Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, κρίνοντας ένοχα και τα 17 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα εκ των οποίων μάλιστα τα 7 με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και όχι απλής συμμετοχής σε αυτήν.

Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία που ένας πολιτικός σχηματισμός καταδικάζεται με μια τόσο βαριά κατηγορία όπως επίσης και η πρώτη φορά που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στράφηκε εναντίον του εν λόγω μορφώματος, από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά.

Ειδικότερα, λίγα μόλις λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι η έδρα, μετά από συνεδριάσεις 5,5 χρόνων και αφού εξέτασε 438 πειστήρια, 150 μάρτυρες κατηγορίες και 70 μάρτυρες υπεράσπισης αποφάσισε ότι κρίνονται ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ο γενικός γραμματέας του λαϊκού συνδέσμου Νίκος Μιχαλολιάκος και οι πρώην βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς.

Παράλληλα η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε ότι ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι: Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης και Χρυσαφίτης.

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, επτά χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του νεαρού Παύλου Φύσσα. Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη δολοφονία με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά, πλην των κατηγορουμένων Σαντοριναίο και Τσακανίκα.

Οι ποινές για τη δολοφονία Φύσσα

Για τη δολοφονία Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν οι: Αναστάσιος – Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης – Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης (γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας και πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής), Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης. Παράλληλα ένοχοι κρίθηκαν και όλοι όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Αναφορικά με την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους Καστρινό, Πανταζή και Χατζηδάκη ενώ για τους υπόλοιπους παύει η δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

Για την υπόθεση των αλιεργατών ένοχοι όλοι όπως εισάγονται, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Συν τοις άλλοις, το δικαστήριο κρίνει ένοχους για οπλοκατοχή τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Γιάννη Λαγό, τον Γιώργο Γερμενή ενώ ένοχη κρίθηκε για ψευδή κατάθεση και η σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου.

Απόντες οι κατηγορούμενοι

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλειονότητα των κατηγορουμένων είναι απόντες, με παρόντες μόνο 11, αλλά κανέναν από την ηγετική μάδα της Χρυσής Αυγής.. Τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας είναι δρακόντεια με απόλυτη τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Οι δημοσιογράφοι ορίστηκε να παρευρίσκονται στον χώρο του εξώστη της δικαστικής αίθουσας, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται οι δικηγόροι, οι παρόντες κατηγορούμενοι, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, θύματα και συγγενείς θυμάτων άλλων υποθέσεων κ.α.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, όπου εκφωνήθηκε η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έδωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, η συντροφος του Αλέξη Τρίπρα Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

20.000 κόσμος στη λεωφόρο Αλεξάνδρας

Μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης, έξω από το δικαστήριο επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκονταν περίπου 20.000 κόσμος που ζητούσε την απόδοση δικαιοσύνης και την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, με το παρών να δίνουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλογικότητες και μέλη αντιφασιστικών συγκεντρώσεων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, άπαντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Τραγική φιγούρα η μάνα Φύσσα

Τραγική φιγούρα για μια ακόμη φορά ήταν η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, που έφθασε στο κτίριο του δικαστικού μεγάρου νωρίς το πρωί δηλώνοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι το μόνο που ζητάει είναι «δικαιοσύνη, μόνο δικαιοσύνη». Μόλις έμαθε τις καταδικαστικές αποφάσεις για τους δολοφόνους του γιου της, βγήκε έξω από την αίθουσα και υψώνοντας τα χέρια φώναξε «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου»!

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με υψωμένες γροθιές και το βλέμμα στον ουρανό