Έγινε το κεντρικό πρόσωπο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για τους λάθος λόγους και σίγουρα χωρίς να το θέλει. Ο λόγος για τον Ρουμάνο διαιτητή, Σεμπάστιαν Κολτέσκου, ο οποίος αποκάλεσε «νέγρο» τον Καμερουνέζο βοηθό προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιέρ Γουεμπό, τον οποίο και απέβαλε από το παιχνίδι της Τρίτης (08/12) που διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα.

Ο ίδιος φέρεται να είπε σε φίλους του ότι δεν είναι ρατσιστής και όποιος τον γνωρίζει, μπορεί να το επιβεβαιώσει, ωστόσο υπήρξε «άδειασμα» και από τη χώρα του, όπου ο πρόεδρος του Αντιρατσιστικού Συμβουλίου της Ρουμανίας υποστήριξε ότι αυτό που ειπώθηκε από πλευράς του είναι ξεκάθαρα ρατσιστικό και πως δεν χωρά αμφιβολία για κάτι τέτοιο. «Είναι ρατσισμός, χωρίς καμία δυνατότητα ερμηνείας. Θα μπορούσε να έχει απευθυνθεί στον προπονητή με πολλές άλλες εκφράσεις και να αγνοήσει το χρώμα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την αποχώρηση των Τούρκων από τον αγωνιστικό χώρο προς ένδειξη διαμαρτυρίας, η UEFA αποφάσισε το ματς να μην συνεχιστεί και αυτό θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 19:55. Μάλιστα, θα σφυρίξει διαιτητική ομάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ενημέρωσε πως θα προχωρήσει σε έρευνα για το συμβάν.

Εκτός λίστας FIFA με απόφαση Βασσάρα

Ουσιαστικά, το χθεσινό ματς θα ήταν και το τελευταίο για τον Κολτσέσκου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αφού πρόσφατα βγήκε εκτός λίστας της FIFA, με απόφαση του αρχιδιαιτητή Κύρου Βασσάρα (του αντίστοιχου Μαρκ Κλάτενμπεργκ της Ρουμανίας).

Μάλιστα, ο Έλληνας πρώην ρέφερι είχε ερωτηθεί για την απόφασή του και είχε σημειώσει σχετικά: «Οι διαιτητές της FIFA πρέπει να έχουν την ηλικία και τον χρόνο να κερδίζουν εμπειρίες που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να εκπροσωπούν τη ρουμάνικη διαιτησία στις τελικές φάσεις αρκετών διεθνών διοργανώσεων».

Η μια απόπειρα αυτοκτονίας και η αποκάλυψη για δεύτερη

Όλο αυτό το σκηνικό έστρεψε… αναγκαστικά τα φώτα της δημοσιότητας στον 43χρονο. Μάλιστα, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Prosport, αλλά και άλλα θέματα σε ΜΜΕ του εξωτερικού, ο συγκεκριμένος άνθρωπος κουβαλά πίσω του κάποιες τραγικές ιστορίες, οι οποίες σίγουρα τον έχουν επηρεάσει. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο παρελθόν επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Είναι γεννημένος στην Κραϊόβα στις 6 Μαΐου του 1977. Ως διαιτητής, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη χώρα του με διάφορες αποφάσεις του, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία. Παρόλα αυτά, κατάφερε να επανέλθει και να γίνει διεθνής, αλλά μετά από όλα όσα συνέβησαν χθες, φαντάζει δύσκολο να συνεχίσει στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Τον Οκτώβριο του 2008 λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει, απειλώντας πως θα πέσει από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη γενέτειρά του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φώναζε προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει στο σημείο: «Αφήστε με ήσυχο, μην μπει κανείς στο σπίτι μου». Τελικά, οι Αρχές έσπασαν την πόρτα και μπήκαν στο σπίτι του, για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Ιόν Κρατσιονέσκου, που αποτέλεσε «καθηγητή» στη διαιτησία για τον Κολτσέσκου, είχε αποκαλύψει μάλιστα πως εκείνη ήταν η δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας. «Είναι σοκαριστικό αυτό που έχει συμβεί. Άλλοι είναι αυτοί που τον έφεραν σε αυτό το σημείο απόγνωσης. Είναι το θύμα ενός άθλιου συστήματος στο ρουμάνικο ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με το οικογενειακό περιβάλλον του Κολτσέσκου, η απόπειρα αυτοκτονίας του είχε σχέση με το ποδόσφαιρο. Είχε κάνει σοβαρά λάθη σε ένα παιχνίδι Γκαζ Μετάν – Μπρασόβ (0-0) και αρκετό καιρό μετά είχε πει: «Ήταν όντως κακή η παρουσία μου και υπήρχαν λόγοι. Είχα κάποια προβλήματα πριν από το ματς και δεν έπρεπε να σφυρίξω».

Ο θάνατος των γονιών του και τα δύο διαζύγια

Ο Κολτσέσκου, γενικότερα σε προσωπικό επίπεδο είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Fanatik και αναπαράγει η Prosport, τον περασμένο Αύγουστο έχασε τον πατέρα του, την ώρα που ήταν διαιτητής στην αναμέτρηση μεταξύ Πόλι Ιάσι – Τσίντια Ταργκόβιστσε. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε φύγει από τη ζωή και η μητέρα του.

Παράλληλα, χώρισε με τη σύζυγό του, με την οποία έχουν μία μικρή κόρη. Γενικότερα, οι σχέσεις του με το άλλο φύλο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένες, καθώς έχει ακόμη ένα διαζύγιο, το 2007. Μάλιστα, τότε είχε χωρίσει λίγους μήνες αφότου ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τη σύντροφό του.