220
loading
Γράφει
η Μυρτώ Κόλια

Έχεις σκύλο. Είναι καλοκαίρι. Πας για μπάνιο. Θέλεις να τον πάρεις μαζί σου. Πολύ πιθανό να είναι δεινός κολυμβητής ή και απλώς να του αρέσει η παραλία. Πολύ πιθανό να θέλεις τη συντροφιά του και σου φαίνεται εντελώς παράλογο να μην μπορείς να πας με τον τετράποδο φίλο σου στη θάλασσα και να απολαύσεις μαζί του το κολύμπι.

Πολύ πιθανό επίσης να είσαι από τους «άλλους» λουόμενους, αυτούς που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συνυπάρχουν με σκύλο στην παραλία- καλά, για τη θάλασσα ούτε λόγος. Ίσως έχεις παιδιά, και φοβάσαι «μήπως κολλήσουν κάτι». Ίσως θεωρείς όλα τα σκυλιά βρώμικα και απωθητικά. Ίσως δεν τα αποστρέφεσαι τόσο αλλά «όχι και να τα φέρνουν στην παραλία!».

Ίσως είσαι από εκείνους που φοβούνται μήπως το σκυλί κάνει μέσα στη θάλασσα αυτό που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι- αν κάποιος αναγνώστης δεν το κάνει, παρακαλώ ας μην προσβληθεί, απλώς είναι σπάνιο δείγμα- δηλαδή ουρήσει. Ίσως απλώς να ενοχλείσαι, αλλά η σκέψη πως έχουν και οι άλλοι δικαίωμα στην παραλία σε σταματά από το να διαμαρτυρηθείς. Ή ίσως είσαι έξαλλος και καλείς το λιμενικό ή την αστυνομία.

wkkslapr1
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Αν στους δρόμους το θεμελιώδες ζήτημα που μας διχάζει είναι αν είναι καλύτεροι (ή χειρότεροι) οδηγοί αυτοί που βρίσκονται πάνω σε τέσσερις ή δύο τροχούς, στην παραλία το μέγα ερώτημα είναι ένα: Τι γίνεται με τα σκυλιά; Επιτρέπονται ή όχι στην παραλία και, το κυριότερο, επιτρέπονται ή όχι στη θάλασσα; Έχω δικαίωμα να πάρω τον σκύλο μου μαζί για μπάνιο;

wkkslapr3

Πριν από όλα, ψυχραιμία. Πριν αρχίσουν οι υστερίες και οι αφορισμοί- έχουμε γίνει μάρτυρες και των δύο, και από τις δύο πλευρές- ας σκεφτούμε πρώτα ψύχραιμα. Δεν χωρίζουν τις δύο πλευρές τόσα όσα νομίζουν. Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία και όλοι θέλουν να περάσουν καλά. Πιθανότατα, για να έχουν συναντηθεί, επέλεξαν και οι δύο μια σχετικά απόμερη ή ήρεμη παραλία- αφού στις οργανωμένες πλαζ το μπάνιο των σκύλων απαγορεύεται. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να συνυπάρξουν...

wkkslapr4

Τι λέει ο νόμος

Σε επικοινωνία του newsbeast.gr με το υπουργείο Ναυτιλίας, πληροφορηθήκαμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα- και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά- το «λουτρό» των σκύλων στη θάλασσα δεν επιτρέπεται.

Ωστόσο, εγκύκλιος του 2006 διευκρινίζει πως η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για απομακρυσμένες ή ερημικές παραλίες, χωρίς ή με λίγους λουόμενους. Είναι προφανές πως εφόσον δεν πρόκειται για οργανωμένη πλαζ ή για κάποια παραλία γεμάτη κόσμο, οι σκύλοι και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαμβάνουν μαζί το μπάνιο τους και το ατελείωτο σκυλο-παιχνίδι στο νερό.

Τα σκυλιά πρέπει να συνοδεύονται και οι συνοδοί τους να έχουν μαζί και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

wkkslapr5

Όλα αυτά συνοψίζονται με μια φράση στο να μην αποτελεί το σκυλί κίνδυνο για κανέναν στην παραλία. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν την ευθύνη σε ό,τι αφορά την παρουσία σκύλων στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες λιμένων. Για την παραλία, την ξηρά, δηλαδή, την ευθύνη έχει η αστυνομία.

wkkslapr7
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Εκεί, πάντως, η παρουσία σκύλων φυσικά και επιτρέπεται, τηρουμένων και πάλι των ίδιων προϋποθέσεων: να φορούν λουρί, να έχουν βιβλιάριο που πιστοποιεί πως είναι εμβολιασμένοι και, προφανώς, να τους επιτηρούν οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 100.

Τι λένε οι κτηνίατροι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται την παρουσία σκύλων στην παραλία επικαλούμενοι θέματα υγείας και υγιεινής. Εκτός από το ερώτημα αν το σκυλί μπορεί να ουρήσει μέσα στη θάλασσα, αυτό δηλαδή που κάνουν όλοι οι δίποδοι λουόμενοι, κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο μολυσματικών ασθενειών. Για αυτή την πτυχή του θέματος απευθυνθήκαμε στην κτηνίατρο Ευμορφία Τόττα, από την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική.

wkkslapr2
Credit: Γιούλα Ράπτη

- Είναι δυνατό να ουρήσει ένας σκύλος ενώ κολυμπά;

Οι σκύλοι δεν συνηθίζουν να ουρούν ενώ βρίσκονται μέσα στο νερό. Φαίνεται να είναι αρκετά επιλεκτικοί όσον αφορά το σημείο που θα ουρήσουν, καθώς η ούρηση πέρα από φυσική ανάγκη αποτελεί μέσο «μαρκαρίσματος». Επίσης, οι σκύλοι παίρνουν χαρακτηριστική στάση που εξυπηρετεί την ούρηση και την αφόδευση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η θάλασσα αποτελεί «αφιλόξενο» περιβάλλον για να ουρήσει κάποιος σκύλος ενώ κολυμπάει.

- Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους λουόμενους από έναν σκύλο εμβολιασμένο, που ζει σε σπίτι δηλαδή, και έχει όλη την απαραίτητη φροντίδα; Μεταδοτικές ασθένειες ή κάτι παρόμοιο;

Όταν το πρόγραμμα εμβολιασμών κι αποπαρασιτώσεων είναι πλήρες, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων (νοσημάτων δηλαδή που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο). Η διαφορά της παραλίας με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους είναι ότι ο σκύλος μπορεί να ουρήσει στην ακρογιαλιά, ενώ βρίσκεται έξω από το νερό, παρουσία λουόμενων.

Κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει ανησυχία στους δεύτερους, λόγω της επαφής με τα ούρα του σκύλου. Στην περίπτωση αυτή, ο κυριότερος κίνδυνος αφορά τη Λεπτοσπείρωση, που αποτελεί ζωοανθρωπονόσο και μεταδίδεται, μεταξύ άλλων, και με το ούρο. Τα εμβολιακά προγράμματα των σκύλων διαμορφώνονται ώστε να προλαμβάνουν κι αυτό το νόσημα.

Ένας σκύλος που ζει στο σπίτι, εμβολιάζεται τακτικά και δεν έρχεται σε επαφή με τρωκτικά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να φέρει και να μπορεί να μεταδώσει Λεπτοσπείρωση. Για ν’ αποφευχθεί λοιπόν η παραπάνω κατάσταση, καλό θα ήταν οι κηδεμόνες να μεριμνούν ο σκύλος να πηγαίνει βόλτα για να ουρήσει σε κατάλληλα σημεία πριν κι αμέσως μετά το κολύμπι.

wkkslapr6

- Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που έχουν σκύλο και θέλουν να τον πάρουν μαζί τους στην παραλία. Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέχουν; Υπάρχουν σκυλιά που μπορεί να μην αντέχουν για παράδειγμα, στη ζέστη ή να ή να μην τους αρέσει το κολύμπι;

Οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να πάρουν τον σκύλο τους μαζί στην παραλία και να έχουν υπόψη τους πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την προστασία του ζώου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

 • Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ιδανικά ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται υπό σκιάν (κυρίως σκύλοι με λευκό τρίχωμα), να έχει συνεχώς στη διάθεσή του φρέσκο δροσερό πόσιμο νερό κι ενδεχομένως να διαβρέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση κατάπτωσης, δυσφορίας ή έντονης ταχύπνοιας, θα πρέπει να απομακρύνεται από την παραλία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε σκύλους που ανήκουν σε βραχυκεφαλικές φυλές. Οι σκύλοι αυτοί έχουν μικρή ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά αν πάσχουν από το σύνδρομο βραχυκεφαλικών φυλών, καλύτερα να μην μεταφέρονται στην παραλία.
 • Προσοχή! Άμμος! Κάποιοι σκύλοι έχουν την τάση να «τρώνε» την άμμο είτε άμεσα, είτε γιατί ασχολούνται με κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται σ’ αυτή.
 • Αποτρέπουμε τον σκύλο απ’ το να πίνει θαλασσινό νερό
 • Δεν κολυμπάνε όλοι! Αν ένας σκύλος δεν θέλει να μπει στο νερό, δεν τον πιέζουμε και δεν τον βάζουμε με το ζόρι. Ο σκύλος που κολυμπά στη θάλασσα θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα και να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψή του.
 • Ξεπλένουμε τον σκύλο μετά το κολύμπι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

220
σχόλια
 1. avatar Anwnhmos

  Πραγματικά ντροπή σε όσους έλληνες ενοχλούνται από ένα σκυλάκι στην παραλία εμβολιασμένο αποπαρασιτομενο κτλ.Δηλαδή για αυτους που παίζουν ρακέτες πάνω από το κεφάλι σας δεν λέτε κάτι.Τα σκυλιά σας πείραξαν.Αγράμματος ο ελληνικός λαός ανέκαθεν θέλει πάντα να γκρινιάζει.ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

 2. avatar skarlo

  Δώστε στο κοινό 40 (παραδείγματος χάρην) απο τις χιλιάδες ακτές που έχουμε σε όλη την Ελλάδα , που να είναι ελέυθερες σε σκύλους και λύθηκε το πρόβλημα.Να έχει την επιλόγή ο πολίτης να πάει με την άνεση του χωρίς να ενοχλεί και χωρίς να τον ενοχλόυν πάνω απο όλα.

  Τώρα είναι κρίμα, πραγματικά, διαβάζω τα σχόλια παρακάτω και θλίβομαι βλέποντας το επίπεδο παιδείας των Νεοελλήνων.
  Σαλάγατα

  Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι όμως , οτι υπάρχει κόσμος που νομίζει οτι έχει κάποιο υπαρκτό δικαίωμα να νομοθετεί για το αν ένα ζώο της γης , μπορεί να χρησιμοποιεί την γη.Το ίδιο τσακάλι της ερήμου που χτίζει αφθαίρετα πάνω στο κύμα ..τσου ρε

  Δεν κατάλαβες ...ξέρω αστο

  1. avatar Fryctoria

   "Το πιο αστειο της υποθεσης.." ως το τελος. 50 ,500 ,5000 likes

 3. avatar Οι ζωολατρες ξαναχτυπουν

  Αλήθεια ποσό μόνος μπορεί να είναι ο αρθογράφος της και καλά επεξηγησης;
  Ρε ανθρωπομορφοι ασχοληθείτε με τον παράγοντα άνθρωπο και σταματήστε να ερεθιζεστε με τα τετράποδα.
  Μας πείσατε ότι έχετε ταυτιστεί πλήρως με τα ζώα, μην με ζαλίζετε άλλο!
  Κάντε και σύμφωνο συμβίωσης και μετά πατάτε το κουμπί και άντε γεια!

 4. avatar Μαρκος2

  Τα2ποδα να φοβάστε.......

  1. avatar Τσίου τσίου

   Τι σου φταίξανε τα πτηνά?

 5. avatar 1962

  ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

  1. avatar Giorgis

   Φυσικά και είναι άνθρωποι αυτοί που σχολιάζουν. Έχεις δει ποτέ σκύλους να σχολιάζουν? Τσιφλίκι τους όμως έχουν κάνει τη γη αυτοί που δεν σέβονται τα δικαιώματα των άλλων και θεωρούν αυτονόητα τα δικά τους.

 6. avatar Derakis

  Φιλόζωοι του [...] δεσμό φυλακές αθώων κουταβιών σε κελιά πολυκατικιων

 7. avatar γατοσκυλο

  Οι μαγκουφιδες χωρις οικογενια και οι ακληροι χωρις παιδια εινε super φιλοζωοι και ασχολουνται με ΜΚΟ.

  1. avatar Decj

   Κανεις πολύ μεγάλο λάθος! Έχω παιδί που μεγαλώνει με 2 σκυλια!! Επίσης τρέχω σε ιδρύματα Κ προσφέρω όλα τα παλιά της ρούχα Κ παιχνίδια αλλά μαζεύω Κ όσα αδέσποτα μπορώ να βοηθήσω!! Κ τις περισσότερες φορές με παροτρύνει το παιδί μου που είναι 10 ετών Κ το έχω μεγαλώσει με το να σέβεται Κ τετράποδα Κ δίποδα!

  2. avatar DNE1974

   Ξεχνάς ότι και οι μαγκούφηδες μπορεί να είχαν οικογένεια και να την έχασαν ?? Κρατα λοιπόν πισινή που έλεγε και η συγχωρεμένη η Βλαχοπουλου.

  3. avatar alex-is

   Γατοσκυλο... Προς απαντηση σου, απο ποτε το να ειναι καποιος μονος του ή να μην εχει παιδια ειναι κακο; Περαν του οτι κατηγοριοποιεις τους ανθρωπους αρα εισαι ρατσιστης, πες μας εσυ τι εκανες στη ζωη σου για να σε ξερουμε;; Θα σου πω εγω! Οικογενεια και παιδακια;;; Μη συνεχιζεις! Ηδη βαρεθηκα τη μικροαστικη ζωη σου! Παω να ριξω μια βουτια με το σκυλο μου στη παραλια... Οποιος εχει προβλημα να ερθει... Θα τον [...] εγω που επιτρεπεται!

   1. avatar Koitaxe-to

    Κοίτα Alex-is ... Το θεματάκι σου δεν είναι ότι είσαι μόνος σου, χωρίς παιδιά. Αλήθεια. Σεβαστό αυτό. Ούτε φυσικά ότι έχεις σκύλο. Όμως γιατί τσίμπησες, αναρωτιέσαι; Γιατί ρε Alex-is είσαι αλαζόνας και επιθετικός και να μη ξεχάσω ματσο [...]! Αυτά σε κάνουν προβληματικούλη! δε νομίζεις; Έυχομαι στο σκύλο σου να συνεχίσει να σε ανέχεται. Οι άνθρωποι δε το βλέπω.

    1. avatar alex-is

     Προς απαντηση του/της koitaxe to... Αν θες να το παιζεις ψυχολογος και να κανεις ερμηνειες θα πρεπει να διαθετεις και τα αναλογα πτυχια ξερεις! Μπαινει εδω ο καθε ενας και το παιζει επιστημονας... Το ειδαμε κι αυτο!

  4. avatar Dimi68

   χαχαχαχα...δίκιοοο

 8. avatar SCULLYXL5

  ΤΟΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝΕ????

 9. avatar mpla mpla

  Εγω πιστευω πως δεν πρεπει να δεχονται σκυλια στην παραλια επειδη σαν ζωα που ειναι αφοδευουν οπου τους κατσει η μυτη τους και φανταζομαι πολλοι απο εσας τους Ελληναραδες φιλοζωους που μιλανε απο κατω μπαινετε στην θαλασσα με τα παπουτσια σας σωστα???

  1. avatar Τρικυμία

   Τρικυμία εν κρανίω ......

  2. avatar DNE1974

   Εγώ πάλι πιστεύω ότι έχεις γλαύκωμα η καταρράκτη γιατί εκτός του ποιοι "λερώνουν" τη θάλασσα δε βλέπεις και όλους εκεινους και εκείνες που καθαρίζουν το αυγό και το φρούτο του μικρού ή της μικρής και καλά κάνουν ΑΛΛΑ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΤΣΟΦΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ.

  3. avatar Delfinia

   Το ποιος αφοδευει στη θαλασσα ειναι γνωστο. Αυτοι που πρεπει να πηγαινουν πρωτα στην τουαλετα και μετα στη θαλασσα ειναι οι άνθρωποι και τα μικρα καμάρια τους που φυσικα ως απολίτιστοι τα μαθαινουν να ουρούν οπου ναναι και στη θαλασσα.

 10. avatar jemius

  Το να ειναι καποιος αλλεργικος στην τριχα του σκυλου το εχετε σκεφτει ?.Στην Γερμανια εκενωθηκε γηπεδο μπασκετ για απολυμανση επειδη καποιος μπηκε στην εξεδρα του γηπεδου με το σκυλο του στην Ελλαδα απλα κανουμε δηλωσεις

  1. avatar skaelias

   Eγω ειμαι αλλεργικος με κατι τυπους σαν και σενα....τι πρεπει δηλαδη να σε εξαφανισω???

  2. avatar George 021

   Στη γερμανια τα ζωα ειναι παντου σε καροτσακια μεσα παω συνεχεια κατι αλλο θα χε συμβει.

  3. avatar DNE1974

   Δηλαδή ρε πατριώτη για να καταλάβω ,αν κάπου σε δημόσιο χώρο μπει η αστυνομία για έλεγχο με σκυλί/λία ,π.χ. σε αεροδρόμιο , την ακολουθεί και συνεργείο απολύμανσης ???? Μάλλον .........μας λες.

  4. avatar Alex-is

   Δυατυχως η απολυμανση... Δε σκοτωνει τη μ[...] , jemius! Βρες κατι αλλο να πεις!

   1. avatar Giorgis

    Σου είπε για αλλεργία αλλά εσύ δεν απάντησες. Αλήθεια έχεις πιστοποιητικό αντιαλλεργικότητας του σκύλου ή θα τρέχουν κανένα αλλεργικό παιδάκι σε νοσοκομεία με κρίση? Πριν απαντήσεις, τυχαίνει να έχω παιδί αλλεργικό σε σκύλο.

    1. avatar Τι λες ρε φίλε

     Πρώτον ο πλανήτης αυτός, όσο ανήκει στο παιδί σου ανήκει και στους σκύλους και στα ψάρια, κατάλαβες Νεοέλληνα; Δεν έχεις ούτε εσύ ούτε το παιδί σου προνομιακό συμβόλαιο με τη Γη. Αλήθεια, αν το παιδί σου είχε αλλεργία στα ψάρια θα απαιτούσες να φεύγουν και τα ψάρια από τις παραλίες;
     Το "πιστοποιητικό αντιαλλεργικότητας" φαντάζομαι το βγάζεις από το κεφάλι σου σωστά; Δεν νομίζω να υπάρχει "πομπός" αλλεργικότητας, μάλλον ο "δέκτης" έχει το πρόβλημα. Δε νομίζω να υπάρχουν φιστίκια αλλεργικότητας, απλά κάποιοι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια. Αν κάνω λάθος σε αυτό διόρθωσε με.

    2. avatar DNE1974

     Για να καταλάβω μόνο τα σκυλιά στην παραλία πειράζουν ?? Τα άλλα που κυκλοφορούν στο δρόμο αδέσποτα η μη δεν πειράζουν ? Με συγχωρείς λυπάμαι για το πρόβλημα του παιδιού αλλά νομίζω ότι η λύση δεν είναι να απομακρύνουμε την αιτία αλλά να απομακρυνθούμε εμείς από αυτή. Για να γίνω σαφής όταν πλησιάζει το κάθε παιδί με τέτοιο πρόβλημα συνοδευόμενος σκύλος απλά λέμε στον άλλον το πρόβλημα μας για να προσέξει. Για να το πω και αλλιώς , αν κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποιο φυτό δε ξεριζώνουμε αυτα τα φυτά , απλά δε τα πλησιάζουμε.

     1. avatar Giorgis

      τα φυτά δεν περπατάνε ούτε ξαπλώνουν στην παραλία

  5. avatar alex-is

   Στη γερμανια εχουν και κομμα κτηνοβατων! Πριν πεις την εξυπναδα σου να εισαι καλυτερα διαβασμενος... Ημιμαθη καθαρε του κ.....

 11. avatar giorgos

  ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΛΕΙΛΟΣΠΑΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΗ ΝΑ ΦΥΓΗ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ !!!

  1. avatar Fryctoria

   Επειδη η ορθρογραφια ειναι δομικο (σημαντικοτατο) στοιχειο στην ελληνικη γλωσσα (οδηγει στην ετυμολογια της λεξης) καλο θα ηταν πριν ξαναπροσποιηθεις ΤΟΝ ελληνα να δικιμασεις πρωτα να μαθεις τη γλωσσα
   ξαναπηγαινοντας ισως και στην α δημοτικου...

   1. avatar giorgos

    FRYCTORIA ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΗΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 75 ΕΤΩΝ ΟΜΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΟΥ !!

    1. avatar Fryctoria

     Μη παρεξηγηθω : Δεν σε κατηγορω για τις γραμματικες γνωσεις σου. Επισης συμφωνω για τα "43 χρονια κτλ "
     Το ολο "κονσεπτ" ομως δειχνει να τρεφει συμπαθεια σε αυτους που αιματοκυλησαν το πλανητη πριν απο οχι κ τοσα πολλα χρονια (50.000.000 νεκροι)

  2. avatar YannisΑ

   Γιατί για οποιοδήποτε θέμα θα πρέπει και ένας υπέρελληνας να πεταχτεί να μας πει να ξυπνήσουμε ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Ξεκόλλατε επιτέλους

   1. avatar Fryctoria

    Ο οποιος μαλιστα σχεδον παντα ΔΕΝ γνωριζει ορθογραφια

    1. avatar giorgos

     FRIKIORIA ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΛΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΗΣ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥ ΛΑΘΟΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ !!

   2. avatar Φρυκτωρια

    Κ μαλιστα ενας υπετελληνας που δε ξερει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ορθογραφια

  3. avatar Jonny1978

   Απο την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλα... Γιωργη καληνύχτα...

  4. avatar alex-is

   Τι σχεση εχουν τα σκυλια με τη διαλυση του ελληνισμου...;; giorgaki εχω πληροφοριες οτι τις τσουχτρες στη κορινθο της εστειλαν οι τουρκοι για να διαλυσουν τη χωρα... Μου το ξερασε μια τσουχτρα πρακτορας!

 12. avatar DNE1974

  Ερώτηση : Πηγαίνω σε μια οργανωμένη παραλία που έχει 1.000 άτομα και θεωρητικά 5 σκυλιά. Ποιες οι πιθανότητες να κωλύσω κάτι από άνθρωπο και ποιες από σκύλο. Προσωπικά πάντως εγώ πηγαίνω σε ανοργάνωτες παραλίες και ας μην έχω σκύλο , με λίγο κόσμο ( μικρότερος κίνδυνος να κωλύσω κάτι ) και ας έχει σκυλιά , αυτά δε με φοβίζουν. Τους δήθεν καθαρούς ανθρώπους φοβάμαι

 13. avatar Alex-is

  Προτιμω να πληρωνω φορο για τα ζωακια παρα για εσας τους απλητους βρωμιαρηδες, που ερχεστε στις παραλιες κατουρατε χ[...] καπνιζετε πετατε σκουπιδια και φωναζετε μεσα στα αυτια μας, και κουβαλατε μαζι σας τα μουλικα προκαλωντας ηχορυπανση η οποια επισης απαγορευεται απ το νομο! Πριν μιλησετε για τα ζωα καντε ενα μπανιο πρωτα σπιτι σας και μετα να ερχεστε να ξεπλυθειτε στη παραλια που μας εχετε γεμισει βρωμα και μικροβια! Αντε τωρα να πλησωσετε κανα φορο στο κρατος που ζωοφοβικοι, και αν δεν αντεχετε εσεις τα τετραποδα ζωα, δεν αντεχουμε εμεις τα 2ποδα ζωα που οι μεταδοτικες ασθενειες που κουβαλατε μεχρι και τα σκυλακια θα ετρεχαν μακρυα σας να γλιτωσουν!

  1. avatar mpla mpla

   δεν ηξερα οτι τα ζωα απεκτησαν την νοηση της γραφης! χαχαχα!γαβ γαβ!

   1. avatar alex-is

    Ειδες;; Αλλαζουν τα πραγματα! Εσυ παλι παρεμεινες... Το ιδιο βλαχακι

  2. avatar φιλόγατος

   Είναι προφανής η απέχθεια σου προς τους ανθρώπους. Καλά θα κάνεις να το "κοιτάξεις" αντί να "κολλάς" πάνω στα ζώα και να τα προσωποποιείς ώστε να μπορείς να κάνεις κάποιο συναισθηματικό δεσμό. Όχι οτι οι βρωμιάρηδες που αναφέρεις δεν υπάρχουν στις παραλίες όπως και παντού.

 14. avatar j.kyp

  Καλα βαλτε πρωτα και καμια γοπα σε κανα τασακι τυροβρωμιαρηδες και μετα πονεστε για την καθαριοτητα

  1. avatar Ζωιτσα

   Εσυ βαζεις ρε τυρογαλο;;;

   1. avatar j.kyp

    Αν βαζω λεει... Εχεις γεμισει...

 15. avatar ipali

  'Όπως εσύ έχεις δικαίωμα να κοιμάσαι με το σκύλο σου και σε γλύφει στη μούρη, έτσι κι εγώ έχω δικαίωμα να απολαμβάνω το μπάνιο μου χωρίς σκυλιά. Ναι, με ενοχλεί στην παραλία και στη θάλασσα ένας σκύλος που είναι εκπαιδευμένος με τους καλύτερους εκπαιδευτές, που τρώει μόνο κονσέρβες υψηλής ποιότητας, που έχει λουρί και βιβλιάριο υγείας, που έχει κάνει όλα του τα εμβόλια και δεν έχει παράσιτα. Και αυτά τα γράφει ένας άνθρωπος που είχε σκύλο και τον αγαπούσε τρελά. Η διαφορά είναι οτι εγώ σεβόμουν και τον σκύλο μου και τους ανθρώπους γύρω μου και δεν τον έφερνα ποτέ μαζί μου στην παραλία. Απλά τα πράγματα.

 16. avatar Θωμας_Θωμας

  Δεν εχω δει ποτε μεχρι στιγμης σκυλο σε πισινα, και απορω τι διαφορα εχει η πισινα με την θαλασσα ενοω την παραλια που ειναι γεματη κοσμο...τα λατρευω τα σκυλια, ειχα και εγω, ποτε δεν μου περασε απο το μυαλο να τον παω στη θαλασσα, περισσοτερο γιατι ηξερα πως δεν ειναι τοπος για σκυλι, το να θελει ενας ζωοφιλος να κανει μπανιο με τον σκυλο του σε παραλια γεματη κοσμο παει το πραγμα στα ακρα, και οχι η θαλασσα δεν ειναι για σκυλια! αλλως ολα τα αδεσποτα σε παραθαλασσιες περιοχες εκει θα την βγαζανε ολη μερα για να δροσιζονται κιολας τα ζωα,

  1. avatar DNE1974

   Αν δε το ξέρεις , επειδή φοβούνται να μη κωλυσουν τίποτε , πάνε τις ώρες που δε πηγαίνουν άνθρωποι με ιδέες σαν και τις δικές σου

  2. avatar Ελευθερία

   Γιατί ρε φιλαράκι οι θάλασσες ανήκουν στους ανθρώπους;

 17. avatar nebneb

  Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΚΑΘΑΡΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ...............

  1. avatar Σοφία 222

   Πεστα!!

  2. avatar Giorgis

   Μας πειράζει γιατί έχουμε αλλεργία. Εσένα ποιο είναι το πρόβλημά σου? Έχεις πιστοποιητικό ότι είναι αντιαλλεργικός ο σκύλος σου?

   1. avatar nebneb

    ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΟΥΡΟΥΝΕ 2000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ Η ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΆ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΧΗΜΙΚΑ... ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΕΦΟΣΟΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΟΥΡΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

 18. avatar Μστ

  Το να υπερασπίζεται κάποιος τα δικαιώματα των ζώων, χωρίς να σέβεται τον συνάνθρωπο του ή να συγκρίνει τον βρωμιάρη που πάει στη παραλία (που είναι και αυτό κατακριτέο) με το σκύλο, μάλλον δεν είναι πραγματικά ζωόφιλος...αν αγαπάς το κατοικίδιο σου και θες να το πάρεις στη παραλία γιατί δεν έχεις να το αφήσεις κάπου, κάν' το άλλα πήγαινε στο πιο ακριανό και απόμερο σημείο της παραλίας μακριά από τα εχθρικά βλέμματα κάποιων παράξενων λουόμενων...και το ζώο θα νιώσει καλύτερα γιατί θα έχει άπλετο χώρο και εσύ θα είσαι όσο το δυνατόν πιο σωστός.!!!

  1. avatar Theodoros Tsilikis

   να και μια λογική απάντηση

  2. avatar ΕΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ

   Ωραιος..σωστη η συμβουλη σου και ο τροπος του λεγειν σου..Αλλα αν εκει στο απομερο μερος που λες{διοτι παντα εκει παω συν γυναιξι και τεκνοις} ερθει μετα απο ωρα καποιος και κατσει διπλα σου και γκρινιαζει για το τετραποδο..τι κανεις? τα μαζευεις και σε αλλη παραλια?Ε??
   Εγω οχι...ακουει τα μπινελικια του ετσι και μου πολυμπει και μαζευεται... ο Νεοελληνας...διοτι εχει ερθει επι τουτου στην διαολου την μανα που πηγα για να μην ενοχλω ωστε να τσακωθει που με ειδε απο τα 300 μ.
   Αρα.. καπου το παρακανουμε και μεις οι φιλοζωοι..και εχουμε ενοχλησει καποιους τρομπες που ανηκουν στο ανθρωπινο γενος...
   καλα μπανια ακομα σε ολους ...

 19. avatar Thedude82

  Σας φαντάζομαι όλους εσάς που σχολιάζετε...Μόλις γράψατε τη βαρύγδουπη παπατζα σας και αραζετε να τη ξαναδιαβάσετε..."πωωω ρε τι τους ειπα;;;;του ρουμπωσα ολους! Που θα μου πουν εμένα οι ............!ρε ουστ!" Στο κενο συμπληρώστε ανάλογα με την τοποθέτηση...
  Υ.γ. καταδικάζω την ηλιθιότητα απ' όπου κι αν προέρχεται....

  1. avatar Εισαι ανοητος…

   ...γιατι ερχεσαι σε σελιδα σχολιασμου και επικρινεις τους σχολιαζοντες επειδη κανουν ακριβως αυτο- σχολιαζουν. Οσο ηλιθια και αν ειναι η αποψη, θα αποδειχθει μεσα απο αλλα σχολια/ διαλογο. Με αλλα λογια, ευχαριστουμε για το σχολιο, αλλα εισαι εκτος θεματος, με ολιγον αντιδημοκρατης...

   1. avatar Κ χ

    Αλλο η αποψη... αλλο ο σεβασμος στην αποψη του σλλου...αλλος ο σχολιασμος ..
    αλλο ομως η βλακεια

  2. avatar K x

   Παρα πολυ σωστη τοποθετηση ....μπραβο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...