Σε ελληνικά βίντεο τα δύο πρώτα βραβεία σε μαθητικό διαγωνισμό νανοτεχνολογίας

Σημαντική διάκριση για τα σχολεία


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
17:01
08/02/2016
Σε ελληνικά βίντεο τα δύο πρώτα βραβεία σε μαθητικό διαγωνισμό νανοτεχνολογίας
2
loading

Το πρώτο βραβείο κατέλαβε η ομάδα «Florinano» στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μαθητικού φιλμ για τη νανοτεχνολογία του ευρωπαϊκού προγράμματος NanoDiode, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Πρόκειται για μία σύγχρονη κοινότητα μάθησης που δημιουργήθηκε στη Φλώρινα και έχει ως έργο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Nανοτεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Την συγκροτούν μαθητές δημοτικών σχολείων, δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι, φοιτητές και ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το βίντεο της Glonatech, παραγωγής του Γυμνασίου Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Τι είδους νανοτεχνολογίες θέλουμε;» και οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου έθεσαν τα ερωτήματά τους για την επιστήμη και τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ερευνητική ομάδα της Glonatech.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό project NanoDiode και την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης (European Union of Science Journalists' Associations - EUSJA) και απευθυνόταν σε μαθητές 11 έως 18 ετών από όλη την Ευρώπη. Η ηλεκτρονική ανοικτή ψηφοφορία έγινε μέσω του καναλιού YouΤube του NanoDiode, όπου είχαν αναρτηθεί τα διαγωνιζόμενα βίντεο, και διήρκεσε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν διαδικτυακά στις 31 Ιανουαρίου, κατόπιν ψηφοφορίας της επιτροπή αποτελούμενης από τους εταίρους του προγράμματος.

Η GLONATECH είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών και εφαρμογών νανοτεχνολογίας, διαθέτει ιδιόκτητη παραγωγική μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών εταιριών παραγωγής νανοσωλήνων άνθρακα σε βιομηχανική κλίμακα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα στεγάζει μέρος των ερευνητικών της δραστηριοτήτων στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η εταιρεία παράγει μεγάλο εύρος νανοϋλικών, τα οποία ως πρόσθετα προσδίδουν στο τελικό προϊόν εξαιρετικές ιδιότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε εφαρμογές καθαρισμού υδάτων και επικαλύψεων επιφανειών στον κλάδο της ναυτιλίας και της αεροπορικής βιομηχανίας. Παράλληλα, παρέχει υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και συμβουλευτικής για την ανάπτυξη νανο-δομημένων υλικών με ιδιαίτερα ενισχυμένα χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα η GLONATECH απέσπασε μια σημαντική διεθνή διάκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό για καθαρές τεχνολογίες Cleantech, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, καθώς το καινοτόμο προϊόν της για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων από νανοσωλήνες άνθρακα κατέκτησε μία θέση στην κορυφαία 5άδα των καλύτερων νέων τεχνολογιών παγκοσμίως.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Φοιτητής ΠΤΔΕ Φλώρινας

  Η σχετική ανακοίνωση είναι ανακριβής. Το πρώτο βραβείο (1η θέση στο σχετικό διαγωνισμό) κατέλαβε η ομάδα "Florinano", μία σύγχρονη κοινότητα μάθησης που δημιουργήθηκε στη Φλώρινα και έχει ως έργο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Nανοτεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Την συγκροτούν μαθητές δημοτικών σχολείων, δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι, φοιτητές και ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
  Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να επιβεβαιώσετε τις ανακρίβειες της ανακοίνωσης που δημοσιεύετε!
  http://www.nanodiode.eu/news/amazing-videos-winners/

  1. avatar Γιάννης Μπεχράκης

   Αγαπητέ φοιτητή

   Τα δυο πρώτα βραβεία όπως αναφέρεται από την ανακοίνωση του διαγωνισμού πήγαν και στα δύο σχολεία.
   Το video που υποβάλατε αν και αξιόλογη προσπάθεια, είναι εκτός θέματος και κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να αποκλειστεί. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω πως τα παιδιά έχουν τον ρόλο του δημοσιογράφου και με ποιον τρόπο απαντούν στο ερώτημα «Τι είδους νανοτεχνολογία θέλουμε;»
   Εξάλλου η διαφορά ανάμεσα στα δύο video είναι χαώδεις.

   Ευχαριστώ πολύ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει