επιδοτούνται από την ασφαλιστική τους εταιρία για να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Αυτό που θέλει περισσότερο μία ασφαλιστική στην Ελβετία, είναι να απαλλαγεί από τα έξοδα νοσηλείας, κάποιου πολίτη που δεν είναι υγιής, όπως εξηγεί ο Στέλιος.

Ίσως βέβαια δεν είναι μια πόλη ιδανική για κάθε είδος επαγγελματία. Οι μεγαλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες προσφέρονται στους τομείς της βιοφαρμακευτικής, της τραπεζικής - χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων. Αν κάποιος με καλλιτεχνικές ανησυχίες βρεθεί στη Ζυρίχη, πιθανότατα θα δυσκολευτεί.

Ο Στέλιος κατάγεται από τη Χαλκίδα. Εκεί τελείωσε το σχολείο και αμέσως μετά έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές.

Η Χαλκίδα, είναι για τον ίδιο η πόλη που παρέχει την ησυχία και την οργάνωση που παρέχει μία ελληνική επαρχιακή πόλη.

elvet4

Αντίστοιχα η Ζυρίχη, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, δεν παύει να είναι ένα μικρό χωριό, όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Η πόλη των 400 χιλιάδων… και κάτι, κατοίκων.

«Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία. Έμεινα εκεί για πέντε χρόνια, πήρα το πρώτο μου πτυχίο, έκανα μεταπτυχιακό. Γύρισα ξανά στην Ελλάδα, όπου δούλεψα σε ελληνική τράπεζα.

Το 2011, στα 30 μου, αποφάσισα  -εν μέσω κρίσης-, να κάνω το επόμενο βήμα. Έφυγα στο εξωτερικό, γιατί ήθελα να διευρύνω τις σπουδές μου. Έκανα MBA στη Γαλλία, σπουδάζοντας για ένα χρόνο.

Στη συνέχεια εργάστηκα στο Παρίσι σε μία θυγατρική της Lafarge και δύο χρόνια αργότερα μου δόθηκε η ευκαιρία να μετακομίσω στη Ζυρίχη και να εργαστώ στον ασφαλιστικό τομέα».

Μόνο ιδιωτική ασφάλιση

AP_060612044234

Περιγράφοντας την καθημερινότητα του, μιλάει αρχικά για την ασφάλιση ενός εργαζόμενου. «Εάν κάποιος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, δεν ασφαλίζεται σε δημόσια ταμεία. Είναι υποχρεωμένος από το νόμο να διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, καταβάλλοντας περί τα 300 ευρώ μηνιαίως. Όποιος δεν είναι Ελβετός, και εισέρχεται στη χώρα, πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να αποκτήσει ασφάλεια ζωής. Επίσης, ανάλογα με την εταιρεία στην οποία εργάζεται κάποιος, παρέχεται βοήθημα στις μηνιαίες ασφαλιστικές ενός εργαζόμενου».

Διευκρινίζει ότι η ασφαλιστική εισφορά, υπολογίζεται σε συνάρτηση με την ηλικία κάθε πολίτη, τις παροχές ή άλλους παράγοντες.

Εκτός των άλλων όμως διατίθεται και εργατική ασφάλιση, την οποία είναι υποχρεωμένος να παρέχει ένας εργοδότης. «Εάν για παράδειγμα βρίσκομαι σε επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο, και μου συμβεί κάτι, με καλύπτει το ασφαλιστικό πρόγραμμα της εταιρείας μου».

Σύνταξη και με το μήνα…

elvet3

Σε ό,τι αφορά στις συνταξιοδοτικές εισφορές, ο κάθε ασφαλισμένος, καταβάλει επιπλέον χρήματα κάθε μήνα, τα οποία προορίζονται για το συνταξιοδοτικό πλάνο που διαθέτει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία. «Το κράτος δεν παρέχει συντάξεις. Ωστόσο υποχρεώνει οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε να έχει δικό της συνταξιοδοτικό ταμείο, είτε να συνεργάζεται με κάποιο από τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία κατά κύριο λόγο ελέγχονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το ποσοστό μηνιαίας εισφοράς για σύνταξη κυμαίνεται από 3% έως 7% του μισθού. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα εάν επιθυμεί να καταβάλει 3%, 4%, 5% από το μισθό του ή περισσότερο.

Επίσης εισφέρει στη σύνταξη και ο εργοδότης. Στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρεία επενδύει τα χρήματα που καταβάλλονται για σύνταξη και κάθε χρόνο ή ανά εξάμηνο ενημερώνει το δικαιούχο για την πορεία του συνταξιοδοτικού του ταμείου (pension fund). Ο ασφαλισμένος λαμβάνει τα χρήματα της σύνταξης, είτε ως μηνιαία δόση, είτε πριν συμπληρώσει τα χρόνια σύνταξης σε περίπτωση που εγκαταλείψει τη χώρα ή τα χρειαστεί για να αγοράσει σπίτι, καθώς και εφάπαξ.

Επίσης, από τον πρώτο χρόνο λαμβάνει ενημέρωση από το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο ενημερώνει για τις εισφορές που έχει καταβάλει. Ταυτόχρονα ενημερώνει για το μισθό που θα λάβει όταν συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 65 του, εφόσον ο μισθός και η θέση του παραμείνουν ως έχουν σήμερα».

«Επίσης μπορεί να βγει πρόωρα στη σύνταξη στα 58 χρόνια με μειωμένες απολαβές», συμπληρώνει ο Στέλιος.

Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία

stelios

Η δημόσια υγεία, είναι μία ακόμα από τις βασικές προτεραιότητες στη χώρα. «Τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης είναι από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το πανεπιστημιακό απασχολεί γύρω στα 50.000 άτομα. Ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτώ πως εάν μου τύχει κάτι και καλέσω ασθενοφόρο, θα πρέπει να το πληρώσω επιπλέον, με κόστος τουλάχιστον 500 ευρώ, σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο ασφάλισής μου. Συνήθως τα ασφαλιστήρια αναφέρουν ότι παρέχεται κάλυψη για νοσήλια, από 300 ή 500 ευρώ και άνω, με τη μορφή απαλλαγής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου.

Εάν για παράδειγμα επισκεφθώ ένα δερματολόγο και το κόστος της επίσκεψης είναι 100 ευρώ, δεν χρεώνονται στην ασφαλιστική μου εταιρεία. Εάν όμως κάνω μία επέμβαση με κόστος 10.000 ευρώ θα καλύψει τα 9.700 ευρώ και τα υπόλοιπα 300 θα τα καλύψω από την τσέπη μου. Ωστόσο παρέχεται και η δυνατότητα να απολαμβάνει κανείς πλήρους κάλυψης νοσηλείας, πληρώνοντας υψηλότερο ασφάλιστρο».

 Ο βασικός μισθός των 4.000 ευρώ

Όπως λέει ο Στέλιος, ο βασικός μισθός ενός ταμία – ανειδίκευτου εργαζόμενου, που εργάζεται στα McDonald’s στη Ζυρίχη, είναι περίπου 4.000 ευρώ. «Για κάποιον ο οποίος είναι νεοπροσλαμβανόμενος, αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, ηλικίας 23-25 ετών, ο μισθός ξεκινάει από τα 7.500-8.000 ευρώ.

Παρόλ’ αυτά το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό. Ειδικά τα ενοίκια. Για παράδειγμα για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών, κάποιος μπορεί να πληρώνει 1.500 ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί του σπιτιού. Κάποιοι άλλοι τομείς όπως είναι οι αγορές από το σούπερ μάρκετ, είναι πιο οικονομικοί. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα είδη πρώτης ανάγκης είναι τα περισσότερα πιο φθηνά από την Ελλάδα, με εξαίρεση τα κρεατικά, τα οποία είναι πολύ ακριβά».

Αγοράζοντας σπίτι – Μία δύσκολη υπόθεση

Η αγορά ακινήτου στην Ελβετία δεν είναι εύκολη για κάποιον νεοαφιχθέντα στη Ζυρίχη. «Όποιος δεν διαθέτει ελβετικό διαβατήριο ή άδεια παραμονής, δύσκολα μπορεί να αποκτήσει σπίτι εδώ», παραδέχεται ο Στέλιος.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Για να μπορέσω να εργαστώ εδώ απαιτείται πράσινη κάρτα (κάρτα εργασίας), η οποία ποικίλλει σε κατηγορίες «L»(Limited) με περιορισμένη χρονική διάρκεια, «Β» (Basic) για κάποιον ο οποίος έχει συγκεκριμένο συμβόλαιο εργασίας έως 5 έτη. Στα έξι έτη κάποιος μπορεί να αποκτήσει κάρτα εργασίας «C» (Current) και στη δεκαετία διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης ελβετικού διαβατηρίου. Επί της ουσίας, ο κάτοχος κάρτας «C» είναι ευκολότερο να αγοράσει σπίτι σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται στο επίπεδο «Β», καθότι και το τραπεζικό επιτόκιο σε περίπτωση δανεισμού είναι μεγαλύτερο, αλλά και η προκαταβολή που απαιτείται για ένα σπίτι είναι πιο υψηλή.

Εξαίρεση αποτελεί εάν κάποιος είναι εκατομμυριούχος και προχωρήσει σε αγορά ή αγορές ακινήτων, κάτι που θεωρείται foreign direct investment (απευθείας επένδυση από το εξωτερικό). Συνήθως πίσω από τέτοιου είδους επενδύσεις βρίσκονται Άραβες, Ρώσοι ή Κινέζοι».

To σκεπτικό βάσει του οποίου δεν δίνονται εύκολα ευκαιρίες αγοράς ακινήτων σε εργαζόμενους με λιγότερα από πέντε χρόνια παρουσίας στη Ζυρίχη, είναι ότι κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα στον ένα, στα δύο ή στα τρία χρόνια, και θεωρείται κατηγορία πολίτη «υψηλού ρίσκου».

elvet5

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη ξεκινάει από νωρίς το πρωί για το Στέλιο. Και λίγο νωρίτερα για τους Ελβετούς…

«Δουλεύω 8-9 ώρες την ημέρα, συνολικά 42 ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι το επίσημο ωράριο στη χώρα. Το μοντέλο εργασίας στη Ζυρίχη είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα. Θυμάμαι πως όταν εργαζόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να βρίσκομαι στο γραφείο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Εάν τύχαινε μία μέρα να φύγω στις 8, μπορεί να υπήρχε ακόμα κόσμος στο γραφείο, και να με κοιτάζει με μισό μάτι. Σαν να έλεγε: “τι κάνεις και φεύγεις τόσο νωρίς; Δεν δουλεύεις;”.

Εδώ εάν κάποιος δουλεύει παραπάνω από τις 42 ώρες, θεωρείται αντιπαραγωγικός. Επί της ουσίας οι Ελβετοί θεωρούν ότι κάποιος επιδιώκει έτσι να σπαταλάει το χρόνο του. Το εργασιακό μοντέλο υπαγορεύει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει μόλις τελειώσει τη δουλειά του, να βγει στην αγορά, να πάει σινεμά ή να φάει κάτι, για να κυκλοφορήσουν τα χρήματα που κερδίζει στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κάποιος δουλεύει πολλές ώρες, δεν θα βγει έξω. Αντιθέτως θα πάει στο σπίτι του, θα μαγειρέψει κάτι και θα κοιμηθεί, αβγατίζοντας τα χρήματά του κάτω από το στρώμα».

AP_070519046851

Το καθημερινό πρόγραμμα ενός Έλληνα ή ενός Ελβετού στη Ζυρίχη

Οι Έλληνες έχουν κοινωνική ζωή. Βγαίνουν μεταξύ τους, συναναστρέφονται ο ένας τον άλλο. Ίσως μια εικόνα αρκετά διαφορετική από αυτή που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, όπου οι μετακινήσεις και η συναναστροφή μεταξύ των ανθρώπων είναι δυσκολότερη.

«Συνήθως ξυπνάω στις 6.30 το πρωί. Στις 8.00 με 8.30 βρίσκομαι στο γραφείο. Δουλεύω έως τις 5.30 – 6.00. Μετά είτε θα πάω στο γυμναστήριο, είτε θα δω τους φίλους μου για ένα ποτό. Στις 9.00 με 9.30 συνήθως γυρίζω στο σπίτι. Θα φάω κάτι και το αργότερο έως τις 12.00 θα κοιμάμαι. Αντίστοιχα ο μέσος Ελβετός ξυπνάει στις 5.30. Στις 7.00 θα βρίσκεται στο γραφείο, και αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, έως τις 10.30 θα έχει πέσει για ύπνο. Αυτοί που κυκλοφορούν μετά τις 10.30 το βράδυ στην πόλη είναι οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί. Η δική μας ζωή δεν είναι μέρος της ζωής των Ελβετών», εξηγεί ο Στέλιος Κοντός.

Η ποιότητα ζωής στη Ζυρίχη είναι ασύγκριτη. Έτσι την παρουσιάζει ο Στέλιος. Και ουδεμία διάθεση αμφισβήτησης υπάρχει.

Είναι ιδανική ιδίως για κάποιον οικογενειάρχη. Παρέχει ασφάλεια στην καθημερινότητα, άνεση στης μετακινήσεις. Τόσο έντονα και τα δύο στοιχεία, σε βαθμό που ο Στέλιος δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, δεν κινδυνεύει να τον ληστέψουν στο δρόμο. Κυκλοφορεί μόνο με το ποδήλατο.

elvet1

«Εάν κάποιος επιζητά την ξέφρενη ζωή και επιδιώκει να θεωρηθεί πολίτης του κόσμου, δεν θα το συναντήσει εδώ. Η Ζυρίχη δεν έχει σχέση με τη Μαδρίτη, το Βερολίνο, το Λονδίνο… Επικρατεί μία κουλτούρα ευρύτερου σεβασμού. Στους κανόνες, στον άνθρωπο… Δεν θα δείτε μουσικούς να παίζουν μουσική στους δρόμους. Δεν θα δείτε αδέσποτα. Ακόμα και οι άστεγοι που υπάρχουν είναι 4 ή 5 σε ολόκληρη την πόλη. Το κράτος τους παρέχει στέγη για να μείνουν. Ωστόσο εκείνοι κατ’ επιλογή τους επιθυμούν να μένουν στο δρόμο. Δεν θέλουν να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους».

«Η πόλη είναι πολύ ασφαλής. Άλλαξα δύο σπίτια την τελευταία διετία. Αφήνω τα κλειδιά του σπιτιού μου έξω από την πόρτα. Τα παπούτσια μου στο χαλάκι της εξώπορτας. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κρούσμα κλοπής. Όπως και κανένας από τους γείτονές μου».

Στην Ελλάδα μόνο για τουρισμό

Στο ερώτημα εάν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρος. «Δεν είναι καλή στιγμή για να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα. Μιλάω με φίλους και συμμαθητές. Με παλιούς συναδέλφους. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Ωστόσο το γενικότερο κλίμα είναι κάπως… μίζερο».

«Εξάλλου έχει σημασία τι κερδίζω και τι χάνω. Πέρα από το συναισθηματικό δέσιμο με τον τόπο μου. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα, δεν θα γύριζα. Στη Ζυρίχη πηγαίνω στο σπίτι μου με το ποδήλατο. Σταματάει μπροστά στα πόδια μου η Lamborghini και μου επιτρέπει να διασχίσω ανενόχλητος τη διάβαση των πεζών.

Επαγγελματικά απολαμβάνω κάτι που δεν θα βρω στην Ελλάδα. Νιώθω άνετα, αμείβεται ο κόπος μου. Όταν κάνω λάθος στη Ζυρίχη μου λένε: “Δεν πειράζει, έμαθες. Συνεχίζουμε!”. Aν κάνω κάτι σωστά – έστω και μικρό -, θα με επαινέσουν. Έφυγα από την Ελλάδα χωρίς κανένα παράπονο το 2011, απλά για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Γαλλία. Παρόλ’ αυτά δεν θα γύριζα πίσω».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

179
σχόλια
 1. avatar ENOSITIS

  την ελβετια την σχεδιασε την εφτιαξε ο μεγαλος σε ολα του ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΔΩ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΟΙ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΓΙΟΚΟ.ΕΝΩ ΕΚΕΙ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΛΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ !!!!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ

 2. avatar Αντε να βγαλεις ακρη

  Βλεπω πως το συγκεκριμενο αρθρο αρχισαμε παλι τα κλασικα... \"εγω δε φευγω γιατι ποναω τον τοπο\", \"εγω δεν φευγω γιατι σαν την παραλια και τα βουνα της ψωροκωσταινας δεν εχει.\" \"Οποιος μπορει φευγει και πισω δεν κοιτα\" και τα σχετικα. Προσωπικα σαν κατοικος εξωτερικου ειμαι της αποψης οπου γης και πατρις. Το πως θα ζησεις εκει που εισαι εξαρταται απο σενα και το τι θα κανεις για να ζησεις και φυσικα δεν μιλαω για το τι θα κανεις επαγγελματικα για τα προς τα ζην. Ο καθενας διαμορφωνει τον τροπο ζωης του οπως αυτος θελει, εαν εμενα με καλυπτει να κανω μια βολτα στην \"παραλια\" μιας λιμνης πνιγμενη μες τα λουλουδια εσενα σου λειπει η αρμυρα, εαν εμενα με καλυπτει να βγω για γαλλικο καφε εσενα σου λειπει το φραπε, εαν εγω αρχιζω και κοροιδευω καποιον και γελαω επειδη η εξατμιση του στο μηχανακι των 50 κ εκ κανει θορυβο εσυ μαλλον θ αναπολησεις το παπι σου και το οτι περναγες μ αυτο στις 3 το πρωι και ξεσηκωνες ολο τον κοσμο. Τελος παντων .... Οσοι μενουν στην Ελλαδα επειδη το θελουν ας μην περιμενουν και ικετευουν αναγνωριση της πραξης τους γιατι απλα δεν προκειται να ερθει, οσοι παλι φευγουν καλα θα κανουν να μη χλευαζονται οσους εμειναν γιατι κακα τα ψεματα αυτοι επωμιστηκαν να βγαλουν το φιδι απ την τρυπα.

 3. avatar οπως θες πάρε το

  Μπράβο του και πάλι μπράβο. Να πούμε όμως και μιά ΠΙΚΡΗ αλήθεια, που βασίζεται η ανάπτυξη της Ελβετίας? στα ρολόγια? στις σοκολάτες? στα μαχαιράκια? όχι μόνο σε αυτά αλλά κυρίως στο Τραπεχικό της σύστημα δλδ στο ΜΑΥΡΟ χρήμα που κρύβει χίλια κακά( έγκλημα, ναρκωτικά, προμήθειες, πορνεία κλπ) ή κάνω λάθος ?

  1. avatar Anonymous

   Μια χαρα τα λες ,γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα

  2. avatar τζωρτζ

   επαυτου δειτε και την ταινια -απο πραγματικη ιστορια- \"Ο λυκος της Wall Street\" το ρολο επαιξε ο ελβετος τραπεζιτης και η ελβετικη τραπεζα...

  3. avatar tis

   σ...
   θα σε πουν κομπλεξικό/ή
   άσχετα αν όσους ξέρουμε στο εξωτερικό καίγεται η καρδιά τους για την πατρίδα
   και αντίστοιχα θα μπορούσαμε να πούμε ότι προβάλλουν τα υλικά αγαθά για να δικαιολογήσουν το κενό.
   Για να συνεχιστεί και το μάθημα ιστορίας: το σύστημα της Ελβετίας το έφτιαξε ο Καποδίστριας, όπως θα έφτιαχνε και την Ελλάδα και γι΄αυτό έπρεπε να πεθάνει ώστε η χώρα να γίνει αποικία, να φτιαχτεί όπως ήθελαν οι φίλοι και εταίροι, οι προοδευτικοί που πάνε μπροστά με τη δουλειά και όχι με το αίμα των λαών, που μόνο κοντά τους θα είμαστε ασφαλείς: οι Ευρωπαίοι ντε, που μας έφεραν τον Βαυαρό βασιλία, στους οποίους έχουμε παραχωρήσει πρόσφατα κυριαρχία.
   σ...
   τα ζα κοιμούντ΄

 4. avatar efkleidou

  ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

  1. avatar ΙΤΑΜΟΣ

   ΛΑΚΗ....ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟΥΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ,ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ,ΤΟΥ ΣΙΟΥΦΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ ΚΤΛ .ΚΤΛ......ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΑ ΈΛΕΓΕΣ ΕΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΘΑΡΣΗ 2000 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ 10000 ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ.....

 5. avatar σαλιάρηδες

  εμένα μου προσέφεραν 60.000 το μίνα γιατί είμαι ποδολαγνος αλά δεν μου άρεσε βρομαγαν τα πόδια τους

 6. avatar deadman

  Κι εσύ φάε [...] (Ελληνικέ) λαέ που έλεγε και ο ποιητής.......

 7. avatar Vassilis_78

  Όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια... λέει μια σοφή παροιμία. Αυτό το κόμπλεξ της ελληνικής φυλής να κάνει το άσπρο μαύρο, δεν θα επιτρέψει ποτέ αυτή τη χώρα να ορθοποδήσει. Μπράβο στον Στέλιο που ρίσκαρε και δικαιώθηκε για την επιλογή του, να δοκιμάσει την τύχη του και εκτός Ελλάδας. Όσοι έχουν περάσει έστω και επισκέπτες από την Ελβετία μπορούν να καταλάβουν τη συνταγή επιτυχίας μιας τόσο μικρής χώρας, με βασικό συστατικό τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ πολίτη και κράτους. Η Ελλάδα είναι πραγματικά μια φοβερή επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές και μόνο....

 8. avatar Both

  Πολλές ανακρίβειες .

 9. avatar Χρήστος Ελληνας

  Ποτέ μου δεν θα άφηνα την Ελλάδα μου για να πάω σε άλλη χώρα. Ποτέ , για κανέναν λόγο και σκοπό.Είμαι ευτυχής που μένω σε αυτήν την πλούσια χώρα ανθρωπιάς και αγάπης. Είμαι ευτυχής που νοιώθω αυτόν τον υπέροχο ήλιο και αναπνέω ελευθερία. Λυπάμαι όλους τους άλλους που επέλεξαν άλλη επιλογή διαφυγής. Εγώ μένων εδώ και ζω. Στο τέλος αυτό μένει να ζεις απλά καθημερινά πράγματα και να προσφέρεις θετικά για την πατρίδα σου. Χάος υπήρχε πάντα αλλά μέσα απο αυτό το ΄χαος αναγγενήθηκαν οραματίστηκαν δημιούργησαν οι πρόγονοι μας.Σκεπτόμαστε θετικά ζούμε στην Ελλάδα μας δημιουργούμε .......

  1. avatar Υχ

   Έχεις καλό μέσον και εσύ!!!κάτσε εκεί που είσαι!!

  2. avatar ENOSITIS

   και εμεις αγαπαμε την χωρα μας και μαλιστα πολυ.Αλλα την ανεργια τους τρομερους φορους και ολα τα ανθρωποκτονα συστηματα των δηθεν ηγετων αυτου του τοπου δεν τα παλευεις με ηλιο και θαλασσα που αναμφιβολα διαθετει η Ελλας μας.

  3. avatar Nikos Vou

   Αγαπητε Χρηστο. Τα λετε αυτα εκ του ασφαλούς. Εαν εισασταν ανεργος και χωρις οικονομικη υποστηριξη απο μπαμπα η μαμα δεν θα σκεφτοσασταν με αυτο τον τροπο. Εαν ειστε ευχαριστημενος οπως ειναι τα πραγματα στην χωρα μας μπραβο σας. Αυτο μας αξιζει.

 10. avatar ghgikj

  Η αυστρία και η ελβετία δεν είναι τόσο φωτίνες χώρες όσο μας της παρουσιάζουν. Είναι ξενοφοβικές χώρες που βασιλεύει ο εθνικισμός, ο φορντισμός και η απόδοση σεβασμού συναρτήσει της εθνικότητας και της επαγγγελματικής θέσης.

  Αν αφαιρέσουμε το υπόβαθρο τον υψηλών μισθών και της αίγλης που τυχόν να βρίσκουν στο υποσυνειδητόμας τα ονόματα τους, αυτό που μένει είναι χώρες με κατοίκους που πάσχουν από καταθλιπτικά σύντομα ,υλισμό και έλλειψη στόχων. Είναι χώρες με άσχημο παρελθόν, χώρες με αρνητικές συνεισφορές στην παγκόσμια ιστορία, χώρες που δεν έχουν τίποτα για το οποίο να αισθάνονται περήφανες.

  Στην Ελλάδα δεν επικρατεί \"μιζέρια\". Επικρατεί υπέρπροσπάθεια. Δεν είχαν όλοι την ευκαιρία να σπουδάσουν στην αγγλία ούτε είναι όλοι της άποψης \"ο σώζων εαυτόν σωθήτω\".

  1. avatar Anonymous

   Υποκύπτω , Στην Ελβετία το ποσοστό αυτοκτονιας των νέων είναι 34% * ( αυτό θέλουν να λένε γιατί είναι μεγαλύτερο ). 1 στους 3 νέους κάθε μέρα σκέφτεται την αυτοκτονία. Τα διαζύγια είναι στο 45% (2017)Sadly, almost half of these marriages are doomed to fail. The divorce rate in 2013 was 41.9 percent – though admittedly it had fallen from a staggering 47.7 per cent in 2009.Όταν πας σε ψυχολόγο λόγω υψηλού στρες σου προτείνει να κάνεις χρήση κάνναβης για να ηρεμήσεις . Πάνω από 50% χαπακώνονται από τους ψυχιατρους και το θεωρούν και φυσιολογικό

 11. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Απλά δυστυχισμένοι είναι οι Ελβετοί. Δεν το ξέρουν όμως, γιατί δεν έζησαν ποτέ την ευημερία την ασφάλεια και την ευτυχία που χαρίζει απλόχερα ο κομμουνισμός!

  1. avatar ParNik

   μπουρδολογίες λές φίλε....Εσύ έζησες τόν κομμουνισμό; Αν ναί , διερωτάμαι πού... διότι ουδέποτε υπείρξε.....

  2. avatar criskaltsides- προβατινα με μπλε σφραγιδα μαντριου νδ

   +1.000.000 θετικες 🙂
   τελειο το σχολιο σου! ευφυεστατο ειλικρινα!
   μεσα σε λιγες 3 γραμμες τα λες ολα για τους σημερινους ελληναρες κατοικους του ελλαδισταν που βιωνουν την αριστερη ευημερια
   και συντομα με τον κουλη και την δεξια ευημερια και αναπτυξη......αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαα

   1. avatar criskalts

    μα... ναι καλέ

  3. avatar Pantelis

   Χαχαχαχαχα

 12. avatar tis

  Δεν αντιλέγω, το μόνο που θα πω είναι ότι ο πλούτος της Δ. Ευρώπης τροφοδοτείται από τις σάρκες άλλων λαών και ότι το σύστημα στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Όταν θα τελειώσει το παραμυθάκι τότε να δούμε πολιτισμό.

 13. avatar fytyuj

  ναι, αλλά στην ελβετία δεν έχουν γκασμά να γελάνε όλη τη μέρα μα τις [...] που λέει.

 14. avatar criskaltsides

  ενταξει....ωραια ολα αυτα, ωραια τα εξωτερικα, ασυγκριτα καλυτερο βιοτικο επιπεδο απο το ελλαδισταν, πολιτισμος, αξιοκρατια , οργανωμενα κρατη χωρις αεργους κυφηνες δημ.υπαλληλους....ΑΛΛΑ
  οι ελληνες στο εξωτερικο παντα θα ειναι για τους ντοπιους ΄΄οι αλλοδαποι΄΄ ...οπως ειναι εδω στην ελλαδα οι πακιστανοι, οι κινεζοι, οι αλβανοι κλπ
  παντως εχω να δωσω μια συμβουλη
  σε οσους νεους συμπολιτες πανε στο εξωτερικο για μια καλυτερη ποιοτικα ζωη μην αντεχοντας αλλο την μακροχρονια και πολυεπιπεδη κριση και διαχρονικη αναξιοκρατια και σαπιλα στο ελλαδισταν:
  ΠΡΟΣΟΧΗ....μην πολυλετε οτι ειστε ελληνες και ειδικα οτι η ελλαδα ΄΄γεννησε τη δημοκρατια, την ακροπολη και λοιπα χαζο εθνικιστικα....
  γιατι αυτα ανηκουν στο βαθυ παρελθον για την ελλαδα....και σημερα η ελλαδα μονο υπερηφανη για τον μουσακα της, το ουζο και το πιτογυρο της μπορει να ειναι υπερηφανη ,για τιποτε αλλο!
  εγω τις προαλλες ειχα βρεθει στη γερμανια (εχω απο μπαμπα γερμανικη καταγωγη, μαμα ελληνιδα)
  και το τι ακουσα οτι τους ειπα οτι ειμαι ελληνιδα δεν λεγεται....ντραπηκα που ειμαι ελληνιδα...ντραπηκα....
  ευχομαι στους νεους συμπολιτες μου που πανε στο εξωτερικο ο,τι καλυτερο και μακαρι να σταδιοδρομησουν εκει καλα
  να δημιουργησουν οικογενεια και να δημιουργησουν και το ελλαδισταν που τους εδιωξε , να το εχουν μονο για διακοπες καποια καλοκαιρια.....

  1. avatar George Livanos

   Οι γερμανοι καλο θα ηταν να μη μιλανε καθολου. Ειδικα με αυτα που εχουν κανει στονΕλληνισμο τα τελευταια 100 χρονια.3 γενοκτονιες σε εναν αιωνα ειναι καπως πολλες

   1. avatar criskaltsides

    ασχετο και ατοπο το σχολιο σου.....εντελως....

    1. avatar criskalts

     Συμφωνώ....!!!!

   2. avatar criskaltsides

    βρε νεοελληναρα (και φανταζομαι οπαδος του νεοελληνικου παραμυθιου που λεγεται ΄΄γερμανικες αποζημιωσεις, κατοχικα δανεια και ολοκαυτωματα)
    ξεκολλα απο το παρελθον!
    ζησε το σημερα!
    με αυτη την λογικη να λενε και οι λαοι απο την αιγυπτο μεχρι την ινδια απο τις οποιες περασε ο μεγας αλεξανδρος και εκανε γενοκτονιες (γιατι αν οντως τις κατεκτησε οπως λενε, δεν τις κατεκτησε με ροδοπεταλα και πουπουλα)
    οτι οι ελληνες εκαναν γενοκτονιες και χρωστανε αποζημιωσεις!!!!!!
    αλλα, βεβαια, ο σημερινος χρεοκοπημενος γκρηκ ,
    θυμηθηκε ξαφνικα τον β παγκ πολεμο, τις γερμανικες αποζημιωσεις, τα υποτιθεμενα κατοχικα δανεια
    για να κουνησει γελοιωδως το δαχτυλο σε ενα οργανωμενο και προοδευμενο κρατος σαν την Γερμανια που ειναι ηγετικο στην ευρωπη και τον κοσμο
    και 400 χρονια πιο μπροστα απο το ελλαδισταν.....
    γελοιοποιησις λεγεται αυτο αγαπητε.....

    1. avatar George Livanos

     Στο πρωτο σχολιο σου αναφερθηκες οτι ντραπηκες που εισαι ελληνιδα υστερα απο τα σχολια των γερμανων φιλων σου.Η απορια ειναι τι ακριβως ειπαν για να νιωσεις ετσι.Νομιζω οτι μπορω να φανταστω.Ειστε τεμπεληδες,δεν πληρωνετε φορους ολη την ωρα πινετε και γλεντατε γι αυτο χρεωκοπησατε.Αστειοτητες τουλαχιστον.Επισης για ν αφησεις πισω το παρελθον πρεπει να σταματησεις να επανλαμβανεις τα ιδια λαθη.Και οι γερμανοι δεν φαινονται προθυμοι να μαθουν απο το προσφατο παρελθον.

 15. avatar A.G

  Προτιμώ την Αθήνα

  1. avatar criskaltsides

   την αθηνα με τα σπασμενα πεζοδρομια, τις συριγγες απο τα πρεζακια πεταμενες παντου ετοιμες να τις πατησεις,
   τα ουρα και τα κοπρανα των αστεγων και των λαθρο που στολιζουν τα σοκακια,
   την μπιχλα και την γλιτσα που βλεπεις παντου στο βασιλειο εγκληματικοτητας που λεγεται ΄΄ιστορικο κεντρο αθηνας΄΄????
   αυτην την αθηνα προτιμας????
   περαστικα σου......δημοτικε αστυνομικε και ψηφοφορε του καμινη......χεχεχε

   1. avatar criskalts

    δεν την παλεύεις λέμε...

   2. avatar criskalts

    Εννοείται....

 16. avatar Λευκός καπνός

  Ο άνθρωπος από το βιογραφικό του δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση. Σίγουρα δεν αφορά καθόλου τον μέσο αναγνώστη... Τώρα αν Ελβετία είναι η χώρα που μαζεύονται όλοι οι πλούσιοι τραπεζίτες και περνάνε καλά, αυτό δεν προκαλεί και πολλή εντύπωση. Σίγουρα ο πλούτος και το υψηλό επίπεδο της χώρας δεν προήλθε από τις αριστερές προοδευτικές (τρομάρα τους) ιδέες, αυτές μόνο σε τσαντιροποίηση μπορούν να οδηγήσουν, αλλά από τη λογική και την οργάνωση.

 17. avatar Στεφανος 48

  Και εμενα Ελβετια μου προσφεραν 35.000€ τον μηνα καθως ειμαι εξειδικευμενος στις προσθεσεις καρδιαγγειακων εμφυτευματων αλλα δεν μου αρεσε το περιβαλλον αχρωμα και αγευστα ολα. Χιλιες φορες Νεα Υορκη!

 18. avatar SCULLYXL5

  ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ!!!!

  1. avatar Kabamaru Igano

   Το ξέρεις από προσωπική εμπειρία;

   1. avatar Nikos Vou

    Το ξερει ολη η Ελλαδα εκτος απο σενα

 19. avatar jim

  η ελλαδα ειναι το καλυτερο οικοπεδο .........δυστηχως ομως κατοικειται απο [...].................

 20. avatar PET JETEL

  AAAX ΠΟΣΟ ΖΗΛΕΥΩ ... ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΤΩΡΑ ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...