Ο κύβος ερρίφθη για τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα που από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του ανέδειξε προκλητικές παθογένειες και δημιούργησε στους πολίτες την αίσθηση πως οι «ύποπτες» διατάξεις προωθήθηκαν με στόχο να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Από τα πλέον επίσημα χείλη της κυβέρνησης τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώθηκαν άμεσες αλλαγές για τις προβληματικές ρυθμίσεις που ήρθαν να επιφέρουν ένα ακόμη χτύπημα στην ήδη λαβωμένη αξιοπιστία του ευαίσθητου χώρου της δικαιοσύνης.

Οι αποκαλούμενες «διατάξεις – πλυντήριο» οι οποίες οδηγούν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, διαφθοράς βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών που ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας κόντρα στο κλίμα καχυποψίας το οποίο κυριάρχησε όταν ο νέος Ποινικός Κώδικας… μπήκε στα δικαστήρια και υποχρέωσε τους ίδιους τους δικαστές να αναζητούν νομική φόρμουλα για να εμποδίσουν ανατροπές.

Στα ψιλά γράμματα οι αλλαγές που μετέτρεψαν τα κακουργήματα σε πλημμελήματα

Η ψήφιση των νέων Κωδίκων, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες εξπρές, εμπόδισε το γόνιμο διάλογο και άφησε ελεύθερο πεδίο σε εκείνους που ενδεχομένως επιθυμούσαν να περάσουν στα ψηλά γράμματα αλλαγές, όπως αυτές της μετατροπής πολλών κακουργημάτων σε πλημμελήματα, μεταξύ των οποίων και αυτά της δωροδοκίας – δωροληψίας τα οποία θεωρούνται συνώνυμα με τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Τα στόματα παρέμειναν ερμητικά κλειστά και τηρήθηκε μια ιδιότυπη ομερτά όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, όπως και το newsbeast.gr έκαναν λόγο για ρυθμίσεις που αφήνουν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς.

Ο κώδωνας του κινδύνου που έκρουσαν οι εισαγγελείς δεν εισακούστηκε ενώ ακολούθησαν αντιδράσεις και διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Greco αλλά και η Διεθνής Διαφάνεια που εξέφρασαν έντονο προβληματισμό και επιφυλάξεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς στη χώρα μας λόγω των νέων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων. Κρίσιμο για την κυβέρνηση, που εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των διατάξεων που έχουν δεχθεί επικρίσεις το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι να διαχειριστεί τις συνέπειες που επιφέρει η εφαρμογή των νέων διατάξεων. Και αυτό γιατί είναι σαφές πως ο ευνοϊκότερος νόμος επιφέρει συνέπειες ακόμη και αν ίσχυσε για λίγες μόνο ημέρες, επηρεάζοντας καθοριστικά υποθέσεις καθώς πολλά αδικήματα από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε παραγραφή.

Το παράθυρο, όμως, έχει ανοίξει…