Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

69
loading

Αλήθεια, δε χωράνε άλλες Μαρίες κι άλλοι Γιώργηδες στην Ελλάδα; Όλο και περισσότεροι γονείς, τείνουν να αφήνουν πίσω το έθιμο που θέλει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα των παππούδων και των γιαγιάδων. Το θωρούν πολύ φορεμένο για να το δώσουν στο βλαστάρι τους. Ακόμα όμως κι ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν κάποιοι ανένδοτοι, τουλάχιστον στο θέμα του αγοριού: το αγόρι θα πρέπει να πάρει το όνομα του πατέρα του μπαμπά!

Το όνομα είναι το συνηθέστερο debate μεταξύ συμπέθερων. Αν και η επιλογή ονόματος για το παιδί δεν θα έπρεπε να προκαλεί διαμάχες, είναι ακόμη η πρώτη αιτία για ψυχρό κλίμα ανάμεσα στο σόι του μπαμπά και της μαμάς.

Ωστόσο τελευταία, μια σειρά από σπάνια, σύγχρονα, αρχαία ελληνικά, ανδρικά και γυναικεία ονόματα έχουν την τιμητική τους. Αλήθεια εσείς θα ονομάζατε τον μονάκριβο γιο σας Σεθέλο ή Ουμβέρτο ή την μικρή σας Ωραιοζήλη ή Δηιάνειρα; Και εάν ναι, έχετε σκεφτεί εάν το παιδί σας μπορούσε να μιλήσει εάν θα συμφωνούσε με αυτήν την επιλογή σας ή θα σας κατακεραύνωνε;

Και ιδού το διαχρονικό ερώτημα

shutterstock393153916

Για μερικούς γονείς η επιλογή του ονόματος είναι μία περίπλοκη διαδικασία που τους φορτώνει με άγχος. Από το παρελθόν συνηθίζεται τις πιο πολλές φορές οι γονείς να επιλέγουν τα ονόματα των γονέων τους. Με αυτό τον τρόπο σέβονται την παράδοση και αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις και διενέξεις.

Με την πάροδο των ετών κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Υπάρχουν νέες τάσεις σχετικά με την επιλογή ενός βαπτιστικού ονόματος και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις που το βαπτιστικό όνομα επιλέγεται με βάση το όνομα που γιορτάζει την ημερομηνία της γέννησης του και αυτό εφαρμόζουν πολύ συχνά και οι γυναίκες με δύσκολη γέννα, που έχουν σαν τάμα στο όνομα της Αγίας ή του Αγίου που γιορτάζει ανήμερα. Έτσι γενέθλια και ονομαστική εορτή γιορτάζονται την ίδια μέρα.

Οι πιο παραδοσιακοί γονείς υποστηρίζουν ότι στα παιδιά πρέπει να δίδεται το όνομα των παππούδων και των γιαγιάδων είτε για να τους τιμήσουν και να τους ευχαριστήσουν για την ανεκτίμητη βοήθεια που προσφέρουν, οικονομική και πρακτική, είτε για να έχει «συνέχεια» το όνομα σε συνδυασμό και με το επίθετο βέβαια. Ειδικά του αγοριού.

«Οι γονείς μου είπαν πως αν δεν δώσω το όνομα του πατέρα μου στο παιδί δεν θα μου ξαναμιλήσουν», «Η πεθερά μου είχε μούτρα γιατί δεν θα βγάλουμε το όνομά της», «Ο πατέρας μου είπε ότι αν δεν ακουστεί το όνομά του δεν θα έρθει στη βάφτιση». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις «απειλές» που εξαπολύονται προκειμένου να ακουστεί το πολυπόθητο όνομα, η αιτία καυγάδων και παρεξηγήσεων που επισκιάζει την χαρά.

Μπορεί στην Ελλάδα η παράδοση του να παίρνει το παιδί το όνομα του παππού και της γιαγιάς καλά να κρατεί ακόμα, όμως καλό είναι να τηρείται μόνο εφόσον οι γονείς του παιδιού το επιθυμούν. Καλό θα είναι, λοιπόν, κάποια στιγμή οι γιαγιάδες και οι παππούδες να γίνουν πιο διακριτικοί στην επιβολή της εν λόγω παράδοσης και να επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποφασίζουν εκείνα για το όνομα του παιδιού τους.

Αν πάλι ένα βροντερό «όχι» θα φέρει την έναρξη του Γ' Παγκόσμιου Πόλεμου σκεφτείτε και την διπλωματική λύση του διπλού ονόματος, ή των υποκοριστικών.

Άλλοι πάλι ψάχνουν σπάνια και πρωτότυπα ονόματα που θα κάνουν το παιδί τους να ξεχωρίζει και δεν θα το μπερδεύουν με κανένα. Μάλιστα η τάση αυτή έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που πας πλέον σε μία παιδική χαρά και στο άκουσμα του ονόματος «Δανάη», «Θάλεια», «Νεφέλη» «Μάξιμος», «Ορέστης» ή «Ιάσονας» γυρνάνε περισσότερα παιδιά από ό,τι στο «Μαρία», «Ελένη», «Νίκος» ή «Γιάννης». Υπάρχουν βέβαια και τα πιο εξεζητημένα ονόματα τα οποία τα ακούς και λες «Μα είναι δυνατόν; Υπάρχει τέτοιο όνομα;».

Ωραιοζήλη, Τελέσιλλα, Αφροξυλάνθη, Κορτέσα, Δρακούλης, Μόδεστος ή Βρασίδας, είναι μερικά μόνο από τα περίεργα ονόματα που έχουν επιλέξει γονείς για τα παιδιά τους. Πολλές φορές οι γονείς προσπαθώντας να πρωτοτυπήσουν κάνουν υπερβολές επιλέγοντας πολύ ιδιαίτερα ονόματα. Ίσως αυτά τα ονόματα κάπου κάπως κάποτε να τα κάνουν να αισθανθούν άβολα εάν κάποιος τα φωνάξει σε δημόσιο χώρο.

Η χρήση περίεργων και ασυνήθιστων ονομάτων μπορεί ν' αποτελέσει αφορμή για πειράγματα, παρατσούκλια και να δημιουργήσει ανασφάλεια και άγχος στο παιδί. Ή μπορεί να είναι τόσο δύσκολα, που θα πρέπει το παιδί να διορθώνει συνέχεια τα άτομα του περιβάλλοντος του όποτε χρειάζεται, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και κουραστικό.

Δείτε μερικά από τα πιο περίεργα ονόματα για κορίτσια:

 • Αίθρα
 • Ατθίς
 • Αφροξυλάνθη
 • Γκόλφω
 • Διαλεχτή
 • Δηιάνειρα
 • Ζαμπέτα
 • Ζηνοβία
 • Θεοδούλη
 • Ιλάρια
 • Κορτέσα
 • Κλημεντίνη
 • Μελάνα
 • Ροδάμανθη
 • Τριγώνα
 • Τερφονία
 • Τελέσιλλα
 • Φωστήρα
 • Χρυστάλλα
 • Ωραιοζήλη

Για αγόρια:

 • Αννίβας
 • Ακύλας
 • Βρασίδας
 • Γκέκας
 • Γιάγκος
 • Διηνέκης
 • Δρακούλης
 • Δρόσος
 • Ιδομενεύς
 • Μόδεστος
 • Ναούμ
 • Ουμβέρτος
 • Παραδείσης
 • Σεθέλος
 • Υάκινθος
 • Χρυσογόνης
 Ονοματοδοσία και βάπτιση στην Εκκλησία

shutterstock532458559

Σύμφωνα με την Εκκλησία, το όνομα που δίδεται στο παιδί κατά τη Βάπτιση πρέπει απαραιτήτως να είναι χριστιανικό. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί αποκτά προστάτη τον άγιο του οποίου το όνομα φέρει. Η Εκκλησία προτρέπει τους γονείς να επιλέγουν χριστιανικά ονόματα και κατ' εξαίρεση να δίνονται αρχαιοελληνικά.

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας, στην Ελλάδα, επικρατούν τα χριστιανικά ονόματα αν και πια πλέον παρατηρείται αισθητή μείωσή τους. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται, όλο και περισσότερο σπάνια και εύηχα αρχαιοελληνικά ονόματα. Βέβαια τα πιο συχνά ονόματα εξακολουθούν να είναι για τα αγόρια τα: Γιώργος, Γιάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτρης και Νίκος και για τα κορίτσια τα: Μαρία, Ελένη, Βασιλική και Κατερίνα.

Ωστόσο πολλοί γονείς επιλέγουν να δώσουν στα παιδιά τους πιο σπάνια, τα λεγόμενα ξεχωριστά ονόματα. Η επιλογή ονόματος είναι, σύμφωνα  με εκπροσώπους της Εκκλησίας, μια πράξη πνευματικού χαρακτήρα, πολύ σημαντική. Έτσι όσον αφορά στο μυστήριο της βάπτισης, εξαντλούν το εορτολόγιο κι αν διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ή παρεμφερές όνομα αγίου, προτείνουν στους γονείς να δοθεί κι ένα δεύτερο χριστιανικό όνομα στο παιδί.

Ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο της εποχής μας είναι η χρήση διπλών ονομάτων. Έτσι πολλά παιδιά φέρουν ταυτόχρονα το όνομα της γιαγιάς ή του παππού και κάποιο άλλο αρχαιοελληνικό.

Σύμφωνα με την Εκκλησία, το όνομα δίδεται στο παιδί την 8η ήμερα από τη γέννησή του. Ο ελληνικός νόμος παρέχει στον γονέα το δικαίωμα να δηλώσει στο ληξιαρχείο το όνομα του παιδιού και πριν από τη βάπτισή του. Εάν αυτό το όνομα δεν είναι χριστιανικό και οι γονείς θελήσουν αργότερα να βαπτίσουν το παιδί τους τότε και πάλι οι ιερείς προτείνουν στους γονείς ένα δεύτερο όνομα, χριστιανικό. Ο νονός ή η νονά καλείται να αναγγείλει καθαρά και μεγαλόφωνα το όνομα του παιδιού.

Νομικά, η βάπτιση και η ονοματοδοσία δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους, ενώ με την βάπτιση, δηλώνουν θρήσκευμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όνομα ακολουθεί το παιδί για όλη του τη ζωή, από τις πρώτες τάξεις του σχολείου μέχρι τα βαθιά γεράματά του. Καλό είναι να δίνουμε στο παιδί μας ένα όνομα που αγαπάμε, γιατί έτσι θα το αγαπήσει και εκείνο.

Κράτα το

Κράτα το

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

69
σχόλια
 1. avatar ΑΓΟΡΙΤΣΑ

  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΡΙΤΣΑ

 2. avatar αχ λουλιτσα

  man gives names to all the animals
  in the beginning in the beginning
  so let it go
  When he looks at a little baby
  he sees a man or a kind of lady
  everything remembers his face
  the earh is a place for his race...
  υγ: πως ειπες ;; θα θυμωσει ο μπομπ....που του το πειραξα....
  καλά, θα σαλιώσω τα φρυδια μου....
  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στη μοβ λατρεια μου που γουσταρε τον μπομπ...
  ...δε φανταζομαι ναχει βαρδια της πιπιλής ταγγόνι...

 3. avatar Λενη

  Είχα συμφοιτητρια από τη Λάρισα που τη λέγανε Χαμοειδη, όπως και φίλη που τη λέγανε Κυρατσα σε χωριό της βόρειας Ελλάδας. Φυσικά τη μία τη φωνάζαμε Χαρά και την άλλη Κυρα.

 4. avatar Μέγας Αλέκος

  Γιαααα δες τε ποιοι γιορτάζουν κάθε μέρα και μετά ελάτε να μιλήσετε για αξέχαστα Ελληνικά ονόματα. Σήμερα πουχου γιορτάζουν οι "Ανδρόνικος, Σιλουανός". Ξέρετε πολλούς να τους λένε Σιλουανό και έχουν και ονομαστική γιορτή; Άκου σήμερα γιορτάζει ο Σιλουανός! Πως σε λένε παιδάκι μου; Σιλουανό Παπαδημητρίου. Περαστικά σου!

 5. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  Γάλλος, Ιταλός και Έλληνας μιλάνε για τις γυναίκες τους…
  Λέει ο Γάλλος:
  «Έκανα 4 φορές έρωτα στην γυναίκα μου χτες και το πρωί μου είπε ότι είμαι μοναδικός και μου έφτιαξε ένα τέλειο πρωινό»

  Λέει ο Ιταλός:
  «Εγώ έκανα έξι φορές και το πρωί η γυναίκα μου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας σαν εμένα και μου έφτιαξε μια τέλεια ομελέτα…..»

  «Εγώ έκανα μία φορά» λέει ο Έλληνας.
  «Μία μόνο; Και τι σου είπε το πρωί η γυναίκα σου;»
  «ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΑΑΣ, Βαγγελλλλληηηηηηηηηηηη.»

 6. avatar Λυκακι

  Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι που βγάζουν τα παράξενα όνομα στα παιδιά τους όπως το.... Μαρουλια που μου είχε κάνει εντύπωση μπορεί να πήγαν αγαπημένοι στην βάφτιση του παιδιού τους όχι όπως εγώ που τον έβγαλα..... Γιώργο κ πήγαμε μαλια κουβάρια στην εκκλησία....

 7. avatar Λυκακι

  Έχω ακούσει το όνομα........ Μαρουλια....

  1. avatar Μπερμπάντης

   Εγω το όνομα ντορούλα

 8. avatar Μπερμπάντης

  φρειδερίκη ???

 9. avatar Μπερμπάντης

  ΚΟΥΛΗ ???

 10. avatar Thomas Siozas

  Με τη κατάντια που έχουμε ως χώρα, να δείτε που στη νέα γενιά θα έχουμε και ονόματα όπως Ντάνος, Μισθοφόρος και Βασσάλος...

 11. avatar Ρανια Μ.

  Το χειροτερο που εχω ακουσει: Κατσιμοβλαχος (στην Κεφαλονια)

  1. avatar Αντε γειά

   Ρανια,σοβαρά;;;Δηλαδή,υπάρχει τέτοιο...όνομα;;;;;;

 12. avatar Ανθή Γιάννης

  Τη γιαγιά μας την έλεγαν Ηλιοστάλακτη
  Η πρώτη κόρη μου έχει αυτό το όνομα. .....Τέλειο! !!

 13. avatar GeoSem

  Την μητέρα μου την λένε ΠΕΡΙΚΛΗΣΙΑ

 14. avatar Anef

  Εμάς την γιαγιά την λένε Ευρώπη έτσι βγάλαμε και την μικρή παραδοσιακά Ευρώπη , όλοι μας λένε τι ωραίο όνομα που το σκεφτήκατε , εγώ πρωσοπικα στην αρχή ήθελα να την φωνάζω ΕΥΗ αλλά τελικά το συνιθησα και μου αρέσει τώρα , τη μεγάλη την λένε Βασιλική από την γιαγιά πάλι αλλά θα μπορούσε και ελισαβετ γιατί την προγιαγιά έτσι την λέγαν κανονικά αλλά ο Πάπας εκείνα τα χρόνια δεν το έβαλε στην γιαγιά , επίσης αν το επόμενο είναι γιος θα είναι δικαιωματικά περικλης από τον παππού είμαι παραδοσιακός τύπος τι να κάνω , να μην βάλω τα ονόματα τον παππούδων ?

 15. avatar σουπιά

  Ξερω μια Γκολφω, μια Ζαμπετα, μια Ροδοπη, μια Τσαμπικα και μια Ευθαλια. Επισης, εναν Κυριαζη, εναν Χρυσοβαλαντη και εναν Ειρηναιο.
  Τι κερδιζω; :))))

 16. avatar ep06

  Το Δανιήλ;;;;;Πολυ ωραιο και σπανιο ονομα για παιδι!!Μαλιστα εγω βαπτισα και ενα παιδι ετσι!!

 17. avatar Καπως με λενε

  Μελισσανθη.

 18. avatar loifgt

  όνομα που ταιριάζει μόνο σε έναν στον πλανήτη: ΓΚΑΣΜΑΣ

 19. avatar mvoulgarak

  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΣΧΟΣ

 20. avatar lady criskalts.

  οι νεοελληναρες και οι νεοελληναρουδες (αυτες που ολη την ωρα ασχολουνται με τα νυχακια τους και τιγκαρουν τα νυχαδικα)
  εχουν κανει μοδα τα τελευταια χρονια κουλτουρε ονοματα πχ απο την μυθολογια, την ελληνικη αρχαιοτητα κλπ (λες και ειμαστε στην αρχαια ελλαδα)
  ή δινουν διπλα και τριπλα ονοματα (πχ μαρια ελενη αλεξανδρα , γιωργος βρασιδας κιμωνας κλπ)
  νομιζοντας ετσι
  οταν ΄΄καποιοι ειναι΄΄
  και παριστανοντας τους κουλτουριαρηδες μορφωμενους......αχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχα
  αλλα στην πραγματικοτητα ετσι
  επιβεβαιωνουν την κατινια τους, την αμορφωσια τους , τη γελοιοτητα τους ....
  προσφατα ειχα παρευρεθει σε βαφτιση μιας φιλεναδας μου που εβγαλε την κορη της....κρατηθειτε .....΄΄παλλαδια κορη αθηνα΄΄!!!!!!!
  να τρελαινεσαι!!!!
  μαλιστα η αθλια φιλεναδα μου απαιτησε απ ολους να φωναζουν στο εξης την φρεσκοβαπτισμενη κορη της και με τα 3 ονοματα !!!
  ειλικρινα
  τι φταινε τα μικρα παιδακια να πληρωνουν τον κομπλεξισμο των γονεων τους.....

  1. avatar Αντε γειά

   Δεν φταίνε σε τίποτα φυσικά. Αλλά στην Ελλάδα συνηθίζεται,να πληρώνουν τα παιδιά για τα κόμπλεξ και των γονιών και των παππουδων...

  2. avatar σουπιά

   Οντως αθλια. Κλαυσιγελος

Παρακαλούμε περιμένετε ...