Αν προσπαθούσε κάποιος να εξηγήσει πριν από μια δεκαετία τον τρόπο που αναδείχθηκε ο ταλαντούχος τερματοφύλακας Δημήτρης Σταματάκης για να πάρει μεταγραφή στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ακόμη και οι πιο μυημένοι μάνατζερ θα έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Κάποιοι μάλιστα θα νόμιζαν ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Την Ελλάδα δεν τη βρίσκουμε στις Euro 2021 Ομάδες αλλά τα… παιδιά της, διαπρέπουν!

Η «Athens Goalkeepers Academy» λοιπόν, το έκανε το θαύμα της. Και σύντομα θα βρει μιμητές που μπορεί να αναδείξουν τα ταλέντα της επόμενης ποδοσφαιρικής γενιάς. Η περίπτωση του Σταματάκη είναι η πιο χαρακτηριστική, αν λάβουμε υπόψη μας το πώς κατάφερε να φτάσει στην Ισπανία. Πέρασε την πύλη στο αθλητικό κέντρο της Ατλέτικο χωρίς να έχει παίξει σε κάποια ομάδα ή σε κάποιο πρωτάθλημα ή έστω να έχει κάνει ένα «αγροτικό». 

Τα κατάφερε λοιπόν να ενταχθεί στην Under 19 των «ροχιμπλάνκος»  υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και μάλιστα με ρήτρα παραχώρησης στα 30 εκατ. ευρώ! Ο Σταματάκης χρειάστηκε απλά να κλείσει τα 18 για να γίνει το deal, ανήμερα των γενεθλίων του στις 23 Απριλίου του 2021, έχοντας ως παρακαταθήκη την ανάπτυξή του και εξέλιξή του στην περίφημη AGA. Η συγκεκριμένη σχολή τερματοφυλάκων δημιουργήθηκε το 2012 με βασικό στόχο να υπερβεί γρήγορα τα ελληνικά σύνορα, μέσω της ποιοτικής διαπαιδαγώγησης των μικρών σε ηλικία παικτών. Ακόμη και οι άνθρωποι που την έφτιαξαν από το μηδέν, πρέπει να έμειναν έκπληκτοι από όσα πέτυχαν σε χρόνο ρεκόρ, αφενός στην Κύπρο αφετέρου στην Αγγλία και την Ισπανία.

Η εξαιρετική δουλειά της AGA γίνεται σε γήπεδα του Ρέντη και της Γλυφάδας, με τις διασυνδέσεις της να φέρνουν άμεσα αποτελέσματα από τον Ιούνιο του 2018.

Η κομβική συνάντηση

Τι συνέβη όμως τότε; Ο Λουίς Γιόπις, προπονητής τερματοφυλάκων στη Ρεάλ Μαδρίτης εκείνη την εποχή (πέρυσι ήταν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ), βρέθηκε στην Αθήνα και ξεχώρισε 20 νεαρούς γκολκίπερ για να περάσουν από δοκιμές στη Μαδρίτη σε ομάδες όπως η Ατλέτικο, η Ρεάλ και άλλες από μικρότερες κατηγορίες. Η ευκαιρία για αυτά τα παιδιά ήταν πραγματικά μοναδική.

Τον Μάιο του 2019 έγινε το ταξίδι από την Αθήνα στην ισπανική πρωτεύουσα με πρώτη στάση τις εγκαταστάσεις της Ατλέτικο. Στη συνέχεια τα trials θα συνεχίζονταν στη Ρεάλ, με τον Σταματάκη όμως να μην ακολουθεί τα υπόλοιπα 19 παιδιά. Οι άνθρωποι της πρωταθλήτριας Ισπανίας έβαλαν απαγορευτικό στο δικό του δοκιμαστικό και έπειτα από συνεννόηση με την «Athens Goalkeepers Academy» τον κράτησαν μία εβδομάδα παραπάνω για δοκιμές με απώτερο στόχο να τον πείσουν να υπογράψει άμεσα συμβόλαιο συνεργασίας. 

Ο Σταματάκης όμως που ήταν ακόμη 16 ετών δεν είχε σκοπό να ξενιτευτεί. Και δεν υπέγραψε έτσι το ημιεπαγγελματικό συμβόλαιο που του πρότειναν, γιατί η μητέρα του είχε έντοντες αντιρρήσεις. Ετσι, υπήρξε συμφωνία κυρίων, με τον ποδοσφαιριστή να δίνει το λόγο του ότι όχι μόνο δεν θα υπογράψει σε άλλη ομάδα, αλλά μόλις κλείσει τα 18 θα πάει στη Μαδρίτη για να ενταχθεί στην Ατλέτικο. Σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, ο ισπανικός σύλλογος παρακολουθούσε την πρόοδο και την εξέλιξή του δείχνοντας ότι τον υπολογίζει σοβαρά. 

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο παράξενα ποδοσφαιρικά θαύματα που έχουμε ακούσει. Και όλα αυτά ενώ ο Σταματάκης είχε περάσει από τις ακαδημίες του Ιωνικού και του Ατρόμητου χωρίς κάποιος να διακρίνει το ταλέντο του. Από την ομάδα του Περιστερίου μάλιστα έφυγε σε ηλικία 15,5 χρόνων. Εξι μήνες αργότερα στην Ατλέτικο είδαν το ταλέντο του και κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα. 

Ο Σταματάκης παραχώρησε πρόσφατα και συνέντευξη στη βρετανική «Daily Mail», ως η μεταγραφή φαινόμενο. Απλώς είχε την υποχρέωση πρώτα να υπογράψει το συμβόλαιό του και μετά να μιλήσει στον Τύπο. Χωρίς εμπειρίες εντός γηπέδου, δίχως κάποιο μεγάλο παιχνίδι, δίχως καριέρα, αλλά με διαβατήριο την εξαιρετική δουλειά και προνοητικότητα των ανθρώπων που έστησαν από το μηδέν την «Athens Goalkeepers Academy» για να αναδείξουν το ταλέντο του.