Η πρώτη έκπληξη στη φάση των «16» του Euro 2020 είναι γεγονός, αφού η Τσεχία νίκησε με 2-0 την Ολλανδία και προκρίθηκε στους προημιτελικούς.

Τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια είχαν κάνει στον όμιλο οι οράνιε, οι οποίοι βρήκαν απέναντί τους μια Τσεχία που δεν είναι στο επίπεδο που ήταν μέχρι πριν 10-15 χρόνια. Σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον, γιατί στην πράξη η ομάδα του Γιάροσλαβ Σίλχαβι αποδεικνύεται συγκεντρωμένη, οργανωμένη και αποτελεσματική. Και με τον Πάτρικ Σικ να συνεχίζει να σκοράρει και να φτάνει στα 4 γκολ στη διοργάνωση, οι Τσέχοι είναι στους «8», όπου θα αντιμετωπίσουν τη Δανία. Οσο για την Ολλανδία, δεν ήταν τόσο καλή όσο θα έπρεπε και από τη στιγμή που έμεινε με 10 παίκτες στο 55′ λόγω της αποβολής του Ντε Λιχτ μέσω VAR, τα έχασε. Και μοιραία έχασε και το ματς…

Όχι ότι μέχρι εκείνο το σημείο η ομάδα του Φρανκ Ντε Μπουρ ήταν καλή. Κάθε άλλο… Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο από την αρχή, με τους Ολλανδούς να μην καταφέρνουν να παίξουν όπως συνηθίζουν, με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν και απειλητικοί. Κάτι που κατάφεραν οι Τσέχοι όμως, οι οποίοι είχαν μεγάλη φάση στο 38′ με τον Μπαράκ, ο οποίος αστόχησε από κοντά. Το πρώτο ημίχρονο έφυγε χωρίς γκολ ή πολλές φάσεις, το δεύτερο άρχισε με τους οράνιε να χάνουν μεγάλη ευκαιρία στο 52′ με το τετ α τετ του Μάλεν και να μένουν με 10 παίκτες στο 55′, όταν ο Ντε Λιχτ είδε μέσω VAR κόκκινη κάρτα για χέρι. Αυτό ήταν…

Η Ολλανδία έχασε κάθε έλεγχο και η Τσεχία ήταν εμφανώς καλύτερη, έχοντας μεγάλη ευκαιρία στο 64′ με τον Καντεράμπεκ και ανοίγοντας, τελικά, το σκορ στο 68′ με την κεφαλιά του Χόλες από κοντά (0-1). Το παιχνίδι είχε στραβώσει για τα καλά για την ομάδα του Ντε Μπουρ, ο οποίος δεν μπόρεσε να βελτιώσει την κατάσταση με τις αλλαγές του και τελικά στο 80′ ο Σικ με ωραίο πλασέ στην κίνηση, μετά την πάσα του Χόλες, σκόραρε ξανά και διαμόρφωσε το τελικό 0-2.

Ολλανδία: Στεκέλενμπουργκ, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Ντε Λιχτ, Μπλιντ (81′ Τίμπερ), Φαν Άανχολτ (82′ Μπέργκχαους), Ντε Ρουν (73′ Βέγχορστ), Βαϊνάλντουμ, Ντε Γιονγκ, Ντεπάι, Μάλεν (57′ Πρόμες).

Τσεχία: Βάτσλικ, Κουφάλ, Τσελούτσκα, Κάλας, Καντεράμπεκ, Χόλες (85′ Κραλ), Σούτσεκ, Μάσοπουστ (79′ Γιάνκτο), Μπαράκ (92′ Σαντίλεκ), Σέβτσικ (85′ Χλόζεκ), Σικ (92′ Κρμέντσικ).