Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

22
loading

Ένας παγκόσμιος διάλογος είναι σε διαδικασία εδώ και αρκετά χρόνια που άπτεται των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία στην πρόσβαση, καθολικά όλων των πτυχών της ζωής, της σεξουαλικότητας και του σεξ συμπεριλαμβανομένων. Τα ΑμεΑ βρίσκονται δυστυχώς στην θέση να παλεύουν για τα αυτονόητα όπως την ελεύθερη και την απρόσκοπτη μετακίνησή τους στις πόλεις, στους δημόσιους χώρους ή στους χώρους αναψυχής, τα ΜΜΜ ή την εκπαίδευση.

Δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι των αλληλοκατηγοριών μεταξύ υπουργείου Παιδείας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων ο οποίος απάντησε μεταξύ άλλων και με τις παρακάτω εκφράσεις στο νομοθετικό διάταγμα που προωθεί το υπουργείο για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων ευθύς αμέσως κατηγόρησε το αρμόδιο υπουργείο «…για σοβιετικού τύπου νομοθέτηση», ενώ σε ειδικό υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΙΣ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για «αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού» που δεν επιλύει «πραγματικά προβλήματα».

Η διάταξη του υπουργείου ανέφερε πως «απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους» ενώ συγκεκριμενοποιώντας διευκρινίζει πως «στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία».

Όπως γίνεται κατανοητό και στη χώρα μας αλλά και αλλού στον κόσμο υπάρχουν μίλια που πρέπει να διανυθούν ώστε να καταστεί αδιανόητο, για παράδειγμα, ότι ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν θα μπορεί να ανέβει σε ένα πεζοδρόμιο γιατί θα υπάρχει παρκαρισμένο όχημα μπροστά στη μπάρα των ΑμεΑ.

ewrtgfvd

Εκεί που τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο «σκοτεινά» αγγίζοντας τα όρια του ταμπού (και δεν είναι λίγα αυτά που υπάρχουν κοινωνικά και όταν καταπιανόμαστε με το ζήτημα των αποκλεισμών με ρατσιστικά κίνητρα) είναι όταν (δεν) μιλάμε για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην σεξουαλική απόλαυση. Μία συνθήκη που για αυτούς τους ανθρώπους και για το συγγενικό τους περιβάλλον πολλές φορές μένει εντός των τειχών και το προσωπικό δεν έρχεται σε διάλογο με το δημόσιο.

Και πως θα καταστεί δυνατό να έχουν πρόσβαση σε μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν ανά την υφήλιο, φυσικά και τα ίδια τα υποκείμενα που τα αφορά άμεσα, αλλά και εργαζόμενες ή εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ.

Το «στίγμα» και οι άνθρωποι που το απεκδύονται

xvbdfd

Τον Ιανουάριο του 2017 η Γερμανίδα πολιτικός και βουλευτής των Πράσινων, Ελίζαμπεθ Σάρφεμπεργκ, είχε κάνει μία αρκετά προωθημένη πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας της η οποία έτυχε διφορούμενων αντιδράσεων. Η Σαρφεμπεργκ μεταξύ άλλων πρότεινε πως «το κράτος θα πρέπει να βοηθά με οικονομικούς πόρους τους ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι δεν μπορούν μόνοι τους να καλύψουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες».

Αυτό το σύστημα ήδη λειτουργεί στην Δανία και την Ολλανδία όπου «πιστοποιημένοι σεξουαλικοί βοηθοί» επισκέπτονται κατ’ οίκων ΑμεΑ και αφού έχουν λάβει συγκεκριμένη εκπαίδευση παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε άτομα που δεν μπορούν να καλύψουν μόνα τους αυτή τους την ανάγκη. Το αντεπιχείρημα στην πρόταση της Γερμανίδας πολιτικού ήρθε από βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών ο οποίος ανέφερε πως «αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει από τον κρατικό έλεγχο η νομιμοποίηση των σεξουαλικά παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ακτιβιστής για τα άτομα με αναπηρίες Ματίας Βερνάλντι ωστόσο έχει μία ενδιαφέρουσα άποψη επί του θέματος: «Μάχομαι για το δικαίωμα των ΑμεΑ να μπορούν να στραφούν σε sex workers εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βιώσουν την ευχαρίστηση της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο δεν θα ήθελα να πληρώνει το κράτος για μία τέτοια εμπειρία γιατί έτσι θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο η άποψη της κοινωνίας πως τα άτομα με αναπηρία είναι κάποιου είδους “ατελές πλάσμα το οποίο πρέπει να βοηθηθεί”».

Οι sex workers που σπάνε τα στερεότυπα

Όλο και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ που σπάνε το τείχος της σιωπής όσον αφορά τα άτομα που επιλέγουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η Ρέιτσελ Γουότον βιοπορίζεται ως sex worker στην Αυστραλία για πάνω από 22 χρόνια. Ο τομέας ειδίκευσής της είναι τα ΑμεΑ ενώ είναι συνιδρυτής του οργανισμού Touching Base, μιας υπηρεσίας που βοηθά τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με sex workers που πληρούν τις προϋποθέσεις για μία τέτοια δουλειά.

«Κανόνισα το πρώτο μου ραντεβού με την Ρέιτσελ μέσω μιας κυρίας που με φρόντιζε. Εξεπλάγην όταν δέχτηκε αμέσως να μου κανονίσει την συνάντηση. Δεν είναι πολύ εύκολο να ζητά από έναν άγνωστο προς εσένα κάτι τόσο προσωπικό», αναφέρει ο Κόλιν Ράιτ που πάσχει από μία μορφή εγκεφαλικής παράλυσης.

«Φανταστείτε να είστε ένα μεσήλικας άνδρας ή γυναίκα και να πρέπει να μιλήσετε ανοιχτά για τις σεξουαλικές επιθυμίες σας ή ακόμα και τις φαντασιώσεις σας στην οικογένειά σας ή στον άνθρωπο που σας φροντίζει ώστε να κατανοήσει τι χρειάζεστε από έναν ή μία sex worker», τονίζει η Γουότον και συμπληρώνει «είναι πολύ γενναίο από όλες τις πλευρές να σπας αυτό το στερεότυπο».

Η 29χρονη Αυστραλέζα Miss Fleur εργάζεται στη βιομηχανία τα τελευταία 7 χρόνια. Ειδικεύεται και αυτή στα άτομα με αναπηρία αλλά δεν μένει εκεί. Το πελατολόγιο της περιλαμβάνει άτομα με προβλήματα όρασης, ζευγάρια, διεμφυλικούς, BDSM και άλλους. «Το πρώτο μου ραντεβού ήταν με ένα τετραπληγικό άνδρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στο να εξερευνήσουν την σεξουαλικότητά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους», τονίζει.

Όταν κλείσει κάποιο ραντεβού με ΑμεΑ αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στον χώρο της όπου είναι ειδικά διαμορφωμένος μιας και περιλαμβάνει ράμπα αλλά και τα απαραίτητα μηχανήματα ώστε να μεταφερθεί ο πελάτης στο κρεβάτι. «Εάν ο πελάτης έχει πρόβλημα όρασης τον συναντώ στον κοντινότερο σταθμό μετρό και τον επιστρέφω πάλι εκεί».

Η κρίσιμη βοήθεια του οικογενειακού περιβάλλοντος

rachel

«Τα μισά τηλεφωνήματα για ραντεβού που λαμβάνω γίνονται από τις οικογένειες των ενδιαφερομένων ή από τους ανθρώπους που τους φροντίζουν», σχολιάζει η Miss Fleur υποστηρίζοντας πως η συμβολή του περιβάλλοντος στην ομαλή σεξουαλική ζωή, μέσω αυτής της οδού, είναι κρίσιμη. «Δεν είναι πολύ απλό ξέρετε να κανονίζεις ένα ραντεβού για μία σεξουαλική εμπειρία για λογαριασμό κάποιου τρίτου».

Η Μαριάν είναι sex worker στη Μεγάλη Βρετανία. Χρεώνει τους πελάτες ανάλογα με το είδος της «επαφής». «Ένας άνδρας 58 ετών μίλησε στον άνθρωπο που τον φροντίζει για τις σεξουαλικές του ορμές και εκείνος στην οικογένειά του. Αφού πήρε την συγκατάθεση του κλείσαμε ένα ραντεβού. Ήταν παρθένος και για την ακρίβεια δεν είχε δει ποτέ ένα γυμνό σώμα του αντίθετου φύλλου στο ίδιο κρεβάτι με εκείνον».

«Υπάρχουν και περιπτώσεις», συμπληρώνει η νεαρή sex worker «που οι πελάτες θέλουν να εξασκήσουν τον ξεχασμένο “ανδρισμό” τους. Βλέπω συχνά έναν κύριο ο οποίος έχει παραλύσει από το στήθος και κάτω. Δεν έχει αίσθηση στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Βρήκαμε λοιπόν ένα σκεύασμα το οποίο το βάζουμε στον οργανισμό μέσω μιας ένεσης στο πέος και έτσι δημιουργείται στύση. Εκείνος δεν νιώθει κάτι αλλά ψυχολογικά βρίσκεται στα ουράνια κάθε φορά που βλέπει το πέος του πέος του σε στύση. Παίρνει την ευχαρίστηση πως ακόμα μπορεί να χαρίσει στιγμές απόλαυσης σε μία γυναίκα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar ΣπύροςΠ

  Τάχαμου για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και από πίσω το χρήμα και το κέρδος άσε που ο αυνανισμός είναι από τα χειρότερα αμαρτήματα! Το θέμα είναι να υπάρχει αγάπη έρωτας και μετά το σεξ!

  1. avatar Ηλιας Β

   Εισαι μακρια νυχτωμενος Σπυρο. Κοιτα να κανεις κατι φιλε για τον εαυτο σου, να βγεις απο το τελμα που εχεις πεσει και εσυ και οι αντιληψεις σου. Νομιζω εχεις καιρο να.......

  2. avatar tinajazz12

   πως θα γινει αυτο οταν δυστυχως δεν ειναι παντα εφικτο?
   εξω απο τον χωρο πολλα τραγουδια λενε ομως
   ρωτηστε και εμενα που εχω γιο αμεα ποσο υποφερει σε αυτο το θεμα...

 2. avatar Αξιοπερίεργο

  Το περίεργο είναι οτι, παρ' όλο που έχουμε πλέον μάθει οτι το Σύμπαν είναι άπειρο κι εμείς μικροτατότατοι μπροστά του, ελαχιστοτατότατοι, δεν το λαμβάνουμε αυτό υπ' όψιν καθόλου, σε καμιά από τις αποφάσεις μας, σε καμιά ενέργειά μας και φυσικά σε τίποτε απ' όσα λέμε ή γράφουμε, όχι μόνο σ' αυτήν την συζήτηση, αλλά και σε όλο το διαδίκτυο και όχι μόνο.

  1. avatar ΓΙΩΡΓΗΣ Π

   επειδη ομως ολοι ζουμε σ αυτο το απειροελαχιστο μερος του συμπαντος τη γη, ειμαστε υποχρεωμενοι να ρυθμισουμε τη ζωη μας με καθαρα γηινους κανονες. Εσυ που εχεις την αισθηση του απειρου συμπαντος τι διαφορετικο κανεις απο μας τους υπολοιπους?περιμενεις επισκεψεις εξωγηινων?καλα κρασια και προσγειωσου.

 3. avatar Μητσακος

  Δικαίωμα για ζωή έχουμε όλοι και αναλογα την ζωη μας ολοι δίνουμε και παίρνουμε .Ας μην κρίνουμε ανθρωπους που ζουνε σε διαφορετικέςκαταστάσεις

 4. avatar ierofantis 2017

  βιολογικα οι ανθρωποι εχουν αναγκη να ξεχαρμανιασουν, η αναγκη του ανθρωπου να αγαπηθει ειναι αποτελεσμα της ματαιοδοξιας και της ανασφαλειας του, και ερχεται σε δευτερη μοιρα...

  1. avatar Ηλιας Β

   Ετσι!!!!!

  2. avatar Μαιρούλα.

   Είσαι για λυπηση.

 5. avatar Ηρικεπαίος

  Κατά τη γνώμη μου, φυσικά παίζει σπουδαίο ρόλο η συναισθηματική κάλυψη και αυτό είναι κάτι που θα προέλθει από την ωρίμανση της ίδιας της κοινωνίας.
  Όμως, δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε κάποιος να παραβλέψει την κάλυψη της σεξουαλικής ανάγκης επειδή δεν καλύπτεται και συναισθηματικά. Κάθε άτομο μπορεί να αποφασίσει τι του χρειάζεται κάθε στιγμή - αρκεί να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει.

 6. avatar Cwtshdf

  Δηλαδή αυτές δεν είναι εκδιδόμενες δεν πρεπει να υπάγονται στην ίδια νομοθεσία ή επειδή εξυπηρετούν οτι εξυπηρετούν ειναι στο απυρόβλητο.

 7. avatar μιχαλις παλαζης

  που μπορουμε να σγουμε αστε στικοπελε

 8. avatar Kwstakis

  Μπράβο σου Μαιρη! Πραγματικα εχεις απολυτο δικιο! Τι να αλλο να πουμε οταν βλεπουμε τετοιες ειδησεις που δηθεν νοιαζονται για τους ΑμΕΑ, λες και αυτο ειναι το μειζον προβλημα. Μπράβο σου! Ο ανθρωπος ειναι σωμα αλλα ΚΑΙ ΨΥΧΗ

  1. avatar αχ λουλιτσα

   το περι ψυχηςπου δημιουργησε ο άναρχος και ατελευτητος αντε παρεα να το παραβλεψω χωρις αντιλογο..
   θελεις να μου πεις την αποψη σου για το λογο που επλασε αυτη την ατελη μπελαλιδικη μπαρουφα αυτο το ρεζιλι που αποκαλουμε σωμα και οχι μονο ανθρωπινο;;
   για να στεγασει την ψυχη ή ως σακο με κοπρανα για ασκηση της ψυχης;;
   και τι σχεση μπορει ναχει η αφθαρτη ψυχη με το φθαρτο ατελεστατο και ευτελεστατο σωμα;; δεν υπαρχουν συναφεις δοκιμασιες ψυχης παρα μονο οι σχετιζομενες με τον κοπρανόσακο;; ποσο μαλλον που με τον θανατο της σαρκας απαλλασεσαι απο το μαρτυριο της ""σκουπιδοφορεσης""
   .Ερχομαι χωρις σαρκα παιδευομαι με τη σαρκα και ξαναφευγω διχως σαρκα γοα να κριθω για το διαστημα που φοραγα τη σαρκα;;;
   Θα εμποτιζες χρησιμοποιημενο χαρτι τουαλετας μενα πανακριβο αρωμα προκειμενου να φυλαξεις το αρωμα;;
   Υποθετω οτι εισαι της αποψης οτι ο ποιητης της ψυχης ειναι ταυτοσημος με το σωματος,αν οχι αλλαζει το πραμα.
   Ρωταω,αν εχεις τουλαχιστο ελλογη απαντηση η αν μου πεις τυπε δεν ξερω δεν εχω καν σκεφτει ποτε αυτα που με ρωτας,πρωτη φορα μου τα ρωτησαν, τοτε εχει καλως ,πολυ καλως
   Αν μου δωσεις μια αξιωματικη ουρδα ως απαντηση, θυμωσεις δε θυμωσεις θα την χλευασω ,διασυρω ,την αποψη ,οχι εσενα Εσενα ουτε σε ξερω ουτε θα σε μαθω ποτε,δε με ενδιαφερεις.

   1. avatar Μαιρούλα.

    Αχ λουλίτσα ποτέ δεν πρόκειται να καταλάβεις.... Ο σκοπός που ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο είναι για να διαλέξουμε με τις πράξεις μας έναν από τους δύο "χώρους" της αιώνιας ζωής. Αν εσύ βλέπεις τον εαυτό σου σαν σάκο με σκάτα.... Τι να πω... Πολύ κρίμα γιατί εξαιτίας αυτού δεν έχεις χαρεί πραγματικά ποτέ σου.

    1. avatar αχ λουλιτσα

     το ολυμπιακος παναθηναικος ασπρο μαυρο νδ πασοκ μερα νυχτα καλο κακο του δυαδικου συστηματος ειναι επινόηση νηπιων απο την προιστορια ως σημερα μαιρουλα .τιποτα δεν ειναι ζεστο κρυο ασπρο μαυρο καλο κακο.
     Αν η παραμονη μου στη γη εχει το ρολο θητειας αξιολογησης τοτε οφειλει αυτος που με εστειλε να μου το αναφερει σαφως και αυτοπροσωπως.
     οχι μαιρουλα δε μπορει να κρινεις ισοτιμα εναν εκ γεννετης τυφλο μενα εκ γεννετης γαλαζοαιματο ..(?).ομάρι που ''εκκουσια'' εχει τη τυφλα του
     Και ναι μαιρουλα ειμαι μια γελοια ατελης φθεινουσα , ευπροσβλητη σαθρη γηρασκουσα σακουλα με σκ που φιλοξενει και εναν εγκεφαλο που αδυνατει να χωνεψει ουρδες που εφευρησκουν απ το πουθενα νοημα υπαρξης μεσω γηινης θητειας,για τον κατασκευαστη που κρυβεται,
     Εχεις μπερδεψει την παραποιημενη κοινωνικη διδασκαλια του επαναστατη Ιησου με τον φαιδρο Ιουδαισμο που την ευτελησε σε υστεροβουλη διαβιωση με σκοπο τον '''παραδεισο'''
     Ενα σακουλι σκ ειναι ολα τα μελη της πανιδας απο τον ανθρωπο μεχρι τα σκουληκια που τον τρωνε κιοτι σκοπο υπαρξης εχει ο ανθρωπος τον ιδιο και τα σκουληκια του...
     μαμ κακα και φικι φικι για διαιωνιση, Ο κατασκευαστης δεν εχει κανενα λογο να κρυβεται, η μηπως εχει;;
     τι αναγκη εχει η ψυχη να περιβληθει την σκ σακουλα μαιρουλα;;χρειαζοταν να φτασει τα 100 για να κριθει ο σκοταδοψυχος του κουλη;;
     αν ο ανθρωπος ειχε ομολογησει οτι ειναι μια σκ σακουλα με αγνωστο ρολο και σκοπο υπαρξης νομιζω οτι πολεμοι αδικιες ματαιοδοξια δε θα υπηρχαν.

     1. avatar Μαιρούλα.

      Δεν κρύβεται βρε αγόρι μου. Εσύ κι εγώ βάζουμε παρωπιδες και δεν τον βλέπουμε. Δεν τον βλέπουμε γιατί δεν θέλουμε να τον πιστεύουμε. Δεν θέλουμε να τον πιστεύουμε γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε αυτά που λέει. Το πιάσεις;; ΖΗ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ! Παρακάλεσε τον να έρθει στη ζωή σου και θα δεις.

     2. avatar ρε

      @αχ λουλιτσα: Πολυ ωραιο κειμενο!

  2. avatar Μαιρούλα.

   Επιτέλους ένας που το κατάλαβε!!Κωστάκης είσαι φίλος . Για να μην πω αδερφός.

 9. avatar Μαιρούλα.

  Τι γίνεται όμως με το θέμα της συναισθηματικής κάλυψης; Πώς θα καλύψει κάποιος συναισθηματικά αυτά τα άτομα; Το θέμα του (ουσιαστικά) αυνανισμού το εξάντλησατε. Πέρα από κει όμως;; Έχουν δικαίωμα στο ζωή; Έχουν δικαίωμα να αγαπήσουν; Να αγαπηθούν; Ερωτικά εννοώ. Ερωτήματα που κανείς δεν θέλει καν να μπει στο κόπο να σκεφθεί. Άρα όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Το όλο θέμα το ξεκινάτε από λάθος βάση. Αν και μπορώ δεν θα το πάω πιο πέρα το θέμα (αν είναι σωστό ή όχι να συμβαίνει αυτό)γιατί δεν πρόκειται να καταλάβει κάποιος που δεν έχει καταλάβει καταρχήν τον σκοπό και τον προορισμό του ανθρώπου σε αυτόν τον κόσμο.

  1. avatar Μαιρούλα.

   (αν είναι σωστό ή όχι να συμβαίνει αυτό) εξηγώ ότι το είπα για τον αυνανισμό. Όχι για το δικαίωμα να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...