«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μιλάει για το ρόλο της θρησκείας και απαντά αν υπάρχει Θεός


WEEKEND
0:05
02/04/2017
«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»
267
loading

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός είναι διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικών Επιστημών στην Αυστραλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στην Ιθάκη αλλά οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Νew South Wales στο Σίδνεϊ από το 1973, διατηρώντας επαφή με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο.

Περνάει έξι μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια θα τον βρείτε στην Ιθάκη.

paxinos2

Ο Δρ. Παξινός αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση, δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή αφού όλα, όπως ισχυρίζεται, ακόμα και τα συναισθήματα προέρχονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο ενώ σημειώνει ότι «πιο πολλά εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου».

- Όλα ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο; Δεν υπάρχουν συναισθήματα;

«Συναισθήματα έχουμε. Εάν μου πατήσεις το πόδι, αισθάνομαι πόνο, εάν μου πεις ότι πέθανε κάποιος συγγενής μου θα έχω μία θλίψη, μπορεί να πέσω και σε κατάθλιψη, αγαπάω, παίρνω τα εγγόνια μου και τα βάζω στην κούνια και ευχαριστιέμαι που τα βλέπω, όταν τα αγκαλιάζω ή με αγκαλιάζουν με ευχαριστεί. Αυτά υπάρχουν. Η επιστήμη δεν τα ξέρει όλα.

Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι τι είναι αυτό που δημιουργεί την αγάπη, την ζήλεια, το μίσος, την βαρεμάρα. Αλλά ο εγκέφαλος ευθύνεται για αυτά και τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται να επικαλεστείς τίποτα άλλο. Κανένας επιστήμονας δεν πρόκειται να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αλλά εγώ σαν ψυχολόγος μπορώ να πω, και υποθέτω κι όλοι οι ψυχολόγοι, ότι δεν χρειάζεται να πεις τον όρο "ψυχή".

Εάν κάποιος καπνίζει και θέλεις να τον κάνεις να σταματήσει να καπνίζει δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς την ψυχή του. Κάνεις αυτό που κάνει και η εταιρεία που τον κάνει να καπνίζει και του βάζει διαφημίζεις, και του δείχνει όμορφα κορίτσια ή αγόρια δίπλα του να έχουν μεγάλη χαρά μέσα σε ένα πλοίο. Με αυτόν τον τρόπο τον επηρεάζεις. Δεν έχεις ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή". Η ψυχολογία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "ψυχή" πλέον από το 1930».

- Τελικά δεν υπάρχει ψυχή ή δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ψυχή;

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε εάν υπάρχει ή όχι ψυχή. Αλλά η ευθύνη είναι σε αυτόν που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή να δείξει τουλάχιστον μία ένδειξη. Έχει πεθάνει τόσος κόσμος, τόσες ψυχές θα έπρεπε να είναι εδώ πέρα. Δεν παρουσιάστηκε μία;»

- Ένας άνθρωπος πεθαίνει και πολλοί λένε ότι αισθάνομαι ότι η ψυχή του είναι εδώ.

«Κοίταξε να δεις. Πολύς κόσμος αισθάνεται πολλά πράγματα, λίγοι είναι αυτοί που τα βλέπουν και τεκμηριωμένα ψυχολογικά κανένας. Οι ψυχολόγοι ούτε καν ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν ψυχές αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν. Λοιπόν; Κανείς δεν σου δίνει χρηματοδότηση στο εξωτερικό να μελετήσεις τέτοια θέματα. Είναι αστείο πλέον».

- Μία μαμά φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και η χαρά της είναι μεγάλη. Ένα ζευγάρι δίνει το πρώτο του φιλί και η καρδιά του φτερουγίζει. Αυτά μπορεί να τα εξηγήσει η επιστήμη; Υπάρχουν ή ο εγκέφαλός μας τα δημιουργεί;

«Θα σου πω το εξής: Εάν σου δώσω αυτή τη στιγμή ηρωίνη ή μορφίνη και εσένα η καρδιά σου, ο εγκέφαλός σου θα φτερουγίζουν, θα βλέπεις όνειρα μπροστά σου… Η ηρωίνη και η μορφίνη δεν λειτουργούν επάνω στην ψυχή, λειτουργούν επάνω στον εγκέφαλο. Δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς κάτι άλλο. Ο εγκέφαλος είναι αρκετός. Αυτό το είπε και ο Ιπποκράτης εδώ και 2.500 χρόνια. Η χαρά, η ευχαρίστηση, το γέλιο, ο πόνος, η θλίψη, τα δάκρυα προέρχονται από τον εγκέφαλο και μόνο».

- Μία θεωρία λέει ότι ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει χάνει 21 γραμμάρια και ότι αυτό είναι το υποτιθέμενο βάρος της ψυχής του.

«Ξέρω σε τι αναφέρεστε. Στο σκεπτικό του Μακ Ντούγκαλ. Αυτό είναι εντελώς ψέμα. Πετάξτε το στο καλάθι των αχρήστων».

paxinos3

- Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

«Η γεννητικότητα προδιαθέτει τον άνθρωπο, η κληρονομικότητα δηλαδή. Εάν έχω έναν αδελφό μονοζυγωτικό δίδυμο και είναι ομοφυλόφιλος, οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι 50%. Εάν είναι μη μονοζυγωτικός δίδυμος οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι μόνο 10%. Υπάρχει μια επίδραση από τα γονίδια αλλά δεν είναι 100%. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον παίζει επίσης ένα τεράστιο ρόλο.

Ο εγκληματίας δημιουργείται και από το ένα το άλλο και από το άλλο. Θα σου δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα. Εάν εγώ και ο Γιάννης γεννιόμασταν στο Αφγανιστάν και ακούγαμε ότι εσύ πήγες κι έκαψες το Κοράνι θα σε λιθοβολούσαμε ή ο ένας από εμάς ή και οι δυο μας. Εάν ακούσουμε ότι έκαψες την Βίβλο θα σου πούμε "πάμε για καφέ;". Γιατί είμαστε γεννημένοι στο Αφγανιστάν. Είμαστε γονίδια λαξευμένα από το περιβάλλον. Δεν έχουμε ελεύθερη βούληση. Καμία. Μηδέν. Θα στο εξηγήσω με ακόμα ένα παράδειγμα. Σε έχει παρατήσει ο φίλος σου και λες: "Θέλω να τον ξεχάσω αλλά δεν μπορώ". Εάν είχες ελεύθερη βούληση δεν θα έπρεπε να πεις; "Α εσύ με παράτησες; Εγώ θα σε παρατήσω δύο φορές". Δεν μπορείς όμως να το κάνεις. Είσαι ανίκανη εντελώς να το κάνεις».

- Γιατί;

«Γιατί δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Και σε τίποτα δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Ο εγκέφαλος θα πάρει την απόφαση, ο εγκέφαλος θα αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα αγαπήσεις κι αυτός ο εγκέφαλος έχει λαξευτεί, έχει κοίτες σαν τον ποταμό μέσα από τις οποίες περνάει η συνείδησή σου η οποία είναι στριμωγμένη και δεν υπάρχει ένα κομμάτι να μπει η ελεύθερη βούληση και να κάνεις το αντίθετο».

paxinos1

«Στο βιβλίο μου "Κατ' εικόνα" καταπιάνομαι μεταξύ άλλων και με τον Ιησού. Ο Ιησούς είπε για αυτούς που τον σταύρωναν "Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι" δηλαδή "εάν ξέρανε θα ήταν με εμάς", δηλαδή δεν έχουν ελεύθερη βούληση. Κάποιος τους έμαθε έτσι κι έτσι συμπεριφέρονται. Κι αν είχανε ακούσει εμάς θα ήταν μαζί μας. Εάν αυτό δεν είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση τότε τι είναι;

Εάν αντιληφθείς ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση και ότι ο άλλος που σε παράτησε δεν μπορούσε πλέον να σε αγαπήσει, αλλά κι εσύ δεν μπορείς να πετάξεις την αγάπη σου για αυτόν ίσως λύσεις διανοητικώς έτσι το πρόβλημα. Κι έτσι συγχωρείς ακόμα και τον άνθρωπο που σκότωσε τον αδερφό σου και χάνεις το μίσος σου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα ψυχοφάρμακα δεν δουλεύουν πάνω στην ψυχή αλλά στον εγκέφαλο».

- Γιατί κλαίμε στις κηδείες; Ο εγκέφαλος το προκαλεί ή έχουμε μάθει ότι στις κηδείες κλαίμε;

«Σε αυτά τα πράγματα της συμπεριφοράς δεν μπορείς να ξεμπλέξεις πού είναι γενετικώς η προδιάθεση και πού το περιβάλλον στο επιβάλλει. Γιατί βέβαια τους άντρες δεν τους βλέπεις πολύ να κλαίνε. Όταν είναι μικρά παιδιά κλαίνε. Το εγγόνι μου κλαίει δεν μπορείς να φανταστείς πόσο, αλλά τελικά του μαθαίνουμε και δεν κλαίει μεγαλώνοντας. Τι ότι θα κλάψουμε στην κηδεία βέβαια επηρεάζεται και από τις συνθήκες αλλά υπάρχει και μία γενετική προδιάθεση».

- Μπορούμε να επιδράσουμε στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουμε κάποιες τάσεις όπως για παράδειγμα εγκληματικές;

«Βέβαια μπορούμε. Είμαστε κι εμείς περιβάλλον του και το περιβάλλον του μπορεί να τον λαξεύσει. Και τώρα που θα φύγεις από εδώ δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος που μπήκες μέσα. Ούτε κι εγώ φυσικά.

Δυστυχώς είμαστε ελεύθεροι μόνο στο σημείο που αγαπάμε τα σχοινιά που μας δένουν. Εσύ πιστεύεις ότι είσαι εντάξει και ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει κλπ αλλά…»

paxinos4

- Πιστεύετε στο Θεό;

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ο Θεός. Και δεν θα με πείραζε εμένα ο Θεός. Αλλά για τη ψυχή έχουν γίνει τόσα δεινά στην ανθρωπότητα. Στην Ιρλανδία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Ισραήλ, στην Ινδία, στην Ινδονησία, κι αυτές είναι μόνο οι χώρες από "Ι" βλέπεις ότι ο ένας πάει να κόψει τον λαιμό του άλλου. Τουλάχιστον εδώ είναι περιορισμένη η θρησκεία αλλά σε άλλα μέρη είναι ακόμα πολύ ισχυρή και βγάζει μέσα από τον άνθρωπο τα χειρότερα αισθήματα: Να σώσει την ψυχή του με το να σκοτώσει τους αλλόθρησκους, τους άθεους, τους αποστάτες, τους ομοφυλόφιλους…

Πιο πολλά εγκλήματα γίνονται σήμερα στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου. Δεν λέω για την καλή δουλειά που κάνουν πολλοί ιερείς αλλά να μην ξεχνάμε και την καλή δουλειά που κάνουν και οι άθεοι. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ή το ένα ή το άλλο για να κάνεις καλή δουλειά. Αλλά οι άθεοι δεν σφάζουν εν ονόματι του αθεϊσμού τους άλλους. Εάν κοιτάξεις ποιος βάζει βόμβες στις εκκλησίες, στους ναούς δεν είναι οι άθεοι σήμερα, είναι αυτοί που πιστεύουν και θέλουν να σκοτώσουν αυτούς που πιστεύουν σε κάτι άλλο.

Εγώ αυτό που λέω είναι "Τουλάχιστον μην σκοτώσεις εμένα για την ψυχή σου". Δεν σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για να αποκτήσουμε φαγητό για τα παιδιά μας για παράδειγμα, σκοτώνουμε για ψυχές που δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν.

Είναι καιρός πλέον να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή" και να χαλιναγωγήσουμε λίγο αυτό το ένστικτο που έχουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν τους άλλους που πιστεύουν στο ίδιο φάντασμα που πιστεύουν και οι ίδιοι. Αυτό το φάντασμα είναι ο Θεός και η ψυχή».

- Ποια είναι η γνώμη για τους Έλληνες στο εξωτερικό;

«Δεν έχουμε τώρα καλές δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Είμαστε ένα κράμα αίγλης και αθλιότητας».

- Οι Ευρωπαίοι δηλαδή κατά τη γνώμη σας έχουν δίκιο που είναι δύσπιστοι με την Ελλάδα;

«Δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε όλα στους ξένους που μας βρήκαν εμάς και μας εκμεταλλευτήκαν, γιατί είμαστε κι εμείς βλάκες, που αφήσαμε να υπογραφούν συνθήκες και ζητήματα που είμαστε εκτεθειμένοι στη συνέχεια να είμαστε είλωτες των τραπεζών κλπ.

Ξέρετε, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πλούτο στο λαό της αλλά μπορεί να προσφέρει ποιότητα ζωής. Και αυτή τη στιγμή "ο ισχυρός νικά"».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

267
σχόλια
 1. avatar Stelios 55

  Nikos 34
  BIG BANG

 2. avatar Ρίκα Ελλαδιστανόπουλος (κάτοικος Αυστραλίας)

  οι ελληναραδες και η αθλια νοοτροπια τους που ο,τιδηποτε πετυχαινει εκτος του σαπιου αναξιοκρατικου ελλαδισταν το βριζουν και το τρολαρουν...σε ολο της το μεγαλειο!
  αχ, κε παξινε,
  τι το θελατε και ασχοληθηκατε με τους ελληναρες? οι ΄΄ανθρωποι΄΄ αυτοι ειναι οι ζουλου της ευρωπης ...ακομα και οι αλβανοι και οι τουρκοι μπροστα τους πιο τιμιοι και σωστοι ειναι απ αυτους....δεν ξερετε ποσο τυχερη αισθανομαι που ζω και εργαζομαι στην Αυστραλια! γιατι αν ειχα μεινει στο ελλαδισταν θα με εκλαιγαν οι ρεγγες ....μονο αν ημουν [...] θα ειχα δουλεια ....

  1. avatar Μούχλα 2017

   Τρολάρα.

  2. avatar Τι θετε?

   Κανενας ελληνας δεν κατηγορει και μαλιστα με τετοια χυδαια λογια την πατριδα του για κανενα λογο.Κατα συνεπεια η δεν εισαι ελληνας η αν εισαι μην ξαναπατησεις εδω.

  3. avatar ξερω ξερω

   οτι ονομα και να βαλεις το τρολακι απο σαλονικα εισαι

   1. avatar Ευπατριδης

    Η γνωστή ερικα χαχαχαχαχα

  4. avatar anarx1kos

   Καλα εισαι στην Αυστραλια και να σε βλεπουμε και να σε ακουμε σπανιος εως και ποτέ. Μην κατηγορεις ενα λαο ποσο μαλιστα αν την εχεις κανει με ελαφρα για αλλου. Οποτε κατσε εκει και ασε εμας να βγαζουμε τα συμπερασματα

 3. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

  Είναι σαφές πως είναι άλλο το ερώτημα \"αν υπάρχει Θεός\" και άλλο για το \"αν υπάρχει ορθή θρησκεία\"....Το να υπάρχει Θεός, είναι τόσο πιθανό όσο και απίθανο, αποτελεί μυστήριο και δεν θα λυθεί ποτέ χωρίς παρέμβαση από τον ίδιο.
  Για τις θρησκείες τώρα, είναι ξεκάθαρο πως ΚΑΜΙΑ θρησκεία δεν είναι καλύτερη από την άλλη γιατί έχουν όλες φτιαχτεί από ανθρώπους και μάλιστα πολύ χαμηλού νοητικού επιπέδου - συγκρινόμενο με αυτό της εποχής που ζούμε σήμερα - που απευθύνονταν σε ομοίως χαμηλού επιπέδου ανθρώπους της δικής τους εποχής.
  Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Θεός - αν υπάρχει - δεν θα έβαζε ΠΟΤΕ κάποιους ούτε να μιλούν εξ\' ονόματός του και κυρίως, ούτε να πράττουν. Και σίγουρα, αν ήθελε να περάσει κάποιο μύνημα δεν θα το έκανε καλώντας κάποιον βρωμιάρη γιδοβοσκό στην κορυφή ενός βουνού στην έρημο για να του \"δώσει\" τις οδηγίες του για τον.....\"αγαπημένο\" του λαό.
  Θεωρώ γελοίο λοιπόν το να πιστεύει κάποιος σε οποιοδήποτε θρησκευτικό \"δόγμα\" δεν παύει όμως να είναι δικαίωμά του. Δεν είναι όμως δικαίωμά του να θέλει να επιβάλλει τα πιστεύω του στους υπόλοιπους όμως, που και αυτοί έχουν το ίδιο δικαίωμα στο να πιστεύουν ότι θέλουν.

 4. avatar Παρεπίδημος

  1.Αφού δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση γιατί πάνε φυλακή οι δολοφόνοι? 2.Αφού κατά τον ίδιο δεν γίνονται εγκλήματα στο όνομα της αθεΐας τότε πως εξηγούνται τα εγκλήματα στα αθεϊστικά καθεστώτα π.χ. Ε.Σ.Σ.Δ. κλπ,και φυσικά μιλάω για τις δολοφονίες χριστιανών από τους άθεους. 3. Αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί η ύπαρξη ή μη του Θεού γιατί διαλέγει το δεύτερο? Μήπως επειδή προκαταβάλει το αποτέλεσμα? Μα όπου υπάρχει προκατάληψη δεν υπάρχει επιστήμη. 4.... 5... κλπ Υ.Γ. \"Μωραινει Κύριος ους βούλεται απολέσαι...\"

  1. avatar Jesus Christ Superstar

   1. Γιατί στις κοινωνίες μας υπάρχουν κανόνες που στοχεύουν στη κοινωνική σταθερότητα 2. Αυτές οι δολοφονίες έγιναν πιο πολύ στο όνομα της \"ευημερίας\" και της \"προόδου\" ενός κράτους και όχι στο όνομα του αθεϊσμού. 3. Όταν θέλεις κάποιος να πιστέψει σε κάτι, εσύ έχει το βάρος της απόδειξης. Ευχαρίστως να απαντήσω σε άλλες ερωτήσεις.

   1. avatar Παρεπίδημος

    Μα δεν απάντησες στην πρώτη καν...

 5. avatar ……

  Μα οι αγώνες προκαλούν κόπωση ενώ τα θαύματα και οι σωτήρες είναι δωρεάν.

 6. avatar Δρ Κλεοπάτρα Στεφανίδου- Καθηγήτρια ιατρικής

  Μένω στο εξής και μόνο : \'\'Ο Δρ. Γιώργος Παξινός είναι διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικών Επιστημών στην Αυστραλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς....\'\'
  Ευτυχώς που ένας λαμπρός επιστήμων σαν τον συνάδελφο Δρ Παξινό έφυγε από το σάπιο , αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο ελλαδιστάν και κατάφερε να αναγνωριστεί η αξία του στην Αυστραλία!
  Γιατί αν είχε μείνει στο σάπιο ελλαδιστάν
  μόνο αν ήταν κομματόσκυλο λυσασμένο
  θα είχε κάνει πανεπιστημική καριέρα και μόνο αν άρπαζε φακελάκια από τους ασθενείς στα ΄΄δημόσια νοσοκομεία΄΄!
  Ευτυχώς έφυγε Αυστραλία ο επιστήμων άνθρωπος και διακρίθηκε αξιοκρατικά και ζει και αξιοπρεπώς.....Δεν εγκλωβίστηκε στο ελλαδιστάν!
  Έτσι και εγώ ως επιστήμων αποφάσισα και την έκανα για Ελβετία....

  1. avatar Κυρία μου

   Έψαξα να σας βρω κάπου εγγεγραμμένη αλλά ωιμε. Ούτε στο Ελλαδιστάν ούτε στο ελβετισταν. Από που που δραπετετευσατε ??

   1. avatar Ευπατριδης

    Από σαλονικη.......

  2. avatar mnimwn

   Δρ Καθηγήτρια χτυπάει το κουδούνι στο 13 για την πάπια γρήγορα .

  3. avatar Σπάρτακος

   Δρ Κλεοπάτρα Στεφανίδου Μιλάς και φυσικά γράφεις ως νταλικιέρης!!! Άκου την έκανα:-):-):-)
   Χαχαχαχαχαχα

   1. avatar anarx1kos

    Τι εγινε ρε παιδια ολοι οι Δοκτωρες Πανεπιστημονες στο Newsbeast μαζευτηκαν, τι εγινε συνενοημένοι ειναι ή τελικα διαβαζουν ΝΒ απο την ελβετια μεχρι και την Αυστραλια :Οο

 7. avatar ιακωβος Σκου

  Απο την στιγμη που επιστημονικα ειναι αδυνατον να υπαρχουμε ο μπαρμπας εχει θεμα...Αντε και λεμε οτι εγινε ενα big bang και δημιουργηθηκε το συμπαν ποιος εφτιαξε την μπομπα και αναψε το φυτιλι?και ποσο μαγκας ηταν μετα απο μια εκρηξη να υπαρχει η τελεια αρμονια?Αυτον τον μαγκα εγω τον λεω θεο και τον πιστευω

  1. avatar loukas 2017

   Και η νέα απορία ο Θεός πως φτιάχτηκε?

   1. avatar Κωστας 14

    Made in China.

 8. avatar thesss

  Πόσο δίκιο έχει ο άνθρωπος!!!

 9. avatar Κωστας 14

  Τόση φασαρία για ενα ανύπαρκτο θεό που απλά κατοικεί στο μυαλό τόσων ανθρώπων.
  Αν αγωνιζόμαστε με τήν ιδια θέρμη για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας,τώρα θα είμαστε Νορβηγία.

 10. avatar Ηλίας Κ.

  Καί μόνο η κατηγορηματικότητα μέ τήν οποία ομιλεί ο \"διάσημος\" καθηγητής, φτάνει γιά νά αποδείξει τήν ανεπάρκειά του. Η πραγματική επιστήμη απαιτεί νά έχεις καί κάποιες επιφυλάξεις γιά πράγματα πού δέν έχουν αποδειχθεί. Διαβάζοντας τά τσιτάτα τού εν λόγω, απλώς λυπάμαι γιά τό Πανεπιστήμιο πού τόν πληρώνει . Καί γιά πολλοστή φορά θυμήθηκα τό βιβλικό: Είπεν άφρων εν τή καρδία αυτού, ουκ έστι Θεός.

  1. avatar Δρ Κλεοπάτρα Στεφανίδου- Καθηγήτρια ιατρικής

   τάδε έφη ένας (ημι)αγράμματος ελληνάρας δημόσιος υπάλληλος που θεωρεί την ανεπάρκεια τη δική του ως ΄΄σοφία΄΄ .....Α, ρε, ελληνάρα ζουλού , επειδή έχεις συνηθίσει την αναξιοκρατία και την διαφθορά των ελληναράδων -ακόμα και των ιατρών που ασκούν το επάγγελμα στο ελλαδιστάν, δη στα δημόσια νοσοκομεία - νομίζεις ότι μόνο αυτοί είναι οι ξερόλες και ότι διακεκριμένοι επιστήμονες διεθνώς σαν τον δρ Παξινό είναι ασήμαντοι....
   Μείνε λοιπόν στο χρεοκοπημένο σε όλα τα επίπεδα ελλαδιστάν σου...σου αξίζει....

   1. avatar Ευπατριδης

    \"Δόκτωρ\" δεν υπάρχει η λέξη ημιαγραμματος.......Μήπως είστε δόκτωρ [...]?

   2. avatar αναρχ1κος

    Νταλικιερης......

   3. avatar Πάπας Φραγκίσκος της Ρωμης

    Τα σέβη μου δόκτωρ μου!

   4. avatar Φοιτήτρια Ιατρικής Αθήνας

    Με όλο το σεβασμό αλλά για καθηγήτρια ιατρικής δε μου κάνετε... Σαν φοιτήτρια ιατρικής μιλάω. Νομίζω είναι άλλου επιπέδου (και λεκτικού) οι καθηγητές μας...

    1. avatar Ρίκα Ελλαδιστανόπουλος (κάτοικος Αυστραλίας)

     SURVIVOR ειδες σημερα?

 11. avatar Κωστας 14

  Ο καθηγητής μιλάει για τον εγκέφαλο των σκεπτόμενων ατόμων,αφήνει τους θρησκόπληκτους απ εξω.

 12. avatar Roman

  Ξεπερασμένες οι απόψεις του εδώ και χρόνια. Απλά θέλει να διαφημίσει το βιβλίο και να συμπληρώσει τη σύνταξη.

  1. avatar Δρ Κλεοπάτρα Στεφανίδου- Καθηγήτρια ιατρικής

   Ο άνθρωπος κ διακεκριμένος επιστήμων κάνει καριέρα και ζει στην Αυστραλία!
   Τί νομίζεις ρε ελληναρά , ότι ολοι σκέπτονται σάπια και μίζερα σαν εσένα και τους ομοίους σου ελληνάρες εκεί στο ελλαδιστάν;
   Τί νομίζεις ότι όλοι είναι λαμόγια σαν εσένα που μόνο η ΄΄συνταξούλα΄΄ τους νοιάζει;
   Α, ρε λαμόγια ελληνάρες, επιστήμονες και μη, ιατροί και μη, που κατοικείτε στο σάπιο ελλαδιστάν!

   1. avatar Ύποπτος.

    Άσε εμάς στη σαπίλα μας και μείνε μακρυά εκεί που βρίσκεσαι. Μη κοιτάς καθόλου κατά δώ,μη σαπίσεις κι εσύ...

 13. avatar Ένα δύο

  Τενεκές

 14. avatar Γιώργος Μ.

  Είπα κι εγώ, Πάσχα έρχεται δεν θα έχουμε καμιά ατάκα αθεΐας; Ο κ. καθηγητής καλά τα λέει αλλά τα εργαστήριά του δεν δουλεύουν καλά. Δεν γνωρίζουμε τι χημικές ουσίες έβαλε στο μύλο του για να βρει αν υπάρχει ή όχι θεός. Αν ήταν ζήτημα εργαστηρίου τότε δεν χρειαζόταν να κουραστεί για να μας το πει . Θα το είχαν ανακαλύψει άλλοι πριν από αυτόν. Ευτυχώς για μας τους γηγενείς που είναι μακρυά μας και δεν μας μολύνει συχνά με τα χημικά του κατάλοιπα.. Που είσαι καημένε Οδυσσέα να δεις τους απογόνους σου!!!!

 15. avatar XD

  Πραγματικα με εκνευριζουν αυτοι οι ανθρωποι που σκεφτονται τοσο οσο φτανει η μυτη τους και για το συγκεκριμενο αρθρο,μεχρι τα ορια του πλανητη Γη ,λες και εξω απο αυτον τον πλανητη δεν υπαρχει τιποτα.Επισημα εχουν βρεθει στο συμπαν απιστευτα μεγαλες ηλεκτρο-μαγνητικες και βαρυτικες δυναμεις που εχουν την ικανοτητα να αλλαζουν και να αλιωνουν τον χωρο και το πως τρεχει ο χρονος περα απο τα συνορα του πλανητη μας.Εκει λοιπον ο,τι υλη υπαρχει,επειδη βρισκεται σε ενα διαφορετικο χωρο και χρονο απο τον γηινο δλδ αλλη διασταση,δεν μπορουμε να την δουμε ουτε να την αγγιξουμε.Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει.Κατ\'επεκταση λοιπον ,δεν μπορουμε να πουμε πως δεν υπαρχει ψυχη,διοτι τελικα τι ειναι η ψυχη?ειναι η αυλη μορφη του ανθρωπου,επειδη εχει ικανοτητες να βρισκεται και να δραστηριοποιειται περα απο τις τρεις γηινες διαστασεις.Φυσικα τα παντα στο ανθρωπινο σωμα αρχιζουν απο τον εγκεφαλο και καταληγουν παλι σε αυτον.Ομως υπαρχουν καποια πραγματα που δεν εξηγουνται με την υλη του ανθρωπου.Ενα απο αυτα ειναι και το ενστικτο που εχουμε οτι θα γινει η\' δεν θα γινει κατι .Μονο το ενστικτο της αυτοσυντηρησης με την γενικοτερη εννοια εξηγειται υλικα.Ετσι λοιπον η ψυχη,εχοντας την ικανοτητα και τις ιδιοτητες μια αλλης διαστασης μπορει να προηγειται του γηινου χρονου,στελνοντας σε εμας καποια μηνυματα που μας παρουσιαζονται ως ενστικτο η\' ακομα και ως καποιο ονειρο.Δεν ειναι ολα τα ονειρα προφητικα,μη το μπερδευουμε.Ομως σε ολους μας εχει συμβει και αυτο δεν εξηγειται εγκεφαλικα.

  1. avatar ΑχΦλουφλιτσα

   \"Εκει λοιπον ο,τι υλη υπαρχει,επειδη βρισκεται σε ενα διαφορετικο χωρο και χρονο απο τον γηινο δλδ αλλη διασταση,δεν μπορουμε να την δουμε ουτε να την αγγιξουμε.\"
   Έχει αυτό αποδειχθεί και μάλιστα ΕΠΙΣΗΜΑ; Για πες μας και μας ρε Αινστάιν που τα λέει αυτά τα καταπληκτικά πράγματα να τα διαβάσουμε κι εμείς....;

   1. avatar XD

    ΑχΦλουφλιτσα,χτυπα στο google \'\'Η Θεωρία του Αϊνστάιν επιβεβαιώθηκε! - Ανιχνεύτηκαν βαρυτικά κύματα\'\' διαβασε το αρθρο και ανοιξε τους πνευματικους σου οριζοντες.

  2. avatar σωστός ο δόκτωρ

   Για όλη αυτή τη μπουρδολογία περί ψυχής που ανέπτυξες έχεις αποδείξεις;Στο λέω επειδή ο κύριος είναι Δόκτωρ, αν ξέρεις τι σημαίνει ο τίτλος. Για το καφενείο καλά τα επιχειρήματα σου.

   1. avatar XD

    Δοκτωρ ειχε ανακυριχθει και ο Ανδρεας Παπανδρεου που καταστρεψε οικονομικα την χωρα,οποτε ο τιτλος δεν λεει τιποτα.

 16. avatar Νικος34

  Ναι υπάρχει ή θεωρία του bing bang αλλά δε μας εξήγησαν τι είναι αυτό που οδηγησε στο bing bang. Και πριν απο αυτό, τι υπήρχε? Τίποτα?
  Και πως είναι δυνατό κάτι που δημιουργήθηκε Τυχαια απο μια έκρηξη να διέπεται απο φυσικούς νόμους? Ο Αϊνστάιν είχε πει οτι το πιο ακατανόητο σχετικα με το σύμπαν είναι ότι είναι κατανοητό.

 17. avatar Tata…

  Αυτος ουτε μια διαφορικη εξησωση κλερο δεν μπορει να καταλαβει.. ποσο μαλλον τον κοσμο

 18. avatar αχ λουλιτσα

  1.τα περι υπαρξης θεου δε με αφορουν,η πορτα μου ορθανοιχτη τα σκυλια δεμενα η προαίρεση μου αδολη και το τραπεζι μου φτωχο αλλα θαχει\'\' πιατο\'\' και για κεινον αν με τιμησει
  2. δεν εχω ορισμο ψυχης δε ξερω αν φευγοντας αφηνει καποιος μνημη - αποτυπωμα του περασματός του απ τη γη.
  3. ειμαι απολυτως, οριζοντια καθετα και διαγωνια βεβαιος οτι ζουμε γεγονοτα προδιαγεγραμμενα τα οποια ακομη κιαν προγνωριζουμε με τιποτα δε τα αλλαζουμε. Βασιζομαι σε απολυτως προσωπικες εμπειριες που τις εξετασε οσο πιο κακοπροαιρετα θα μπορουσε τριτος να εξετασει- αμφισβητησει.
  4. η προσεγγιση του κυριου στο θεμα της βουλησης μου φανηκε εξαιρετικα ρηχη και το παραδειγμα του χωρισμου παιδαριωδες. Η ΒΟΥΛΗΣΗ ειναι συνισταμενη δεκαδων παραμετρων εξωγενων και ιδιοσυγκρασιακων πχ μνημη κριση ευφυία περιβαλλον, κληρονομικοτητα κλπ κλπ κλπ
  5. ρολο και σκοπο υπαρξης του ανθρωπου εχετε επινοήσει μιστερ;; απο κει ξεκινηστε, δεν χτιζουν χωρις θεμελια παρα μονο καλυβες....
  Απλες τζουρες εγραψα , πλατωνακος μπαρουφολογος της αρχαιοτητας και της σημερον ευκολα γινεσαι αν εχεις ταση για δογματισμους,και ιδεοληψιες και εφεση να ονοματιζεις ψυχη αιθερας καλο κακο ηθικο ανηθικο κιαλλες ματζουρανες πραγματα και εννοιες πολυπλοκες που δεν μπορεις να επεξεργαστεις.....
  Ονοματοδοτες εννοιοπλαστες και βασικα διαχρονικα μπαρουφολογοι οι \'\'\'φιλοσοφοι\'\'\' κατα την ταπεινη προσωπικη μου αποψη
  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΖΗΤΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ3 , εκλεισε για μενα.

  1. avatar Δρ Κλεοπάτρα Στεφανίδου- Καθηγήτρια ιατρικής

   Πρός τί τόσες ασυναρτησίες; Είστε ψυχασθενής κύριε/κυρία γέροντα/γερόντισσα;
   Ένα θεματάκι πάντως το έχετε σίγουρα....

   1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑ

    το τρόλι απο σαλόνικα είσαι.....ξέρω ξέρω..........

   2. avatar αχ λουλιτσα

    φορα το caltses σου ως nickname ως συνηθως
    κανει ακομη κρυο
    κρυωσες και αεριζεσαι δια πασης οπης.......
    σε αυτους που φαντασιωνονται χριστιανοι και σεμιναριαζονται με αλλαφουζιες χυδαιοτητες της επιβιωσης και του εξευτελισμου του ανθρωπου οχι γιατρος αλλα και αστροναυτης της nasa να δηλωσεις δε θαχουν προβλημα
    να το καταπιουν.... ετσι κιαλλιως σε φαντασιακο κοσμο ζουν οτι δηλωσουν ειναι.

   3. avatar Anarx1kos

    Κανει και διαγνωση εξ αποστασεως

  2. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑ

   Πολύ καλό σχόλιο τέλειο

  3. avatar jim13

   Μηπως να πας να παρεις την εδρα του στο Πανεπιστημιο????ολοι φιλοσοφοι και ειδικοι....

   1. avatar αχ λουλιτσα

    αρχιζει η αλλαφουζιαδα...στρωσε τις μαξιλαρες..τοιμασε το τζανκ του στομαχου ασορτι με το τζανκ της θεασης
    ....παρε ιδεες κοινωνικης συνυπαρξης... απο θεατες του κολοσσαιου κατα δηλωση χριστιανους
    ενημερωνεται και ο κουλης.... αρα καλο ειναι.
    αναθεμα αν καταλαβες γρι απ οσα εγραψα ,και ηταν για αντιληψη εικοσαρη φουκαρακο μου...

   2. avatar ξερόλες

    Ο άνθρωπος είναι διακεκριμένος επιστήμονας και προσωπικά η επιστήμη μου είνια χρησιμότερη από τον υποτιθέμενο θεό

    1. avatar Age

     Μπαααα... χάλια και τα δύο. Με τόση προόδο η επιστήμη κι ακόμα δεν κατάφερε να εξαλείψει τους πολέμους και τα βάσανα στην ανθρωπότητα... Σου έφτιαξε όμως πχ κινητό οπότε οκ έχει μια χρησιμότητα δεν λέω αλλά μη τρελαθούμε κι όλας...

 19. avatar ο αγαπημένος σας Θεριστής

  Το ότι οι περισσότερες σφαγές έχουν γίνει στο όνομα του εκάστοτε θεού το ξέρουμε. Και αυτή είναι η απόδειξη ακριβώς ότι δεν υπάρχει θεός παρά μόνο φόβος για τον θάνατο, το βιολογικό τέλος μας εξωθεί να βρούμε στηρίγματα. Είναι η μοναξιά του ανθρώπου και ο φόβος που γεννά θεούς και δαίμονες. Ολα γι\' αυτό γίνονται. Βγείτε όμως στον ήλιο και αφήστε αυτά. Οι περισσότεροι από εσάς είστε για απλές σκέψεις. Αγάπη και ειρήνη, η ζωή είναι μικρή.

 20. avatar Kali Salieri

  ΑΝΤΙΦΑΣΗ;
  δεν είναι αντιφατικό να λέει τόσο κατηγορηματικά πως δεν είναι υπάρχει ελεύθερη βούληση και λίγο πιο κάτω να λέει \" είμαστε ελεύθεροι μόνο στο σημείο που αγαπάμε τα σχοινιά που μας δένουν\" ;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει