Η ιστορία και το παρασκήνιο δυο χουντικών φωτογραφιών

Η επίσκεψη των ηθοποιών στο γραφείο του δικτάτορα Παπαδόπουλου, το αυγό του Βουτσά και η σύλληψη του Παράβα


LIFESTYLE
0:03
30/04/2016
Η ιστορία και το παρασκήνιο δυο χουντικών φωτογραφιών
58
loading

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να επικοινωνήσω με τη Μάρω Κοντού… Αφού της περιέγραψα τη φωτογραφία στην οποία ήταν παρούσα και η ίδια, της ζήτησα να θυμηθεί τη στιγμή.

«Ίσως είναι από κάποια περιοδεία», απάντησε διστακτικά. «Πιθανότατα ήταν Πάσχα. Ωστόσο δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα…», συμπλήρωσε από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου. «Μιλήστε καλύτερα με το γιο του Κωνσταντάρα, ίσως εκείνος να θυμάται περισσότερα», με προέτρεψε.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Αφού εντόπισα το γιο του Λάμπρου Κωνσταντάρα, Δημήτρη, μου ζήτησε να του στείλω τη φωτογραφία να τη δει. Λίγη ώρα αργότερα είχε θυμηθεί τα πάντα...

«Είναι 1968», αφηγείται ο δημοσιογράφος. «Μία αντιπροσωπεία ηθοποιών είχε επισκεφθεί το δικτάτορα Παπαδόπουλο στο γραφείο του, παρουσιάζοντάς του μία σειρά αιτημάτων».

Η συγκεκριμένη ομαδική φωτογραφία στην οποία εικονίζονται διάσημοι ηθοποιοί της εποχής έκανε αισθητή την παρουσία της στο διαδίκτυο, ενώ κατά καιρούς προκάλεσε αρκετά σχόλια σε σχέση με το ρόλο και την παρουσία των διασήμων επί δικτατορίας. Εάν παρατηρήσετε τα πρόσωπα στη φωτογραφία θα εντοπίσετε από τα αριστερά προς τα δεξιά τους: Νίκο Χατζίσκο, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Ελένη Χατζηαργύρη, Μαίρη Αρώνη, Μάρω Κοντού και Γιώργο Οικονομίδη στην πρώτη σειρά. Στη δεύτερη θα δείτε παραταγμένους τον Κώστα Μουσούρη, τον Αλέκο Λειβαδίτη, το Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Παντελή Ζερβό. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με τη Χούντα, όπως λέει ο γιος του. Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές του πεποιθήσεις, ήταν δεξιός, καραμανλικός συγκεκριμένα.

«Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί αφελώς. Τσακωθήκαμε»

xounta-ithopoioi-4

«Αυτός που φαίνεται μεταξύ Οικονομίδη και Κοντού είναι ο θεατρικός συγγραφέας, Ναπολέων Ελευθερίου», προσθέτει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας. «Απ΄όλους αυτούς, φιλικά προσκείμενοι στο καθεστώς της 21ης Απριλίου ήταν μόνο ο Ζερβός και ο Οικονομίδης, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία της επίσκεψης. Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί αφελώς, τσακωθήκαμε μετά -ήμουν τότε 20 χρονών!- κι όταν δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες, άκουσε τα σχολιανά του, το μετάνιωσε πικρά. Πήγε να πεθάνει από τη στεναχώρια του», συμπληρώνει, περιγράφοντας τη διαδρομή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας σχολιάζει, ότι το καθεστώς της χούντας καλούσε ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές ή διάσημους της εποχής σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε. Στη συνέχεια ο δικτάτορας φρόντιζε να φωτογραφίζεται μαζί τους με σκοπό να αποσπά την έξωθεν καλή μαρτυρία για να γίνεται συμπαθής στον κόσμο. «Συνήθως η πρόσκληση απευθυνόταν σε πρόσωπα αναγνωρίσιμα, δεξιών πολιτικών φρονημάτων. Η Χούντα ήθελε σε κάθε περίπτωση να αποφύγει το ενδεχόμενο άρνησης από κάποιον αριστερό», σημειώνει σχετικά.

Οι αντιρρησίες τιμωρούνταν

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι όσοι αρνούνταν να παραστούν σε αυτές τις εκδηλώσεις αντιμετώπιζαν -σε αρκετές των περιπτώσεων- τις συνέπειες, όπως συνέβη στην περίπτωση του Παράβα, για την οποία θα σας μιλήσουμε λίγο αργότερα.

Σε ανάλογη φωτογραφία εποχής εικονίζεται ο Κώστας Βουτσάς, ο οποίος τσουγκρίζει πασχαλινό αυγό με το δικτάτορα.

xounta-ithopoioi-3

Βουτσάς: Όσοι δεν ανταποκρίνονταν λάμβαναν πρόσκληση για τη Γυάρο

Όπως λέει ο ίδιος στο newsbeast.gr: «Την εποχή εκείνη μας καλούσαν να πάμε σε κάποιες γιορτές επειδή ήμαστε γνωστοί. Εάν κάποιος δεν πήγαινε, τον ξανακαλούσαν κι αν δεν ανταποκρινόταν και τη δεύτερη φορά, την επόμενη λάμβανε πρόσκληση για τη Γυάρο».

«Κάποιοι έσπευσαν βλέποντας τη φωτογραφία να με χαρακτηρίσουν χουντικό. Θα μπορούσα να βρεθώ και σε οίκο ανοχής με τον Παπαδόπουλο. Τι θα έκανα, δεν θα πήγαινα με τη γυναίκα; Φοβόμαστε πολύ τότε», συμπληρώνει ο ηθοποιός.

«Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε σε κάποια πασχαλινή εκδήλωση στην οποία με είχαν καλέσει. Δεν μπορούσα όπως και πολλοί άλλοι να κάνω διαφορετικά, παρά να αποδεχτώ την πρόσκληση. Τον Παράβα για παράδειγμα τον είχαν καλέσει ήδη δύο φορές και την επόμενη τον έστειλαν εξορία».

«Θέλω όμως να εκφράσω και ένα προσωπικό παράπονο. Με εκνευρίζει αυτό που γίνεται. Επειδή βγήκα μία φορά φωτογραφία με το ζόρι να τσουγκρίζω με τον Παπαδόπουλο, θεωρώ αηδία να γίνεται διαρκής αναφορά σε αυτή! Εάν θέλεις γράψ’ το. Εάν δεν θέλεις μην το γράψεις», λέει ενοχλημένος.

xounta-ithopoioi-2

Η εξορία του… αντικαθεστωτικού Παράβα στη Γυάρο

Φτάνοντας στην υπόθεση Παράβα, ο ηθοποιός πλήρωσε το γεγονός ότι πήγε κόντρα στις επιταγές της Χούντας. Έτσι, βρέθηκε εξόριστος στο κολαστήριο της Γυάρου.

Συνελήφθη και βασανίστηκε το 1974 επί δικτατορίας Ιωαννίδη. Στο θέατρο Ρεξ είχε ανέβει η παράσταση «Επτά χρόνια φαγούρα», στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Παράβα, η Ρένα Βλαχόπουλου και η Μαρία Ιωαννίδου.

Κάποια στιγμή ο ηθοποιός ζήτησε από το σεναριογράφο να του γράψει μια μαντινάδα κατά της δικτατορίας, υποσχόμενος ότι θα έπαιρνε την ευθύνη για τις ατάκες εκτός κειμένου, οι οποίες δεν είχαν περάσει από λογοκρισία. Έτσι κι έγινε. Ο Παράβας βγήκε στη σκηνή, λέγοντας τη μαντινάδα. Λίγο αργότερα τον επισκέφτηκαν στο θέατρο δύο άντρες ντυμένοι με πολιτικά. Νόμιζε ότι ήθελαν να του ζητήσουν αυτόγραφο. Έκανε λάθος. Οι στρατονόμοι τον έπιασαν και τον έσυραν μαζί τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο θυρωρός ρώτησε την ώρα που περνούσαν την πόρτα της εξόδου:

«Πού τον πάτε;»

«Εδώ δίπλα, θα γυρίσει σε λίγο, σε έξι μήνες», απάντησαν με ειρωνεία.

Ο Παράβας έμεινε στη Γυάρο έως και την πτώση του καθεστώτος. Λέγεται μάλιστα πως ήταν από τους τελευταίους εξόριστους που έφυγαν από το νησί.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

58
σχόλια
 1. avatar Aλεξανδρος Περαντωνακης Λαβαλ Κεμπεκ Καναδα

  Σα, δεν ντρεπεστε ασυνειδητοι ξεφτιλες. Φωτογραφηθηκατε ολοι με τον ΕΘΝΙΚΟ
  ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ Γεωργιο Παπαδοπουλο, γιατι και επειδη το θελατε. Αν δεν μπαινατε στο
  γραφειο του και φευγατε ουλοι σας να πατε να συναντησετε την [...] Μερκουρη, που στην αυτοβιογραφια της ομολογει πως [...] και πολλα πολλα αλλα. Ρε, ουουουστ ξεφτιλες............

 2. avatar Μητσαρας111

  Πάνε οι καλές εποχές που δεν χρωστούσε το κράτος και ο καθένας είχε την ησυχία του.
  Δεν υπήρχαν λ..α δεξιά η αριστερά!!

 3. avatar katsampoulas

  Toτε σε καλουσαν στο τμημα δηθεν οτι σε θελουν για κατι και την αλλοι μερα Γιαρο...

  1. avatar Kissinger

   @ katsampoulas
   Άσε ρε καλόπαιδο όλο σαχλαμάρες.....προπαγάνδα ΤΟΥ ΚΚΕ.....

  2. avatar Πάρα πολλούς δεν τους κάλεσαν

   Μάλλον θα ήταν χουντικοί.

 4. avatar Νίκος Σ.

  Όπου υπάρχει κράτος δεν υπάρχει ελευθερία και όπου υπάρχει ελευθερία δεν υπάρχει κράτος. Και όλοι μας κάποια στιγμή κάνουμε την επιλογή μας..

 5. avatar dekatesera

  Συμφωνω με jasmine και με μερικους ακομα η χουντα ειχε και ακροτητες ομως ηταν πολυ καλυτερα γιατι υπηρξε προοδος λεφτα στα ταμεια οτι εκανε η Ελλαδα ηταν πληρωμενο μετριτοις ο καθενας στο μπαγκο του και αν κοιμοσουν στην Ομονοια με λεφτα διπλα σου δεν τολμουσε να σε πειραξει κανεις. Φυσικα υπηρχε πολυς ελεγχος κατι που ενοχλει πολλους και μη ξεχναμε οτι πεθαναν απλοι και φτωχοι ανθρωποι γιατι δεν εκλεβαν

  1. avatar TiEipesTwra

   Τα μυθεύματα για τα άξια οικονομικά και το ήθος της χούντας αλλού. Σάπιοι κλεφτες με άδεια ταμεία, διόριζαν δικούς τους και έκλεβαν ασυστόλως. Από τις πρώτες τους κινήσεις οι αυξήσεις κατά 100% των μισθών του πρωθυπουργού κτλ.
   Τέρμα στα ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ και των χουντικών χρυσών αυγών.
   Αλήτες, Προδότες του Έθνους Χουντικοί και Φασίστες

 6. avatar skopelos

  η πολλη δημοκρατια και η αριστερα βλαπτει

 7. avatar Anatol Orient

  Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν αυταρχικά, σαδιστικά καθεστώτα όπως είναι τα πάσης φύσεως ακροδεξιά, στρατιωτικά, φασιστικά, εθνικιστικά, ναζιστικά και λοιπά διεστραμένα συστήματα, πάσχουν από μισανθρωπία και εσχάτη ανωμαλία και διαστροφή. Και κατά τον Όμηρο, τον επικό ποιητή μας, είναι "άχθος αρούρης".

  1. avatar Έχεις απόλυτο δίκιο. ..

   Γι αυτό μας κυβερνάει το άνθος της γης τόσα χρόνια επί δημοκρατικού τόξου. Και προκόψαμε.

  2. avatar Gore

   Συμφωνώ μαζί σου @Ανατόλ , έτσι είναι . Ξέχασες ρε φιλαράκι να απλώσεις στο σύρμα όμως και τα Κομμουνιστικά καθεστώτα , που είναι τα ίδια ακριβώς σ@@@@ και ίσως... και ακόμη χειρότερα .
   Γράψ΄το εσύ όμως , για να αποκαταστήσεις την παράλειψή σου .

  3. avatar Kissinger

   @ Anatol Orient
   Ότι σε συμφέρει λες ΜΠΟΛΤΣΕΒΙΚΕ, τι έχει να πεις για 1946-1949......χαχαχα την έχεις λερωμένη τη φωλια σου. ....
   ΟΥΣΤ [...]

 8. avatar Δεν θυμαμαι

  Ρωτήστε τον θείο μου τον ψέυτη.

 9. avatar ασπρος μπεμπαντας

  Μια επταετια που ξεφτιλισε την Ελλαδα... ποτε ξανα σκοταδι στην Ελλαδα και οποιος παει να το φερει θα φαει το κεφαλι του...

  1. avatar άστα ρε μάστορα

   Αρκετά με το παραμύθι.
   Ρήμαξε η Ελλάδα από τις [...] της αριστεράς.

  2. avatar Kissinger

   @ασπρος μπεμπαντας
   O ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟΣ και ντροπή της Ελλάδας είναι το 1946- 49....και όχι ο Παπαδόπουλος....η ξεφτίλα είναι ο κομμουνιστής που εκτελουσαν τα αδέρφια τους......μάθε ιστορία παπαγάλο...

   1. avatar Vasilis Tsolakis

    @Kissinger Δεν ηταν μονο κουμουνιστες σε αυτο τον πολεμο τον εμφυλιο και οι δυο πλευρες για μενα φταινε και μην μου πεις οτι οι μη κουμουνιστες ηταν αγγελουδια και δεν σκοτωνανε στον εμφυλιο

    1. avatar Kissinger

     @ Vasilis Tsolakis
     Φίλε είσαι αδιάβαστος και πολύ μάλιστα..... η πιθανών θύμα κομμουνιστικης προπαγάνδας..,
     και έτσι δεν θα χρειαστεί να σε απαντήσω.

   2. avatar jasmine

    Πεστα γιατι καποιοι Αριστεροι κανουν οτι ξεχνουν τις θηριωδιες του Βελουχιωτη και αλλων δηθεν 'ηρωων' της Αριστερας.

    1. avatar ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗ

     Μπραβο, να αγιασει το πληκτρολογιο σου! Ετσι είναι πεστα, εξαιτίας των παλιοαριστερων και του ΑΡΗ [θεσσαλονικης]
     χασαμε την μιση Κυπρο!

     1. avatar Kissinger

      Εσεί ακόμα στην Κύπρο είσαι??? Η ΣΥΡΙΖΑ πούλησε όλη την Ελλάδα...
      Έχετε φαΐ μια πλήρη πλύση εγκεφάλου που είστε για γέλια.
      αίσχος!!!!!

     2. avatar Γουοτεργκειτ kissinger βουτηγμενος στα σκανδαλα

      Μπερδευεις και μπερδευεσαι!!! ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΡΩΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ... ΑΛΛΑ ΝΤ ΑΛΛΩΝ!!!
      ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΗΓΑΙΝΩ;;;
      [[[πλακα, πλακα μην εκτιθεσαι στο να γραφεις σχολια γιατι προκαλεις τον γελωτα, όχι μονο γιατι εισαι ανορθωγραφος, αλλα και για τις ανοησιες που γραφεις! Δεν χρειαζεται να στο πει καποιος, δεστο κι από μονος σου!
      Δεν το χεις και δεν μπορεις να σταθεις ουτε στο ελαχιστο, απέναντι σε αλλα σχολια που είναι με πιο συνθετη δομη, πιο συμπαγη , με μεστη και τεκμηριωμενη γνωμη, σκεψη και αποψη!
      Γιατι το να γραψεις ένα σχολιο είναι κατι... το να το στηρίξεις όμως
      είναι κατι άλλο κατι διαφορετικο...!!!
      Γινεσαι αντικειμενο χλευασμου και δουλέματος!!! Με την επιθετικοτητα που βγαζεις, προσπαθεις να βρεις μια ταυτοτητα να ενταχθείς σε μια ομαδα που να ικανοποιει το εγω σου, αλλα το μονο που καταφέρνεις είναι να διεκδικεις μια θεση της νοητικης ανυπαρξίας σου! Και όπως εχω πει και παλαιοτερα, ο αδειος τενεκές κανει θορυβο, όχι ο γεματος! Γιατι άλλο δραση κι άλλο αντιδραση! Κανενας ανθρωπος ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να απορροφάει τους δικους σου κραδασμους και αναταραξεις...
      Υπαρχουν ειδικοι που μπορεις να καταθεσεις τα προβλήματα και τις ανησυχιες σου, να σε ακουσουν με μεγαλη προσοχή, δινοντας τις καταλληλες συμβουλες, η και αγωγη ακομα....!
      Δεν θελω να σε κοροιδευω γι αυτο ειλικρινα και φιλικα στο λεω δεν το χεις! Δυσκολο μεν, αλλα κανε προσπαθεια να το καταλάβεις]]]
      ΚΑΚΤΟΣ.

     3. avatar τι πίνεις

      Και δε μας δίνεις

     4. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

      Δεν πινω πια... τα σταματησα πριν κλεισει η εταιρια! ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕΣ
      να ψωνιζεις από μαιμου εταιρεια και μετα λες ότι σε Πειραξαν τα Ληγμένα που σου Πουλησαν γιατι ΔΕΝ ειχες λεφτα να παρεις Καινουργια...!!! ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ...!!!
      Μην ξανα-παρεις ληγμένα γιατι εχουν παρενεργειες και κανουν διαλείψεις στο ''μυαλο σου''...!!! Εκτος από αυτο όμως...
      Το να ΜΗΝ Αντιλαμβανεσαι είναι λογικο γιατι ΔΕΝ... κατεχεις και πολλα... ΑΛΛΑ και να ΜΗΝ το αισθάνεσαι ΟΤΙ ΞΕΦΕΥΓΕΙΣ είναι Ανησυχητικο...!
      Περιμενε μεχρι την Τεταρτη που ανοιγουν τα Φαρμακεια...!!!
      Μεχρι τοτε Ησυχια, Ξεκουραση και Προσευχη...!!!

 10. avatar jasmine

  Η χρυση εποχη της Ελλαδας για οσους δεν την εζησαν. Μηδεν ανεργια, ολοι ειχαν λεφτα, οι Ελληνικες βιομηχανιες και βιοτεχνιες δουλευαν στο φουλ, ειμασταν πραγματικα ανεξαρτητοι και ταυτοχρονα Ευρωπαιοι. Το οτι δεν υπηρχαν απεργιες, καταληψεις, αναρχικους κλπ, ποσως μας ενδιεφερε.
  Βεβαια, υπηρχε η λογοκρισια, στερηση καποιων δικαιωματων προς Αριστερους παντα αλλα αληθεια, τωρα εχουμε δημοκρατια οταν Αριστερη δηθεν κυβερνηση προσπαθει να χειραγωγησει τα ΜΜΕ και να υπαρχει παντου το κρατος?
  Η γενια του κατεστρεψε την Ελλαδα ηταν εκεινη του Πολυτεχνειου.

  1. avatar GiannisAGiannis

   Πάλι και πάλι τις ίδιες ανακρίβειες και μισές αλήθειες. Σε ΚΑΘΕ χούντα της εποχής (έφτιαξαν πολλές τα φιλαράκια Σοβιετικοί και Αμερικάνοι/Άγγλοι επί ψυχρού πολέμου) στηνόταν το ίδιο θέατρο. Φαινομενική οικονομική ευμάρεια (με δάνεια από τον εκάστοτε σύμμαχο, απόκρυψη των χρεών κτλ), φαινομενική μείωση της εγκληματικότητας (πλέον τα εγκλήματα τα κάνει μόνο το κράτος), φαινομενική υποστήριξη από άτομα της τέχνης (διάβασε πιο πάνω). Δεν λέω πως σήμερα έχουμε δημοκρατία αλλά μην προσπαθείτε να μας πείσετε πως η χούντα των συνταγματαρχών και κάθε χούντα είναι "καλή". Ούτε καν καλύτερη από τώρα δεν είναι.

  2. avatar POL POT

   ΣΕΒΑΣ +++++++++++++++++

 11. avatar Kissinger

  ΟΥΣΤ ο ψεύτης Βουτσάς, και ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ... περνουσαται Φινα τότε υπήρχαν δουλειά για ηθοποιούς,τώρα με τη χούντα του ΤΣΙΠΡΑ δεν έχετε να φάτε......και σας φταίει ο Παπαδόπουλος????? Δεν ντρέπεστε λιγο {...}?????
  ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΒΟΥΤΣΑ!!
  ΖΗΤΏ Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ......

 12. avatar ακτ

  2 στους 3 στο αρθρο αυτο ειπαν οτι ταχα μου ηταν καποιο Πασχα. Μονο ο Κωνστανταρας ειπε την αληθεια. Μεγαλο κομπλεξ απο τους αλλους. Ετσι δειχνουν και τον χαρακτηρα τους.

 13. avatar Bill345

  Οι ίδιοι άνθρωποι ψήφισαν τότε, οι ίδιοι ψήφισαν μετά, οι ίδιοι ψήφισαν χθες και πάλι οι ίδιοι θα ψηφίσουν και αύριο. Οι ψηφοφόροι είναι πάντα οι ίδιοι ενώ τα καθεστώτα διαφέρουν. Συμπέρασμα είναι ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στους πολιτικούς αλλά καθαρά στους πολίτες και αυτό είναι ότι χειρότερο γιατί δεν υπάρχει ίαση στη συγκεκριμένη ασθένεια.-

  1. avatar Andreas D

   προβλήματος...ανεξαρτήτως εποχής.
   Καλό είναι να μάθουμε να μουτζωνόμαστε όταν κάνουμε λάθος νομίζοντας ότι ψηφίσαμε τον εκάστοτε Σωτήρα.
   Οι καιροί και συνθήκες αλλάζουν...Μερικά κόμματα σταθερά στα χρονοντούλαπα του ιδρυτικού τους μανιφέστο...άλλα πάλι αρμενίζουν όπως τους κάθεται καλύτερα...και ο πολίτης φανατικός διαχρονικός υποστηρικτής.
   "Δαγκωτό" που έλεγαν και οι παπούδες μας. Και τα "δαγκωτά" εγγόνια και δισέγγονά τους να κονταροχυπιούνται.
   Και μόνο σκεφτειτε οτι ήταν μόνο μια φωτογραφία...και αρχίσαμε να τρωγόμαστε.

 14. avatar konstantin1230 schnell

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΦΥΓΑΝΕ ΓΙΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ
  ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΑΧΑ ΑΡΘΡΑ, ΒΙΒΛΙΑ, κ.α.
  ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο {...} ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ
  ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ;.
  ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΕΡΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΓΟΝΙΝΤΑ , ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΡΕΥΜΑ,
  ΔΡΟΜ, ΝΕΡΟ,.......
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΝ
  ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΗ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΝΑΝΕ=ΗΡΩΕΣ=.
  ΜΦΧ
  ΚΣ

 15. avatar Ο Λένιν του Πάσχα

  Εργατιά - Αγροτιά - Παπαδόπουλος ξανά

  1. avatar Nikath13

   Ναι ας χασουμε και την υπολοιπη κυπρο, μαζι με κατι νησακια που θελουν οι τουρκοι. Μια δουλεια ειχαν να κανουν οι αποτυχημενοι χουντικοι, και απετυχαν οικτρα: να υπερασπιστουν την ελλαδα, και απετυχαν τοσο οικτρα, που 40 χρονια μετα μας ταλαιπωρουν ακομη

   1. avatar Kissinger

    @ Nikath1. Την Κύπρο την πούλησε ο Ιωαννίδης ,ο Μακάριος η " φίλοι μας " οι Αμερικανοί και Οι Άγγλοι,οπως πρόδωσαν τον ίδιο τον Παπαδόπουλο........τα έχεις μπερδεμενα τα μυαλά σου, μάλλον δάσκαλος σου θα ήταν κομμουνιστής....... όσο αφορά των πωλήσεων των νησιών εννοια σου και τα έχουν πουλήσει , οι χουντικο του ΤΣΙΠΡΑ,ΣΑΜΑΡΑ,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΣΗΜΙΤΗ,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ ...... κοιμάσαι ακόμα με τα τσαρούχια......πότε θα ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ[...}

    1. avatar Nikath13

     Είσαι ολίγον άσχετος η το παίζεις γιατί έτσι πρέπει... Την ελδηκ την τράβηξε ο Παπαδοπουλος από την κυπρο. Έτσι το νησί ήταν ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ!!!!! Το μόνο που ένοιαζε το καθεστώς ήταν πως θα πέταγε έξω το μακάριο

    2. avatar Nick Larry

     Και ο Ιωαννίδης τι ήταν ρε φίλε, αριστερός;

     1. avatar Kissinger

      @ Nick Larry
      Προδότης κύριε Nick

 16. avatar αστυ

  Ξυπνηστε ρεεεεεεεε ολα αυτα ειναι {...} ο Γ Παπαδοπουλος ηταν Ελληνας και στηρηξε την Ελλαδα οσο κανενας αλλος.

 17. avatar Αλεξανδρος Ιακ. Περαντωνακης ( Απο Καναδα )

  Ντροπη σου γελοτοποιε κωστα βουτσα, κι εσυ και ολοι και ολες τραγουδιαρες και τραγουδιαρησες και αλλοι κακοτεχνες υποκρητες και ασυνείδητοι που γλείψατε το
  καθεστώς της 21ης Απριλιου και τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ, ΕΘΝΑΡΧΗ και ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ
  ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ. Τυμβωρυχοι , ξεπεσμένοι γελοτοποιοι.
  ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣΤ, ξεφτίλες βουτσαδες. φτου σας αναξιοπρεπει ανθρωποειδή !!!!!

  1. avatar καλά κάνανε

   Μετά Γλύφανε τον Παπανδρέα και τους ημιαγράμματους πίνακες υπουργούς του πασοκ
   Οποίος γλύφει θα γλύφει μια ζωή

   Κι ο Παπαδόπουλος ήταν καλλίτερος από πολλούς του δημοκρατικού τόξου. Τουλάχιστον πολεμισε να μη γίνουμε επαρχία της ΕΣΣΔ.
   Ας αναπαυτεί εκεί που πήγέννησε και η ιστορία θα γράψει αργότερα για όλους .ακόμα είναι νωρίς

  2. avatar THEMIS.

   ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΑΠΟ ΚΑΝΑΔΑ ΜΗ ΜΙΛΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΙΣΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ. ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΟΛΟΥΣ. {...} ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ.

   1. avatar Kissinger

    @ THEMIS
    κλασικος ξερολας εισαι φίλε..... όλα τα ξέρεις και από τίποτα δεν σκαμπαζεις...... βλέπω την άποψή τη δικιά σου! ΧΑΧΑΧΑ είσαι πραγματικά [...].... φαίνεται στο ΕΛΛΑΣ ότι τα ξέρετε όλα, από τους κυβερνήτες που εκλέγεται.......χαχαχα. Αντε πάλι για ύπνο ΘΥΜΙΟ....

  3. avatar Σπάρτακος

   Τον αείμνηστον φασίσταν,χουντικόν και άθλιον,Γεώργιον Π......................
   Χαχαχαχαχαχαχα

  4. avatar ΕΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ

   ΝΑΙ ΚΑΤΣΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΑ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΕΣΕΙΣ ΕΞΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΟΣΟ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ..ΕΛΑΤΕ ΕΔΩ ΖΗΣΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ..ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΤΡΑΒΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΔΩ ΟΠΟΤΕ...ΜΟΚΟ!!!!!!

   1. avatar Kissinger

    @ ΕΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ
    Τι ζωή που κάνατε εσείς κύριε στην Ελλάδα δεν την έκανε κάνεις στο εξωτερικό.....στη κλαψα είστε μια ζωή......το εξωτερικό έχει δουλειά από το πρωί όσο το βράδυ 6-7 μέρες την εβδομάδα, δεν έχει μπουζούκια κάθε βράδυ, δεν πήγαινες και εσεί εξωτερικό εφόσον είναι τόσο καλά??.....αλλα για εξωτερικό μόνο φεύγουν οι δουλευταράδες,και όχι ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ...... κάνε μας τη χάρη και κόψε την τραγωδία......
    Από τεμπελαριο που σας δέρνει, φαίνεται την κυβέρνησης που βγάζετε.....σας αρέσει το ψέμα, καθόλου δουλειά, και πολλά λεφτά........το κακό είναι ότι κοντά στο στεγνό καίγεται και το
    χλωρό......
    Άσε την κλαψα μας πήραν χαμπάρι...

    1. avatar Η γνωμη μου

     Φίλε μου έζησα 15 χρόνια Αμερικη. Ντρέπομαι για σένα, για όλους αυτούς που φεύγουν και κάνουν λες και είδανε το φως το αληθινό. Που κάνουν βόλτα στις ιστοσελίδες για να βρίσουνε αυτούς που μείνανε πίσω ... Κουβαλοντας αυτο το βλαχομπαροκ "εμείς στην Αμερική"...
     Μπορώ να φύγω όποτε επιθυμώ.. Έχω ιστορία έξω, ειναι εύκολο.. Επιμένω εδώ στο πείσμα των καιρών.. Δεν είμαι τεμπελα, ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε μου περισσεύουν τα λεφτά ..Σαφώς δεν πηγαίνω κάθε μέρα στα μπουζούκια..(τι σκατα παρέες έκανες ;;;;)Έχω δίκη μου επιχείρηση, που την πονάω, για να την στήσω εγω ξέρω τι τράβηξα, έτοιμα λεφτά δεν υπήρχαν. Έχω 6 εργαζόμενους που ειναι οικογένεια μου...Τα χρήματα τα κερδίζω απο το εξωτερικό, τα φέρνω σε μια χώρα που μου τα ρουφάει, που πολλές δεν έχω καν πρόσβαση σε αυτά..Αλλα είμαι εδώ και επιμένω.. Γιατι; Άστο δεν θα καταλάβεις ποτε...Συγνώμη φίλε μου αλλα την γνωμη σου για εμάς να την βάλεις εκεί που ξέρεις...Άντε πήγαινε με τους δουλευταράδες φίλους σου για καμμία μπυρα, και άδειασε μας την γωνια..

     1. avatar να αγιάσει η γραφίδα σου

      ΑΔΕΡΦΈ

   2. avatar στεφ1

    Και εγω ελληνας του εξωτερικου είμαι (δεν ειχα δουλεια στην Ελλαδα και δεν εγινα εγχωριος δυ), αλλα επειδή πληρωνω φορους (και) στην Ελλαδα εχω δικαίωμα/απαιτηση να ψηφιζω. [Ηταν ετοιμος ο νομος επι Προκοπη Π. αλλα τον εκοψε το Πασοκ το 2007].
    Δεν θελω αλλους ραπερ και Καρανικες με τα χρηματα μου!

    1. avatar Η γνωμη μου

     Σιγά μην αποφασίσετε εσείς για τον δερβέναγα που θα βάλω εγω στο κεφάλι μου. Θα αποφασίσεις εσύ σε τι σχολειο θα στείλω εγω τα δικά μου παιδια, σε τι νοσοκομείο θα νοσηλευτώ εγω, τι σύνταξη θα πάρω εγω;; Με ποια λογική;;; Ο καθένας αποφασίζει για την ζωή του,φίλε μου! Και η ζωή σου ειναι άλλου!!Δεν μπορεί για παράδειγμα να φορολογειται η επιχείρηση σου στην αλλοδαπή με20% και να ερχεςαι Εκ του ασφαλούς να αποφασίζεις εάν η επιχείρηση μου θα πληρώνει 60% ή70%. Ειναι ανήθικο εντελώς. Παύλα. Όταν ξανάρθεις με το καλο, εδώ είμαστε... Για την ώρα, άσε μας εμάς εδώ να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα τραβήξουμε ....ΕΣΥ ,σπιτι σου, όπου και να ειναι αυτο...Άντε τα πήρα, χρονιάρα μέρα!!!

 18. avatar ταπανταολα

  Παραμυθια του βουτσα συμφωνα με το αρθρο. Ο νουτσας λεει τον παραβα τον στειλανεξορια γιατιναρνηηκε προσλκηση να εμφανισυε με τους χουντικους και τοναρθρο λεε οτινοναραβας πηγε εξορια γιατι εγραψε κατι κατα της χουντας σε ενα θεατρικο εργο.
  Ντροπη του να λεει ωεμματα.

  1. avatar Dr. Sheldon Cooper

   You are drunk, go home.

   1. avatar Douskas John

    Οτι και να είναι προτιμάω αυτόν παρά εσένα γαλάκι φασιστάκι .

    1. avatar Εσύ θα πρέπει να γουστάρεις Παπαδόπουλο!!!

     Πολεμισε κατά του κομμουνιστικού σκοταδισμού το 46-49!!!!

     Αν είχαν επικρατήσει θα σας στέλνανε στα Γκουλαγκ εσάς τους αναρχικούς..! Και μέχρι και με το Ρένο συναντήθηκε για να τον συμβουλευτεί για την πνευματική ανάταση του Έθνους!!!

     Διαφωνείς; δεν το πιστεύω...

 19. avatar Carman

  Όλοι ήταν τότε με τη χούντα ε?μετα έγιναν αντιστασιακοί. Αυτοί ειναι η Ελλάδα και οι Έλληνες δυστυχώς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει