Ο ρόλος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκρισης με τον γνωστό ποινικολόγο να καλείται να απολογηθεί κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρα εκβίασης.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι ο τρίτος δικηγόρος που βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου για την υπόθεση ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα, από τον εφέτη ειδικό ανακριτή, για έναν ακόμη γνωστό δικηγόρο. Οι γνωστοί ποινικολόγοι είχαν υπερασπιστεί τον συνάδελφο τους που ήδη βρίσκεται στη φυλακή για την ίδια υπόθεση δηλώνοντας, μάλιστα, πως είναι αθώος και δεν εμπλέκεται με την Οργάνωση που φέρεται να δρούσε εντός και εκτός φυλακών εκτελώντας ακόμη και συμβόλαια θανάτου.

Πρόκειται για τον δικηγόρο που το 2014 δέχτηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη για την οποία καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος και ως φυσικοί αυτουργοί δυο Αλβανοί ο ένας εκ των οποίων έπεσε νεκρός μέσα στην φυλακή, τον περασμένο Ιανουάριο, λίγο πριν καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος ότι έδωσε την εντολή για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του προφυλακισμένου δικηγόρου, η υπόθεση της Energa αλλά και αυτή της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μοιάζουν συγκοινωνούντα δοχεία καθώς από μαρτυρίες προκύπτει ότι συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι Αλβανοί που εμφανίζονται να έχουν ηγετικό ρόλο στην «μαφία των φυλακών» πρωταγωνιστούν σε παρασκηνιακές κινήσεις. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε ο «υπερκοριός» της αστυνομίας άνοιξαν τον  ασκό του Αιόλου καθώς μέσα από αυτές οι αρχές άρχισαν κα ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης.

Αλλά και η καταγγελία του Αριστείδη Φλώρου ότι εκβιαζόταν προκειμένου να δώσει εκατομμύρια ευρώ ώστε να καταφέρει να απεμπλακεί από την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου φαίνεται πως άλλαξε τα δεδομένα. Ο άτυχος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν ο νομικός παραστάτης του επιχειρηματία και φέρεται να τον είχε συμβουλεύσει να μην υποκύψει στον εκβιασμό των μελών της οργάνωσης.

Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας μίλησε για εκβιασμό με την συμμετοχή γνωστών δικηγόρων της Αθήνας καθώς καταθέτοντας ως μάρτυρας για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είχε αναφερθεί σε συνάντηση που είχε γίνει, το καλοκαίρι του 2017, με τον Ζαφειρόπουλο και τους κατηγορούμενους πλέον συνηγόρους του προφυλακισμένου σήμερα δικηγόρου  οι οποίοι, όπως είπε, ζήτησαν να του μεταφέρει ότι ήθελαν δυο εκατομμύρια ευρώ για να μην παραστεί ο εντολέας τους ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα σε βάρος του και να αποσύρουν τις καταθέσεις τους οι δυο Αλβανοί κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο κατηγορούμενων δικηγόρων φέρεται να είπε  στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο:

«Εμείς ελέγχουμε τους Αλβανούς στις φυλακές, δώσε τα λεφτά και θα φροντίσουμε να αλλάξουμε τις καταθέσεις τους».

Πρόβα… απολογίας

Σε αυτή τη συνάντηση αναφέρθηκε καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου ο τέταρτος δικηγόρος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Στην κατάθεση του η οποία πλέον μοιάζει με …πρόβα απολογίας ο κατηγορούμενος δικηγόρος παραδέχτηκε πως παραβρέθηκε σε τρεις συναντήσεις που αφορούσαν την απόπειρα σε βάρος του προφυλακισμένου δικηγόρου με κεντρικό θέμα την δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ή όχι στην υπόθεση.

Ο μάρτυρας επεφύλαξε για τον εαυτό του δευτερεύοντα ρόλο καθώς όπως είπε ασχολήθηκε με την υπόθεση τρία χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας και δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει.

«Όταν πληροφορήθηκα το περιεχόμενο των διαλόγων έπεσα από τα σύννεφα…Είναι τραγικά αυτά που ζούμε. Είμαστε εν δυνάμει κατηγορούμενοι όλοι οι δικηγόροι που χειριστήκαμε την υπόθεση» ανέφερε ο δικηγόρος προβλέποντας τις εξελίξεις και διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος είχε ζητήσει χρήματα από τον Αριστείδη Φλώρο στο πλαίσιο ενός «παζαριού» για να κλείσει η υπόθεση.

Όπως είπε έμαθε εκ των υστέρων ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που χειριζόταν από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, ζήτησε 200.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή από την πλευρά Φλώρου διευκρινίζοντας πως είναι κάτι που συνηθίζεται σε περιπτώσεις συμβιβασμού. Ένας από τους κατηγορούμενος Αλβανός αντέδρασε λέγοντας πως ζητήθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο φερόμενος  ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου τον ρώτησε: «Ποιος από εσάς έλεγε ότι έχει τους Αλβανούς υπό έλεγχο;» για να τον ακούσει να απαντά: «Πάντως όχι εγώ».

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ήταν ο επόμενος μάρτυρας στην δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αλλά τον πρόλαβαν τα γεγονότα και τώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή.

Η συνάντηση του καλοκαιριού

Ωστόσο, η συνάντηση του καλοκαιριού του 2017 βρέθηκε στο επίκεντρο των καταθέσεων και άλλων δικηγόρων οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις δυο πλευρές. Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο δικηγόρος, καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος ο οποίος εκπροσωπεί τον Αριστείδη Φλώρο αναφέρθηκε στο παρασκήνιο εκείνων των ημερών αλλά και στο πολυσυζητημένο ραντεβού που είχε κλειστεί στις 30 Αυγούστου 2017.

«Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο…Με πήρε την επόμενη ημέρα (σ.σ. ο Ζαφειρόπουλος) και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατομμύριο; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος» συμπληρώνοντας ότι στη συνάντηση ήταν και ο κατηγορούμενος πλέον δικηγόρος ο οποίος δεν μίλησε. Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο.

«Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».

«Ζητάνε χρήματα»

Την ύπαρξη συναντήσεων πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της απόπειρας ανθρωποκτονίας του προφυλακισμένου δικηγόρου επιβεβαίωσε καταθέτοντας στο δικαστήριο και δικηγόρος, Θέμης Σοφός. Ο κ. Σοφός είχε την άποψη ότι δεν έπρεπε να παραστεί ο δικηγόρος  ως πολιτική αγωγή  στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Μάλιστα, ο Θέμης Σοφός κατέθεσε πως μεσολάβησε για να γίνει συνάντηση του εντολέα του με τον Αριστείδη Φλώρο μέσα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στα τέλη Ιουλίου 2017. Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Σοφού, ο προφυλακισμένος δικηγόρος και ο Αριστείδης Φλώρος «τα βρήκαν» και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος το γνώριζε.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιέγραψε πως στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος του τηλεφώνησε και τον ρώτησε: «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;». «Του λέω ναι,  γιατί με ρωτάς. Και μου λέει «χθες έγινε ένα ραντεβού και ζητάνε χρήματα». Σύμφωνα με τον κ. Σοφό όταν επικοινώνησε με τον εντολέα του εκείνος δήλωσε άγνοια λέγοντας πως ουδέποτε είπε να ζητήσουν χρήματα. Τη θέση αυτή διατύπωσε σε email ο προφυλακισμένος δικηγόρος το οποίο έστειλε στους συνηγόρους του παραμονή της δίκης. Το ίδιο email επικαλείται και τώρα σε υπόμνημα του μέσα από τη φυλακή στο οποίο, μεταξύ άλλων, ζητεί να ξεκαθαρίσει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή  «ότι ουδέποτε ζήτησε για λογαριασμό μου από το Μιχάλη Ζαφειρόπουλο οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, προκειμένου να μην παρασταθώ ως πολιτικώς ενάγων κατά του Αριστείδη Φλώρου για την απόπειρα ανθρωποκτονία σε βάρος μου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο δικηγόροι κατέθεσαν και ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή για τα γεγονότα εκείνων των ημερών και με τις μαρτυρίες τους συμπλήρωσαν το παζλ βάζοντας στο κάδρο της υπόθεση τους δυο συναδέλφους τους που πλέον είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες.