Συσκευή που ελέγχει το ροχαλητό και η οποία μπορεί να εμφυτευτεί λειτουργώντας όπως ο βηματοδότης είναι το νέο επίτευγμα Aυστραλών επιστημόνων, το οποίο υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής και γι’ αυτούς που ροχαλίζουν, αλλά και για όσους αναγκάζονται να υποστούν τον χαρακτηριστικό θόρυβο.

Η συσκευή τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα κοντά στο νεύρο που ελέγχει τους μύες της γλώσσας και το ενεργοποιεί ανά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπει να κλείνει τους αεραγωγούς προκαλώντας το ροχαλητό.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το Έθνος, η συσκευή μειώνει τις επιπτώσεις της κατάστασης που είναι γνωστή ως υπνική άπνοια, η οποία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν το ροχαλητό. Περίπου το 60% όσων ροχαλίζουν, οφείλουν τη θορυβώδη αυτή διαταραχή ύπνου στο μπλοκάρισμα των αεραγωγών του σώματος από τη γλώσσα και από τα μαλακά μόρια του εσωτερικού του λαιμού.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία παρουσιάζεται σε περίπου 4 στους 100 άνδρες και σε 2 στις 100 γυναίκες. Η αποφρακτική υπνική άπνοια αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή πίεση και παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που έφτιαξαν το Σύστημα Ερεθισμού του Υπογλώσσιου Νεύρου, όλοι οι 21 ασθενείς που συμμετείχαν στις δοκιμές του συστήματος εμφάνισαν σημάδια βελτίωσης της κατάστασης τους, ενώ άλλες δοκιμές της συσκευής σε περίπου 30 ασθενείς, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care, επίσης κρίνονται ως επιτυχημένες.