Μια μικρή και αραιοκατοικημένη επαρχία στη νότια Ιταλία προσφέρει σε νέους κατοίκους της «μισθό» 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή 25.000 ευρώ για τρία χρόνια συνολικά, που ισχύει η «προσφορά».

Για να πάρει κάποιος, ωστόσο, αυτά τα χρήματα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Το χωριό ή η πόλη που θα επιλέξει ο νέος κάτοικος της επαρχίας Molise, θα πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Molise, Donato Toma, στον Guardian «Αν είχαμε προσφέρει μια απλή χρηματοδότηση, θα ήταν σαν μία ακόμη φιλανθρωπική κίνηση. Ωστόσο, εμείς θέλαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Θέλαμε οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ να επενδύσουν στην περιοχή. Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με οποιαδήποτε δραστηριότητα επιθυμεί: αρτοποιείο, εστιατόριο, γραφείο, οτιδήποτε».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Toma, η κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λάβει και μία επιχορήγηση της τάξης των 10.000 ευρώ με σκοπό να δημιουργηθούν υποδομές και να προωθηθούν διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

«Δεν πρόκειται μόνο για την αύξηση του πληθυσμού. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών χρειάζονται, επίσης, και υποδομές για να παραμείνουν σε αυτές, διαφορετικά θα καταλήξουμε και πάλι στο μηδέν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η Molise, με πληθυσμό 305.000 κατοίκων, συγκαταλέγεται στις περιφέρειες της Ιταλίας που έχουν χάσει τους περισσότερους κατοίκους τα τελευταία χρόνια –από το 2014 πάνω από 9.000 άτομα έφυγαν από την περιοχή.

Μάλιστα, το 2018 περισσότερα από 2.800 άτομα έχασαν την ζωή τους ή μετακόμισαν σε άλλη περιοχή, σχεδόν 1.000 περισσότεροι από το 2017, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπήρξε ούτε μία γέννηση σε κάποια από τις εννιά πόλεις της επαρχίας.

Συνολική μείωση πληθυσμού στην Ιταλία

Για πρώτη φορά σε 90 χρόνια, ο αριθμός Ιταλών πολιτών που ζουν στην Ιταλία μειώθηκε στα 55 εκατομμύρια περίπου, σύμφωνα με την Istat. Πιο συγκεκριμένα το 2014-18 ο αριθμός των Ιταλών πολιτών που κατοικούν στη χώρα μειώθηκε κατά 677.000.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του ο Guardian, δύο παράγοντες βρίσκονται πίσω από αυτή τη μείωση, σύμφωνα με τους ειδικούς: η μείωση των γεννήσεων, η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα από την ενοποίηση της Ιταλίας και η αύξηση της μετανάστευσης των νέων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς αναζήτηση νέων ευκαιριών απασχόλησης. Σχεδόν 157.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα το 2018, αναφέρει η Istat.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Ιταλίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα, έρχεται δεύτερη, μετά την Ιαπωνία, ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων, με εκτιμώμενα 168,7 άτομα άνω των 65 ετών για κάθε 100 νέους.

Οι προσπάθειες προσέλκυσης νέων κατοίκων

Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης των ιταλικών πόλεων που τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν ερημώσει, πολλοί δήμαρχοι, όπως αυτός της Sutera, στην επαρχία Caltanissetta στη Σικελία, άνοιξαν τις πόρτες των άδειων σπιτιών τους σε αιτούντες άσυλο που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη.

Άλλοι, όπως η πόλη Sambuca, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να επιβιώσουν, έχουν υιοθετήσει μια στρατηγική που έχει γίνει «μόδα» στο νότο: να πουλήσουν ή στην ουσία να δώσουν εντελώς δωρεάν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια σε όσους επιθυμούν να μετακομίσουν σε αυτά, αφού, φυσικά, τα ανακατασκευάσουν πρωτίστως. Η συμβολική τιμή πώλησης των σπιτιών είναι μόλις 1 ευρώ.