Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής συνεχίζεται στο Καμερούν, αλλά με το βαθμό ανησυχίας για την ασφάλεια των ομάδων που έχουν τη βάση τους στα δυτικά της χώρας, να έχει αυξηθεί. Αφενός εξαιτίας των απειλών που έχουν λάβει και αφετέρου από τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και του στρατού.

Στην περιοχή μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Αγγλόφωνων Καμερουνέζων, που θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος τη Δημοκρατία της Αμπαζονίας, με τους Γαλλόφωνους Καμερουνέζους. Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στις 9 Ιανουαρίου, οι αυτοαποκαλούμενοι επαναστάτες είχαν προειδοποιήσει πως θα έκαναν τα πάντα για να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά και τώρα αυτές οι απειλές γίνονται πραγματικότητα.

Την Τετάρτη (12/1) σημειώθηκαν συγκρούσεις στην πόλη Μπουέα με ανταλλαγή πυροβολισμών και ο θάνατος ενός στρατιώτης όταν εκπυρσοκρότησε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά το τέλος της προπόνησης της εθνικής ομάδας του Μάλι. Το Μάλι μαζί με τις άλλες ομάδες του 6ου ομίλου, την Τυνησία, την Γκάμπια και τη Μαυριτανία προπονούνται στην Μπουέα και αγωνίζονται στην κοντινή πόλη Λίμπε.

Τα φαινόμενα βίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με το αυτονομιστικό κίνημα να χρησιμοποιεί πλέον και εκρηκτικά για τις επιθέσεις τους. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι θεωρείται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις, ενώ περίπου 700.000 εγκατέλειψαν την περιοχή αφότου άρχισαν οι διαμάχες το 2017.

Στην Λίμπε, το «Omnisport Stadium» πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος επίθεσης με εκρηκτικά. Μέχρι και η μασκότ, το λιοντάρι Μόλα, σε πρόσφατη περιοδεία του στην Αγγλόφωνη περιοχή χρειάστηκε να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Όσο για την εξέλιξη της διοργάνωσης, στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου, το Καμερούν νίκησε με 4-1 την Αιθιοπία και εξασφάλισε την πρόκρισή του στους «16» του θεσμού. Στο άλλο ματς του γκρουπ, η Μπουρκίνα Φάσο επιβλήθηκε με 1-0 του Πράσινου Ακρωτηρίου.