Η διαδικασία αξιολόγησης των βλαβών στις κατασκευές έως σήμερα, όπως συνέβη και με τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά, βασίζεται κυρίως στην επιθεώρηση από εξειδικευμένους μηχανικούς. Όμως η νέα τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να δώσει τη δική της «χείρα βοηθείας», ιδίως σε περιπτώσεις όπου οι κατασκευές, μετά από ισχυρές καταπονήσεις, έχουν βλάβες που δεν είναι εύκολα ορατές και εντοπίσιμες, με συνέπεια να χρειάζονται περαιτέρω χρονοβόροι έλεγχοι και έτσι η πληγείσα κατασκευή να καθίσταται μη λειτουργική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το RECONASS (http://www.reconass.eu), που μόλις ξεκίνησε και το οποίο συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στοχεύει στην ανάπτυξη ενός «έξυπνου» συστήματος ελέγχου των κατασκευών, που θα παρέχει μια αξιόπιστη και συνεχή αξιολόγηση της στατικής κατάστασής τους μετά από κάποια καταστροφή (σεισμός, έκρηξη κ.ά). Το σύστημα θα παρέχει άμεσα και συνεχώς ενημερωμένα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής όσον αφορά την αντοχή και τη λειτουργικότητά της.

Το RECONASS (Reconstruction and REcovery Planning: Rapid and Continuously Updated COnstruction Damage, and Related Needs ASSessment) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 5,48 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στα 4,26 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει διάρκεια 3,5 χρόνια (έως τον Μάιο του 2017) και υλοποιείται από μία κοινοπραξία εννέα εταίρων από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Πλην του ΕΠΙΣΕΥ, συμμετέχουν το Πολυτεχνείο της Δρέσδης (Γερμανία), το Πανεπιστήμιο του Τβέντε (Ολλανδία), η Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών, η γερμανική Ομοσπονδιακή Αντιπροσωπεία Τεχνικής Αποκατάστασης, καθώς επίσης εταιρίες από την Ελλάδα (Δ. Μπαϊρακτάρης), τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Συντονιστής και τεχνικός διαχειριστής του έργου είναι το ΕΠΙΣΕΥ, με υπεύθυνο τον δρ Άγγελο Αμδίτη, ερευνητή Α’ και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας I-SENSE. Εκτός από τις δράσεις διάχυσης και προβολής του έργου στο ευρύ κοινό, το ΕΠΙΣΕΥ είναι υπεύθυνο επίσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τηλεπικοινωνιακή λύσης, που θα διασυνδέει το σύστημα ελέγχου και καταγραφής δεδομένων με τον κεντρικό σταθμό επεξεργασίας και οπτικοποίησης.

Αναλυτικότερα, το RECONASS θα αναπτύξει ένα σύστημα επίβλεψης που θα αποτελείται από ασύρματους αισθητήρες θέσης, καταπόνησης, επιτάχυνσης και θερμοκρασίας, καθώς και το κατάλληλο λογισμικό, ώστε να γίνεται μια εκτίμηση για την κατάσταση των εγκαταστάσεων από στατική άποψη, αλλά των αναγκών σε υλικά, κόστη και ανθρώπινο δυναμικό, για την αποκατάστασή τους. Το σύστημα θα επιτρέπει την αποστολή των δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε έναν απομακρυσμένο σταθμό, που θα είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία τους και για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών διαχείρισης της κρίσης.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΠΙΣΕΥ, μπορεί να βοηθήσει ώστε:

– Οι εργασίες επισκευών σε περίπτωση καταστροφών να ξεκινούν πολύ νωρίτερα.

– Τα συνεργεία εκτάκτου ανάγκης να έχουν στη διάθεσή τους σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ζημιών σε εγκαταστάσεις.

– Το κόστος των καταστροφών να μειωθεί, καθώς θα αποφεύγεται έγκαιρα η κατάρρευση επιρρεπών υποδομών.

– Να γίνεται πιο γρήγορα γνωστή η ανάγκη κατεδάφισης εγκαταστάσεων.

– Να μειωθεί το χρονικό διάστημα που τα κτίρια παραμένουν μη λειτουργικά και ταυτόχρονα οι οικονομικές απώλειες από την παύση των δραστηριοτήτων τους.

– Να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης κρίσιμων κρατικών υποδομών (νοσοκομεία, υπουργεία κ.α.).

Η πρώτη συνάντηση της κοινοπραξίας του έργου διοργανώθηκε από το ΕΠΙΣΕΥ στην Αθήνα, στις 13-14 Φεβρουαρίου.