Η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των Βρυξελλών με την οποία ζητείται από τον Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί επωφελήθηκε από τα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που παραχώρησε στην εταιρεία το Δουβλίνο.

Σε μια σπάνια αντίδραση υποστήριξης προς τις Βρυξέλλες από αμερικανική οργάνωση, η AFT («Αμερικανοί για Δίκαιους Φόρους») στην οποία μετέχουν 425 τοπικές οργανώσεις, «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ενέργειες κατά της Ιρλανδίας σε αυτήν την περίπτωση κρατικής βοήθειας».

«Η μυστική συμφωνία της Apple επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει από τις δραστηριότητές της σε όλον τον κόσμο, χρήματα τα οποία επωμίζονται οι φορολογούμενοι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της οργάνωσης, Φρανκ Κλεμέντε. Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2003 μέχρι το 2014 ο φόρος που κατέβαλε η εταιρεία υπολογιζόταν με συντελεστή μικρότερο του 1%.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών (των ΗΠΑ) επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή επιδιώκει να εισπράξει τα ποσά που αντιστοιχούν στις χώρες-μέλη», συνεχίζει η AFT. «Αντί να απορρίπτει» την ενέργεια αυτή των Βρυξελλών, το υπουργείο «θα έπρεπε να προβάλει με σθένος τις δικές του διεκδικήσεις απέναντι στην Apple για τη μαζική μεταφορά των κερδών της στο εξωτερικό», τονίζει η οργάνωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της AFT η εταιρεία διαθέτει στο εξωτερικό κέρδη ύψους 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής και ο διευθύνων σύμβουλος της, ο Τιμ Κουκ, ανέφερε σε μια επιστολή του ότι η Apple «δεν ζήτησε ποτέ, ούτε της χορηγήθηκε καμία ιδιαίτερη συμφωνία».