Στις 2:37 τα ξημερώματα της Δευτέρας μία εκκωφαντική έκρηξη ακούστηκε στην περιοχή του Φαλήρου, όπου βρίσκεται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Νωρίτερα στις 1:45 άγνωστος τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα της Ζούγκλας και στον ΑΝΤ1 ενημερώνοντας ότι θα έσκαγε βόμβα σε 45 λεπτά. Άμεσα η περιοχή αποκλείστηκε από την Αστυνομία και οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Η βόμβα εξερράγη προκαλώντας πολύ σοβαρές υλικές ζημιές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

«Στις 2:37 συγκεκριμένα, όπως καθόμασταν και παρακολουθούσαμε τους αστυνομικούς και απλά κοιτάγαμε τι γίνεται, έσκασε η βόμβα. Ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και τα τζάμια να σπάνε με έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Οι αστυνομικοί μας φώναξαν να μπούμε μέσα, να μην βγούμε καθόλου έξω και ακολούθησαν οι κινήσεις τον αστυνομικών για να δουν εάν υπάρχουν τραυματισμοί, βλάβες…» είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Στο σημείο βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε ένα σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν σε κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ. Από την έκρηξη κόπηκε μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ χαρακτηρίζουν «σοβαρό» το περιστατικό της επίθεσης στο σταθμό του Φαλήρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ καμένο Ι.Χ. στα Πετράλωνα

Ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης που βρέθηκε καμένο στην οδό Ανθείων στα Πετράλωνα, εξετάζεται από την Αστυνομία αν έχει σχέση με το όχημα των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ.

Το αυτοκίνητο, μάρκας OPEL και χρώματος ασημί, βρέθηκε περίπου 15 λεπτά μετά το τηλεφώνημα (δηλαδή, γύρω στις 2 τα ξημερώματα) για την τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Φάληρο και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία κάποιοι τού έβαλαν φωτιά, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων το όχημα έφερε πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας που ανήκει σε άλλο όχημα. Το Ι.Χ. ερευνάται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση του ομίλου ΣΚΑΪ

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος.

Το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ

Ο ΣΚΑΪ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεων τους».

Εργαζόμενοι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΪ στοχοποιείται»

Η βομβιστική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ δεν πτοεί τους εργαζομένους του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του σταθμού όπως επισημαίνουν από πλευράς τους σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΣΚΑΪ αναλυτικά

«Σήμερα, ο όμιλος ΣΚΑΪ δέχθηκε μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Ό,τι κι αν είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της επίθεσης έμεινε ευτυχώς μόνο στις υλικές ζημιές. Όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο κτίριο, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, το εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια.

Όπως έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες, οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ δεν φιμωνόμαστε και δεν πτοούμαστε από καμία απειλή, όποια μορφή κι αν έχει. Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ θα συνεχίσουν να επιτελούν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία την δημοσιογραφική τους αποστολή. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΪ στοχοποιείται. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν από πολλαπλά κέντρα και με διαφορετικές κάθε φορά επιδιώξεις, δίχως να κάμπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τον επαγγελματισμό των εργαζομένων του ομίλου.

Όλοι οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ δεσμευόμαστε απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες μας ότι θα συνεχίσουμε την μάχη για την ενημέρωση, την πολυφωνία και τη δημοκρατία.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους από όλα τα ΜΜΕ, αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που από το πρωί εκφράζουν τη συμπαράστασή τους».

Το βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Η στιγμή της έκρηξης με τις πολλαπλές υλικές ζημιές καταγράφηκε από την κάμερα της ιστοσελίδας Ζούγκλα.

Ποιους «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα.

Η επίθεση στα ξένα Μέσα

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της βομβιστικής επίθεσης που έγινε τα ξημερώματα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Διεθνή Μέσα αναφέρονται στην έκρηξη που προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές στο κτίριο του σταθμού και στα παρακείμενα κτίρια, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματίας.

Την είδηση μετέδωσαν το Reuters, το Associated Press, το Time, το Sputniknews ακόμα και το United News of India στην Ινδία.

Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση και αρκετοί εκπρόσωποι κομμάτων βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, εκφράζοντας τη συμπαράστασης τους στους εργαζόμενους του ΣΚΑΪ.

Αλέξης Τσίπρας

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν. Εκφράζω την ειλικρινή μου συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και στους εργαζόμενους του σταθμού».

Νίκος Βούτσης

Είναι απερίφραστη και αυτονόητη η καταδίκη του γεγονότος. Η Δημοκρατία έχει πάντοτε τον τρόπο να αποτρέπει την εισβολή του φόβου και του τρόμου στο πεδίο και την εξίσωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπως οι εμπνευστές τους θα ήθελαν».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ήρθα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται επιτέλους να βρεθούν οι δράστες. Αυτό το τοξικό κλίμα μα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνηση έχει παρενέργειες να πέσουν οι τόνοι να μη ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε εργαζομένους να κάνουν τη δουλειά τους» ανέφερε.

Όπως είπε: «Η ανοχή στη βία από τη βία μικρής έντασης σε ένα τρομoκρατικό χτύπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Όταν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ καλής και κακής βίας τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε. Δυστυχώς εκτρέφεται νέα γενιά τρομοκρατών η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ μια βαριοπούλα από μια ισχυρή βόμβα δεν είναι μεγάλη. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους να εκφράσουμε συμπαράσταση χωρίς αστερίσκους να σταματήσουμε την πόλωση και την ακραία στοχοποίηση που μόνο κακό κάνουν στη δημοκρατία μας. Τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση το κλίμα της ακραίας πόλωσης της φτωχοποίησης δεν το καλλιεργούμε εμείς άλλοι το καλλιέργησαν ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα».

Όλγα Γεροβασίλη

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται. Πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνούν φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού» τόνισε σε δηλώσεις που έκανε έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού.

«Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα γεγονός που τραυματίζει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία, όμως, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται» συνέχισε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Νίκος Παππάς

«Νομίζω ότι είναι αυτονόητη η απόλυτη καταδίκη. Και απόλυτη καταδίκη σημαίνει και περιθωριοποίηση και μη εργαλειοποίηση αυτής της αποτρόπαιης πράξης στην πολιτική αντιπαράθεση.

«Αυτό που θα θέλανε όσοι επέλεξαν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο στο σκοτάδι, θα ήταν να δουν την πράξη τους να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, συζήτησης και διαγκωνισμών. Και στο απόλυτο περιθώριο χρειάζεται μια σύσσωμη καταδίκη και έμπρακτη περιθωριοποίηση αυτών των πρακτικών. Αυτή νομίζω είναι η ενδεδειγμένη στάση για όλο τον πολιτικό κόσμο και η στάση που θα ήθελε και ο Έλληνας πολίτης να δει τα κόμματα να παίρνουν».

«Η δημοκρατία μας έχει αντισώματα, όσο και αν κάποιοι τελευταία θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν τα θεμέλιά της. Νομίζω ότι ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται για να βάλει αυτές τις πρακτικές στο απόλυτο πολιτικό περιθώριο. Αυτό θα είναι νομίζω το απόλυτο χτύπημα σε όσους επιλέγουν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο».

ΚΙΝ.ΑΛ

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Ποτάμι

«Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Οι αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής».

ΚΚΕ

«Οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό», προστίθεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Δείτε φωτογραφικό άλμπουμ από την επίθεση

(φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος, πρακτορεία eurokinissi και intimenews)