Γιατί το σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου στην Πλάκα δεν πουλήθηκε ποτέ

Ρεπορτάζ του newsbeast.gr για το διατηρητέο κτίριο που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία


WEEKEND
0:03
04/06/2016
Γιατί το σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου στην Πλάκα δεν πουλήθηκε ποτέ
30
loading

Στα τελευταία λεπτά της ταινίας του Γιώργου Τζαβέλα, η Μάρω Κοντού (Ελένη) συναντάει το Γιώργο Κωνσταντίνου (Αντώνη) στο υπό κατεδάφιση σπίτι που κάποτε ζούσαν οι δυο τους. Αμφότεροι έχουν πάει να δουν το σπίτι στο οποίο έζησαν 10 χρόνια κοινής ζωής. «Θλιβερό πράγμα το γκρέμισμα», αναφωνεί ο Γιώργος Κωνσταντίνου. «Ναι, πολύ θλιβερό», συμφωνεί μαζί του η Κοντού.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Το ζευγάρι έχει χωρίσει λίγο καιρό πριν λόγω… ασυμφωνίας χαρακτήρων και η απόσταση μεταξύ τους είναι περισσότερο από εμφανής. Ωστόσο η κοινή τους διαδρομή φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί. Και οι δύο αρνούνται να παραδεχτούν ευθαρσώς πως η απουσία του άλλου είναι κάτι περισσότερο από αισθητή. Στο τέλος της σκηνής ομολογούν τα αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, παραμερίζοντας τον άκρατο εγωισμό τους. Όσο για το σπίτι (τους) στην πραγματικότητα δεν κατεδαφίστηκε ποτέ, σε αντίθεση με το σενάριο της ταινίας…

Αντιθέτως διατηρείται έως και σήμερα. Και νομικά -όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια- αλλά και ουσιαστικά. Η θέση του; Εκεί που βρισκόταν ανέκαθεν: επί της οδού Τριπόδων 32 στην Πλάκα.

tripodwn6

Το πωλητήριο

Το Σεπτέμβριο του 2014 η είδηση ότι η… οικία Κοκοβίκου στην Πλάκα πωλείται, απασχόλησε κατοίκους, αθηνολάτρες και άλλους φορείς. Τότε ανακοινώθηκε η απόφαση εκποίησης του κτιρίου στο πλαίσιο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, μέσω του Ταμείου Αξιοποιήσης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ). Όλοι οι προαναφερόμενοι εναντιώθηκαν με σθένος στο ενδεχόμενο πώλησής του οικήματος σε ιδιώτες.

Το σπίτι του 1800, το οποίο στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, πέρα από ιστορική γνώρισε και κινηματογραφική καταξίωση. Εκεί έζησαν τον έρωτά τους η Ελένη και ο Αντώνης. Η… Ελενίτσα και ο Αντωνάκης. Τα δύο πρόσωπα που ενσάρκωσαν οι πρωταγωνιστές Μάρω Κοντού και Γιώργος Κωνσταντίνου στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα.

tripodwn1

Ο νόμος

Η Τριπόδων 32 όμως δεν έμεινε απροστάτευτη. Το συγκεκριμένο οίκημα και ο χώρος που το περιβάλλει παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, δεδομένου η έκταση στο σύνολό της έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο -το 1995- από το τμήμα νεότερων μνημείων της διεύθυνσης πολιτιστικής ανάπτυξης του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση και με βάση τα όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία, το κτίριο απαγορεύεται να δεχτεί οποιαδήποτε επέμβαση (επισκευές, συντήρηση ή άλλη προσθήκη), χωρίς ο ιδιοκτήτης να ζητήσει άδεια από την εφορεία νεότερων μνημείων.

tripodwn9

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του ακινήτου:

 • Τέθηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού προς αξιοποίηση το 2014
 • Η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είχε οριστεί στα 900.000 ευρώ.
 • Ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι το υπουργείο Πολιτισμού.
 • Τη διαχείριση της πώλησης ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ
 • Τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου: 411,37
 • Τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων: 266,00
 • Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αθηναϊκού σπιτιού του 19ου αιώνα με τον περιβάλλοντα χώρο του.
tripodwn4
Κάτοψη του κτιρίου
tripodwn3
Κάτοψη του κτιρίου

Η διαδρομή και τα αρχαία

Το σπίτι της οδού Τριπόδωνα απαλλοτριώθηκε το 1979 για αρχαιολογικούς σκοπούς.

Το 1997 παραχωρήθηκε η χρήση του στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), όπως προκύπτει από την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, σε ερώτημα του newsbeast.gr.

Αναπαλαιώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αρχαιολόγου Γ. Καββαδία, ο οποίος σε δημοσίευση με τίτλο: «Ειδήσεις από την οδό Τριπόδων», ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του 2000, αποκαλύφθηκε τμήμα της αρχαίας οδού Τριπόδων. Η οδός Τριπόδων κατά την αρχαιότητα είχε μήκος 800 μέτρων και ξεκινούσε -σύμφωνα με τον Παυσανία- από το Πρυτανείο, στην Αγορά, για να καταλήξει στο θέατρο του Διονύσου, χωρητικότητας 17.000 θεατών.

Στη συνέχεια της απάντησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων προς το newsbeast.gr, αναφέρεται πάντως ότι στη διάρκεια της ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο και το εσωτερικό του κτιρίου και ολοκληρώθηκε το 2003, βρέθηκαν:

- Στο εσωτερικό του κτιρίου, τμήμα μνημειώδους αναλημματικού τοίχου ύστερων κλασικών ή ελληνιστικών χρόνων, τμήμα του λεγόμενου «Πεισιστράτιου» αγωγού, τμήματα αποχετευτικών αγωγών κλασικών και υστερορωμαϊκών χρόνων, τμήματα οδοστρωμάτων κλασικών, αρχαίων και γεωμετρικών χρόνων. Επίσης βρέθηκε τμήμα κτιρίου παλαιοχριστιανικών χρόνων και φρέαρ βυζαντινών χρόνων.

- Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου βρέθηκε σύστημα αγωγών παλαιοχριστιανικών-υστερορωμαϊκών χρόνων, φρεάτιο βυζαντινών χρόνων καθώς και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

tripodwn10

Είναι χαρακτηριστικό όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ενώ σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων απομένουν οι εργασίες διαμόρφωσης της αυλής του κτιρίου και η ανασκαφή άσκαφου διαδρόμου που βρίσκεται στο οικόπεδο.

Επομένως όπως γίνεται αντιληπτό, το κτίριο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αξιοποιηθεί είτε εμπορικά, είτε με άλλο τρόπο από ιδιώτη.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίηση

Για το ζήτημα της αξιοποίησης του κτιρίου επικοινωνήσαμε και με το ΤΑΙΠΕΔ. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι «Δεν υπήρξε ουδέποτε ενδιαφέρον για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο προσεχώς θα περάσει στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ. Είναι γεγονός ότι αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις ως προς την αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικήματος. Ωστόσο δεν υπήρξε ούτε μία προσφορά κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, καθότι όπως φάνηκε δεν παρουσίαζε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον».

tripodwn6

«Η μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ θα πραγματοποιηθεί μόλις λειτουργήσει το καινούργιο υπερταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Σε αντίθεση με το οίκημα της Τριπόδων, άλλα ακίνητα τα οποία είχαν ενταχθεί στην ίδια διαδικασία, πωλήθηκαν σε νέους ιδιοκτήτες», σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι γεγονός ότι το καθεστώς αξιοποίησης του σπιτιού που έζησε τη δική του διαδρομή δημοσιότητας μέσα από τη δημοφιλή ελληνική ταινία και όχι μόνο, συνάντησε σοβαρά εμπόδια λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και αυτή τη στιγμή η φυσιογνωμία του παρουσιάζει την ίδια ακριβώς εικόνα που είχε το 1965, όταν γυρίστηκε η ταινία, αλλά και νωρίτερα.

tripodwn11Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η ανάδειξη του συγκεκριμένου «εξαιρετικού δείγματος αθηναϊκού σπιτιού», όπως το χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι, είναι κάτι που θα χρειαστεί αρκετό καιρό ακόμα. Έως τότε αρκούμαστε στην εικόνα του σπιτιού που αποκομίσαμε από τα ασπρόμαυρα πλάνα μιας ελληνικής ταινίας -εσχάτως έγχρωμα λόγω ψηφιακής επεξεργασίας- καθώς εάν περάσετε από την Τριπόδων, αυτό που θα δείτε είναι ένα σπίτι, κρυμμένο πίσω από μεταλλικά καλύμματα, τα οποία… προστατεύουν την πρόσοψη, αλλά και το σύνολο της ιδιοκτησίας από το βλέμμα των περαστικών.

tripodwn12

tripodwn2
Χειρόγραφη απεικόνιση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar κάρολος

  Μέσα σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό χώρο βρέθηκε και αυτή η παλιατζούρα όπως και πολλές άλλες. Αν ήταν ενδιαφέρουσα η αρχιτεκτονική του , θα είχε ,τουλάχιστον, βαφτεί και καθαριστεί ο προαύλιος χώρος. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και μάλλον αυτό περιμένουν οι αρμόδιοι. Αφήστε λοιπόν τα ρωμαντικά και τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και σεβαστείτε όλες τις απόψεις.

  1. avatar ΗΡΩ ΚΟΛΛΙΑ-ΜΕΜΟΥ

   ...μακαρι να ζουσαμε σε τετοιες παλιαντζουρες αλλά με υγιή νεα μυαλα ...

  2. avatar Σεβόμαστε όλες τις απόψεις αρκεί να μην είναι ανερμάτιστες όπως η δική σου…

   ''Αν ήταν ενδιαφέρουσα η αρχιτεκτονική του , θα είχε ,τουλάχιστον, βαφτεί και καθαριστεί ο προαύλιος χώρος.''
   χαχαχαχαχα, τι διαβάζουμε πρωί πρωί....
   Συνεχίστε να προσφέρετε γέλιο... εεε γνώση ήθελα να πω...

   1. avatar Σεβόμαστε όλες τις απόψεις

    Χωρίς προυποθέσεις. Διαφορετικά καταντάμε γελοίοι.

 2. avatar ΚΛΕΩΝ

  Ο νομος για τα διατηρητεα ειναι πιο αρχαιος και απο τα κτιρια τα ιδια!Δεν μπορει να θες την αδεια του κρατους...για να το επισκευασεις και στο τελος να μην σε αφηνουν!
  ΓΙ'αυτο και οι ιδιοκτητες προτιμουν να τα αφησουν να γκρεμιστουν για να ησυχασουν απο την ηλιθιοτητα του νομου!

 3. avatar Δημήτρης Ο.

  Δεν είναι άσχημο σπίτι, αλλά υπάρχουν και άλλα σπίτια από την Αθήνα της ίδιας εποχής που είναι πιο όμορφα από το συγκεκριμένο... Αυτό μας ενδιαφέρει επειδή "έπαιξε" σε μια ταινία, ενώ για τα άλλα δεν μας καίγεται καρφάκι αν θα τα γκρεμίσουν ή όχι.

 4. avatar Α.Λ.

  Εύχομαι να μην πήρε μάτι ο Τσίπρας το αρθρο για το σπίτι, γιατί θα πάει και αυτό σαν τους τάφους των Βενιζέλων.

 5. avatar Νατασα55

  Εγώ συνφωνω με εστελ αστέρι .εγώ θα ήθελα αν το αξιοποιήσουν να μπω μεσα

 6. avatar Νίκος Πιτσινης

  Τα διατηρητέα και τα παραδοσιακά είναι φάμπρικα του καιρού μας. Όλοι οι μερακλήδες και σοφοί πρόγονοι μας δεν άφηναν όρθιο τίποτα μπροστά στην ευκαιρία να βελτιώσουν στην πράξη τη ζωή τους. Όλες οι αρχαιότητες σε προτερα ερείπια πατάνε.

 7. avatar papadma

  Δεν εχει τρίτη και ...... αξιοποιήθηκε. Αυτό δεν έχει να καταλάβει τίποτα, οι πολυκατοικίες που φτιάξαμε θα πέσουν και θα μας πλακώσουν σε κάνα μεγάλο και με διάρκεια σεισμό, και τότε θα καταλάβουμε πόσο άναρχα δομήσαμε την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Και να σας θυμίσω ότι δεν είμαστε άσειστοι. (Πάρνηθα, Αλκυονίδες, Αταλάντη, ρήγμα Ωρωπού) κ.α μικρότερα αστικά σαν αυτό της Πάρνηθας που έδωσε το σεισμό του 1999.

 8. avatar Dimisi

  Η πόρτα αριστερά στον όροφο που οδηγει????

  1. avatar ΗΡΩ ΚΟΛΛΙΑ-ΜΕΜΟΥ

   η πορτα οδηγουσε στην περιβοητη ταρατσα που απλωναν ολες τις μπουγαδες τους ... υπηρχε κι αλλο κτισμα καθετο σ αυτο που βοεπουμε που η οροφη του ηταν η ταρατσα για ολους φυσικα.... αυτο γκρεμιστηκε κι εμεινε η πορτα της στριγγλας να οδηγει στο κενο ...

 9. avatar Ηρα Παϊτέρη

  Πανέμορφο!!!αφηστε το έτσι!

 10. avatar ΕΣΤΕΛ ΑΣΤΕΡΙ

  Να συντιριθει κ να γινει κατι απο το παλιο κινηματογραφο με πολλους αρμοδιους η να ειναι κατι σαν στεκι με παλια τραγουδια τι ομορφες στιγμες για ενα γλυκο του κουταλιου μια βανιλια ας το σκεφτουν

 11. avatar Σιγά την καλύβα

  Αντε γκρεμιστε την να τελειώνουμε, εδώ ο κόσμος καίγεται, δεν έχουμε να φάμε, έχουμε ξεπουλησει τα πάντα και εσείς κοπτεσθε για ένα ερειπιο. Έκανε τον κύκλο του, πάει τελείωσε. Δεν είναι και η Ακρόπολη...

  1. avatar Αμορφωσιά!

   Είσαι εντελώς αμόρφωτος και φαίνεται! Το μυαλό σου θέλει κατεδάφιση.

   Και κρίμα γιατί βλάχοι σαν εσένα υπάρχουν πολλοί.

   Με τέτοια μυαλά γκρέμισαν τα υπέροχα κτίρια της Αθήνας,μπάζωσαν όλα της τα ποτάμια και την έκαναν τσιμεντούπολη.

   1. avatar Σιγά την καλύβα

    Δες το σπίτι προσεκτικά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, και θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Εγώ προσωπικά εκεί μέσα δεν θα έμενα, θα ντρεπόμουν να το δείχνω και να λέω "να το σπίτι μου". Φτάνει η προγονολατρεία και η προσωπολατρεία σε σημείο τρέλας. Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται για την Ακρόπολη. Ένα απλό σπίτι είναι, έκανε τον κύκλο του, αν δεν μπορεί να σταθεί πια, ας πέσει. Θα χτιστεί κάποιο άλλο στην θέση του και είναι στο χέρι μας αν θα είναι ένα τσιμεντένιο τέρας ή ένα κομψοτέχνημα.

    Για τα σχόλια περί αμορφωσιάς, θα σου πω απλά να κοιταχτείς. Ξέρω τι λέω, είμαι ειδικός σε τέτοιες ασθένειες...

    1. avatar Αυτό το ”ξέρω τι λέω” μας κατατόπισε. ..

     Ξέρεις για τις ασθένειες αλλά ξέρεις και για την αξία της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και την ανάγκη διατήρησης αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από την χρονική διαδρομή της πόλης. Γενικώς ''ξέρεις''. Όπως είπε και ο Χάρυ Κάλαχαν ''οι απόψεις είναι σαν τις [...]. Όλοι έχουν και από μία''...
     Ασχολήσου με τις ασθένειες και άσε τα ψιλά γράμματα. (Μεταξύ μας, ούτε για εκει πείθεις. Πολύ φανφάρες ρε παιδί μου.)

     1. avatar Σιγά την καλύβα

      Λυπάμαι για σένα. Όχι επειδή διαφωνούμε για το σπίτι, αλλά επειδή δείχνεις πως είσαι ένα άτομο με πολλά προβλήματα και δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση με επιχειρήματα και να δεχθείς πως μπορεί κάποιος να διαφωνεί μαζί σου. Το μόνο που ξέρεις να κάνεις είναι να τραμπουκίζεις τους γύρω σου με κοσμητικά επίθετα τύπου "βλάχε, αμορφωτε, κτλ". Πραγματικά λυπάμαι που ασχολήθηκα με την απάντησή σου, συνήθως δεν συναναστρέφομαι τραμπούκους και τζάμπα μάγκες.

    2. avatar Σταματα ρε Γκιοζικάρα

     Με την αποψάρα σου. Το σπιτάκι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία για το κοινωνικό σύνολο από τη θλιβερή ύπαρξη σου.

   2. avatar βλαχος

    Αθηναιοι εργολαβοι τα εκαναν αυτα

 12. avatar Φαιη

  Κρίμα πραγματικά κρίμα

 13. avatar Irine

  Κρίμα ειναι να πέσει τελικά μετα απο τόσα χρονια! Γιατι αν δεν κάνουν κατι θα πέσει...!!! Ποσά χρονια να αντέξει το έρημο!!! Όντως θα έπρεπε να το χειριστούν διαφορετικά! Δηλαδή ετςι όπως ειναι παρατημένο, ειναι καλυτερο;;;

 14. avatar Thanatos

  200 ετων plus
  με την ησυχία σας
  θα αξιοποιηθει πληρως στο επομενο δυνατο κουνημα
  1981 αντεξε 1999 το ιδιο , τριτη και...αξιοποιηθηκε.

  1. avatar Μπαααα αυτά δε ν πέφτουν αδερφέ

   Κρύβουν μέσα τους τεχνικές δόμησης αιώνων και αντέχουν στις καταπονήσεις.
   Τα κουτία που χτίζουν από το 70 και μετά κινδυνεύουν γιατί οι εργολάβοι το αραιώνουν πολύ το μπετόν με άμμο γιατί δεν βγαίνουν. ...

   1. avatar Thanatos

    σχωρα με, ειμαι χωριατοπαιδο θα διαφωνησω
    τα πλιθοκτιστα σαρωνονται στη κυριολεξια, υποτυπωδη θεμελια και σκοροφαγωμενα δοκαρια.
    απλα το δεδομενο ειναι πανω σε βραχωδες εδαφος οπως και τα λοιπα της ακροπολης.
    δε βαριεσαι....εχει ζησει την ιστορια του... ειδαν πολλα τα ντουβαρια του.

 15. avatar Θεριστης

  Δεκτο να διατηρηθεί η αρχιτέκτονικη του αλλά όταν χρωστάς πρέπει να βρεις τρόπους να ξεχρεωσεις. Ας γίνει μουσείο κινήματογραφου με εισιτήριο και παγωμένο τσάι στον κήπο λοιπόν.

 16. avatar agkyrrr

  Και αφού επενδύσει κάποιος και πάει να το αξιοποιήσει θα έχει "συνέταιρο" το δημόσιο... για να αλλάξεις μια λάμπα θα πρέπει να κάνεις 100 αιτήσεις και να περάσεις κανένα τρίμηνο για να εγκριθεί...

  1. avatar Παππάς Κωνσταντίνος

   Μα δεν μιλάμε για συνεταίρους.
   Θα ανήκει στο Κράτος ,χωρίς ιδιώτες, και όλα τα έσοδα θα πάνε στο Κράτος.
   Ποιος σου είπε εσένα πως ο ιδιώτης είναι καλύτερος από το Κράτος;

 17. avatar jasmine

  Πολυ ωραιο σπιτι και αξιζει καλυτερης μεταχειρισης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει