Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μιλάει για το ρόλο της θρησκείας και απαντά αν υπάρχει Θεός


WEEKEND
0:05
02/04/2017
«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»
262
loading

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός είναι διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικών Επιστημών στην Αυστραλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στην Ιθάκη αλλά οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Νew South Wales στο Σίδνεϊ από το 1973, διατηρώντας επαφή με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο.

Περνάει έξι μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια θα τον βρείτε στην Ιθάκη.

paxinos2

Ο Δρ. Παξινός αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση, δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή αφού όλα, όπως ισχυρίζεται, ακόμα και τα συναισθήματα προέρχονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο ενώ σημειώνει ότι «πιο πολλά εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου».

- Όλα ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο; Δεν υπάρχουν συναισθήματα;

«Συναισθήματα έχουμε. Εάν μου πατήσεις το πόδι, αισθάνομαι πόνο, εάν μου πεις ότι πέθανε κάποιος συγγενής μου θα έχω μία θλίψη, μπορεί να πέσω και σε κατάθλιψη, αγαπάω, παίρνω τα εγγόνια μου και τα βάζω στην κούνια και ευχαριστιέμαι που τα βλέπω, όταν τα αγκαλιάζω ή με αγκαλιάζουν με ευχαριστεί. Αυτά υπάρχουν. Η επιστήμη δεν τα ξέρει όλα.

Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι τι είναι αυτό που δημιουργεί την αγάπη, την ζήλεια, το μίσος, την βαρεμάρα. Αλλά ο εγκέφαλος ευθύνεται για αυτά και τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται να επικαλεστείς τίποτα άλλο. Κανένας επιστήμονας δεν πρόκειται να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αλλά εγώ σαν ψυχολόγος μπορώ να πω, και υποθέτω κι όλοι οι ψυχολόγοι, ότι δεν χρειάζεται να πεις τον όρο "ψυχή".

Εάν κάποιος καπνίζει και θέλεις να τον κάνεις να σταματήσει να καπνίζει δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς την ψυχή του. Κάνεις αυτό που κάνει και η εταιρεία που τον κάνει να καπνίζει και του βάζει διαφημίζεις, και του δείχνει όμορφα κορίτσια ή αγόρια δίπλα του να έχουν μεγάλη χαρά μέσα σε ένα πλοίο. Με αυτόν τον τρόπο τον επηρεάζεις. Δεν έχεις ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή". Η ψυχολογία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "ψυχή" πλέον από το 1930».

- Τελικά δεν υπάρχει ψυχή ή δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ψυχή;

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε εάν υπάρχει ή όχι ψυχή. Αλλά η ευθύνη είναι σε αυτόν που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή να δείξει τουλάχιστον μία ένδειξη. Έχει πεθάνει τόσος κόσμος, τόσες ψυχές θα έπρεπε να είναι εδώ πέρα. Δεν παρουσιάστηκε μία;»

- Ένας άνθρωπος πεθαίνει και πολλοί λένε ότι αισθάνομαι ότι η ψυχή του είναι εδώ.

«Κοίταξε να δεις. Πολύς κόσμος αισθάνεται πολλά πράγματα, λίγοι είναι αυτοί που τα βλέπουν και τεκμηριωμένα ψυχολογικά κανένας. Οι ψυχολόγοι ούτε καν ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν ψυχές αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν. Λοιπόν; Κανείς δεν σου δίνει χρηματοδότηση στο εξωτερικό να μελετήσεις τέτοια θέματα. Είναι αστείο πλέον».

- Μία μαμά φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και η χαρά της είναι μεγάλη. Ένα ζευγάρι δίνει το πρώτο του φιλί και η καρδιά του φτερουγίζει. Αυτά μπορεί να τα εξηγήσει η επιστήμη; Υπάρχουν ή ο εγκέφαλός μας τα δημιουργεί;

«Θα σου πω το εξής: Εάν σου δώσω αυτή τη στιγμή ηρωίνη ή μορφίνη και εσένα η καρδιά σου, ο εγκέφαλός σου θα φτερουγίζουν, θα βλέπεις όνειρα μπροστά σου… Η ηρωίνη και η μορφίνη δεν λειτουργούν επάνω στην ψυχή, λειτουργούν επάνω στον εγκέφαλο. Δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς κάτι άλλο. Ο εγκέφαλος είναι αρκετός. Αυτό το είπε και ο Ιπποκράτης εδώ και 2.500 χρόνια. Η χαρά, η ευχαρίστηση, το γέλιο, ο πόνος, η θλίψη, τα δάκρυα προέρχονται από τον εγκέφαλο και μόνο».

- Μία θεωρία λέει ότι ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει χάνει 21 γραμμάρια και ότι αυτό είναι το υποτιθέμενο βάρος της ψυχής του.

«Ξέρω σε τι αναφέρεστε. Στο σκεπτικό του Μακ Ντούγκαλ. Αυτό είναι εντελώς ψέμα. Πετάξτε το στο καλάθι των αχρήστων».

paxinos3

- Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

«Η γεννητικότητα προδιαθέτει τον άνθρωπο, η κληρονομικότητα δηλαδή. Εάν έχω έναν αδελφό μονοζυγωτικό δίδυμο και είναι ομοφυλόφιλος, οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι 50%. Εάν είναι μη μονοζυγωτικός δίδυμος οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι μόνο 10%. Υπάρχει μια επίδραση από τα γονίδια αλλά δεν είναι 100%. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον παίζει επίσης ένα τεράστιο ρόλο.

Ο εγκληματίας δημιουργείται και από το ένα το άλλο και από το άλλο. Θα σου δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα. Εάν εγώ και ο Γιάννης γεννιόμασταν στο Αφγανιστάν και ακούγαμε ότι εσύ πήγες κι έκαψες το Κοράνι θα σε λιθοβολούσαμε ή ο ένας από εμάς ή και οι δυο μας. Εάν ακούσουμε ότι έκαψες την Βίβλο θα σου πούμε "πάμε για καφέ;". Γιατί είμαστε γεννημένοι στο Αφγανιστάν. Είμαστε γονίδια λαξευμένα από το περιβάλλον. Δεν έχουμε ελεύθερη βούληση. Καμία. Μηδέν. Θα στο εξηγήσω με ακόμα ένα παράδειγμα. Σε έχει παρατήσει ο φίλος σου και λες: "Θέλω να τον ξεχάσω αλλά δεν μπορώ". Εάν είχες ελεύθερη βούληση δεν θα έπρεπε να πεις; "Α εσύ με παράτησες; Εγώ θα σε παρατήσω δύο φορές". Δεν μπορείς όμως να το κάνεις. Είσαι ανίκανη εντελώς να το κάνεις».

- Γιατί;

«Γιατί δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Και σε τίποτα δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Ο εγκέφαλος θα πάρει την απόφαση, ο εγκέφαλος θα αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα αγαπήσεις κι αυτός ο εγκέφαλος έχει λαξευτεί, έχει κοίτες σαν τον ποταμό μέσα από τις οποίες περνάει η συνείδησή σου η οποία είναι στριμωγμένη και δεν υπάρχει ένα κομμάτι να μπει η ελεύθερη βούληση και να κάνεις το αντίθετο».

paxinos1

«Στο βιβλίο μου "Κατ' εικόνα" καταπιάνομαι μεταξύ άλλων και με τον Ιησού. Ο Ιησούς είπε για αυτούς που τον σταύρωναν "Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι" δηλαδή "εάν ξέρανε θα ήταν με εμάς", δηλαδή δεν έχουν ελεύθερη βούληση. Κάποιος τους έμαθε έτσι κι έτσι συμπεριφέρονται. Κι αν είχανε ακούσει εμάς θα ήταν μαζί μας. Εάν αυτό δεν είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση τότε τι είναι;

Εάν αντιληφθείς ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση και ότι ο άλλος που σε παράτησε δεν μπορούσε πλέον να σε αγαπήσει, αλλά κι εσύ δεν μπορείς να πετάξεις την αγάπη σου για αυτόν ίσως λύσεις διανοητικώς έτσι το πρόβλημα. Κι έτσι συγχωρείς ακόμα και τον άνθρωπο που σκότωσε τον αδερφό σου και χάνεις το μίσος σου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα ψυχοφάρμακα δεν δουλεύουν πάνω στην ψυχή αλλά στον εγκέφαλο».

- Γιατί κλαίμε στις κηδείες; Ο εγκέφαλος το προκαλεί ή έχουμε μάθει ότι στις κηδείες κλαίμε;

«Σε αυτά τα πράγματα της συμπεριφοράς δεν μπορείς να ξεμπλέξεις πού είναι γενετικώς η προδιάθεση και πού το περιβάλλον στο επιβάλλει. Γιατί βέβαια τους άντρες δεν τους βλέπεις πολύ να κλαίνε. Όταν είναι μικρά παιδιά κλαίνε. Το εγγόνι μου κλαίει δεν μπορείς να φανταστείς πόσο, αλλά τελικά του μαθαίνουμε και δεν κλαίει μεγαλώνοντας. Τι ότι θα κλάψουμε στην κηδεία βέβαια επηρεάζεται και από τις συνθήκες αλλά υπάρχει και μία γενετική προδιάθεση».

- Μπορούμε να επιδράσουμε στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουμε κάποιες τάσεις όπως για παράδειγμα εγκληματικές;

«Βέβαια μπορούμε. Είμαστε κι εμείς περιβάλλον του και το περιβάλλον του μπορεί να τον λαξεύσει. Και τώρα που θα φύγεις από εδώ δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος που μπήκες μέσα. Ούτε κι εγώ φυσικά.

Δυστυχώς είμαστε ελεύθεροι μόνο στο σημείο που αγαπάμε τα σχοινιά που μας δένουν. Εσύ πιστεύεις ότι είσαι εντάξει και ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει κλπ αλλά…»

paxinos4

- Πιστεύετε στο Θεό;

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ο Θεός. Και δεν θα με πείραζε εμένα ο Θεός. Αλλά για τη ψυχή έχουν γίνει τόσα δεινά στην ανθρωπότητα. Στην Ιρλανδία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Ισραήλ, στην Ινδία, στην Ινδονησία, κι αυτές είναι μόνο οι χώρες από "Ι" βλέπεις ότι ο ένας πάει να κόψει τον λαιμό του άλλου. Τουλάχιστον εδώ είναι περιορισμένη η θρησκεία αλλά σε άλλα μέρη είναι ακόμα πολύ ισχυρή και βγάζει μέσα από τον άνθρωπο τα χειρότερα αισθήματα: Να σώσει την ψυχή του με το να σκοτώσει τους αλλόθρησκους, τους άθεους, τους αποστάτες, τους ομοφυλόφιλους…

Πιο πολλά εγκλήματα γίνονται σήμερα στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου. Δεν λέω για την καλή δουλειά που κάνουν πολλοί ιερείς αλλά να μην ξεχνάμε και την καλή δουλειά που κάνουν και οι άθεοι. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ή το ένα ή το άλλο για να κάνεις καλή δουλειά. Αλλά οι άθεοι δεν σφάζουν εν ονόματι του αθεϊσμού τους άλλους. Εάν κοιτάξεις ποιος βάζει βόμβες στις εκκλησίες, στους ναούς δεν είναι οι άθεοι σήμερα, είναι αυτοί που πιστεύουν και θέλουν να σκοτώσουν αυτούς που πιστεύουν σε κάτι άλλο.

Εγώ αυτό που λέω είναι "Τουλάχιστον μην σκοτώσεις εμένα για την ψυχή σου". Δεν σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για να αποκτήσουμε φαγητό για τα παιδιά μας για παράδειγμα, σκοτώνουμε για ψυχές που δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν.

Είναι καιρός πλέον να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή" και να χαλιναγωγήσουμε λίγο αυτό το ένστικτο που έχουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν τους άλλους που πιστεύουν στο ίδιο φάντασμα που πιστεύουν και οι ίδιοι. Αυτό το φάντασμα είναι ο Θεός και η ψυχή».

- Ποια είναι η γνώμη για τους Έλληνες στο εξωτερικό;

«Δεν έχουμε τώρα καλές δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Είμαστε ένα κράμα αίγλης και αθλιότητας».

- Οι Ευρωπαίοι δηλαδή κατά τη γνώμη σας έχουν δίκιο που είναι δύσπιστοι με την Ελλάδα;

«Δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε όλα στους ξένους που μας βρήκαν εμάς και μας εκμεταλλευτήκαν, γιατί είμαστε κι εμείς βλάκες, που αφήσαμε να υπογραφούν συνθήκες και ζητήματα που είμαστε εκτεθειμένοι στη συνέχεια να είμαστε είλωτες των τραπεζών κλπ.

Ξέρετε, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πλούτο στο λαό της αλλά μπορεί να προσφέρει ποιότητα ζωής. Και αυτή τη στιγμή "ο ισχυρός νικά"».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

262
σχόλια
 1. avatar ΣΑΪΕΝΣΕ

  Απόσπασμα του γεννετιστή Francis Collins (Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ), ο οποίος έκανε μεταστροφή με θαυμαστό τρόπο στην ορθόδοξη εκκλησία:

  Μετά τη μεταστροφή μου στην πίστη στο Θεό, διέθεσα σημαντικό χρόνο για να διακρίνω τα χαρακτηριστικά του. Αισθάνθηκα μια αυξανόμενη λαχτάρα να τον πλησιάσω, και άρχισα να καταλαβαίνω ότι αυτό το πράγμα είναι η προσευχή.

  Η προσευχή δεν είναι, όπως πολλοί νομίζουν, μια ευκαιρία για να καταφέρουμε το Θεό να κάνει αυτό που θέλουμε. Η προσευχή είναι ο τρόπος να αναζητήσουμε σχέση με το Θεό, να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε την άποψή Του, για τα ζητήματα που προβληματίζουν τη ζωή μας. Που μας προξενούν αμηχανία, απορία και στενοχώρια.

  Ήταν δύσκολη αυτή η σχέση. Όσο περισσότερο καταλάβαινα την παρουσία Του, τόσο η καθαρότητα και η αγιότητά του φαίνονταν απλησίαστα, και τόσο σκοτεινότερες φαινόντουσαν οι δικές μου σκέψεις και πράξεις, μέσα σ’ αυτό το λαμπερό φως.

  Άρχισα να συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο την αδυναμία μου να κάνω το σωστό, έστω και για μια ημέρα. Μπορούσα να βρω πολλές δικαιολογίες, αλλά όταν ήμουνα πραγματικά τίμιος με τον εαυτό μου, υπερηφάνεια, απάθεια και οργή νικούσαν τις εσωτερικές μου μάχες. Δεν είχα ποτέ πριν σκεφθεί να αποδώσω στον εαυτό μου το χαρακτηρισμό «αμαρτωλός», αλλά τώρα ήταν οδυνηρά φανερό ότι αυτή η «παλιομοδίτικη» λέξη, από την οποία πριν είχα αποστασιοποιηθεί, ταίριαζε με απόλυτη ακρίβεια.

 2. avatar ΣΑΪΕΝΣΕ

  Αυτό που δοκιμάζεται, είναι οι απλουστευμένες και ανθρωπομορφικές αντιλήψεις μας περί των ενεργειών του Θεού. Κάθε νέα ανακάλυψη αποτελεί και αποκάλυψη μιας νέας πτυχής της απρόσιτης Σοφίας του Δημιουργού και αυτό θα πρέπει να μας οδηγεί σε θαυμασμό και δοξολογία.

  «… Έχω βρει ότι υπάρχει μία θαυμάσια αρμονία στις συμπληρωματικές αλήθειες της επιστήμης και της πίστης. Ο Θεός της Βίβλου είναι επίσης ο Θεός του γονιδιώματος. Ο Θεός μπορεί να βρεθεί στον καθεδρικό ναό ή στο εργαστήριο. Ερευνώντας τα μεγαλειώδη και θαυμάσια δημιουργήματα του Θεού, η επιστήμη μπορεί να γίνει ένα μέσο λατρείας», καταλήγει ο Collins.

 3. avatar ΣΑΪΕΝΣΕ

  συνέχεια του σπάσματους του γεννετιστή Francis Collins, που απο το βαθύ σκοταδι του αγνωστικισμού και της Αθείας "βρήκε" με θαυμαστό τρόπο τον Θεό στα μυστήρια της ορθοδόξου λατρείας.

  "Μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι που βάθαινε ήλθε το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αισθάνθηκα τη βαθιά σημασία του «Δεύτε πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» (Ματθ. 11,28).

  Κατάλαβα ότι η επιθυμία μου να πλησιάσω το Θεό εμποδιζόταν από την υπερηφάνεια και την αμαρτωλότητά μου, που με τη σειρά τους ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της εγωιστικής μου επιθυμίας να είμαι αυτεξούσιος. Η πίστη στο Θεό απαιτούσε το θάνατο του εγωισμού για να ξαναγεννηθώ.

  Προσπαθώ να μη συμπεριφέρομαι αλαζονικά, επικριτικά και αυτάρεσκα. Σκέπτομαι συχνά την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Οι Ιουδαίοι μισούσαν πολύ τους Σαμαρείτες. Το γεγονός ότι ο Ιησούς παρουσίασε τη συμπεριφορά του Σαμαρείτη ως πιο ενάρετη από αυτή ενός ιερέα και ενός πιστού Ιουδαίου πρέπει να σκανδάλιζε τους ακροατές του. Αλλά η υπέρτατη διδασκαλία του είναι: Αγάπα το Θεό με όλο σου το είναι και τον πλησίον σου, σαν τον εαυτό σου (Ματθ. 22,33). Ο άνθρωπος αναζητεί τη γνώση που θα τον κάνει να διαχειρίζεται τον κόσμο και τα προβλήματά του. Ας ακούσει τον αδελφόθεο Ιάκωβο που μας λέει: «Η άνωθεν σοφία είναι αγνή, ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, γεμάτη έλεος και αγαθούς καρπούς, αμερόληπτη και ανυπόκριτη» (Ιακώβου, 3,17).

  Οι ελπίδες μας, οι χαρές μας και το μέλλον του κόσμου μας εξαρτώνται από αυτό."

 4. avatar Αωμεγα

  Φιλε "ουαουα" οχι απλα κενοδοξοι αλλα τετοια τυφλωση εχουν παθει απο τον εγωισμο που ολα τα κανουν εν τω κρυφω στις στοες με τους αρρουραιους. Τα πονηρα εργα γινονται εν τω κρυπτω οπως ειπε ο ιδιος ο Χριστος, τα φανερα ειναι ανοιχτα προς παντας οπως κ ο λογος Του απο τα παρελθοντα, τη δημιουργια βλεπε Γενεσις της παλαιας Διαθηκης μεχρι τα μελλοντα της Αποκαλυψεως του Αγ Ιωαννου. Η βλαχεια μας φταιει που οι αμεσως προηγουμενες γενιες μας ακουγαν doctor κ τους εδιναν τιμες επιγειων θεων, η ειδωλολατρια μας λοιπον τους φουσκωσε τοσο τα μοιαλα που βγαινουν με τοςη θρασυτητα καθε τοσοδουλικο ανθρωπακι απο μας κ πεταει καθε μπαρουφα που κουβαλαει το μπαρουτοκαπνισμενο μυαλο του, το μονο που μενει να το χαψει καθε μικροαστο νηπειο ειναι το περιτυλιγμα μολιας φτηνης εξυπναδας που ενθουσιαζει σα τα δωρα του σαντα κλαους της κολας κ κανει επιτυχια σα τα ποπ τραγουδακια τσιχλοφουσκας της μπριτνευ σπιαρς. Ενας τονος του Θειου Λογου Του δε θα παρελθει μεχρι το τελος του πτωτικου τουτου κοσμου.

 5. avatar ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ Κ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

  ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ.
  https://m.youtube.com/watch?v=4mES3RKxP7A

 6. avatar ολτουγκεδερ

  ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΙΠΟΤΑ Κ ΟΥΔΕΙΣ ΔΕ ΞΕΦΕΥΓΕΙ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Κ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΘΕ ΛΑΤΡΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΦΩΣ Κ Η ΜΟΝΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕ ΠΡΟΟΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΝΩΡΙΖΕΙ.
  Η ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΑΛΛΑ Κ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΤΙΣΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΡΗΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. ΑΥΤΗ Η ΑΝΕΡΑΣΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΙΣΤΗ. ΠΙΣΤΗ ΕΣΤΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ Κ ΚΑΤΑΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ.

 7. avatar γιωργος Α

  Ασαφές οτι λεει σε πρακτικο επειπεδο επειδη δεν εχει αποδειξει πως γεννιεται η αντιληψη και η ικανοτητας της να επιλεγει τι θα αντιληφθει, ασχετως αν επηρεαζεται απο πραγματα που δεν αντιλαμβανεται. Αρα αν δεν ξερεις με απολυτη σαφηνεια τη λειτουργια και το μηχανισμο μιας δομης πως κρινεις με σιγουρια; να κρινει ενας πληροφορικαριος τον υπολογιστη γιατι ξερουμε 100% πως λειτουργει οκ, ο εγκεφαλος δεν ξερουμε πως γενναει αντιληψη και συναισθηματα σε ενα πακετο και πως επηρεαζεται απο ασυνειδητα ερεθισματα.

 8. avatar ουαουα

  Η αισιοδοξια του και ο (σου)ρεαλισμος του με σκοτωνει.

 9. avatar Γεώργιος 333

  Εκτός από πολλά αυτοαναιρούμενα , λέει και ανακρίβειες. . Μας λέει <> Τότε τι έκαναν οι κομμουνιστές και ο Στάλιν στη Ρωσία; ¨Ως άθεοι , έκαιγαν εκκλησιές και σκότωναν χιλιάδες χριστιανούς ορθοδόξους ! Αυτό το Θέμα το έθιξε και ο Ταρκόφσκι με την ταινία του <> !

 10. avatar Black Pete

  Για τον εγκέφαλο μπορεί να μην ξέρουμε πλήρως τις λειτουργίες του (θέμα χρόνου είναι άλλωστε) αλλά ξέρουμε ΔΕΔΟΜΕΝΑ ότι αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια (ή λεπτόνια και quarks για τους πιο...ανεβασμένους επιστημονοσιολόγους) όπως και οτιδήποτε άλλο υλικό αντικείμενο στο Σύμπαν μας.

  Όταν κάποιος επιστήμονας ανακαλύψει το Φυσικό Νόμο που θα εξηγεί γιατί τα πρωτόνια τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια γελάνε, κλαίνε, πονάνε, ηδονίζονται, συνειδητοποιούν, στοχάζονται, αγαπάνε, μισούνε, ζηλεύουνε κτλ κτλ όταν βρίσκονται σε κάποιον εγκέφαλο και δεν εμφανίζουν τίποτα από τα παραπάνω όταν βρίσκονται στην καρέκλα που κάθεστε ή στο ντουβάρι που χαζεύετε απέναντί σας τότε ευχαρίστως θα κάτσω να ακούσω με πολλή προσοχή τι έχει να πει ο εν λόγω επιστήμονας περί Θεού και Ψυχής.

  Μέχρι τότε θα κάθομαι αναπαυτικά στην καρέκλα μου και χαζεύοντας το ντουβάρι που βρίσκεται απέναντί μου θα σκέφτομαι πόσο απίστευτα τυχερά είναι τα υποατομικά μου σωματίδια και πόσο άδικη είναι η Φύση και η άτιμη η "κενωνία" που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους ρίχνει στα τάρταρα...

 11. avatar ……………….αχ τε λίτσα

  Εγω πιστεύω σε ενα θεο αυτόν που δημιούργησε το σύμπαν οχι μόνο τη γη
  πιστεύω οτι υπάρχουν και αλλα.................... ηλιακά συστήματα
  εγω πιστεύω στο πεπρωμένο
  και στής μοίρας το γραμμένο
  ολα τα αλλα είναι ουτοπία.....
  και της φύσης ευωδία...........
  Ημουν για σένα ο θεός.............
  ήμουνα το είνε σου.....................
  θυμάμαι που μου έλεγες...........
  και στο πλάι μου έγερνες..........
  Ενας ήταν ο θεός σου.................
  ένας και το πρόδωσες................
  έφυγες μακριά μου.....................
  αν θα ζω δεν ρώτησες...............

 12. avatar Tiles

  Η σύγκρουση, μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, προκαλείται από ελλιπείς γνώσεις και εσφαλμένες προϋποθέσεις εκατέρωθεν. Η αληθινή επιστήμη δεν συγκρούεται με τον πυρήνα της θρησκευτικότητας του ανθρώπου και τη λατρεία του θεί­ου "εν πνεύματι και αληθεία". Είναι αυτοτελείς τομείς κύκλοι, που κάπου, βέβαια, αλληλοτέμνονται, αφού προσπαθούν να δώσουν απα­ντήσεις και σε υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα. Η πραγματική επιστήμη στηρίζεται στην παρατήρηση, το πείραμα, τα μαθηματικά. Μπορεί να απαντάει στο πώς αλλά όχι στο γιατί. Δε μπορεί να μας πει τίποτα, με βεβαιότητα, για τα έξω του επιστητού, και τα μεγάλα με­ταφυσικά ερωτήματα της προέλευσης του κόσμου, της ζωής, των όντων, της συνειδητότητας του ανθρώπου κ.άλλ. Μπορεί βεβαίως, προς θήρευση της αλήθειας, να διατυπώνει εικασίες, υποθέσεις ή θεωρίες, αρκεί να έχει επίγνωση ότι αυτές είναι επισφαλείς και ευ­μετάβλητες. Αυτό πόρρω απέχει όμως από την σαφή επιστημονική γνώση.

 13. avatar kd

  Όταν είσαι επιστήμονας του βεληνεκούς που υποτίθεται οτι είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος (και δεν έχω απολύτως κανέναν λόγο να το αμφισβητήσω) και υποστηρίζεις δημόσια κάτι τέτοιο, φέρεις και το βάρος της απόδειξης. Διαφορετικά, δεν πρόκειται παρά για μια ακόμη θεωρία στην οποία οφείλεις να αναφέρεσαι με τα ρήματα "νομίζω", "πιστεύω", "υποθέτω"....
  Εγώ μπορεί να πιστεύω οτι υπάρχει ψυχή και Θεός ή μπορεί και να μην πιστεύω τίποτε από όλα αυτά. Όμως, δεν έχω κανένα λόγο να αποδείξω το παραμικρό γιατί αυτό που πιστεύω ή δεν πιστεύω αφορά εμένα και μόνο και δεν το δημοσιοποιώ πουθενά...

  1. avatar βισμούθιος

   και αυτό το σχόλιο τι είναι ε τι; ελπίζω όχι η άποψή σου, μιας που την κρατάς για σένα...

 14. avatar OkMan Powerup

  Και επειδή πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και αποδείξεις. Διότι και ο λόγος μόνο δεν στηρίζεται πουθενά! Πρέπει να παραθέτουμε στοιχεία και αποδείξεις, γιά του
  λόγου το αληθές.
  Λοιπόν αρχίζουμε με τα αποδεικτικά και επιστημονικά βίντεο περί ύπαρξης Θεού, μεταθανάτιας ζωής και ύπαρξης ψυχής.
  Δείτε στο Youtube με τίτλο για να βρείτε τα αποδεικτικά αυτά βίντεο :
  1. "ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΨΥΧΗΣ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!"
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΚΠΛΗΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ!
  2. "Επιστημονικές αποδείξεις για μεταθανάτιες εμπειρίες."
  3. "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ - ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ."
  4. "ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ - LIFE AFTER DEATH"
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ SKAI.
  ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.
  5. "Ο Νευροχειρουργός του Χάρβαρντ και η μεταθανάτια εμπειρία του. Υποστηρίζει ότι πήγε στον παράδεισο και ότι υπάρχει Θεός." Ιστοσελίδα .
  6. "Ο ΘΕΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΚΑΪ."
  7. "ΠΡΩΗΝ ΑΘΕΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ."
  Και αυτά είναι πολύ λίγα μπροστά σε όλες αυτές τις ενδείξεις και αποδείξεις περί ύπαρξης Θεού, μεταθανάτιας ζωής και ύπαρξης αιώνιας ψυχής.
  Και αν θέλετε ευχαρίστως μπορώ να σας ξαναστείλω συνεχώς πολλές και άλλες αποδείξεις με ιστοσελίδες και επιστημονικά βίντεο.

  1. avatar βισμούθιος

   μπράβο φίλε μου! προσθέτω επίσης
   8. "ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ! Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΨΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ!"
   9. "ΑΠΟΚΑΛΗΨΗ ΣΟΚ! ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΥΡΙ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ"
   10. "ΑΥΤΟΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΝΙΑΟΥΡΙΖΕΙ"
   ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΚΠΛΗΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΑΥΤΟ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
   11. "ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥ 2013"
   12. "DEATH AFTER LIFE? HERE'S THE PROOF"
   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ 'Ε'
   13. "ΠΡΩΗΝ ΑΥΠΝΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΔΙΑΙΤΙΚΗ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ"
   όποιος θέλει μπορώ να του αποδείξω και άλλες αποδεδειγμένες αποδείξεις φτάνει μόνο να το ζητήσετε. εκτός αν είστε άθεοι.

  2. avatar Jesus Christ Superstar

   χαχαχαχαχαχα τέλειο σχόλιο

  3. avatar Nikath13

   δεν μπορω θα παθω τιποτα απο τα γελια με αυτα που λες!!! ασε, προτιμω να με βαρεσει το ρευμα και θα μαθω απο μονος μου αν υπαρχει θεος, διαολος, τριβολος και πεντακτινος

 15. avatar OkMan Powerup

  Άλλος ένα μύθος για τους άθεους! Λές λανθασμένα (και ίσως ψευδώς) ότι οι άθεοι δεν σκότωσαν πιστούς! Εδώ η παγκόσμια Ιστορία βοά και αναφέρει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονίες των άθεων στην Σοβιετική Ένωση, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, κ.α. στην Ελλάδα στον εμφύλιο πόλεμο 1944-1948, εναντίον πιστών θρησκειών όπως παπάδες, προτεστάντες, βουδιστές, κ.α. καθαρά τους δολοφόνησαν για την πίστη στην θρησκεία τους, εκτός και τις άλλες δολοφονίες που έκαναν τα αθεϊστικά καθεστώτα.

  1. avatar Nikath13

   Ναι αλλά ΔΕΝ ΣΚΌΤΩΣΑΝ ΣΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ!!!

   1. avatar Καπανδρίτης

    Και όμως πάρα πολλές φορές οι άθεοι σκότωσαν θρησκευόμενους και στο όνομα της αθεΐας, διότι πάρα πολλές εκκλησίες, ναούς, ακόμα και βουδιστικούς ναούς στην Κίνα και αλλού γκρέμισαν, επίσης δολοφόνησαν πάρα πολλούς παπάδες, προτεστάντες, βουδιστές και άλλους θρησκευόμενους στο όνομα της Αθεΐας που ήθελαν να επιβάλουν. Αυτό φαίνεται και στις ημέρες μας ως παράδειγμα το αθεϊστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας που επιβάλει καταδίκη σε θάνατο γι΄αυτούς που δηλώνουν θρησκευόμενοι!

 16. avatar Μαριάννα Κομματά

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του καθηγητή.Εχω μόνο μία απορία αν μπορεί να μου απαντήσει.Ποιό μέρος του εγκεφάλου είναι αυτό που αντιστέκεται στον ίδιο τον εγκέφαλο;Αν υπάρχει η προσωπική βούληση εγώ θα την παρουσίαζε σαν έναν....διάλογο μέσα στον ίδιο εγκέφαλο.Παράδειγμα:Συμπεριφέρομαι με τέτοιον τρόπο που προκαλώ τον θάνατο.Οι σκέψεις μου,οι αποφάσεις μου,η ζωή μου είναι καθαρή αυτοκτονία και τελικά καταφέρνω να αρρωστήσω βαρειά,στάδιο τρία ας πούμε νόν χότζγκιν,απλά καρκίνο στους λεμφαδένες.Με πιθανότητες 40% να ζήσω,με θεραπείες κλπ πρόσωπο με πρόσωπο με τον χάρο,μετανοιώνω για την προηγούμενη συμπεριφορά μου και αρχίζω συστηματικά να επικεντρώνομαι στον εγκέφαλό μου και να αποζητάω την σωτηρία,με το επιχείρημα:ΑΦΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΩ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΩ.Αυτό έγινε,πάνε 21 χρόνια απο τότε.Τι συνέβει λοιπόν.Η αυθυποβολή και το πρόσταγμα μέσα στον ίδιο εγκέφαλο μήπως σημαίνει ελεύθερη βούληση;Αν όχι,τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;Ευχαριστώ.

  1. avatar XYZ

   Από τη στιγμή που δεχθεί κάποιος ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τότε γίνεται "άμοιρος ευθυνών" και ότι καλό ή κακό του συμβεί κάπου αλλού θα οφείλεται. Αλλά χάνει τη δύναμη να επηρεάσει τη μοίρα του με τις επιλογές του, αφού αποκτά ένα άλλοθι για να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Εγώ νομίζω ότι είναι πιο ωφέλιμο να πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση (και προσωπική ευθύνη) με ή χωρίς απόδειξη!

 17. avatar Black Pete

  Καλέ μου Δόκτωρα αν βιάσω ή σκοτώσω κανέναν θα έρθεις να με υπερασπιστείς με όλες σου τις επιστημονικές αποδείξεις στο δικαστήριο?

  1. avatar βισμούθιος

   εγώ με όλες τις επιστημονικές αποδείξεις θα υπερασπιστώ την θανατική ποινή

 18. avatar Ο μάγκας του βοτανικού

  Mηρυκάζει τετριμμένα και χιλιοειπωμένα πράγματα ο ντόκτορας γιατί νομίζει ότι είναι προχώ εκεί στην αυστραλία και ότι εδώ γλύφουμε το δάχτυλό μας επειδή κάποιοι προδότες μας εξαθλίωσαν και μας κατάντησαν νούμερα σ΄όλους τους ξενύχτες. Άντε σου λέει να βγάλουμε κανα φραγκάκι απο τους πίτουρες πουλώντας ψιλομπουρδάχλες.

 19. avatar Nikath13

  ποιος απο εσας τολμαει να παει στην ιθακη και να προσπαθησει να τον αντικρουση στα επιχειρηματα του; κανενας.. επειδη ειναι πιο ευκολο να μιλατε απο εδω και εκ του ασφαλους. εξαλλου, αμα υπαρχει θεος οπως λετε, εσεις πρεπει να αποδειξετε την υπαρξη του, με επιχειρηματα ομως που να μην παιρνουν καμια αμφισβητηση. σα να λεμε οτι ο ηλεκτρισμος σε σκοτωνει αμα περασει απο μεσα σου, πανω απο μια ορισμενη ταση. τετοια επιχειρηματα να βρειτε και να αποδειξετε την υπαρξη του θεου. η αν θελετε, του θεου οπως λενε ΟΛΕΣ οι θρησκειες. ομως δεν μπορειτε, οποτε καθηστε εκει να δοξολογατε το κενο

  1. avatar αλτεμπαραν

   Ας μας αποδειξει ομως εκεινος ποιό απ τα δυο εχει γίνει πρώτα η κότα ή το αυγό

   1. avatar Nikath13

    εκει στο αλτεμπαραν αυτα σας μαθαινουν; τοτε ειναι πιο χαζοι οι εξωγηινοι απ οτι φανταζομουν...

  2. avatar Ηλίας Κ.

   Εχω ξαναγράψει: Πίστη στήν Ελληνική γλώσσα σημαίνει εμπιστοσύνη. Επομένως κανένας επιλέγει ποιόν θά εμπιστευθεί. Προσωπικά εμπιστεύομαι τούς Αποστόλους καί τούς Αγίους. Εσύ μπορείς νά εμπιστευθείς τόν κάθε Παξινό ή τόν Βούδα ή τόν Μάρξ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει καί τήν ελευθερία τής βουλήσεως . Καί κάτι τελευταίο. Επειδή κάποιος έχει κάνει μερικές μελέτες, επιτυχημένες ή όχι, δέν σημαίνει ότι μπορεί νά μιλά επί παντός επιστητού μέ τόση αλαζονεία.. Εν οίδα ότι ουδέν οίδα, έλεγε ο πραγματικά σοφός πρόγονός μας.

  3. avatar Black Pete

   Οι αποδείξεις που ζητάς και εσύ παπαγαλίζοντας και αναμασώντας καραμέλες είναι α-λογες. Με προσέχεις?

   α) Αν υπήρχαν αποδείξεις για το Θεό δεν θα τον πιστεύαμε εμείς οι πιστοί καθώς θα ήταν πεπερασμένος και κατανοητός πλήρως από ατελείς εγκεφάλους. Τέτοιο θεό σας τον χαρίζουμε με ή χωρίς αποδείξεις. Σκέψου δηλαδή ότι αν υπήρχαν οι αποδείξεις που ζητάτε σήμερα δεν θα ξέραμε ως επιστημονική κοινότητα τι είναι η Σκοτεινή Ύλη και Ενέργεια αλλά θα ξέραμε ότι υπάρχει ο Θεός!!!

   β) Ακόμα και αν κάποιος πιστός δεν ενοχλούνταν από την λογική εξηγησιμότητα του απείρου και του αδιανόητου (ενώ π.χ δεν ξέρουμε ακόμα που οφείλεται η βαρύτητα) τότε η λογική λέει ότι ο Θεός τελικά θα ήταν αυτός που θα έκανε την απόδειξη ή η μεθοδολογία της ίδιας της απόδειξης μιας που θα αποδείκνυε κάτι τόσο "μεγάλο"

   γ) Ποιος και τι σε διαβεβαιώνει ότι ΕΣΥ θα καταλάβαινες την απόδειξη που λογικά θα ήταν απίστευτα πολύπλοκη.

   1. avatar Αχρηστερος

    Καλή προσπάθεια αλλά αρκετά κενά. Θα έλεγα ότι είναι το ίδιο ά-λογη όσο αυτή που κατηγορείς.
    α) Ενώ μιλάς για κάτι που είναι πέρα από "ατελείς εγκέφαλους" δεν παύεις όμως να του δίνεις αυθαίρετα ότι ιδιότητα θες εσύ. Ουσιαστικά το ότι είναι πέρα από ατελείς εγκεφάλους, όπως ισχυρίζεσαι, είναι από μόνη της μια ιδιότητα που του δίνεις αυθαίρετα. Ή μπορείς να καταλάβεις έναν θεό ή όχι. Στην δεύτερη περίπτωση η κάθε προσπάθεια να του αποδώσεις μια ιδιότητα είναι μάταιη και "ά-λογη". Με λίγα λόγια πέφτεις στο ίδιο σου το επιχείρημα. Ούτε από Σκοτεινή ύλη να ήταν φτιαγμένο...
    β) Το ότι κάτι είναι πέραν παρατηρήσεως ή κατανοήσεως δίνει πολλαπλές επιλογές για θεωρίες και εξηγήσεις. Όλες όμως είναι υποκειμενικές μέχρι να γίνει η παρατήρηση. Μιας και βλέπω ότι σου αρέσει να παραθέτεις άκυρα επιστημονικά παραδείγματα χάριν εντυπωσιασμού, τότε θα σου παραθέσω κι εγώ ένα. Διάβασε για την Γάτα του Shrodinger για να καταλάβεις τι εννοώ παραπάνω.
    γ) Άλλο ένα επιχείρημα φτιαγμένο από Σκοτεινή ύλη (θα ανοίξουμε σκουληκότρυπα για τον Παράδεισο στο τέλος). Αφού δεν ξέρεις καν την απόδειξη και το ίδιο το ον (ατελείς εγκέφαλοι είπαμε) πως ξέρεις αν υπάρχει και πόσο περίπλοκη είναι;

    1. avatar Black Pete

     (Αχρήστερε, επειδή θα διαβάσεις ανάποδα τα ποστς μου ξεκίνα από την ορθογραφία του ονόματος του Schrödinger που επικαλείσαι και ύστερα μας λες και για το επιστημονικό του έργο στην Κβαντομηχανική. οκ?)

    2. avatar Black Pete

     γ) Λες η απόδειξη (αν υπάρχει και αυτή και το ίδιο το ΟΝ προφανώς!!!!!!) να είναι τόοοοσο trivial και όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί να μην μπορούν να τη βρουν για να ηρεμήσουμε και εμείς και εσείς και να μην γράφετε αστειότητες στα διάφορα fora?

     (σημ. ακόμα και τόσο απλή να είναι με το επίπεδο της αντεπιχειρηματολογίας που παρουσίασες δεν δίνω πολλές πιθανότητες να την κατανοήσεις οπότε καλά κάνεις και είσαι απέναντι)

    3. avatar Black Pete

     β) Αν και έχεις βάλει και εσύ τα σύμβολα [β)] μάλλον απαντάς σε άλλον ή συνεχίζεις να γράφεις απλά για να γράφεις αλλά είναι τόσο άκυρο που ντρέπομαι να σου γράψω κάτι του στυλ
     "
     β) Ναι αλλά αν οι κεφτέδες δεν έχουν κιμά, πολύ απλά δεν είναι κεφτέδες μέχρι τελικά να τους φας. Διάβασε για την γάτα του Schrödinger για να καταλάβεις τι εννοώ

     "

    4. avatar Black Pete

     και τέλος αυτό
     “Now we see how the astronomical evidence supports the Biblical view of the origin of the world. The details differ, but the essential elements in the astronomical and Biblical accounts of Genesis are the same: the chain of events leading to man commenced suddenly and sharply at a definite moment in time, in a flash of light and energy.”
     ― Robert Jastrow, The Enchanted Loom

     (σημ. τα παραπάνω ΔΕΝ αποτελούν προσωπικές απόψεις ή πιστεύω του Επιστήμονα αλλά ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ. Το λέω για να σε προλάβω πριν αραδιάσεις 2-3 fallacies που θα βρεις googleάροντας στο διαδίκτυο...)

    5. avatar Black Pete

     και αυτό
     “There is a strange ring of feeling and emotion in these reactions [of scientists to evidence that the universe had a sudden beginning]. They come from the heart whereas you would expect the judgments to come from the brain. Why? I think part of the answer is that scientists cannot bear the thought of a natural phenomenon which cannot be explained, even with unlimited time and money. There is a kind of religion in science; it is the religion of a person who believes there is order and harmony in the Universe. Every event can be explained in a rational way as the product of some previous event; every effect must have its cause, there is no First Cause. … This religious faith of the scientist is violated by the discovery that the world had a beginning under conditions in which the known laws of physics are not valid, and as a product of forces or circumstances we cannot discover. When that happens, the scientist has lost control. If he really examined the implications, he would be traumatized.”
     ― Robert Jastrow, The Enchanted Loom

    6. avatar Black Pete

     Ο ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ (κατά δήλωσή του πάντα) Φυσικός Επιστήμονας της ΝΑΣΑ που σε πήγε κυριολεκτικά στο φεγγάρι έγραψε

     “For the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountains of ignorance, he is about to conquer the highest peak; as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries.”
     ― Robert Jastrow, God and the Astronomers

    7. avatar Black Pete

     Πλάκα μας κάνεις για να γελάσουμε έτσι?

     α) Ο Θεός που πιστεύουμε εμείς οι Χριστιανοί έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (ιδιότητες) εδώ και χιλιάδες χρόνια και όταν η Επιστήμη ήταν ανύπαρκτη και σαν έννοια ακόμη! Εσύ τις θεωρείς αυθαίρετες (αν θεωρήσουμε ότι τις γνωρίζεις σε πρώτη φάση) και εμείς τις θεωρούμε εξ'αποκαλύψεως αλήθειες μιας που είναι αδύνατο οι άνθρωποι που τις μετέφεραν και τις κατέγραψαν να τις είχαν συλλάβει ακόμα και ως έννοιες για τις εποχές για τις οποίες μιλάμε!
     Θεωρούμε έναν Θεό άυλο, εξωσυμπαντικό, υπερβατικό, άχρονο, αγέννητο, αγενεαλόγητο, άπειρο και και και.....
     Πόσο δύσκολο σου είναι να καταλάβεις ότι αν εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος φέρει επιστημονικές αποδείξεις για ένα τέτοιο ΟΝ θα το έχει καταργήσει de facto?

     Ο μόνος που έπεσε στην παγίδα είσαι εσύ που ήθελες να γράψεις κάτι απλά για να γράψεις. Άστο να πάει στην ευχή βρε αδερφέ...

     1. avatar Αχρηστερος

      Συνοπτικά επειδή έχεις τρικυμία εν κρανίω και δεν θέλω να σε μπερδέψω άλλο.
      Συνεχίζεις το ίδιο μοτίβο. Δίνεις αυθαίρετα εσύ και οι άλλοι χριστιανοί ιδιότητες σε ένα ον και όταν σας ρωτάμε: "που είναι" μας λέτε: "Δεν θα το καταλάβετε". Το πως εσείς το καταλάβατε και μάλιστα ξέρετε και τι ιδιότητες έχει είναι αξιοπερίεργο. Μήπως, λέω μήπως, είναι δικό σας κατασκεύασμα τελικά και όχι το αντίθετο;
      Με κατηγορείς ότι γκουγκλάρω αλλά έχεις κάνει κόπι πάστα (Πολάκης style) το μισό διαδίκτυο για να μου δείξεις τι; Πως ένας επιστήμονας δεν αποκλείει την ύπαρξη θεού; Σοβαρά τώρα; Κανένας επιστήμονας δεν αποκλείει την ύπαρξη θεού. Αλλιώς δεν είναι επιστήμονας, απλό.
      Όσον αφορά το λάθος όνομα θα σου απαντήσω με την ατάκα του Al Pacino στο "Άρωμα Γυναίκας": Μπορεί για εσένα να είναι Schrödinger αλλά αν τον ήξερες όσο εγώ τότε είναι αστείο...

  4. avatar Πλατωνικός

   Μα το ίδιο φίλτατε @Nikath13 είναι για τους λεγόμενους άθεους.Η ύπαρξη ή μη ύπαρξη Θεού, είναι καθαρά προσωπική επιλογή.Ένας που πιστεύει σε ένα υπερβατικό ον, λογικό είναι να μην το βλέπει.Ένας που δεν πιστεύει σε αυτό το υπερβατικό ον, ούτε εκείνος έχει επιχειρήματα για την μη ύπαρξη του.Γιατί θα πει κάποιος άθεος, ότι δεν υπάρχει γιατί δεν το βλέπω και θα απαντήσει κάποιος άλλος λογικό να μην το βλέπεις γιατί είναι υπερβατικό,αν το έβλεπες δεν θα ήταν υπερβατικό.Άρα δεν υπάρχουν καθαρά επιχειρήματα ούτε από την μία, ούτε από την άλλη πλευρά.Είναι καθαρά στην προσωπική πίστη του καθενός.Τέλος όσο υπάρχει και θα υπάρχει το θυμοειδές στον άνθρωπο, θα πιστεύει στον Θεό ή στον οποιοδήποτε Θεό. Ακόμη και ένας άθεος πιστεύει, αλλά η πλάκα είναι, ότι δεν το ξέρει.Όχι απαραίτητα στον Χριστό ή στον Βούδα κλπ, αλλά μπορεί στην επιστήμη, σε κάποια ιδεολογία ή ακόμα και στον ίδιο τον άνθρωπο...

   1. avatar Αχρηστερος

    Η μεγάλη διαφορά είναι πως δεν υπήρξε μια περίοδο της Ιστορίας που οι άθεοι έκαιγαν τους θρήσκους.
    Ένας άθεος (και δεν αναφέρομαι στον κάθε αριστερόπληκτο πιτσιρικά) έχει ανοιχτό το κεφάλι του σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Αν αύριο ο θεός αποφασίσει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ύπαρξη του εγώ προσωπικά θα τον πιστέψω και θα ακολουθήσω ότι μου πει.
    Αντίθετα όσες αποδείξεις και αν παρουσίασε η επιστήμη που κατέρριψαν πράγματα που οι θρήσκοι τα θεωρούσαν σαν απόλυτη αλήθεια (κάποτε σε έκαιγαν αν έλεγες ότι η Γη είναι στρογγυλή) οι θρήσκοι ούτε καν άνοιξαν τους ορίζοντες τους σε μια άλλη πιθανότητα.
    Για τους θρήσκους λοιπόν δεν ήταν ποτέ (και δεν είναι ακόμη) "προσωπική επιλογή".

    1. avatar Πλατωνικός

     Σχόλιο 2: @Αχρηστερος, σίγουρα αν μιλάμε για ένα υπερβατικό ον δύσκολα θα μπορέσει να μπει σε ένα εργαστήριο για να ερευνηθεί.Η αρχαιολογία με τα ευρήματα αλλα ακόμη και η ίδια η επιστήμη επιβεβαιώνει πολλές φορές την θρησκεία. Η τελευταία πρότασή σου, μου προκαλεί το ενδιαφέρων με την έννοια ότι θα πρέπει να καθορίσουμε το τι είναι "υγιές". Ο θρήσκος λοιπόν είναι μία αλλόφρων κατάσταση δίχως λογική και συναίσθηση όχι ορίζοντα αλλά ούτε την μύτη του δεν βλέπει, ό πιστός όμως είναι το αντίθετο.Θα μπορούμε να μιλάμε ώρες γι΄αυτά τα θέματα δυστυχώς όμως υπάρχει περιορισμός.

    2. avatar Πλατωνικός

     Σχόλιο1 :@Αχρηστερος, υπάρχει μία παραφιλολογία σχετικά με αυτό που παρέθεσες.Δεν είναι ανιστόρητο, απλά θα πρέπει να διακρίνουμε την Ρ/καθολική από την Ορθόδοξη εκκλησία και αυτό γιατί στην μία περίπτωση πράγματι δρούσαν ανεξέλεγκτα, με έναν πάπα που όριζε τις ψυχές με τα συγχωροχάρτια, με βασανιστήρια κλπ.Από την άλλη όμως είναι το Οικ.Πατριαρχείο να μπορεί να κρατήσει τις ισσοροπίες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων σε μία κατεκτημένη από τους μουσουλμάνους περιοχή.Παράλληλα να διασώσει ό,τι μπορεί από τον χριστιανισμό ώστε να μην χάσουν οι Έλληνες την γλώσσα και την θρησκεία.Άρα μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα, σε δύο διαφορετικές πραγματικότητες.Νομίζω σου απάντησα στο πρώτο σκέλος.Τώρα για το δεύτερο, είναι στην βούληση και στην πίστη του καθενός.Ένας χριστιανός επιλέγει να πιστέψει ή ένας μη χριστιανός, επιλέγει αν θα γίνει χριστιανός.Αν μιλάμε για ένα υπερβατικό ον, δύσκολα ο άνθρωπος θα μπορέσει να το δει ή να το αγγίξει ή να το ερευνήσει.Ίσως επειδή είναι υπαρβατικό ον, να μην μπορεί να μπει σε ένα εργαστήριο για να ερευνηθεί, όπως θα ήθελαν οι περισσότεροι άνθρωποι.Τώρα στο τελευταίο σκέλος, εδώ αν μιλάμε για τους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας
     πρώτος έκανε νύξη για την μεγάλη έκρηξη ή στα αγγλικά "Big Bang" ο Μ.Βασίλειος, επειδή δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει λόγω του θανάτου του, το ανέλυσε λίγο περισσότερο ο αδερφός του ο Γρηγόριος Νύσσης.Ακόμη και στην Γένεση υπάρχουν υπαινιγμοί.

    3. avatar OkMan Powerup

     Ξέρουμε όλοι ότι σε αθεϊστικά καθεστώτα έχουνε γίνει τα μεγαλύτερα εγκληματικά αίσχη :
     Δείτε πόσα εκατομμύρια δολοφονίες κάνανε οι άθεοι με τα αθεϊστικά καθεστώτα τους σε όλο τον κόσμο.
     Οι άθεοι είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι στην ιστορία της ανθρωπότητας!
     Και γιά να μην νομίζει κανείς ότι μιλάω και γράφω, άνευ αποδείξεων.
     Αποδείξεις : Ο χειρότερος όλων των εποχών δολοφόνος ο Μάο Τσε Τούνγκ (Κίνα) σκότωσε 60 εκατομμύρια ανθρώπους, ο δεύτερος χειρότερος όλων των εποχών δολοφόνος ο Στάλιν (πρώην σοβιετική ένωση) σκότωσε 40 εκατομμύρια ανθρώπους, Πολ Πότ (καμπότζη) 1,7 εκατομύρια, Kim Il Sung (βόρειο κορέα) 1,6 εκατομμύρια, Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ (αιθιοπία) 1,6 εκατομμύρια, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (γιουγκοσλαβία) σκότωσε 550.000 ανθρώπους, Χο Τσι Μινχ (βόρειο βιετναμ) σκότωσε 200.000, κτλ.
     Αναφέρουν λες και ήταν θύματα για τα αίσχη των καθολικών(που θύματα;!)των ιερών εξετάσεων!?! μόνο που κανένας άθεος δεν σκοτώθηκε ποτέ από τις ιερές εξετάσεις των καθολικών αλλά "αιρετικοί" Χριστιανοί!

    4. avatar OkMan Powerup

     Άλλος ένα μύθος για τους άθεους! Λές λανθασμένα (και ίσως ψευδώς) ότι οι άθεοι δεν σκότωσαν πιστούς! Εδώ η παγκόσμια Ιστορία βοά και αναφέρει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονίες των άθεων στην Σοβιετική Ένωση, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, κ.α. στην Ελλάδα στον εμφύλιο πόλεμο 1944-1948, εναντίον πιστών θρησκειών όπως παπάδες, προτεστάντες, βουδιστές, κ.α. καθαρά τους δολοφόνησαν για την πίστη στην θρησκεία τους, εκτός και τις άλλες δολοφονίες που έκαναν τα αθεϊστικά καθεστώτα.

     1. avatar Αχρηστερος

      Μάλλον μου κάνεις πλάκα τώρα.
      Όλοι αυτοί που λες εκτελέστηκαν με το κατηγορητήριο ότι πίστευαν σε θεό; Τους παπάδες και τους ιερείς κυνηγούσαν οι κομμουνιστές για τους δικούς τους λόγους. Δεν έπιασαν ποτέ κάποιον απλό άνθρωπο επειδή ήταν χριστιανός ή βουδιστής. Γνωρίζεις μήπως ότι ο Στάλιν παρασημοφόρησε τον μητροπολίτη Σέργιο; Έχεις δει ποτέ τι εκκλησίες έχτιζαν στην Ρουμανία; Έβγαλαν ποτέ κάποιο νόμο που να τιμωρεί με θάνατο όποιον πιστεύει σε θεό;
      Όσον αφορά το "έκαιγαν μόνο αιρετικούς και όχι άθεους" το βλέπω τουλάχιστον αστείο. Αρχικά δεν περιορίστηκα μόνο στους χριστιανούς. Ακόμη και ο Πλάτωνας μιλάει για καταστολή της αθεΐας.
      Αλλά αφού θες μόνο για χριστιανούς διάβασε για το κατηγορητήριο εναντίον του Γαλιλέου και για τον Giordano Bruno.
      Αν πάλι θες να κρυφτείς πίσω από τους "κακούς" καθολικούς διάβασε τι έλεγε ο δικός σας Σχολάριος Γεννάδιος.
      Γενικώς διάβασε λίγο ιστορία...

     2. avatar Black Pete

      Aν ξέρεις κάποιον ή κάποια από το πρώην Ανατολικό μπλοκ να τους ρωτήσεις τι πάθαιναν απλοί άνθρωποι αν η Ασφάλεια μάθαινε ότι έκαναν το Σταυρό τους ή ότι έβαφαν αυγά το Πάσχα για να μην σε κοροιδεύουν δημοσίως οι συμπολίτες σου!

      Μόνο από τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν
      http://users.sch.gr/aiasgr/Ekklhsia/Ekklhsia_ths_Rwsias/To_olokaftwma_ths_Rwsikhs_Ekklhsias_1917-87.htm

     3. avatar Αχρηστερος

      Βασικά έζησα στο πρώην ανατολικό μπλοκ αν αυτό σου κάνει. Μάλλον δεν έχεις δει τους χριστιανικούς ναούς στο Cluj-Napoca της Ρουμανίας. Εγώ που τους είδα αναρωτήθηκα: "Μα καλά, εδώ υποτίθεται ότι κυνηγούσαν τους θρήσκους;"
      Πρόσεχε όμως μια μεγάλη διαφορά. Εκεί ερχόταν ο παπάς στα θεοφάνεια σπίτι σου και δεν τολμούσε να πάρει λεφτά επειδή θα του έκοβαν τα οπίσθια! Εδώ αν δεν του τα σκάσεις παίζει και να σε αφορίσει...
      Και όχι, κανένας δεν πείραξε απλό πολίτη για την θρησκεία του. Τους ιερείς κυνηγούσαν όπως ανέφερα παραπάνω. Όπως άλλωστε γράφει και το site που ανάρτησες. Φυσικά σαν χριστιανικό site φρόντισε να κάνει την τρίχα τριχιά και τους χιλιάδες εκατομμύρια.

     4. avatar Χοςβλα

      Είσαι ανίκανος να κατανοήσεις οτι αυτοί οι άνθρωποι δεν σφαχτηκαν στο ΟΝΟΜΑ της αθείας

     5. avatar Age

      Σφάχτηκαν στο όνομα του χρήματος της δύναμης της εξουσίας κλπ. Κι αυτό θρησκεία είναι κι ας μην το ονομάζουν έτσι. Ξερεις, υπάρχουν πολλες θρησκείες που δεν θέλουν να ονομάζονται θρησκείες. Η θρησκεία του χρήματος, η Σαϊεντολογία και άλλες...

     6. avatar Nikath13

      μα δεν μπορει να το καταλαβει! εχει μαθει να σκοτωνει αστο ονομα καποιου, οποιος και αν ειναι αυτος

  5. avatar Age

   Εγώ είπα στον μικρό ανιψιό μου οτι πρεπει να προσέχει τις πρίζες γιατί ο ηλεκτρισμός σκοτώνει αλλά αυτός σαν παιδάκι δεν με πίστεψε. Τώρα πρέπει να βρω κάποιον να δεχτεί να βάλει το χέρι του στην πρίζα για να τον δει. Και μη νομιζεις προσπάθησα και μ άλλο τρόπο. Του έδειξα βίντεο στο YouTube... μπα fake είναι μου είπε. Τον πήγα σε ένα νοσοκομείο και βρήκαμε εκεί έναν άτυχο που χε σκοτωθεί από ρεύμα αλλά και πάλι μου είπε "θείε αυτός έγινε μαύρος επειδή έκατσε πολύ στον ήλιο". Ε το παράτησα κι εγώ το μπασμένο... Άι σιχτιρ!

   1. avatar Πλατωνικός

    Ωραίο παράδειγμα λογικής @Age, επειδή όμως εγώ προσωπικά πιστεύω στην ελέυθερη βούληση, πρέπει ο καθένας μας να δοκιμάζει για να μάθει.Εάν για παράδειγμα ξέρει όλη την θεωρία ότι είναι κακό για τον άνθρωπο και μετά το κάνει, τότε είναι το φταίξιμο και σε εσένα αφού μιλάμε για παιδί αλλά και στο ίδιο το παιδί.Μην πάμε όμως τόσο μακριά, όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι κακός ο πόλεμος για τον άνθρωπο,αλλά όμως θέλουν να τον επιχειρήσουν για την κάλυψη του εγωισμού του.Αν μετά αφού βάλει το χέρι στην πρίζα, μπεί μετά στο νοσοκομείο και το συνεχίσει, τότε εκεί θα σου δώσει την απάντηση η ψυχολογία πια και η ψυχιατρική αν είναι ανάγκη.Για να βρεθούν οι βαθύτερες αίτιες αυτοτιμωρία του.

   2. avatar Nikath13

    τοτε ο ανηψιος σου δεν σκεφτετε λογικα, και με λογικη και επαγωγικη σκεψη... οποτε ας βαλει το χερι του στη πριζα και αμα τον γλυτωσει το ρελε παλι καλα

    1. avatar Age

     Είδες αδελφέ μου πως αυτοαναιρείσαι; Ελείψη αποδείξεων προσφεύγεις στην επαγωγική σκέψη. Η οποία όμως δεν ειναι απόδειξη. Κατι σαν την σφαιρικότητα της γης στην αρχαιότητα η οποία βρέθηκε επαγωγικά. Η απόδειξη ήρθε όταν ο άνθρωπος πήγε στο διάστημα. Τελικά πρεπει να δεχόμαστε καποια πράγματα επαγωγικά ή μόνο με ξεκάθαρες αποδείξεις;

   3. avatar Αχρηστερος

    Αρκετά καλή προσπάθεια αλλά πάσχει κάπου. Για την ακρίβεια κάνεις το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προσπαθείς.
    Μας λες ότι ο ηλεκτρισμός μπορεί να αποδειχθεί με πειραματικό τρόπο ή έστω βλέποντας την καθημερινότητα γύρω μας. Μας λες ότι αν βάλουμε το χέρι στην πρίζα μπορεί να πεθάνουμε και μας παρουσιάζεις τα θύματα του σαν απόδειξη.
    Δεν μας λες όμως τι γίνεται αν δεν κάνουμε στον σταυρό μας...

    1. avatar Age

     Δεν τρέχει και τίποτα αν δεν κάνεις το σταυρό σου φυσικά. Όπως δεν τρέχει και τίποτα αν στην τράπεζα σου είχες τα μισά λεφτά για να μιλήσω για την δικιά σου πίστη. Εσύ πιάνεις το πορτοφόλι σου να δεις μην σου έπεσε κάθε πέντε λεπτά. Άλλος κάνει τον σταυρό του. Εσύ είσαι ο έξυπνος κι ο άλλος ο χαζός κατά την άποψή σου. Θρησκείες είναι όλα. Λατρεύονται!

     1. avatar Αχρηστερος

      Βασικά δεν καταλαβαίνω από που συμπεραίνεις τι κάνω εγώ στην ζωή μου. Αλλά κι αν το κάνω κρίνεις εμένα ή τα λεγόμενα μου εδώ μέσα; Εγώ έκρινα το σχόλιο σου και μόνο. Το αν είσαι [...] ή έξυπνος είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να το κρίνω από ένα σχόλιο σου.

     2. avatar Age

      Το αν είμαι [...] ή έξυπνος το κρίνεις φυσικά. Αφού κάθε πιστό τον θεωρείς ανόητο. Ψέμματα λέω; Το αν κρίνω εσένα; Δεν σε "κρίνω" αλλά το θέμα είναι οτι αυτό με τα λεφτά που είπα αυτό και κάνεις. Ψέμματα λέω; Μην αρνήσε την πίστη σου. Θάρρος! Ανεξιθρησκία έχουμε.

     3. avatar Αχρηστερος

      Είσαι ακριβώς σε εκείνο το επίπεδο συνομιλίας που καταλαβαίνεις ότι έχεις στερέψει από επιχειρήματα και απλά αναλώνεσαι σε ad hominem επιθέσεις.
      Αν έχεις κάποιο επιχείρημα όσον αφορά αυτά που σου είπα έχε καλώς.
      Αν όχι, μην σπαταλάς άδικα τα bytes σου σε επιθέσεις. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να φαίνεσαι σαν τους τυπικούς αριστεράτζες και τα κλασικά τους επιχειρήματα τύπου: "Αν δεν συμφωνείς μαζί μας είσαι φασίστας, νεοναζί, γερμανοτσολιάς μπλα μπλα μπλα".

     4. avatar Age

      Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι λέω. Λέω οτι εσύ λατρεύεις το χρήμα που υπάρχει (αν υπαρχει γιατί στην ουσία ένα χαρτί είναι που ιστορικά πολλες φορες έγινε άχρηστο) και στο αποδεικνύω ρωτώντας σε απλά αν ψάχνεις κάθε λίγο και λιγάκι να δεις αν το πορτοφόλι σου ειναι στην θέση του. Φαντάζομαι οτι το κάνεις σε αντίθεση με κάποιον άλλο που κάθε λίγο και λιγάκι κάνει τον σταυρό του. Εσύ λοιπόν εχεις την πίστη σου ή μάλλον το κόλλημά σου (το λέω ετσι γιατί δεν θες να το λες πίστη) κι ο άλλος το δικό του (αυτός το λέει πίστη). Εγώ καμία προσωπική επίθεση δεν σου κάνω. Δεν ειναι κακό να ψάχνεσαι με το πορτοφόλι σου. Αν σου επιτεθεί κάποιος αυτός μπορεί να ναι η συνείδηση σου. Αν αυτή σε έχει αφήσει ήσυχο όλα καλά τότε! :-)

    2. avatar Nikath13

     δεν θα πιαστει το χερι μας;... θα καταστραφει ο κοσμος; 100 νομιστερακια θα πεθανουν;

  6. avatar Αέμψυχος

   Ενω εσύ αποδεικνύεις όπως τον ηλεκτρισμό ότι δεν υπάρχει ψυχή.

   1. avatar Nikath13

    οχι, ζηταω οποως ο ηλεκτρισμος ειναι 1000% σιγουρο οτι θα σε σκοτωσει, να μου αποδειξεις οτι υπαρχει ψυχη, θεος και ολα τα συναφη. το παραδειγμα με τον ηλεκτρισμο στο εφερα, ως ενα πολυ ισχυρο και αντρανταχτο και αποδεκτο απο ολο το κοσμο γεγονος: κατι αντιστοιχο θελω ως πειχειρημα να μου φερεις για την υπαρξη θεων και ψυχων.

    1. avatar υποθεση ιησους

     Κατ αρχήν όλοι οι πιστοί ήταν πριν άθεοι ή πίστευαν σε κάτι άλλο. Άρα κάτι είδαν και ένιωσαν για να πιστέψουν. Ο Ιησούς υπήρξε σαν ιστορικό πρόσωπο όπως πχ ο Καίσαρας η κάποιος άλλος. Υπάρχει και ένα βιβλίο που λέγετε "η υποθεση Ιησούς Χριστός". Γκουκλαρε το έχει πολλές απαντήσεις για πολλά θέματα.

     1. avatar Nikath13

      πλακα εχει ''γκουγκλαρε για τον ιησου''......

 20. avatar δενξερωτιποτα

  1. Αφού οι ψυχολόγοι έχουν πάψει να χρησιμοποιούν τον όρο ψυχή από το 1930, προτείνω και βάσει των λεγομένων του κ. Παξινού να αλλάξουν και το όνομα της επιστήμης τους και της ειδικότητάς τους: να υιοθετήσουν το εγκεφαλολογία και εγκεφαλολόγοι αντίστοιχα.
  2. ο κ. Παξινός δεν είναι άθεος γενικά, είναι πολέμιος της χριστιανικής θρησκείας ειδικά, και χειραγωγεί τους αναγνώστες τους, εφόσον δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, όπως ακράδαντα πιστεύει: εξισώνει την Χριστιανική θρησκεία με το Ισλάμ ( σε πολλά σημεία, ας ψάξουν οι αναγνώστες, η συνέντευξη βρίθει) και καταλήγει λέγοντας το μεγαλύτερο ψέμα: "Δεν σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για να αποκτήσουμε φαγητό για τα παιδιά μας για παράδειγμα, σκοτώνουμε για ψυχές που δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν." Όλοι οι πόλεμοι από καταβολής κόσμου έχουν γίνει κια γίνονται για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών.

  1. avatar titanic

   Πράγματι οι πόλεμοι γίνονται για τα αγαθά επιβίωσης και ενίοτε για την αναπαραγωγή από καταβολής κόσμου.
   Οι θρησκείες, άσχετα από τις πεποιθήσεις για την ύπαρξη Θεού, είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής, απαραίτητο συνδετικό, μαζί με την γλώσσα και άλλα χαρακτηριστικά, που κάνουν τους ανθρώπους ομάδα, για να μάχονται εναντίον άλλων ομάδων προκειμένου να εξασφαλίσουν ζωτικό χώρο και αγαθά.
   Ακόμα και άν κάποιοι θεωρούν ότι μάχονται για θρησκείες, στην πραγματικότητα μάχονται από μισαλλοδοξία για το έχειν του άλλου. Σε αυτό η αντίληψη του επιστήμονα μάλλον πάσχει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει