Ένα νέο επεισόδιο της αεροπειρατείας που είχε συγκλονίσει τον κόσμο έρχεται να γραφτεί 34 χρόνια μετά -και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους. Η ιστορία εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης Αθήνα-Ρώμη της TWA, το 1985, με έναν από τους επιβάτες της να είναι και ο δημοφιλής τραγουδιστής, Ντέμης Ρούσσος.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας 65χρονος αλλοδαπός (λιβανέζικης υπηκοότητας), ο οποίος καταζητείτο εδώ και 32 χρόνια, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής το 1985 και το 1987.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η σύλληψη του καταζητούμενου έγινε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Μυκόνου, έπειτα από εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί για… περίεργους επισκέπτες στο νησί. Επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από Ρόδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ήταν ο τελευταίος σταθμός του πριν επιστρέψει στην Τουρκία.

Αυτό που «πρόδωσε» τον 65χρονο ήταν το διαβατήριό του, κατά τη διάρκεια ελέγχου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο κάτοχός του βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» της Interpol. Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στη Σύρο, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του, μέχρι να εκδοθεί στη Γερμανία.

Ο 65χρονος Λιβανέζος υπήκοος, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει πριν από 34 χρόνια, είχε συμμετάσχει τον Ιούνιο του 1985, μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, στην αεροπειρατεία του σκάφους της TWA, με 153 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και οκτώ Έλληνες. Η ενέργεια αυτή είχε γίνει για την απελευθέρωση από το Ισραήλ, 766 κρατουμένων Παλαιστινίων και Λιβανέζων.

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Η αεροπειρατεία της πτήσης από την ελληνική πρωτεύουσα σε αυτήν της Ιταλίας, είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Οι δράστες, που είχαν σχέση με τη Χεσμπολάχ, πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βηρυτό, όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα.

Στη συνέχεια το σκάφος πέταξε για το Αλγέρι, όπου άφησε ελεύθερους και άλλους ομήρους, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες επιβάτες, εκτός από τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο. Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, στη Βηρυτό, οι δράστες σκότωσαν ένα δύτη του Αμερικανικού Ναυτικού, τον Ρόμπερτ Στέθεμ, ο οποίος αντιστάθηκε και οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν, για να πετάξουν στη συνέχεια το πτώμα του στον αεροδιάδρομο.

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις ημερών, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Λιβανέζος συνελήφθη στη Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του όμως απήγαγαν στην Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του και από τότε κυκλοφορούσε ελεύθερος και αναζητούταν.