Ήταν ένα 48ωρο γεμάτο θύελλες για τον Έλον Μασκ και το Twitter. O ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX αποκάλυψε ότι αγόρασε πακέτο μετοχών που αντιστοιχούν στο 9,2% του Twitter, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να σημειωθεί άνοδος της μετοχής της κατά 26%.

Αν δεν έχετε ενημερωθεί, ορίστε μια σύντομη περίληψη των όσων συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στο χώρο των τεχνολογικών κολοσσών και των social media:

  • Τη Δευτέρα 4/4, αποκαλύφθηκε μέσω μιας κατάθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι ο Μασκ είχε αποκτήσει μερίδιο 9,2% στο Twitter, καθιστώντας τον έτσι τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας. Εκείνη τη στιγμή, η αξία του μεριδίου ανερχόταν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Parag Agrawal έκανε στη συνέχεια retweet τη δημοσκόπηση του Μασκ, προτρέποντας τους χρήστες να «ψηφίσουν προσεκτικά», καθώς «οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές».
  • Την Τρίτη 5/4, ο Agrawal αποκάλυψε ότι ο Μασκ διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, χαρακτηρίζοντάς τον «παθιασμένο πιστό και ταυτόχρονα έντονο επικριτή της υπηρεσίας». Ο ιδρυτής του Twitter Jack Dorsey εξήρε την κίνηση, γράφοντας στο Twitter ότι ο Μασκ «ηγείται με την καρδιά του» και «νοιάζεται βαθιά για τον κόσμο μας και τον ρόλο του Twitter σε αυτόν».
  • Η μετοχή του Twitter συνέχισε να αυξάνεται – πάνω από 30% από το πρωί της Δευτέρας και σχεδόν 60% τον τελευταίο μήνα.

Πώς θα μοιάζει λοιπόν το Twitter με τον Έλον Μασκ στο διοικητικό συμβούλιο;

Το Twitter του Ελον Μασκ

Όπως αναφέρει το Fast Company, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX και πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, ο Μασκ έχει συγκεντρώσει τη λατρεία οπαδών στο Twitter, όπου είναι γνωστός για το τρολάρισμα καθώς και για τις ελευθεριακές απόψεις του ως αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου».

Πριν από δύο εβδομάδες, δημοσίευσε μια δημοσκόπηση στο Twitter, δηλώνοντας ότι «η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία» και ρωτώντας τους οπαδούς του: «Πιστεύετε ότι το Twitter τηρεί απαρέγκλιτα αυτή την αρχή;». (Το 70% των 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων απάντησε “όχι”.) «Οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές», έγραψε τότε ο Μασκ. «Παρακαλώ ψηφίστε προσεκτικά».

Την επόμενη ημέρα, έκανε ξανά ανάρτηση: «Δεδομένου ότι το Twitter χρησιμεύει ως de facto δημόσια πλατεία, η μη τήρηση των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία. Τι πρέπει να γίνει; … Χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα;».

Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Μασκ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει μια ελαφρύτερη αντιμετώπιση όταν πρόκειται για τη μετριοπάθεια ή την επιβολή των όρων χρήσης. Θα μπορούσε επίσης να έχει επιρροή στο ποιος άλλος θα ενταχθεί στις τάξεις της ηγεσίας και έχει δηλώσει ότι ελπίζει να κάνει «σημαντικές βελτιώσεις» στην επιχείρηση τους επόμενους μήνες.

Αλλά σε όλα αυτά, το προσωπικό του διακύβευμα είναι εμφανές. Τα παράπονα του Μασκ για την ελευθερία του λόγου υπερβαίνουν το δικαίωμά του να μοιράζεται memes που παρομοιάζουν τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Η χρήση του Twitter έχει φέρει πραγματικά προβλήματα πάνω του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, τουλάχιστον από το 2018, εξετάζει εξονυχιστικά τα προηγούμενα tweets του σχετικά με τα εσωτερικά οικονομικά στοιχεία και τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής της Tesla. Σε μια πρόσφατη δικαστική απάντηση μετά από χρόνια σπαζοκεφαλιάς, ο Μασκ επέμεινε ότι δεν πρόκειται να του «κλείσουν το στόμα» στο Twitter και κατηγόρησε την υπηρεσία ότι «παγώνει την άσκηση των δικαιωμάτων της Πρώτης Τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος». Εάν η SEC επρόκειτο να επιδιώξει να απομακρύνει τον Μασκ από την πλατφόρμα, αυτό μπορεί να γίνει πιο δύσκολο τώρα που είναι συνιδιοκτήτης.

Οι πιέσεις για την επάνοδο του Τραμπ στο Twitter

Τραμπ στο Twitter

Εν τω μεταξύ, συντηρητικοί πολιτικοί έχουν αδράξει την ευκαιρία να απαιτήσουν από τον Μασκ να ξεριζώσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τα συντρίμμια της Truth Social και να τον επαναφέρει στο διαδικτυακό του βήμα. Θα το κάνει ο Μασκ;

Είναι πιθανό, αλλά τίποτα μέχρι στιγμής δεν υποδηλώνει ότι θα είχε τέτοια διάθεση, ή ότι θα είχε ακόμη και την απαραίτητη υποστήριξη από το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο για να το πραγματοποιήσει. Και η θέση του στο διοικητικό συμβούλιο, όπως έχουν σημειώσει ορισμένοι, τον εμποδίζει να κατέχει πάνω από το 14,9% της εταιρείας και να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, ο Μασκ φαίνεται να επικεντρώνεται στα δικά του προβλήματα – και να δίνει στους χρήστες του Twitter αυτό το αμφιλεγόμενο κουμπί επεξεργασίας.