Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πήρε τη νίκη (1-0) στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, για την 6η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League, με τον Ελ Αραμπί να βρίσκει δίχτυα στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης από το σημείο του πέναλτι και να δίνει την πρόκριση στο Europa League.

Το ματς ήταν συγκλονιστικό σε εξέλιξη, με τους Σέρβους να χάνουν πέναλτι στο πρώτο μέρος με την μπάλα να βρίσκει το δοκάρι του Σα στο 42′, ωστόσο η ελληνική ομάδα ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και τελικά πήρε αυτό που άξιζε. Αν και είχε και εκείνη δοκάρι με τον -τελικά- σκόρερ της στο 59′, αλλά τελικά το προσπάθησε μέχρι τέλους και δικαιώθηκε.

Έστω και με αρκετή δόση άγχους, οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν συνέχεια στην ευρωπαϊκή τους περιπέτεια, καθώς δεν είπαν «όχι» στο δώρο που τους έκανε ο Ζάντερ στο 86′, όταν άπλωσε αδικαιολόγητα το χέρι του εντός περιοχής της ομάδας του, για να το πληρώσει αυτό με γκολ. Ένα γκολ που βάσει ευκαιριών μπορούσε να έρθει νωρίτερα για τους Πειραιώτες, οι οποίοι  ολοκλήρωσαν το ματς με 27 τελικές, έχοντας τεράστιες ευκαιρίες για να ανοίξουν νωρίτερα το σκορ.

Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς προτίμησε για το βασικό σχήμα της ομάδας του τον Μεριά, αντί του ανέτοιμου Αβραάμ Παπαδόπουλου. Ο Τυνήσιος ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα ενώ στο πλευρό του ήταν ο Σεμέδο. Ο Σα δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια, ενώ την αμυντική γραμμή συμπλήρωσαν ο Τσιμίκας αριστερά με τον Ομάρ δεξιά. Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης και Καμαρά ήταν η τριάδα στα χαφ και στην επίθεση αγωνίστηκε ο Ελ Αραμπί, ο οποίος πλαισιώθηκε στα δύο άκρα από τους Μασούρα και Ποντένσε.

Από την άλλη πλευρά, ο Βλάντα Μιλόγεβιτς ξεκίνησε την ομάδα του με τον Μπόριαν στο τέρμα, τον Ρόντιτς στο αριστερό άκρο της άμυνας και Γκόμπελιτς στο δεξί, ενώ Ντέγκενεκ και Μιλούνοβιτς ήταν το δίδυμο στα στόπερ. Πέτροβιτς και Ίβανιτς αγωνίστηκαν ως αμυντικά χαφ, με τον Μάριν να είχε οργανωτή, έχοντας τον Βουκάνοβιτς στο αριστερό «φτερό» και τον Ματέο Γκαρσία στο δεξί. Στην κορυφή της επίθεσης προτιμήθηκε ο Τομανέ.

Χωρίς μεγάλες φάσεις το πρώτο μισό του ημιχρόνου

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο ματς με στόχο να υπηρετήσουν το αγωνιστικό τους πλάνο, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο τη νίκη και ο Ερυθρός Αστέρας βολευόταν και με την ισοπαλία. Έτσι, οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τις ευκαιρίες που θα δημιουργούσαν απειλητικές στιγμές στην αντίπαλη εστία.

Η πρώτη απειλή για τους «ερυθρόλευκους» ήρθε στο 8’, όταν σε γύρισμα του Τσιμίκα, έπειτα από ωραίο άνοιγμα του Μπουχαλάκη, έδιωξαν σε κόρνερ οι γηπεδούχοι πριν τον Μασούρα. Στο 19′ ήρθε και το σουτ του Γκιγέρμε λίγο έξω από την περιοχή των Σέρβων, μετά από προσπάθεια του Καμαρά, ωστόσο η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Μπόριαν.

Άρχισε να ανεβάζει την πίεση ο Ολυμπιακός

Ακριβώς με τη συμπλήρωση του μισού των πρώτων 45 λεπτών, στο 23’, οι Πειραιώτες έχασαν την πρώτη μεγάλη τους ευκαιρία, όταν ο Ελ Αραμπί βρέθηκε σε θέση βολής, έπειτα από μπαλιά-τρύπα του Γκιγέρμε και ο Γκόμπελιτς τον πρόλαβε με σωτήριο τάκλιν. Στην ίδια φάση διαμαρτυρήθηκαν χλιαρά για πέναλτι οι παίκτες της ελληνικής ομάδας.

Στο 26′ καταγράφηκε ακόμη μια καλή στιγμή για την ομάδα του Μαρτίνς. Ο Καμαρά έπιασε ένα δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή του Ερυθρού Αστέρα, ωστόσο η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων. Ωστόσο, στο 27′ έγινε και η πρώτη επικίνδυνη αντεπίθεση από τους Σέρβους, με την μπάλα να καταλήγει στον Μάριν, που δοκίμασε συρτό σουτ πάνω στον Βουκάνοβιτς, ο οποίος ουσιαστικά λειτούργησε σαν αμυντικός, ενώ υποδείχθηκε και σε θέση οφσάιντ.

Στο 29′ ο Καμαρά είδε και την πρώτη κίτρινη κάρτα του αγώνα, ενώ στο 32′ ο Ποντένσε βγήκε από τα δεξιά, έπιασε ένα διαγώνιο σουτ και βρήκε τον Μπόριαν σε ετοιμότητα, όπως και ο Ομάρ σε δεύτερο χρόνο. Δύο λεπτά αργότερα ο Ελ Αραμπί έπιασε μια κεφαλιά μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ωστόσο αυτή δεν βρήκε στόχο, παρά το γεγονός ότι ήταν μόνος σε πολύ καλή θέση.

Ο Αστέρας την πιο μεγάλη ευκαιρία του πρώτου μέρους

Στο 37′ ο Καμαρά δοκίμασε για ακόμη μια φορά τα πόδια του, ωστόσο για ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ενώ στο 41′ ήρθε η φάση που μπορούσε να αλλάξει δραστικά τη μορφή του αγώνα. Ο Γκιγιέρμε ανέτρεψε τον Μάριν εντός περιοχής του Ολυμπιακού, με τον Ιταλό διαιτητή Ορσάτο να δείχνει τόσο την άσπρη βούλα όσο και την κίτρινη κάρτα στον Βραζιλιάνο ένα λεπτό αργότερα. Ωστόσο, ο Τομανέ που ανέλαβε την εκτέλεση, δεν κατάφερε να βρει στόχο, καθώς «σημάδεψε» το οριζόντιο δοκάρι του συμπατριώτη του, Σα.

Ο Μάριν απείλησε και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα την εστία της πρώην του ομάδας, αλλά την τελευταία στιγμή ο Γκιγιέρμε κατάφερε να τον σταματήσει σωστά αυτήν τη φορά, για να διώξει τον κίνδυνο. Πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» είδαν και τρίτη κάρτα λίγο πριν τελειώσουν και οι καθυστερήσεις, με τον Ποντένσε να είναι αυτός που… κιτρινίστηκε.

Μπήκαν φουριόζοι οι γηπεδούχοι

Ο Γκιγιέρμε ήταν αυτός που είχε την πρώτη καλή στιγμή της επανάληψης, όταν ο Γκιγιέρμε σούταρε εκτός περιοχής, όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, στο 47′, ο Μασούρας έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Μπόριαν κατάφερε να μπλοκάρει. Στο 54′ καταγράφηκε ακόμη μια καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό, ξανά με τον Βραζιλιάνο μέσο, αλλά το σουτ που επιχείρησε έδιωξε με καλή επέμβαση στη δεξιά του πλευρά ο Καναδός κίπερ.

Στο 55′ υπήρξαν διαμαρτυρίες για πέναλτι από πλευράς γηπεδούχων. Έπειτα από γέμισμα, ο Μασούρας έπεσε κάτω σε διεκδίκηση με τον Ρόντιτς, ωστόσο ο Ιταλός διαιτητής έδωσε άουτ. Στις φάσεις της ελληνικής ομάδας «απάντησαν» οι Σέρβοι, έπειτα από ένα ακόμη λάθος του Μεριά, αλλά το συρτό σουτ του Μάριν στο 55′ μπλόκαρε ο Σα. Στο 58′ έγινε και η πρώτη αλλαγή του αγώνα, με τον Τομανέ που έχασε το πέναλτι να δίνει τη θέση του στον Φαν λα Πάρα.

Ισοφάρισαν τα δοκάρια οι Πειραιώτες

Ο Ολυμπιακός ανέβαζε συνεχώς ρυθμό, τον οποίο οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα προσπάθησαν να σταματήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Ένας από αυτούς ήταν με φάουλ, που έκανε ο Ρόντιτς πάνω στον Μασούρα, για να αντικρίσει στο 59′ την κίτρινη κάρτα. Στο ίδιο λεπτό ο Ελ Αραμπί ισοφάρισε τα δοκάρια, όταν σε ωραία σέντρα του Τσιμίκα, η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι του Μπόριαν. Στο 61′ έκανε και ο Μαρτίνς την πρώτη του αλλαγή, με τον Γκερέρο να παίρνει τη θέση του Καμαρά.

Στο 62′ η ομάδα του Βελιγραδίου απείλησε ξανά με τον Βουκάνοβιτς να μπαίνει μέσα στην περιοχή, αλλά να μην μπορεί να βρει συμπαίκτη του. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ποντένσε δεν κατάφερε να σκοράρει με σουτ μέσα από την μικρή περιοχή, αφού νικήθηκε από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, που αντέδρασε πολύ σωστά στη φάση.

Στο 65′ ο Μιλόγεβιτς έκανε και τη δεύτερη κίνησή του, με τον Μποακιέ να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο αντί του Βουκάνοβιτς, ενώ λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Μεριά έκανε ακόμη ένα λάθος, με τον Σα να μπλοκάρει το σουτ που έκανε ο Φαν λα Πάρα, που είχε μπει πριν από λίγο στο παιχνίδι. Μάλιστα, ο Ποντένσε έχασε ακόμη μια ευκαιρία στο 70′, όταν αστόχησε με σουτ λίγο μπροστά από το πέναλτι, με τον Μπόριαν να είναι ουσιαστικά εξουδετερωμένος.

Προσπάθησε να ρίξει τον ρυθμό ο Αστέρας, αλλά το πλήρωσε με γκολ

Οι γηπεδούχοι προχώρησαν και σε δεύτερη αλλαγή στο 71′, όταν ο Μασούρας αποχώρησε για να μπει στη θέση του ο Λοβέρα. Σε αυτό το διάστημα οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να ρίξουν τον ρυθμό, με τον Μπόριαν να πέφτει τραυματίας στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα (70′) ο Ντεγκενέκ αντίκρισε και εκείνος την κίτρινη κάρτα.

Στο 74′, σε σουτ του Μποάκιε που ήρθε μετά από λάθος του Ομάρ, που έχασε την μπάλα από τον Μάριν, η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ. Ο Αστέρας έκανε πριν τον Ολυμπιακό και την τρίτη του αλλαγή, καθώς ο Ρόντιτς αποχώρησε λόγω τραυματισμού από το ματς, για να δώσει τη θέση του στον Ζαντέρ.

Ωστόσο, η τακτική αποδείχθηκε μη αποδοτική για τους Σέρβους, καθώς ο Ζάντερ άπλωσε χωρίς λόγο το χέρι του εντός περιοχής της ομάδας του στο 86′, με την μπάλα να βρίσκει εκεί και τον Ορσάτο να μην διστάζει να δείξει την άσπρη βούλα, καθώς η παράβαση ήταν πεντακάθαρη. Ο Ελ Αραμπί αποδείχθηκε ψύχραιμος από τα έντεκα μέτρα και νίκησε τον μέχρι τότε ανίκητο Μπόριαν, για να δώσει τόσο τη νίκη όσο και την πρόκριση στους Πειραιώτες για το Europa League.

Ο Αστέρας, που είχε σπαταλήσει όλες του τις δυνάμεις για να κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν, δεν βρήκε το κουράγιο να απειλήσει, ή τουλάχιστον να δείξει πως μπορεί να κάνει κάτι και έτσι το 1-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα που έγραψε ο ηλεκτρονικός πίνακας του γηπέδου Καραϊσκάκη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Σεμέδο, Μεριά, Ελαμπντελαουί, Γκιγέρμε, Καμαρά (61’ Γκερέρο), Μπουχαλάκης, Ποντένσε, Μασούρας (71’ Λοβέρα), Ελ Αραμπί.

Ερυθρός Αστέρας (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Μπόριαν, Ρόντιτς (82’ Ζάντερ), Ντέγκενεκ, Μιλούνοβιτς Γκόμπελιτς, Πέτροβιτς, Ίβανιτς, Μάριν, Βουκάνοβιτς (65’ Μποάκιε), Ματέο Γκαρσία, Τομανέ (58’ Φαν Λα Πάρα).