Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση διεθνώς στο Δείκτη Ανάπτυξης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για το 2012, ανεβαίνοντας μια θέση από το 2011, όταν ήταν 33η.

Ακόμη, η χώρα μας εμφανίζεται στην 68η θέση το 2012 στην παγκόσμια κατάταξη της «ψηφιακής νεολαίας» (ποσοστό των ψηφιακά εξοικειωμένων νέων στο σύνολο του πληθυσμού μιας χώρας).

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση «Μετρώντας την Κοινωνία της Πληροφορίας 2013», που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) των ΗΠΑ.

Ως ψηφιακά εξοικειωμένοι θεωρούνται οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών με πέντε ή περισσότερα χρόνια online εμπειρίας. Στην Ελλάδα η ψηφιακή νεολαία εμφανίζεται να αριθμεί συνολικά 861.100 νέους, που αποτελούν περίπου το 7,5% του ελληνικού πληθυσμού και το 75% της συνολικής ελληνικής νεολαίας.

Το 2012 η ψηφιακή νεολαία αριθμούσε περίπου 365 εκατ. διεθνώς, δηλαδή το 5,2% του παγκόσμιου πληθυσμού των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η ψηφιακή νεολαία συνιστά το 30% του συνόλου της παγκόσμιας νεολαίας, συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των νέων του πλανήτη μας (το 70%), που κατοικούν κυρίως στις φτωχότερες χώρες, έχουν ακόμα μηδαμινή ή μικρότερη των πέντε ετών ψηφιακή εμπειρία.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφιακής νεολαίας στο σύνολο του πληθυσμού είναι η Ισλανδία με 13,9% και αυτή με το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των νέων είναι η Νότια Κορέα με 99,6%. Από τις γειτονικές χώρες, χαμηλότερα από την Ελλάδα στην κατάταξη της ψηφιακής νεολαίας βρίσκεται η Ιταλία (78η) και ψηλότερα η ΠΓΔΜ (42η), η Κύπρος (45η), η Τουρκία (49η) και η Βουλγαρία (67η).

Όσον αφορά στο Δείκτη Ανάπτυξης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ), είναι ένας σύνθετος δείκτης που απαρτίζεται από επιμέρους παραμέτρους, όπως ο βαθμός πρόσβασης του πληθυσμού μιας χώρας στις νέες τεχνολογίες, η ένταση της χρήσης τους και οι ψηφιακές δεξιότητες των χρηστών. Από τις γειτονικές χώρες, χαμηλότερα από την Ελλάδα το 2012 βρέθηκαν η Κύπρος (45η), η Βουλγαρία (46η), η ΠΓΔΜ (57η), η Τουρκία (69η) και η Αλβανία (80ή).

Τα κυριότερα λοιπά ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

– Έως το τέλος του 2013 θα υπάρχουν διεθνώς 6,8 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, σχεδόν όσοι και οι κάτοικοι του πλανήτη. Ακόμα, έως το τέλος του έτους, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη θα χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 4,4 δισεκατομμύρια δεν θα είναι ακόμα online.

– Έως το τέλος του 2012, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που καλυπτόταν από κάποιο ευρυζωνικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο τρίτης γενιάς (3G), άγγιζε το 50%. Έως το τέλος του 2013 θα υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια κινητές ευρυζωνικές συνδρομές. Η μέση παγκόσμια διείσδυση του 3G αναπτύσσεται με μέσο ταχύ ετήσιο ρυθμό 40% και πλέον φθάνει σχεδόν το 30%, αλλά κυμαίνεται από 75% στις ανεπτυγμένες χώρες έως 20% στις αναπτυσσόμενες.

– Οι τιμές των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων εμφανίζουν μείωση διεθνώς, της τάξης του 82% κατά την τελευταία τετραετία. Η μέση τιμή το 2012 ήταν 19,5 δολάρια ανά Mbit ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν το ένα τέταρτο σε σχέση με το 2008. Η Ελλάδα εμφανίζεται η 27η φθηνότερη χώρα διεθνώς, στο ίδιο επίπεδο τιμών (ως ποσοστό του ΑΕΠ ανά κεφαλή) με τη Γερμανία.

– Μεταξύ 2007-2011 τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12%, φθάνοντας τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ή ποσοστό 2,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αν και η οικονομική κρίση έβαλε «φρένο» στον τηλεπικοινωνιακό τζίρο στις ανεπτυγμένες χώρες.

– Στο τέλος του 2013 αναμένεται, ότι σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρίσκεται διασυνδεμένο online στο διαδίκτυο. Ο αριθμός των νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο εμφανίζει μεγάλη «ψαλίδα», από σχεδόν 80% του συνόλου στις ανεπτυγμένες χώρες σε 28% στις αναπτυσσόμενες. Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια νοικοκυριά στον πλανήτη δεν έχουν ακόμα συνδεθεί στο Ίντερνετ, το 90% των οποίων βρίσκονται στις φτωχότερες χώρες.

– Στο τέλος του 2012 σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στη Γη είχαν τηλεόραση, έναντι 41% που είχαν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σε 1,4 δισεκατομμύρια εκτιμώνται τα νοικοκυριά που έχουν τουλάχιστον μια τηλεοπτική συσκευή στο σπίτι τους. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες ουσιαστικά δεν υπάρχει πια σπίτι χωρίς τηλεόραση, στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 69% των νοικοκυριών διαθέτουν τηλεόραση.