Το ίντερνετ εκτός από απαραίτητο εργαλείο για πολλές εργασίες, αποτελεί και ιδανικό μέσο για τον εργαζόμενο προκειμένου να «ξεφύγει» από τη δουλειά του. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγικού χρόνου στη δουλειά.

Μια νέα έρευνα έρχεται όμως να δείξει ότι δεν χρειάζεται η άμεση ενασχόληση με το διαδίκτυο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγικότητα, αλλά αρκεί και η επιθυμία της χρήση του! Με λίγα λόγια, ο πειρασμός για το ίντερνετ προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας!

Για την πραγματοποίηση της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν πειράματα με 60 εθελοντές από ερευνητές πανεπιστημίων της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Δανίας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, είναι ότι όταν ζητείται από τους εργαζόμενους να μην χρησιμοποιούν το ίντερνετ στη δουλειά για προσωπική χρήση τους, τότε τους βάζουν σε μεγάλο πειρασμό και σε εσωτερική σύγκρουση με τη θέλησή τους.

Τελικά η παραγωγικότητα του υπαλλήλου μειώνεται χωρίς καν να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, αλλά απλώς και μόνο επειδή πασχίζει να αντισταθεί στον πειρασμό, με συνέπεια να χάνει λιγότερο ή περισσότερο την ικανότητα συγκέντρωσής του και η νοητική του δύναμη να εστιάζει εκτός των θεμάτων της δουλειάς του. Όσο πιο απαιτητική για συγκέντρωση και όσο πιο μικρά περιθώρια λάθους έχει η δουλειά ενός εργαζόμενου, τόσο πιο σημαντικός -και επικίνδυνος- μπορεί να είναι ο πειρασμός του ίντερνετ. Αντίθετα, σε εργασίες ρουτίνας με μεγαλύτερα περιθώρια λάθους, η σημασία του διαδικτυακού πειρασμού για τη μείωση της παραγωγικότητας είναι μικρότερη.

Έτσι, οι ερευνητές θεωρούν λανθασμένη την επιλογή των εργοδοτών να απαγορεύουν το ίντερνετ για προσωπική χρήση, αλλά από την άλλη να το αφήνουν ελεύθερα προσβάσιμο στον υπολογιστή του εργαζομένου, βάζοντάς τον έτσι σε πειρασμό.

Η πρότασή τους είναι η οριστική απαγόρευση χρήσης του ίντερνετ, ή η καθιέρωση ειδικών διαλειμμάτων για περιήγηση στον Ιστό, όπως είναι λχ. το διάλειμμα για τσιγάρο ή φαγητό.