Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

291
loading
Γράφει
η Πανδώρα Κουλάδη

Είναι Κυριακή και το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς Κελσίου. Σε εκκλησία στην Αγία Παρασκευή ένα αγοράκι μόλις ενός έτους ετοιμάζεται να περάσει δροσερότερες στιγμές από εμάς και να πάρει το όνομα Κωνσταντίνος.

Όλα είναι έτοιμα. Ο στολισμός, τα κεράσματα, οι μπομπονιέρες. Λίγο πριν ξεκινήσει το μυστήριο η νονά πηγαίνει στον ιερέα και προσφέρεται να δώσει 100 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην Ελλάδα της κρίσης. Η απάντησή του την αποστομώνει. «Τι είναι αυτό; Τι να πρωτοπληρώσουμε με αυτά τα χρήματα;».

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα αμήχανης σιωπής και παρά τις προσπάθειες της να εξηγήσει στον παπά ότι διαθέτει αυτά τα χρήματα, ενώ όλοι οι Έλληνες -και η ίδια- στενάζουν από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, εκείνος παίρνει τα χρήματα, αφού πρώτα ζητάει από τον πατέρα του παιδιού να καταβάλλει στον ίδιο άλλα 30 ευρώ για να επιτρέψει στους φωτογράφους να τραβήξουν βίντεο το μυστήριο!

Όσοι ακούμε τι έχει προηγηθεί του μυστηρίου της βάπτισης, αν και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, καθώς σε όλους μας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, θυμώνουμε και στην κουβέντα επικρατεί ένα και κυρίαρχο ερώτημα: είναι παράνομο να ζητάνε οι παπάδες χρήματα για να τελέσουν μια βάφτιση ή ένα γάμο;

shutterstock332926043

Φως στην απορία μας έρχεται να ρίξει ο ιερέας Ιγνάτιος Μόσχος, διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μας διαβεβαιώνει γι' αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν: είναι παράνομο να ζητούν οι ιερείς χρήματα για να πράξουν ένα από τα ιερά μυστήρια.

Επιλέγει, μάλιστα, τη λέξη «εκτροπή» για να χαρακτηρίσει την πρακτική των ιερωμένων, που συχνά φέρνει σε δύσκολη θέση γονείς και κουμπάρους. Και αν από κάπου πηγάζει αυτή η συμπεριφορά είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσμα της εξουσίας, του τρόπου διαχείρισής της και του εγωισμού των παπάδων.

«Στο παρελθόν έχουν υπάρξει εγκύκλιοι που λένε ότι τα χρήματα που δίνει ο κουμπάρος είναι κατά προαίρεση. Ό,τι δύναται ο καθένας, δεν καθορίζεται από τον ιερέα πλαφόν. Αυτό είναι λάθος και εκτροπή των ιερέων να ζητάνε, δεν είναι σωστό. Η Εκκλησία μάς έχει δώσει οδηγίες για το πώς πρέπει να ενεργεί ο ιερέας. Αλλά η εξουσία πολλές φορές, η έπαρση, ο εγωισμός τον κάνει να απαιτεί από τον άλλο. Αυτό φεύγει της αποστολής του» λέει στο newsbeast.gr.

Υπάρχει άραγε τρόπος, αναρωτιέμαι, να διασφαλίσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, αν αρνηθείς οποιαδήποτε πληρωμή σου ζητηθεί; Γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δώσει στον ιερέα χρήματα, ακόμα και όταν θεωρήσαμε υψηλό το τίμημα, καθώς η αμηχανία που νιώσαμε εκείνη τη στιγμή δεν μας επέτρεψε άλλης μορφής αντίδραση. Ο πάτερ Ιγνάτιος μου τονίζει -και παράλληλα με προτρέπει- να μην φοβάμαι να καταγγέλλω τέτοιους είδους περιστατικά στην Αρχιεπισκοπή, ώστε ο Πρωτοσύγκελος να καλεί τον ιερέα και να κρίνει πώς να αξιοποιήσει το θέμα που προκύπτει. «Γίνονται σε εμάς καταγγελίες. Υπάρχουν ποινές, αλλά αραιά και πού» επισημαίνει.

Όσο για την απαίτηση της καταβολής 30 ευρώ για το βίντεο μέσα στο ναό ο πάτερ Ιγνάτιος διευκρινίζει ότι επί Χριστόδουλου είχε βγει εγκύκλιος για την καταβολή ενός ποσού από τον φωτογράφο, κυρίως για το ρεύμα που χρησιμοποιεί μέσα στο ναό. «5 ή 10 ευρώ, όχι 30. Ζουρλαμάρες, τι να πω» τονίζει με έμφαση.

shutterstock366226061

«Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα της κρίσης μπορεί να νιώσει ο πιστός κοντά στο Θεό όταν η Θεία Χάρη φαίνεται να έχει τίμημα;» τον ρωτώ και διαπιστώνω στη φωνή του μια δυσαρέσκεια, συγκεχυμένη με λύπη.

«Όπως ένας γιατρός σου ζητάει φακελάκι και βρίσκεις έναν καλύτερο, έτσι θα κάνεις και με τον ιερέα. Αυτά είναι δικά μας ατοπήματα. Μην μπερδεύεις τη λατρεία στο Θεό, που μας καλεί να γίνουμε ένα Σώμα με αυτόν, με τις κινήσεις των διαφόρων ιερέων που δεν στέκονται στο ύψος τους. Αυτά είναι απαράδεκτα, λυπάμαι που τα ακούω» λέει.

Του τονίζω ότι υπάρχει μερίδα νέων ανθρώπων που βλέποντας τι γίνεται στους κόλπους της Εκκλησίας στρέφονται προς τον πολιτικό γάμο, θέλοντας να αποφύγουν την επαφή με τη θρησκεία και τους εκπροσώπους της.

«Σε αυτό συμβάλλει πολύς κόσμος. Όταν ακούν τέτοια περιστατικά αντί να πουν το σωστό ή να φρονηματίσουν τον ιερέα -να του πουν ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό ή να πάνε στην Αρχιεπισκοπή να τον βάλουμε στη θέση του- καταφεύγουν σε άλλες διόδους. Θα μου πεις το να κάνουν τον πολιτικό γάμο δεν είναι μια εναλλακτική λύση; Δεν είναι το θέμα της εναλλακτικής λύσης. Εδώ παίρνουν την ευλογία του μυστηρίου, τη χάρη του Αγίου Πνεύματος για το γάμο τους, μετέχουν μυστηρίου ζωής, της Θείας Κοινωνίας. Ένας ιερέας που έχει κάνει μια παρεκτροπή κοιτάμε να τον επαναφέρουμε στην τάξη και να ζητήσει και συγγνώμη. Και αυτός θα έχει ωφέλεια και εσείς μετά» απαντά.

«Όχι» στο νονό που έχει παντρευτεί με πολιτικό γάμο

shutterstock90330190

Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην ρωτήσω τον πάτερα Ιγνάτιο Μόσχο για την Εκκλησία, η οποία δεν επιθυμεί να μετέχουν του μυστηρίου της βάπτισης νονοί που έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο.

Αναρωτιέμαι αν οι κανόνες έχουν γίνει αυστηρότεροι λόγω της τεταμένης σχέσης που έχει η Εκκλησία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά και την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Καμία σχέση οι αυστηρότεροι κανόνες με τον Τσίπρα. Αυτός που θέλει να είναι μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας, να είναι μέλος του Χριστού, σημαίνει ότι μετέχει στη Θεία Κοινωνία, στη λειτουργία δηλαδή εξομολογείται, βαπτίζεται. Ένας αβάπτιστος μπορεί να είναι χρυσός και καλός άνθρωπος, αφού είναι όμως αβάπτιστος δεν μπορούμε να τον βάλουμε μέσα στη Θεία Κοινωνία» απαντά.

«Δεν είναι άξιος ένας νονός να γίνει πνευματικός πατέρας αν έχει παντρευτεί με πολιτικό;» τον ρωτώ και εκείνος μου διευκρινίζει:

«Πρέπει να κάνει θρησκευτικό γάμο, να πάρει τη χάρη, είναι χωρίς χάρη αυτός ο άνθρωπος. Γιατί είναι δύσκολο; Θα πει του παπά, πχ "εγώ, κοίταξε, είμαι φτωχός, δεν έχω τίποτα να πληρώσω". Να έρθει μια καθημερινή, με τα ρούχα της καθημερινής ζωής. Έλα να σου διαβάσω το μυστήριο, τι τα θέλουμε όλα τα άλλα. Το μυστήριο να γίνει. Πώς θα κατηχήσει αυτός ο άνθρωπος το παιδάκι; Γιατί πολλοί κουμπάροι σήμερα είναι άσχετοι. Ποιοι κουμπάροι αναγάγουν τα παιδιά στην Εκκλησία να μετέχουν του μυστηρίου; Μόνα τους βαπτίζονται. Πού είναι οι κουμπάροι, δεν υπάρχουν κουμπάροι, είναι ανύπαρκτοι. Ο κουμπάρος υπόσχεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι θα αποτάξει τα έργα του διαβόλου και θα συνταχθεί με το Χριστό. Καμία σύνταξη, κανένα ενδιαφέρον» προσθέτει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

291
σχόλια
 1. avatar Μαχητής

  Στηνν Ιερα Μητρόπολη Φθιώτιδας και στην εφορία Λαμίας για γάμο τα παράβολα ητανε 9 και 6 ευρώ ίσον 15 ευρω, μου ζητησαν 18 ευρω.
  Στην Μητρόπολη ο αρχικλέφτης ιερέας μου βάζει γραμματόσημο 1 και 2 ευρω ίσον 3 ευρώ, μου κόβει απόδηξη ότι έαλβε 5 ευρω ενώ μου είχρ ζητήσει είδη 8 ευρω. Κλέφτες ελληναράδες , παλιοκλέφτες ο προφήτης Ησαίας να πέσει στο κεφάλι των μερικών κλεφτοπαπάδων εκει πέρα, στην Αθήνα 6 ευρώ ζήτησε 6 ευρω μου έκοψε, εδώ γαμάανε γιατί ειναι Λαμία, ου στο διάολο σκατόψυχοι.

 2. avatar ΤΣΑΓΚΑ ΓΩΓΩ

  ΕΙΜΑΙ ΝΟΝΑ Κ Ο ΠΑΠΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΗΔΗ 35 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Κ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΕΙ Κ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ,ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΖΗΤΑΕΙ 80 ΕΥΡΩ. ΔΕΕΕΕΕΕΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΝΟΜΙΚΑ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ,ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ,ΜΕ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΝΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΤ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

 3. avatar OXI.ΟΧΙ

  Χθες,παραμονη και σημερα μνημη του Αγιου Φανουριου, πολλοι Χριστιανοι προσηλθαν στους Ιερους Ναους με τις Φανουροπιττες. Αναλογιζομαι ποσα χρηματα κερδισαν οι λειτουργοι του Κυριου απο την ακολουθια, την ολιγολεπτη, των πιττων αυτων. Αληθεια, οταν οι Ιερεις, ολων των βαθμιδων κηρυττουν την ακτημοσυνη, με ποιο δικαιωμα εχουν αναγαγει τις οποιες δεησεις σε τροπους εισπραξης χρηματων; Πρεπει να παρει τελος αυτη η απαραδεκτη κατασταση. Δεν τολμας να προσελθεις σε Ναο. Ολοι ζητουν και ολο και περισσοτερα σημεια εναποθεσης χρηματων απο τους πιστους αντικρυζεις. Ας μιλησει καποιος. Φτανει.

 4. avatar Dr Nektar

  Παράνομο είναι να φορτώνεις σε μία αγνή ψυχούλα δοξασίες που σου φόρτωσαν οι παππούδες σου τη σήμερον ημέρα.. Ας μην αγγίξουμε καν' τους εκπροσώπους της θρησκείας...

 5. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis τελεία gr

  Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ερωτήσεις για την ζωή τους, για το αν υπάρχει Θεός και αν υπάρχει ποιος είναι Αυτός και το κυριότερο: τι θέλει από αυτούς ;

  Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ξέρουν τι είναι αλήθεια και τι ψέμα σε αυτή την ζωή; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να ζουν στο ψέμα ή με τα ψέματα των ανθρώπων και η ψυχή τους διψά για την αλήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που αν είχαν ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις θα ήταν πρόθυμοι να αφήσουν το λάθος που ακολουθούν ή τα ψέματα στα οποία πιστεύουν και να δεχτούν την αλήθεια και να ζήσουν σύμφωνα με αυτήν.

  Αν και εσύ φίλε μας/ φίλη μας που διαβάζεις αυτές τις γραμμές είσαι ένας άνθρωπος που ψάχνει την αλήθεια και έχεις ειλικρινείς ερωτήσεις για την ζωή και το νόημα της , αν θέλεις να ρωτήσεις πράγματα για τον Θεό και τον Χριστό και δεν ξέρεις σε ποιόν να απευθυνθείς που να σου απαντήσει ουσιαστικά και ειλικρινά με λόγια καρδιάς χωρίς ξύλινη ή θρησκευτική γλώσσα , αν θέλεις να λύσεις απορίες σου για την Αγία Γραφή ΤΟΤΕ μπορείς να ψάξεις να βρεις ένα σχετικό σάιτ στο ιντερνέτ που απαντά σε ερωτήσεις!

 6. avatar ΝΙΚΟΣ242

  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

  1. avatar Αληθής Λόγος

   Χριστόδουλος?
   Αυτός έφερε τον πάπα στην Ελλάδα και από τότε διαλύσαμε.
   Αλλά εσύ που να τα ξέρεις αυτά, σαρέσαν μόνο τα ανεκδοτάκια να χασκογελάς σαν χάχας και από πίσω να σου σκάβουν τον λάκκο οι αιρετικοί δαιμονισμένοι.

   1. avatar Greytemples

    Η ευρυτυτα πνευματος που διακατεχει εσας τα φανατικα χριστιανα με εκπλησσει... NOT.

    1. avatar Greytemples

     * ευρυτητα

 7. avatar Camel

  Δεν ξέρω αν αυτά που γράφονται εδώ είναι όλα αλήθειες η ψέμματα εγώ ένα ξέρω ανύπαντρη μητέρα που θέλει να βαφτησει τα δύο αγγελούδια της και δεν της το επιτρέπουν αν δεν παντρευτεί πρώτα και εγώ ρωτάω τώρα τι είναι ποιο σημαντικό ο γάμος ή η βάφτιση;

  1. avatar Λουντμιλα

   Μπορεί να κάνει την ίδια μέρα ταυτόχρονα γάμο και βάπτιση

  2. avatar Αληθής Λόγος

   Δηλαδή είσαι κομουνίστρια αλλά ψηφίζεις πασοκ.
   Κάπως έτσι.
   Αν δεν σαρεσουν οι κανονισμοί της εκκλησίας να πας αλλού.
   Δεν θέλουμε ποσότητα, τράβα στο συριζα εκεί θέλουν

 8. avatar Αχ τελιτσα

  Επιλογές έχουμε και στην εκκλησία. Με μια μικρή έρευνα βρίσκετε πάντα ένα παπά που δεν τα παίρνει. Ο πασοκονεοδημσυριζοελληνας ότι δουλειά κι αν κάνει και είναι γεννημένος πριν το 1980 πρεπει να λαδώνεται για να μπορεί να χειρουργεί, να λειτουργεί, να καλλιεργεί να δημιουργεί. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να ψοφήσει όλη αυτή η ανατολίτικη μίζερη άνθρωπομαζα στην οποία ανήκω και εγώ. Όσο για τη θρησκεία αδέλφια υπομονή και εκεί. Όσοι γεννήθηκαν μετά το 2000 θα έχουν την τύχη μετά από 50 χρόνια όλες αυτές τις βρωμερές μπούρδες που ανεχόμαστε ακόμα να μην τους απασχολούν καν. Θα σας πω παραδείγματα - καύση νεκρών- παρελθόν οι φανφαροτελετες μνημοσυνων κλπ λόγω λογικής πλέον και όχι συναισθήματος. Το ίδιο θα συμβεί και για μυστήρια όπως βάπτιση, γάμος. Είμαστε τα τελευταία αποβράσματα αυτής της ανόητης χώρας με το ένδοξο παρελθόν. Τόπο στους νέους κυριοι

  1. avatar Γιώργος.

   Σε συγχαίρω για την ευστροφία κσι την κσθσρότητα της σκεψης σου!

 9. avatar Διαχωριστήρας2016

  Όσο δεν γίνεται, διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας, τόσο θα εισέρχονται στους κόλπους της Κρατικής Ελλαδικής Εκκλησίας μασώνοι, οικουμενιστές, μαμωνάδες και ειδωλολάτρες.
  Φάτε τους στη μάπα τώρα και πληρώστε τους αδρά. Στο τέλος θα φάτε και ένα τσιπάρισμα στο κεφάλι και θα είστε κομπλέ...

 10. avatar Panagiotis Michalopoulos

  Τα χρήματα που δίνεις στον ιερέα για να τελέσει ένα μυστήριο, ή μια οποιαδήποτε άλλη ιεροπραξία, είναι χρήματα σατανικά, χρήματα καταραμένα, και θα κάψουν και εσένα που τα δίνεις για να εξαγοράσεις με αυτά τη χάρη του θεού! Είναι χρήματα του Μαμωνά, που δεν έχουν καμιά θέση στο ναό του φτωχού Ναζωραίου. Είναι χρήματα Σιμωνίας, που κάνουν τον παπά που τα παίρνει, είτε τα ζήτησε είτε όχι, άξιο της ποινής της καθαίρεσης. Ο ίδιος όμως ο Αρχιεπίσκοπος – Ο Ιερώνυμος ο Β΄, ο Λιάπης, τα τυχερά αυτά των παπάδων τα έχει χαρακτηρίσει ως… «φιλότιμα»!

  1. avatar defcon

   Πρώτα καπιταληστής και μετά χριστιανός, αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι φυσικά αυτό που κήρυξε ο Ιησούς.

 11. avatar αχ λουλιτσα

  θαθελε καποιος-α σχολιαστης-τρια που δηλωνει και χριστιανος -η να τον ρωτησω κανα δυο πραματακια που φανταζομαι ως χριστιανος-η ταχει ξεδιαλυνει κιεχει εντρυφήσει μπας και γω ο φουκαρας μπω στο σωστο δρομο του χαρη στα φωτα και τις γνωσεις του;;
  δε χρειαζονται ντροπες, ετσι κιαλλιως με τη κουκουλα του θα μιλησουμε
  μπορει και να βρισει αφοβα,ουτε ο Κυριος θα τον ξερει.

  1. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis τελεία gr

   Επίσης υπάρχει και το σχετικό σάιτ με ερωτήσεις απαντήσεις που δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθονται από επισκέπτες. Πρόσεξε το nickname μου.

  2. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis τελεία gr

   Γεια σου φίλε. Νομίζω ότι θα μπορούσα να σε βοηθήσω. Σαν έφηβος ήμουν άθεος, δεν πίστευα ότι υπάρχει Θεός. Όταν έκανα σοβαρά την προσωπική μου έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Θεός υπάρχει, ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε πραγματικά και ότι λέει η Αγία Γραφή είναι από τον Θεό και εκατό τοις εκατό αληθινό. Επειδή ο Θεός και Αγία Γραφή απάντησαν στις ερωτήσεις που είχα νομίζω μπορώ να απαντήσω και σε κάποιες δικές σου ερωτήσεις αρκεί να είναι ειλικρινείς και να σε ενδιαφέρει να ακούσεις την απάντηση μου και να κάνεις λογικούς στοχασμούς σε όσα σου απαντήσω. Όποτε ρώτησε μου ότι σε απασχολεί.

   1. avatar αχ λουλιτσα

    1.ποτε χρονολογικα και γιατι ,πρωτοθεσπιστηκε τελετη γαμου χριστιανων και ποτε ενταχτηκε στα μυστηρια ,γιατι και απο ποιων την αποφαση;;
    2. ποτε θεσπιστηκε η βαφτιση αλόγων νηπιων ως χριστιανοι και ο ρολος του νονου ως απλα αυτου που συμμετεχει σε μια φιεστα μινιατουρα αυτης του γαμου;; ποιοι πηραν τετοια αποφαση ποτε και γιατι;;
    3. αν το νηπιο πηγαινε με τους γονεις στην εκκλησια και κει ο νουνος αναλαμβανε ενωπιον θεου και ιερεα την πνευματικη συμπαρασταση του παιδιου και την εξωοικογενειακη νουθεσια , και χωρις την εννοια προσηλυτισμου ,αλλα με την εννοια της γνωριμιας με τον λογο Ιησου του παιδιου, μεχρι την ηλικια των 20 ,οποτε θα μπορουσε αυτοβουλως να επιλεξει αν θελει να ασπασθει αυτο που γονεις και νουνος του εμαθαν ,θα προυπεθετε μια πολυ πιο επιπονη διαδικασια;;
    θαταν πολυ πιο ουσιαστικος ο ρολος καθοδηγησης απο γονεις και νουνο;;
    θα προυπεθετε οι γονειςκαι νουνος ναχαν γνωση λογου Ιησου; και πραγματικη εντριφη, παρα μονο κατ ονομα χριστιανοσυνη;;
    ειναι ο τροπος- οδος αυτη πλησιεστερη στο λογο- θελημα Ιησου και αποστολων η το μπλουμ και φυγαμε που παραγει χριστιανους αντιχριστους;;
    3, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ερωτησεις μου
    απ τον τροπο που με προσεγγισες , ως γνωστης, νομιζω οτι κυριε οτι εχεις ηδη αποτυχει στο αίτημά μου, παντως ευχαριστω που ανταποκριθηκες, μακαρι να σφαλω.
    σακουω λοιπον!

    1. avatar Thanatos 2

     1.Ο άγιος Ειρηναίος (202 μ.Χ.) έγραψε πως ο Χριστός "ήλθε να σώσει δια τού εαυτού του όλους, λέγω, όσοι δι' αυτού αναγεννώνται εις Θεόν, βρέφη και παιδιά και νέους και γέρους. Γι' αυτό ήλθεν χάριν όλων τών ηλικιών και έγινε βρέφος για τα βρέφη, αγιάζων τα βρέφη. Νήπιος μεταξύ τών νηπίων αγιάζων τους έχοντας την ηλικίαν αυτήν..." (Ειρηναίου, εν MPL 7, 784). Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι ο λόγος του είναι για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Και η αναγέννηση προϋποθέτει το άγιο Βάπτισμα. Είναι λοιπόν σαφές ότι στην εποχή τού Ειρηναίου γινόταν από την Εκκλησία νηπιοβαπτισμός.
     2. Ο Γάμος ως μυστήριο υφίσταται από την εποχή του Χριστού, ο οποίος μάλιστα τον ευλόγησε! Η σημερινή του εικόνα είναι από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου!
     Για σου Thanatos!!! [...]

     1. avatar αχ λουλιτσα

      ΣΑΦΩΣ ΠΛΑΝΑΣΘΕ ΠΛΗΡΩΣ, ΕΛΠΙΖΩ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΠΛΑΝΑΣΘΕ αν και νομιζω ψευδεσθε.
      ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΠΟΨΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ των χριστιανων ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 11ΟΟ ΜΧ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ... ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ,ΑΠΛΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΠΙΤΩΝΕ ΜΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ.
      μαυρα μεσανυχτα..... πισσα.... εβραιοχριστιανος του ιντερνετ , τουτι φρουτι.
      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΦΤΙΣΗ ΣΕ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΦΕΝΟΣ ΟΥΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΜΕΣΩ ΛΟΓΩΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ....ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ , ενος κατ επαγγελμα,χριστιανου, σκασιλα μου για την αποψη του οπως και του καθε δικου μας ανηθου...,ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΤΕ,
      Ο χριστιανισμος δεν ειναι θρησκεια επιβολης πανω σε αλογα οντα,σε αντιθεση με ισλαμ και λοιπα κατασκευασματα
      ΓΙΑ ΣΟΥ????
      ΜΕΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΜΑ ΣΟΥ ΘΑΛΕΓΑ ΚΥΡΙΟΣ με το κλεμμένο νικ.
      ΕΙΣΤΕ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ
      χριστιανουλης κατα φαντασια και εν πραξει αντιχριστος ,ακουσια εκουσια μου ειναι αδιαφορο.
      ΑΝ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΣΑΣ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΤΕ, η νουνα σας πηρε τα παπουτσακια και καθαρισε...φανταζομαι.
      προσοχη μη πατησετε την χριστιανοσυνη σας εν χριστω αδελφε, σας κρεμεται απο παντου ... η χριστιανοσυνη

 12. avatar νεογκρικ

  ορθοδοξη ''ελληνικη'' εκκλησια α.ε...εκει που τα ''λογια του θεου'' γινονται εμπορευμα

  1. avatar αχ λουλιτσα

   θα το προτιμουσα με η,
   το η θυμιζει δυο γιωτα σκυφτα το ενα πισω απ ταλλο με τα χερια του δευτερου στους ωμους του πρωτου
   κατι σαν αλυσιδες καταδικων σε καταναγκαστικα εργα, μονο οι σιδερομπαλες στα ποδια λειπουν

 13. avatar ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ

  Ο λόγος ξέρετε ποιος είναι; Ο νόμος του Θεού όπως τον επισημάναμε πιο πάνω. Ο Θεός έχει απαγορεύσει δια του Λόγου (Νόμου στην ουσία) κατά την πράξη της Δημιουργίας την επέμβαση του πνευματικού κόσμου στον υλικό χωρίς την έγκριση-πρόσκληση του υλικού.

  Έχετε προσέξει ότι, ενώ και τα δύο στρατόπεδα είναι πανίσχυρα, δεν μπορούν να παρέμβουν απευθείας αλλά μόνο μέσω ανθρώπων που θα τους δώσουν την άδεια να χρησιμοποιήσουν τον υλικό τους φορέα ως όχημα για αυτές τις δυνάμεις. Έχετε προσέξει ότι και το στρατόπεδο του κακού λειτουργεί πάντοτε μέσω της επιρροής του σε ανθρώπους και τους προωθεί σε θέσεις δύναμης για να μπορεί να προωθήσει το σχέδιο του καλύτερα; Δε θα ήταν πιο εύκολο για το στρατόπεδο του κακού να στείλει τους «δαίμονές» του και να αφανίσουν όσους ΣΥΝΕΧΕΙΑ.3..........ανθρώπους θέλουν ή τους στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά τους; Είναι ανάγκη να προσπαθεί να επηρεάσει και να πείσει ανθρώπους για να κάνουν πόλεμο μεταξύ τους; Η απάντηση είναι ότι δεν έχει δικαίωμα κανένας από τον πνευματικό κόσμο, είτε από το στρατόπεδο του Φωτός είτε από το στρατόπεδο του σκότους, να εμφανιστεί κατ’ ιδίαν γιατί θα πρέπει –βάση του νόμου- να έχει υλική υπόσταση, και υλική υπόσταση έχει μόνο ο άνθρωπος (φυσικά εννοείται υλική υπόσταση με νοημοσύνη και όχι απλά υλική υπόσταση όπως το φυτικό και ζωικό βασίλειο)..............ΣΥΝΕΧΕΙΑ...... 3

  1. avatar loukas 2017

   Αφελής ερώτηση : Αφού ο Θεός δεν επεμβαίνει πως δικαιολογείται η επέμβαση του στον κατακλυσμό και στην καταστροφή των Γόμορων και Σόδομων? Ποιος του το ζήτησε?

   1. avatar ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ

    Καιρό έχω να δω σχόλια σου λουκά, μετά τη φιλοξενία του Αβραάμ, όταν ο Κύριος έφευγε από το σπίτι του είπε στον Αβραάμ: "Η κακή φήμη των Σοδόμων και των Γομόρρων διαδόθηκε πολύ και η αμαρτία τους είναι πολύ βαριά. Θα κατεβώ, λοιπόν, να εξακριβώσω αν αληθεύουν όλες αυτές οι διαδόσεις που έφτασαν ως εμένα". Οι δυο άγγελοι έφυγαν από το σπίτι του Αβραάμ και κατευθύνθηκαν προς τα Σόδομα. Αλλά ο Κύριος παρέμεινε ακόμη μαζί με τον Αβραάμ.
    Πλησίασε τότε ο Αβραάμ και του είπε: "θα καταστρέψεις τους δικαίους μαζί με τους αμαρτωλούς; Ίσως υπάρχουν κάποιοι δίκαιοι στην πόλη. θα τους καταστρέψεις κι αυτούς; Δε θα συγχωρήσεις την περιοχή για χάρη των λίγων δικαίων που βρίσκονται σ' αυτήν; Δε γίνεται να θανατώσεις δικαίους κι αμαρτωλούς μαζί, σαν να ήταν όλοι το ίδιο. Δεν είναι δυνατό! Ο κριτής όλης της γης δεν πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη;".
    Ο Κύριος του απάντησε: "Αν βρω στην πόλη των Σοδόμων έστω και δέκα δικαίους, δε θα καταστρέψω την πόλη και την περιοχή για χάρη των δέκα".

 14. avatar ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ..............2......Δεν είπε ο Θεός «ας είμαστε Εμείς άρχοντες και κύριοι», δηλαδή όλοι μαζί - και Θεός και άνθρωποι. Έδωσε απόλυτη δικαιοδοσία στον άνθρωπο και εξουσία πάνω στην Γη. Σε τέτοιο βαθμό που ούτε Αυτός ο ίδιος ο Δημιουργός δεν μπορεί να παρέμβει χωρίς την «ΑΔΕΙΑ» του ανθρώπου.

  Το ξέρω ότι ακούγεται τρελό και ίσως έρχεται κόντρα στις θεολογικές σας πεποιθήσεις, αλλά καταλάβετε ότι αυτός ο Νόμος του Θεού δεν καταργεί την παντοδυναμία Του αλλά αποδεικνύει τη μεγάλη Του αγάπη για τον άνθρωπο τη δικαιοσύνη Του και ακεραιότητα.

  Έτσι με αυτόν τον Νόμο ο Θεός ξεκαθάρισε μια για πάντα ότι ο πνευματικός κόσμος δεν μπορεί να επέμβει στον υλικό χωρίς την έγκριση του υλικού κόσμου.

  Και ενώ όλοι έχετε σκεφτεί την ερώτηση με την οποία ξεκίνησε το κείμενο αυτό, γιατί ο Θεός δεν παρεμβαίνει, εγώ θα ήθελα να σας κάνω και την αντίθετη ερώτηση, που ίσως πολλοί από εσάς δεν την έχτε σκεφτεί αλλά είναι εξίσου σπουδαία και πρέπει να ερωτηθεί. Η ερώτηση είναι η εξής: «γιατί δεν παρεμβαίνει ο διάβολος -ή το σκοτεινό στρατόπεδο ευρύτερα- για να καταστρέψει τον άνθρωπο ολοκληρωτικά μια και έξω;» Εξάλλου το σκοτεινό στρατόπεδο δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό για τις ενέργειές του, αλλά και από άποψη δύναμης να το πάρουμε, διαθέτει πολύ μεγάλη δύναμη σε σχέση με το άνθρωπο.....................ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2

 15. avatar ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ

  Όταν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο του έδωσε απόλυτη εξουσία πάνω στη Γη και απόλυτη δύναμη ελεύθερης βούλησης, σε τέτοιο βαθμό που είχε δικαίωμα, κάνοντας χρήση της ελεύθερης του βούλησης, ακόμη και να αγνοήσει το Νόμο του Θεού, δηλαδή τον ίδιο το Θεό.

  Στη κείμενο Γένεσις 1-26 αναφέρεται:

  « καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ἀρχέτωσαν τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.». Δηλαδή σε μετάφραση:

  «Εν συνεχεία ο Θεός είπε καθ' εαυτόν “ας δημιουργήσωμεν τώρα τον άνθρωπον, σύμφωνα με την ιδικήν μας εικόνα, και να έχη την δυνατότητα να ομοιάση με ημάς. Αυτοί, (δηλ άνδρας και γυναίκα), ας είναι άρχοντες και κύριοι των ιχθύων της θαλάσσης, των πτηνών του ουρανού, των κτηνών και όλης της γης και όλων όσα έρπουν επάνω εις την επιφάνειαν της γης”».

  Η λέξη-κλειδί του παραπάνω εδαφίου είναι η λέξη «αρχέτωσαν», δηλαδή «αυτοί (άντρας και γυναίκα) ας είναι άρχοντες και κύριοι των…»

  Με το Λόγο Του ο Θεός όρισε το Νόμο Του. Είπε τον κάνουμε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσιν, αλλά είπε επίσης ας είναι αυτοί άρχοντες και κύριοι των ιχθύων, πετεινών, ερπετών κτλ................. ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1

  1. avatar αχ λουλιτσα

   κυριε η γένεση ειναι η βιβλος των ιουδαιων
   οι ιουδαιοι θεωρουν τον Ιησου ανυπαρκτο και την διδασκαλια του ψευδοδιδασκαλια αιρεση ψευδοθρησκεια.
   ιουδαισμος και χριστιανισμος παρα τις φιλοτιμες αλχημειες σαουλ ειναι εννοιες και θρησκειες βαθυτατα αντικρουομενες
   ΑΝ εσεις μεταξυ '' πατρός ''και'' υιου'' διαλεγετε τον πατερα πουναι και σιγουράτζα δεν υπαρχει κανενας λογος να δηλωνετε χριστιανος, παρεκτος και λαθος καταλαβα.
   Τα γραφομενα σας ειναι για κουβεντουλα σε συναγωγη ή κους κους σε παντελως ασχετους και αδιαφορους '' χριστιανους '' του ΝΒ που φαντασιωνονται χριστιανοι και πετανε κιενα σχολιο στη ζουλα.

   1. avatar ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ

    Η ονομασία Εβραίοι σαν όνομα λαού πολύ λίγες φορές αναφέρεται στην Π. Δ. Μόνο στα πρώτα βιβλία τής Πεντατεύχου σημειώνεται (βλ. Γέν. 14, 13• 39, 14, 17• 40, 15 και Εξοδ. 2, 6, 11 και 13). Οι Ο μεταφράζουν το εβραϊκό Ιβρεϊ (Γέν. 14,13) περάτης. Είναι λέξη σημιτική και σημαίνει τον διαβάτη, τον περιπλανώμενο. Σαν νομαδική φυλή πού ήταν, δεν είχε μόνιμη εγκατάσταση και οί προχωρημένοι στον πολιτισμό γειτονικοί τους λαοί, πού είχαν περάσει στο μόνιμο γεωργικό βίο, ονόμασαν τους απόγονους του Αβραάμ και του Ιακώβ Ιβρεϊ νομάδες, περιπλανώμενους. Άρα το Ιβρεϊ – Εβραίοι (περάτες) δεν μπορεί να έχει την σημασία: «Εκείνοι πού ήρθαν πέραν από τον Ιορδάνη». Από τις εξωβιβλικές πηγές φαίνεται πώς ήρθαν μάλλον από την περιοχή της Βαβυλωνίας (βλ. Φίλων β. Μωϋσή, 1, 2. Ιώσηπ. Α’ Κατ’ Απίωνος, 13). Και στη Βίβλο (Γέν. 11, 13) κάτι τέτοιο ιστορείται. Άλλη όμως πηγή (Δευτερ. 26, 5) λέει πώς ήταν Σύριοι (Αραμαίοι) και περιπλανώμενοι ήρθαν στην Αίγυπτο. Ίσως η παράδοση αυτή να σχηματίστηκε αργότερα, για να νομιμοποιηθεί, όπως θα λέγαμε σήμερα, ή κατοχή τής Παλαιστίνης,σας ευχαριστώ κύριε/α αχ λουλίτσα για το σχόλιο σας να ξέρετε σας διαβάζω εσάς και το αχ τελίτσα είστε ρεαλιστές και με χιούμορ μου αρέσει ο προβληματισμός σας
    κύριε/α αχ λουλίτσα.

    1. avatar αχ λουλιτσα

     αλλο αχ λουλιτσα πουμαι ο '' ομιλων '' και αλλο το αχ τελιτσα πουναι αλλο μελος της παρεας μαςστο ΝΒ.
     ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ λογαριασμο ειχα ,τον Thanatos ,τον οποιο υφαρπαξαν σφετεριστηκαν και σοδομισαν μαζι και της αειμνηστης φιλης μου tsouxtra ,τουλαχιστον ενας, λεγομενος stateless οπως περιχαρης διατυμπανιζε. Το αχ λουλιτσα που προς τιμη του επελεγξα δεν ειναι λογαριασμος.
     Φχαριστω για το πληροφοριακο υλικο, το κρατησα να το επαληθευσω οταν μπορεσω, ετσι κιαλλιως φχαριστω για το κοπο σας.ΑΝ σας ενδιαφερει ,ειμαι βιολογικα και νιωθω συναισθηματικα αρρην εκ γενετής μου.

 16. avatar Η πραγματικότητα

  Ο συγκεκριμενος θελει ξυρισμα. Προ ημερων σε βαπτιση που ημουν νονός ο παπάς αρνηθηκε να παρει χρηματα. Του αφησα με το ζορι 50 ευρώ και πριν φυγω μου εδωσε αποδειξη της εκκλησιας.

 17. avatar Νασος 30

  Τα παιδιά θα πεινανε για παντα.δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό δυστηχως και κατ επέκταση ο Καζαντζάκης αιχμηρα αφυπνησε.

  1. avatar Αυτό ήταν !

   Επειδή θα υπάρχουν πάντα πεινασμένα
   παιδιά ,αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει
   Θεός ! Τετράγωνη λογική...

 18. avatar Βοήθεια!!!

  Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει!

  Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

  1. avatar GiannisAGiannis

   Ποια τα συμφραζόμενα υπό τα οποία το "είπε" αυτό ο Καζαντζάκης; Το απόφθεγμα είναι από το βιβλίο "Οι Αδερφοφάδες" το οποίο δεν έχω διαβάσει αλλά είμαι βέβαιος πως δεν ήταν άποψη του Καζαντζάκη αυτό και πως ο Καζαντζάκης ήταν θρήσκος, φιλοσοφημένος, Χριστιανός. Τον θαυμάζω απεριόριστα παρόλο που είμαι άθεος. Φτάνει όμως να χρησιμοποιούνται αποφθέγματα του λανθασμένα.

  2. avatar defcon

   Δεν είναι τυχαίο που οι ρασοφόροι θέλανε να αφορήσουν τον Καζαντζάκη. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι εχθρός της εκκλησίας Α.Ε. που θέλει κουτά πρόβατα.

  3. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis τελεία gr

   Απάντησε μου σε αυτό : αν εσύ είχες πολλά παιδιά και φεύγοντας από το σπίτι άφηνες πολύ φαγητό για το καθένα αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά σου περνάνε όλο το φαγητό και αφήνανε τα μικρότερα να πεινανε θα εφταιγες εσύ σαν πατέρας; Ο Θεός έφτιαξε την γη , έδωσε την γη να παράγει αρκετή τροφή για τον καθένα αλλά η κακία , η απληστία και η αμαρτία έκανε τους ανθρώπους να μην είναι δίκαιοι ο ένας με τον άλλο. Ο Θεός όμως αγαπά δικαιοσύνη και σύντομα ο καθένας θα λάβει κατά πως του αξίζει και έπραξε σε αυτήν την γη.για περισσότερες απαντήσεις ψάξε εκεί που υπάρχουν!

  4. avatar Το παράλογο

   Δηλ. Αν τα παιδιά ξεπεινάσουν Θεός
   θα ύπάρχει ! Ωραία λογική..

  5. avatar Ενας άθεος

   Ούτε και κράτος..
   ΥΓ. Η "προσπαθεία" σου δεν μετρά γιατί
   είναι λόγια άθεου και δεν μας λές ο
   Θεός τι απάντησε.

   1. avatar Greytemples

    Δεν τον ειδα να ελθει να απαντησει.... και ουτε προκειται αλλωστε... τα ανυπαρκτα πραγματα δε μιλανε!

    1. avatar Thanatos 2

     Ανύπαρκτο είναι το μάτι σου!!!

     1. avatar Greytemples

      Το οτι διαβαζω τις φανατικες αρλουμπες σου ειναι αποδειξη οτι το ματι μου υπαρχει.. επισης το ματι μου το ΒΛΕΠΩ (στον καθρεφτη).. το ΑΓΓΙΖΩ... το εξουσιαζω και δεν με εξουσιαζει. Εσυ ποτε ειδες τελευταια φορα τον ανυπαρκτο φαντασιακο σου φιλο?

 19. avatar ΘΕΟΣ.

  Υπάρχω(;),και δεν εχω καμιά σχέση με τούς ρασοφόρους παραμυθάδες που κονομάνε τ αντερά τους.Δέν ζήτησα από κανένα να με εκπροσωπεί,μη μασάτε.

  1. avatar Μάγκας

   Συνέχισε..ούτε κανείς σου ζήτησε κάτι
   τέτοιο. Πάντως εύγε , μεγάλη σου
   μαγκιά που δεν μασάς..μεγάλε μας
   εντυπωσίασες..έτσι σε θέλουμε..

 20. avatar Παντρεμένος

  Παιδιά δεν ξέρω τι λέτε αλλά εγω παντρεύτηκα πριν δυο μήνες στον Ναό της Μεταμόρφωσης στη Καλλιθέα και ο παπάς ήταν πολύ γλυκός μας γέμισε με ευχές και αγάπη, μας ευλόγησε τον γάμο μας και ήταν όλα πολύ ωραία, όπως τα είχαμε σχεδιάσει με την γυναίκα μου, στο ναό ο κουμπάρος μας, έδωσε 100€ Τα οποία ήταν για τον ψάλτη, νεωκόρο και τα όποια άλλα έξοδα και πήρε και την απόδειξη. Ήταν όλα υπέροχα! Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση μιζέρια από κάποιους!!! Στο κέντρο δώσαμε 3.000€ στον φωτογράφο 350€ στολισμοί κλπ 1500€
  Δεν έκατσα καθόλου να ασχοληθώ με τα 100€ στην εκκλησία, ήμαρτον!!!
  Πολύ μιζέρια ρε παιδιά!!!
  "Την ζωή δεν την ομορφαίνουν τα απαραίτητα αλλά τα περιττά"!!!

  Μην είστε τόσο μίζεροι!!!

  1. avatar Σακης Σαλονικιος

   Αν ο κουμπάρος παίρνει 500€ μισθό και έχει τόσα άλλα έξοδα για τον γάμο, και τα 100€ που ζητάει ο παπάς πολλά του φαίνονται. Και παντρεύει για να πάρει ευλογία, όχι για να πάρει απόδειξη φεύγωντας. Έλεος πια.

  2. avatar νεογκρικ

   εδωσες 5000 για το γαμο και τωρα γκρινιαζης δεν εχεις;;;ε;;; σε κουβω να μην πηγες ουτε μηνα του μελιτος πουθενα

Παρακαλούμε περιμένετε ...