«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μιλάει για το ρόλο της θρησκείας και απαντά αν υπάρχει Θεός


WEEKEND
0:05
02/04/2017
«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»
267
loading

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός είναι διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικών Επιστημών στην Αυστραλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στην Ιθάκη αλλά οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Νew South Wales στο Σίδνεϊ από το 1973, διατηρώντας επαφή με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο.

Περνάει έξι μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια θα τον βρείτε στην Ιθάκη.

paxinos2

Ο Δρ. Παξινός αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση, δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή αφού όλα, όπως ισχυρίζεται, ακόμα και τα συναισθήματα προέρχονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο ενώ σημειώνει ότι «πιο πολλά εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου».

- Όλα ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο; Δεν υπάρχουν συναισθήματα;

«Συναισθήματα έχουμε. Εάν μου πατήσεις το πόδι, αισθάνομαι πόνο, εάν μου πεις ότι πέθανε κάποιος συγγενής μου θα έχω μία θλίψη, μπορεί να πέσω και σε κατάθλιψη, αγαπάω, παίρνω τα εγγόνια μου και τα βάζω στην κούνια και ευχαριστιέμαι που τα βλέπω, όταν τα αγκαλιάζω ή με αγκαλιάζουν με ευχαριστεί. Αυτά υπάρχουν. Η επιστήμη δεν τα ξέρει όλα.

Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι τι είναι αυτό που δημιουργεί την αγάπη, την ζήλεια, το μίσος, την βαρεμάρα. Αλλά ο εγκέφαλος ευθύνεται για αυτά και τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται να επικαλεστείς τίποτα άλλο. Κανένας επιστήμονας δεν πρόκειται να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αλλά εγώ σαν ψυχολόγος μπορώ να πω, και υποθέτω κι όλοι οι ψυχολόγοι, ότι δεν χρειάζεται να πεις τον όρο "ψυχή".

Εάν κάποιος καπνίζει και θέλεις να τον κάνεις να σταματήσει να καπνίζει δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς την ψυχή του. Κάνεις αυτό που κάνει και η εταιρεία που τον κάνει να καπνίζει και του βάζει διαφημίζεις, και του δείχνει όμορφα κορίτσια ή αγόρια δίπλα του να έχουν μεγάλη χαρά μέσα σε ένα πλοίο. Με αυτόν τον τρόπο τον επηρεάζεις. Δεν έχεις ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή". Η ψυχολογία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "ψυχή" πλέον από το 1930».

- Τελικά δεν υπάρχει ψυχή ή δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ψυχή;

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε εάν υπάρχει ή όχι ψυχή. Αλλά η ευθύνη είναι σε αυτόν που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή να δείξει τουλάχιστον μία ένδειξη. Έχει πεθάνει τόσος κόσμος, τόσες ψυχές θα έπρεπε να είναι εδώ πέρα. Δεν παρουσιάστηκε μία;»

- Ένας άνθρωπος πεθαίνει και πολλοί λένε ότι αισθάνομαι ότι η ψυχή του είναι εδώ.

«Κοίταξε να δεις. Πολύς κόσμος αισθάνεται πολλά πράγματα, λίγοι είναι αυτοί που τα βλέπουν και τεκμηριωμένα ψυχολογικά κανένας. Οι ψυχολόγοι ούτε καν ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν ψυχές αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν. Λοιπόν; Κανείς δεν σου δίνει χρηματοδότηση στο εξωτερικό να μελετήσεις τέτοια θέματα. Είναι αστείο πλέον».

- Μία μαμά φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και η χαρά της είναι μεγάλη. Ένα ζευγάρι δίνει το πρώτο του φιλί και η καρδιά του φτερουγίζει. Αυτά μπορεί να τα εξηγήσει η επιστήμη; Υπάρχουν ή ο εγκέφαλός μας τα δημιουργεί;

«Θα σου πω το εξής: Εάν σου δώσω αυτή τη στιγμή ηρωίνη ή μορφίνη και εσένα η καρδιά σου, ο εγκέφαλός σου θα φτερουγίζουν, θα βλέπεις όνειρα μπροστά σου… Η ηρωίνη και η μορφίνη δεν λειτουργούν επάνω στην ψυχή, λειτουργούν επάνω στον εγκέφαλο. Δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς κάτι άλλο. Ο εγκέφαλος είναι αρκετός. Αυτό το είπε και ο Ιπποκράτης εδώ και 2.500 χρόνια. Η χαρά, η ευχαρίστηση, το γέλιο, ο πόνος, η θλίψη, τα δάκρυα προέρχονται από τον εγκέφαλο και μόνο».

- Μία θεωρία λέει ότι ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει χάνει 21 γραμμάρια και ότι αυτό είναι το υποτιθέμενο βάρος της ψυχής του.

«Ξέρω σε τι αναφέρεστε. Στο σκεπτικό του Μακ Ντούγκαλ. Αυτό είναι εντελώς ψέμα. Πετάξτε το στο καλάθι των αχρήστων».

paxinos3

- Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

«Η γεννητικότητα προδιαθέτει τον άνθρωπο, η κληρονομικότητα δηλαδή. Εάν έχω έναν αδελφό μονοζυγωτικό δίδυμο και είναι ομοφυλόφιλος, οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι 50%. Εάν είναι μη μονοζυγωτικός δίδυμος οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι μόνο 10%. Υπάρχει μια επίδραση από τα γονίδια αλλά δεν είναι 100%. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον παίζει επίσης ένα τεράστιο ρόλο.

Ο εγκληματίας δημιουργείται και από το ένα το άλλο και από το άλλο. Θα σου δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα. Εάν εγώ και ο Γιάννης γεννιόμασταν στο Αφγανιστάν και ακούγαμε ότι εσύ πήγες κι έκαψες το Κοράνι θα σε λιθοβολούσαμε ή ο ένας από εμάς ή και οι δυο μας. Εάν ακούσουμε ότι έκαψες την Βίβλο θα σου πούμε "πάμε για καφέ;". Γιατί είμαστε γεννημένοι στο Αφγανιστάν. Είμαστε γονίδια λαξευμένα από το περιβάλλον. Δεν έχουμε ελεύθερη βούληση. Καμία. Μηδέν. Θα στο εξηγήσω με ακόμα ένα παράδειγμα. Σε έχει παρατήσει ο φίλος σου και λες: "Θέλω να τον ξεχάσω αλλά δεν μπορώ". Εάν είχες ελεύθερη βούληση δεν θα έπρεπε να πεις; "Α εσύ με παράτησες; Εγώ θα σε παρατήσω δύο φορές". Δεν μπορείς όμως να το κάνεις. Είσαι ανίκανη εντελώς να το κάνεις».

- Γιατί;

«Γιατί δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Και σε τίποτα δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Ο εγκέφαλος θα πάρει την απόφαση, ο εγκέφαλος θα αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα αγαπήσεις κι αυτός ο εγκέφαλος έχει λαξευτεί, έχει κοίτες σαν τον ποταμό μέσα από τις οποίες περνάει η συνείδησή σου η οποία είναι στριμωγμένη και δεν υπάρχει ένα κομμάτι να μπει η ελεύθερη βούληση και να κάνεις το αντίθετο».

paxinos1

«Στο βιβλίο μου "Κατ' εικόνα" καταπιάνομαι μεταξύ άλλων και με τον Ιησού. Ο Ιησούς είπε για αυτούς που τον σταύρωναν "Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι" δηλαδή "εάν ξέρανε θα ήταν με εμάς", δηλαδή δεν έχουν ελεύθερη βούληση. Κάποιος τους έμαθε έτσι κι έτσι συμπεριφέρονται. Κι αν είχανε ακούσει εμάς θα ήταν μαζί μας. Εάν αυτό δεν είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση τότε τι είναι;

Εάν αντιληφθείς ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση και ότι ο άλλος που σε παράτησε δεν μπορούσε πλέον να σε αγαπήσει, αλλά κι εσύ δεν μπορείς να πετάξεις την αγάπη σου για αυτόν ίσως λύσεις διανοητικώς έτσι το πρόβλημα. Κι έτσι συγχωρείς ακόμα και τον άνθρωπο που σκότωσε τον αδερφό σου και χάνεις το μίσος σου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα ψυχοφάρμακα δεν δουλεύουν πάνω στην ψυχή αλλά στον εγκέφαλο».

- Γιατί κλαίμε στις κηδείες; Ο εγκέφαλος το προκαλεί ή έχουμε μάθει ότι στις κηδείες κλαίμε;

«Σε αυτά τα πράγματα της συμπεριφοράς δεν μπορείς να ξεμπλέξεις πού είναι γενετικώς η προδιάθεση και πού το περιβάλλον στο επιβάλλει. Γιατί βέβαια τους άντρες δεν τους βλέπεις πολύ να κλαίνε. Όταν είναι μικρά παιδιά κλαίνε. Το εγγόνι μου κλαίει δεν μπορείς να φανταστείς πόσο, αλλά τελικά του μαθαίνουμε και δεν κλαίει μεγαλώνοντας. Τι ότι θα κλάψουμε στην κηδεία βέβαια επηρεάζεται και από τις συνθήκες αλλά υπάρχει και μία γενετική προδιάθεση».

- Μπορούμε να επιδράσουμε στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουμε κάποιες τάσεις όπως για παράδειγμα εγκληματικές;

«Βέβαια μπορούμε. Είμαστε κι εμείς περιβάλλον του και το περιβάλλον του μπορεί να τον λαξεύσει. Και τώρα που θα φύγεις από εδώ δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος που μπήκες μέσα. Ούτε κι εγώ φυσικά.

Δυστυχώς είμαστε ελεύθεροι μόνο στο σημείο που αγαπάμε τα σχοινιά που μας δένουν. Εσύ πιστεύεις ότι είσαι εντάξει και ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει κλπ αλλά…»

paxinos4

- Πιστεύετε στο Θεό;

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ο Θεός. Και δεν θα με πείραζε εμένα ο Θεός. Αλλά για τη ψυχή έχουν γίνει τόσα δεινά στην ανθρωπότητα. Στην Ιρλανδία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Ισραήλ, στην Ινδία, στην Ινδονησία, κι αυτές είναι μόνο οι χώρες από "Ι" βλέπεις ότι ο ένας πάει να κόψει τον λαιμό του άλλου. Τουλάχιστον εδώ είναι περιορισμένη η θρησκεία αλλά σε άλλα μέρη είναι ακόμα πολύ ισχυρή και βγάζει μέσα από τον άνθρωπο τα χειρότερα αισθήματα: Να σώσει την ψυχή του με το να σκοτώσει τους αλλόθρησκους, τους άθεους, τους αποστάτες, τους ομοφυλόφιλους…

Πιο πολλά εγκλήματα γίνονται σήμερα στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου. Δεν λέω για την καλή δουλειά που κάνουν πολλοί ιερείς αλλά να μην ξεχνάμε και την καλή δουλειά που κάνουν και οι άθεοι. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ή το ένα ή το άλλο για να κάνεις καλή δουλειά. Αλλά οι άθεοι δεν σφάζουν εν ονόματι του αθεϊσμού τους άλλους. Εάν κοιτάξεις ποιος βάζει βόμβες στις εκκλησίες, στους ναούς δεν είναι οι άθεοι σήμερα, είναι αυτοί που πιστεύουν και θέλουν να σκοτώσουν αυτούς που πιστεύουν σε κάτι άλλο.

Εγώ αυτό που λέω είναι "Τουλάχιστον μην σκοτώσεις εμένα για την ψυχή σου". Δεν σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για να αποκτήσουμε φαγητό για τα παιδιά μας για παράδειγμα, σκοτώνουμε για ψυχές που δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν.

Είναι καιρός πλέον να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή" και να χαλιναγωγήσουμε λίγο αυτό το ένστικτο που έχουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν τους άλλους που πιστεύουν στο ίδιο φάντασμα που πιστεύουν και οι ίδιοι. Αυτό το φάντασμα είναι ο Θεός και η ψυχή».

- Ποια είναι η γνώμη για τους Έλληνες στο εξωτερικό;

«Δεν έχουμε τώρα καλές δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Είμαστε ένα κράμα αίγλης και αθλιότητας».

- Οι Ευρωπαίοι δηλαδή κατά τη γνώμη σας έχουν δίκιο που είναι δύσπιστοι με την Ελλάδα;

«Δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε όλα στους ξένους που μας βρήκαν εμάς και μας εκμεταλλευτήκαν, γιατί είμαστε κι εμείς βλάκες, που αφήσαμε να υπογραφούν συνθήκες και ζητήματα που είμαστε εκτεθειμένοι στη συνέχεια να είμαστε είλωτες των τραπεζών κλπ.

Ξέρετε, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πλούτο στο λαό της αλλά μπορεί να προσφέρει ποιότητα ζωής. Και αυτή τη στιγμή "ο ισχυρός νικά"».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

267
σχόλια
 1. avatar Blind Guardian

  Πρώτ'απ'όλα να ξέρεις ότι δεν διάβασα κάτι από αυτά που είπες και μετά θα συμφωνήσω μαζί σου θείο Γιώργκο, για το ότι ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση, λόγω του ότι το απέδειξες με την πατάτα που είπες, επειδή σε υποχρέωσε η κυρία Μαργαρίτα. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο επειδή είσαι λόγιος και σε σέβομαι.

 2. avatar Age

  Οι λεγόμενοι "άθεοι" δεν ειναι στην πραγματικότητα άθεοι αλλά λάτρεις του θεού χρήματος στο όνομα του οποίου έχουν γίνει τα συντριπτικά σε ποσοστό περισσότερα εγκλήματα. Ο Θεός Χρήμα λοιπόν υπάρχει αποδεδειγμένα. Κάποιοι ψάχνουν για κάποιον αντίθετο Θεό από αυτόν.

 3. avatar Λεο

  Πιστευε και μη ερευνα τα λεει ολα και τιποτα

 4. avatar jim the tiger

  Θείε σε βλέπω μεγαλουτσικο. Σε λίγο η ανύπαρκτη ψυχή σου θα βρεθεί ενώπιον του Δικαίου κριτή.Προσεχε τι λες ,γιατί παρασύρεις και αλλους.

  1. avatar Stateless

   Θα βρεθεί ενώπιον του Δικαίου κριτή και τι θα της κάνει? Θα τη στείλει στη κόλαση με τα καζάνια και τις φωτιές για να βασανίζεται αιώνια από μυθικά τέρατα?
   Δεν μας φοβίζει αυτός ο "πανάγαθος" που "όλους" τους συγχωρεί φανταστικός σας φίλος!
   Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι όλοι εσείς βγάζετε τη κακία σας μέσω του θεού σας!
   Υ.Γ γιατί κάποιος που όλους του συγχωρεί, χρειάζεται να κρίνει? Ή αλλιώς, ποιος ο λόγος της θείας δικής αν αυτή καταλήγει πάντα σε συγχώρεση?

   1. avatar Age

    Είσαι άσχετος με το τι ειναι και πως λειτουργεί ο Θεός. Λογικό αφού τον αρνήσε. Με την θεώρηση που εχεις, αν ήταν σωστή, τότε δίκιο θα είχες να λες οτι δεν πρεπει κάποιος να πιστεύει. Αλλά δεν ειναι σωστή η θεώρηση σου. Και λέγοντας την (οχι φυσικά οτι "απαγορεύεται") διαστρεβλώνεις τα πράγματα. Ποια καζάνια και μπούρδες λες; Πες απλά δεν γουστάρω να πιστεύω για χι ψι λόγους αλλά όχι βλακείες. Στην τελική τι χρειάζεται να μας πεις τους λόγους; Ένας και μόνο λόγος αρκεί να μην πιστεύεις. Η και να πιστεύεις επίσης. Κι αυτό είναι η θέληση. Το να θες είναι ο καλύτερος λόγος. Και λυπάμαι (με το συμπάθειο) και τους πιστούς που προσπαθούν να αποδείξουν οτι καλά κάνουν και θέλουν. Δηλαδή είναι σαν να αγαπάτε το παιδί σας και κάποιος να σας ρωτάει το γιατί. Κι εσείς να λέτε οτι είναι ψηλό όμορφο καλός μαθητής κλπ... Το παιδί τ αγαπάς γιατί ετσι θες. Και φυσικά ο ξένος δεν τ αγαπάει. Εσύ θα προσπαθήσεις να πείσεις τον ξένο να το αγαπάει;

    1. avatar ΑχΦλουφλιτσα

     Μπερδεύεις πραγματικά πρόσωπα (παιδί) με φανταστικά (θεός) και θεωρείς πως όπως για να αγαπάς το πρώτο αρκεί η θέληση, το ίδιο και για το δεύτερο.
     Κάνεις λάθος όμως. Για το δεύτερο δεν αρκεί η θέληση, απαιτείται και η φαντασία......

 5. avatar ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ

  Έδώ γίνονται έρευνες στις ΗΠΑ και στην Ρωσία παραψυχολογικών φαινομένων, τι λέει τώρα? Άλλοι επιστήμονες λένε άλλα.
  Δεν μας είπε π.χ πού οφείλονται τα προφητικά όνειρα που όποιος βλέπει, ξέρει πως υπάρχουν.
  Διαφήμιση του βιβλίου του κάνει.
  Και παρεμπιπτόντως, όχι μόνο ο φανατισμός στις θρησκείες, αλλά κι η αθεία σκοτώνει και ψυχές και συνειδήσεις κάνοντάς τις "ελαστικές".
  Όπως δεν είπε ο Μαρξ να γίνουν τα αίσχη που έγιναν στο όνομα του κουμουνισμού, έτσι κι ο Χριστός δεν είπε να γίνουν σταυροφορίες, το αντίθετο, είπε "Αγαπάτε αλλήλους". Μόνο το κοράνι προτρέπει σε κυνήγια και βασανισμούς αλόθρησκων.

 6. avatar jimmyk

  Τωρα με την αναμενομενη καταργηση των θρησκευτικων στα σχολεια καλο ειναι να γραφονται και να σχολιαζονται τετοια θεματα για να μαθαινουν και τα παιδια κατι. Παντως ο κυριος Φιλης πολυ το χαρηκε.
  Δεν ξερω αν υπαρχει Θεος και ψυχη αλλα θα εμψυχωνω την ομαδαρα με το -ΘΡΥΛΕ- ΘΕΕ ΜΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ

 7. avatar Stateless

  Ποιος είναι αυτός ο κύριος που θα μας πει εν έτη 2017, ότι δεν υπάρχει αυτός ο θεός, που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος, από την εποχή που πίστευε ότι ο ήλιος γυρνάει γύρω από την επίπεδη γη?
  Ντροπή του!
  ΥΓ Πολύ καλό άρθρο! Συγχαρητήρια!

 8. avatar XYZ

  Προσωπικά μπορεί να συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος με τον κ. Παξινό. Όμως δεν συμφωνώ με την τάση να κατηγορούμε τις θρησκείες για τα πάντα (και ας μην πιστεύω σε αυτές). Αν μη τι άλλο, η φύση απεχθάνεται τα κενά και την αδυναμία των θρησκειών να προσαρμοστούν στα γρήγορα μεταβαλόμενα κοινωνικά δεδομένα την καλύπτουν ιδεολογίες και αφελείς αντιλήψεις (φασισμός, κομμουνισμός, καταναλωτισμός/ατομικισμός) που αν επιχειρούν να διορθώσουν κάποια πράγματα δημιουργούν άλλα τόσα προβλήματα, υποκρισίες και καταχρήσεις. Τελικά το πρόβλημα του ανθρώπου είναι ο άνθρωπος.

 9. avatar Φούσκας

  Όταν θα μου αποδείξει κάποιος πως έγινε η αρχή του σύμπαντος (Ποιος ή τι έβαλε την αρχική ενέργεια?), τότε θα πιστώ ό,τι δεν υπάρχει Θεός (με την ευρύτερη έννοια Θεός). Αλλά πάντα θα υπάρχει αυτός που έβαλε την αρχική ενέργεια στο σύμπαν και αυτός είναι ο Θεός. Άρα απέδειξα την ύπαρξη του Θεού, αυτού που έβαλε την αρχική ενέργεια. Πολύ απλά.

  1. avatar EngineerGuy

   Και τον Θεό ποιος τον έβαλε?

  2. avatar Πελαργός

   Τα παιδιά τα φέρνω εγώ.

  3. avatar Κώστας 14

   Πεινάω η κάνει πείνα;

  4. avatar ΜαγιΑ

   Την ενέργεια δεν την "βαζει" κάποιος. Δεν είναι κάτι υλικό, απτό ώστε να τοποθετηθεί κάπου. Υπάρχει στο σύμπαν διαχέεται μέσω των ατόμων μορίων κλπ κλπ. Μπιγκ Μπανγκ θεωρία έχεις ακουστά; Αν όχι διάβασε έλεος εν ετη 2017 να συζητάμε ακόμα για θεούς και δαίμονες. Δηλαδή ο διαφωτισμός οι Επιστήμες τιποτα; πέρασαν Και δεν ακουμπησαν;

   1. avatar jackson

    το προβλημα δεν ειναι η ενεργεια αγαπητη ειναι η τελειοτητα και η αρμονια του συμπαντος!η μαθηματικη δομη του που λεγανε και οι αρχαιοι υμων...Ποιος μαγκας μπορει να φτιαξει μπομπα να την βαλει σε μια γκρεμισμενη βιβλιοθηκη και μετα την εκρηξη να ειναι ολα τα βιβλια αλφαδιασμενα στα ραφια!για τετοιο πραγμα μιλαμε.

   2. avatar Φούσκας

    Κάτι σαν ντόμινο δηλαδή. Κάποιος χρειάζεται να βάλει την αρχική διαταραχή στο μπιγκ μπανγκ και εν γένει σε σύστημα που είναι σε ισορροπία. Πάντα θα υπάρχει αυτό.

   3. avatar Φούσκας

    Μπιγκ Μπανγκ θεωρία έχεις ακουστά;
    Πολύ σωστά. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Ας υποθέσουμε 'ο,τι η θεωρία αυτή είναι σωστή(Που και σε αυτό κάποιος μπορεί να διαφωνήσει)
    Όμως σκέψου και απάντησε μου: Τι ήταν πρίν από το μπιγκ μπάνγκ? Και το κυριότερο ποιος 'η τι έδωσε την αρχική ενέργεια(διαταραχή) για να γίνει αυτό(Το μπιγκ μπανγκ.)? Από όπου και να αρχίσεις πάντα θα υπάρχει Αυτός που έκανε την αρχή, που έδωσε την αρχική ενέργεια(Και αυτό είναι ο Θεός).

   4. avatar ενας αητος καθοτανε

    Τι να μας πουν και οι επιστήμονες και διαφωτιστές; Άνθρωποι είναι και αυτοί. Μέχρι σε ένα σημείο πάνε. Εδώ η ίδια η πλάση κάνει κρα.

 10. avatar Θείος Πέκος

  Βαρετός κι αυτός όπως όλοι σας.

 11. avatar Ευπατριδης

  Δόκτωρ...{...}!!!Ο κακομοίρης......

 12. avatar Dfrdgdf

  Σωστός μπράβο στους έλληνες επιστήμονες

 13. avatar μητσουκος

  Για το "ου γαρ οιδασι" γιατρέ μου αναφέρθηκε στον Πατέρα του. Οποτε μιλάμε για θέμα πίστης. Τώρα τι είναι πίστη; Είναι κάτι που σου δίνεται. Εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε χάσει αυτή την δυνατότητα. Δεν έχουμε αναζήτηση Θεού. Έρχονται όμως σε κάθε άνθρωπο κάποιες στιγμές στην ζωή του για να πιστέψει και εκεί είναι που είτε ανταποκρινόμαστε είτε όχι ( βλέπε την παραβολή του σπορεα). Αυτό που έχουμε όμως όλοι όπως θα το έχετε διαπιστώσει και εσείς είναι η αναζήτηση της δόξας, της αξίας και της μακαριότητας που είχε ο άνθρωπος όταν πλαστηκε από τον Θεό. Δυστυχώς όμως δεν φτάσαμε στο καθ ομοίωση. Υπάρχουν όμως ακόμα και στις μέρες μας κάποιοι που προσπαθούν και δεν νομίζω οτι θα έφταναν να κάνουν εγκλήματα για την θρησκεία. Ελεύθερη βούληση για εμένα είναι να επιλέξω να κάνω αυτό που θέλω εγώ και όχι αυτό που θα μου υποδείξουν τα πάθη μου. Είναι η απόφαση ανάμεσα σε δύο επιλογές. Ο πατήρ Ιουστίνος ποποβιτς έχει γράψει για την θεραπεία της βούλησης, την σχέση αμαρτίας και βούλησης, την αποκατάσταση της προσωπικότητας και την εξυγίανση των οργάνων της γνώσεως. Ο πιστός δεν περιμένει να πεθάνει για να δει τον Θεό. Τον ζει από τώρα και αυτό έχει και συνέχεια και μετά. Απαντήσεις υπάρχουν για όλα. Ο Ιησούς είπε και τους μακαρισμους και αλλά πολλά. Καλό είναι να τα διαβάσουμε.

  1. avatar Goutzi

   Μάλλον δεν καταλάβατε το κείμενο. Δεν χρειαζόμαστε να πιστεύουμε σε φανταστικούς φίλους

  2. avatar Darth Gonzo

   Αποδείξεις έχεις ρε φίλε;

   1. avatar οι αποδειξεις

    Είναι προσωπικές. Ο Θεός είναι πρόσωπο. Δεν είναι κάτι αφηρημένο για να στο αποδείξω. Είναι σχέση οπως με έναν άνθρωπο. Εάν σου πω πχ οτι ξέρω τον Γιάννη τον ταδε αν δεν τον γνωρίσεις μονος σου οτι και να σου πω γι αυτόν δεν θα τον ξερεις.

    1. avatar Κωστας 14

     Μας λες οτι:
     "Ο θεός είναι πρόσωπο με τον οποίο εχεις προσωπική σχέση,και ονομάζεται Γιάννης".
     Αυτά είναι συμπτώματα ψύχωσης και καλό θα είναι να ασχοληθεί κάποιος ειδικός μαζί σου.

     1. avatar Age

      Κώστα μην είσαι ντουβάρι. Σαν παράδειγμα στο έφερε. Εσύ που σαι καλά στα μυαλά σου είναι λογικό να κοχλάζει μέσα σου η οργή για έναν καημένο "χαζούλη" που πιστεύει αυτό που πιστεύει; Μήπως να το κοιτάξεις εσύ;

  3. avatar Σουλιώτης Απόστολος

   Αγαπητέ κε μητσούκο.
   Καλά τα λέτε αλλά αν είχατε γεννηθεί 300 Km ανατολικότερα σε ποιόν θεό θα προσευχόσασταν? Είμαστε μια τυχαιότητα και Ο Κος Παξινός, πιστεύω, έχει δίκαιο. Οριζόμαστε από το περιβάλλον μας

   1. avatar μητσουκος

    Εννοητε οτι θα πίστευα σε άλλο Θεό. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει ο δημιουργός, ο ένας και πραγματικός Θεός. Η κάθε άνθρωπος οτι και αν πιστεύει είναι παιδί του. Πολλές φορές μάλιστα είναι πολύ καλύτεροι και από εμάς. Σε μια εντολή κρέμεται όλος ο νόμος, στην αγάπη. Δεν το λέω εγώ αυτό, το Ευαγγέλιο το λέει. Θα ερθουν λέει πολλοί από ανατολή και δύση και θα μπουν πρώτοι στην βασιλεία μου. Οτι και να πιστεύει κάποιος έχει μέσα του την ελεύθερη βούληση να κάνει αυτό που του υποδεικνύει η συνείδηση του. Η συνείδηση όμως μπορεί και να θαφτεί. Ένα μέλος του σώματος εάν είναι νεκρό δεν νοιώθει τον πόνο ενώ αν είναι ζωντανό τον νοιώθει.

 14. avatar Skeptic Tx

  Τον Θαυμασμο μου εχετε Κε Παξινε . Και το newsbeast που εκανε τοσο σημαντικο ποστ.

 15. avatar Ελπίζω να μετανοήσει

  Και εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει ο εν λόγω κύριος. Αφού δεν έχω καμία ένδειξη. Και που ξέρω αν λέτε ψέματα;

  1. avatar Χαχαχαχα

   Δεν πιστευω να τα λες σοβαρα αυτα ε;

 16. avatar Έλα ντε

  Έλα ντε ντε ντε ντε παξινε κουτεντε .

 17. avatar Τεο.π

  Αγαπητέ ψυχολόγε εφ'όσον δεν έχετε αποδείξεις ύπαρξης ψυχής τότε να αφήσετε το επάγγελμα του ψυχολόγου και ονομαστείτε πιθανοψυχολογος!!! Και σε ενα βιβλίο σας γιατί μπερδεύετε τον Θεό που δεν τον πιστεύετε μήπως να δημιουργήσετε ντόρο μπας και πουλήσετε κανα βιβλιαράκι;;; όπως και να εχει : είπε αφρων εν τη καρδιά αυτού οτι Εστι Θεός .... καταλάβατε κύριε πιθανοψυχολογε;;;

 18. avatar Stavros12

  Μεγαλε ολα τα ξερεις. Και φυσικα εχεις αποδειξεις;

 19. avatar Κωστας 14

  Ο ανθρωπος καλά τα λέει,θα βγούν τώρα οι θρησκόπληκτοι και οι εμποροι της θρησκείας, να μας ζαλίσουν...

  1. avatar κυριε κωστα

   Εφόσον λες οτι τα λέει καλά και λες την δική σου άποψη, νομίζω οτι μπορούμε και εμείς να πούμε την άποψη μας, λέω εγώ τώρα...

 20. avatar Doctor-University of Athens

  Διαβάζω κι εγω τον τίτλο και λεω "για να δω πώς ασχολήθηκε επιστημονικά με ενα θεμα τόσο υπερφυσικό"!! Και ο τύπος απλα λανσάρει τις ιδέες της προσωπικής του βιοθεωρίας για να πουλήσει το βιβλίο του χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα. Πάντως γιατρός δεν ειναι, από τα λεγόμενά του δε γνωρίζει καθόλου νευρολογία.

  Το βάζετε για διαφημιστικό άρθρο, ετσι; Γιατι επιστημονικό ..δε λέγεται.
  Πάντως εγώ ελεύθερη βούληση εχω, απο ελεύθερη βούληση διάβασα το άρθρο και το μετάνιωσα!

  1. avatar Φιλελεύθερος

   Νομίζω ότι κατά την προσέγγιση του Παξινού, η ελεύθερη βούληση σου επηρεάστηκε από τον τίτλο του άρθρου (πες τον σκοπίμως δελεαστικό, ή δε ξέρω 'γω τι άλλο), και μπήκες και το διάβασες. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν ήταν εντελώς ελεύθερη η βούλησή σου, δεν υπήρχε κάποιο ισόποσο αντίθετο ερέθισμα για να ΜΗΝ το διαβάσεις.

   1. avatar Doctor-University of Athens

    Φίλε, καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά νομίζω ότι υποτιμάς τον εαυτό σου ότι δεν έχεις ελεύθερη βούληση.
    Σκέψου πχ, το αν θα μαγειρέψω ρύζι ή μακαρόνια εναπόκειται σε αυτό που ελεύθερα θα επιλέξω από τα δυο που έχω στο ντουλάπι μου. Όταν αποφασίζω να μη φάω κάτι που μου αρέσει επειδή θέλω να αδυνατίσω ή επειδή νηστεύω, από ελεύθερη βούληση το κάνω αν και αυθόρμητα θα μου ερχόταν να το φάω. Όταν στη σχολή αγχωνόμουν και διάβαζα για να τελειώσω ακριβώς στα 6 χρόνια, από ελεύθερη βούληση ήταν γιατί και να τέλειωνα ένα εξάμηνο μετά δε θα άλλαζε κάτι. Η ελεύθερη βούλησή μου έγκειται στο ότι μπροστά σε ένα δίλημμα εγώ θα επιλέξω τι θα κάνω ανάλογα με το σύστημα αξιών που εγώ έχω θέσει στον εαυτό μου.
    Ωστόσο δε θα διαφωνήσω μαζί σου στο ότι η ελευθερία εμάς των θνητών ανθρώπων είναι σχετική(πχ επηρεάζεται από τις φυσικές μας ανάγκες, από τη φθορά του σώματος και κυρίως από τα πάθη μας), οι Άγιοι που αγωνίστηκαν να ξεπεράσουν κάθε επιθυμία και πάθος τους στην ουσία προσέγγισαν το άπειρο της ελευθερίας που μόνο ο Θεός έχει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει