Γυναικεία… υπόθεση είναι πλέον η ηγεσία της δικαιοσύνης καθώς το υπουργικό συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, ομόφωνα, τοποθέτησε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τη Μαίρη Σαρπ και πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Τα ηνία των δυο δικαστηρίων θα κρατούν οι δυο κυρίες  έως την 30η Ιουνίου 2021 οπότε και αποχωρούν από το δικαστικό σώμα.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Ελληνική Πολιτεία με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας» επισημαίνει σε δήλωση της η νέα πρόεδρος του ΣτΕ και συμπληρώνει : «Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων Προέδρων και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με την συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του».

Από την πλευρά της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε δήλωση της ανέφερε: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο, ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής,  θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος,  που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία». Η κ. Αλειφεροπούλου κατέληξε λέγοντας: «Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επιθυμώ να τονίσω, ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του Κράτους Δικαίου».

Η κ. Σάρπ  ήταν η αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και είχε προεδρεύσει σε κρίσιμες διασκέψεις, μετά μάλιστα και την αποχώρηση του παραιτηθέντος Νίκος Σακελλαρίου. Ως πρόεδρος άλλωστε  Β’ Τμήματος του ΣτΕ ξεχώριζε για τη νομική της επάρκεια και τη βαθιά γνώση των θεμάτων τα οποία εξέταζε αλλά και για την ψύχραιμη κρίση της. Έχει προεδρεύσει στις δίκες για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (αντικατέστησε στην προεδρία της διάσκεψης τον παραιτηθέντα Νίκο Σακελλαρίου) και στη δίκη για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε το τμήμα που προεδρεύει μέχρι σήμερα ασχολείται με οικονομικά και φορολογικά θέματα, εκδίδοντας αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, κ.λπ. Ακόμη, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, κ.λπ.

 H  πρόεδρος του  Ζ΄ Ποινικού Τμήματος  Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία διαδέχεται τον  Ιωσήφ Τσαλγανίδη που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης. Η κυρία Αλειφεροπούλου  κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της προέδρου της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων,  από την οποία, ωστόσο, θα παραιτηθεί μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.