Μία από τις λιγοστές εναπομείνασες «ζούγκλες» στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο νομό Ξάνθης και προκαλεί εντυπώσεις τόσο με το υπέροχο φυσικό σκηνικό της, όσο και με την ανεκτίμητης αξίας οικολογική σημασία της.

Ο λόγος για το Κοτζά Ορμάν ή Μέγα Δάσος, δίπλα στα νερά του ποταμού Νέστου, στην περιοχή των εκβολών του ποταμού στο δυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης, το οποίο στην ουσία αποτελεί και το φυσικό σύνορο της Μακεδονίας με τη Θράκη. Κάποτε αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Ευρώπης, καθώς μόνο κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’50 είχαν καταγραφεί περισσότερα από 74.000 στρέμματα. Από αυτά, δυστυχώς, τα 54.000 εκχερσώθηκαν το 1946 προκειμένου να δοθούν στους αγρότες για καλλιέργεια.

Το παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν ή Μεγάλο Δάσος αποτελεί φυσικό τοπίο ανεκτίμητης οικολογικής αξίας και ομορφιάς. Ήταν κάποτε από τα μεγαλύτερα υδροχαρή της Ευρώπης, καθώς τη δεκαετία του "50 είχαν καταγραφεί 74.000 στρέμματα. Το 1946 όμως εκχερσώθηκαν 54.000 στρέμματα και δόθηκαν στους αγρότες για καλλιέργεια, αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι, το οποίο το Δασαρχείο Καβάλας προσπαθεί να διαφυλάξει περιφράζοντας περιμετρικά τμήματα γης και απαγορεύοντας οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. https://www.emtgreece.com/el/forests/parapotamio-dasos-kotza-orman-i-megalo-dasos#visitEMT #greece #nestos #kotza #orman

Posted by Visit Eastern Macedonia Thrace Greece – Visit EMTGreece on Tuesday, January 2, 2018

Από τα πιο πολυπληθή φυτά που συναντώνται σε όλη την έκτασή του είναι οι ιτιές, οι βελανιδιές, τα σκλήθρα και διάφορα αναρριχόμενα, ενώ καταγράφονται και διάφορα είδη άγριας πανίδας όπως τσακάλι, αλεπού, αγριόχοιρος, ζαρκάδι κ.α. Εδώ μάλιστα συναντάται και ο μοναδικός μη εκτρεφόμενος πληθυσμός κολχικού φασιανού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Μέγα Δάσος αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα σε ιστορικά κείμενα, με τον Ηρόδοτο να περιγράφει ότι υπήρχαν σε αυτό λιοντάρια τα οποία κατασπάραξαν το στρατό του Ξέρξη και τον Αριστοτέλη να κάνει λόγο για ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν.