Χαρούμενη και ευτυχισμένη δήλωσε η 53χρονη καθαρίστρια του Βόλου μετά την εισήγηση να αναιρεθεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η ποινή κάθειρξης των 10 ετών που της επιβλήθηκε για το πλαστό απολυτήριο του Δημοτικού.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, κατά την ακροαματική διαδικασία ζήτησε την αναίρεση της επίμαχης απόφασης που έστειλε για 23 ημέρες την 53χρονη στη φυλακή αλλά και «να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα». Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η 53χρονη, που βρέθηκε αυτοπροσώπως στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσει τη διαδικασία, δεν αποκλείεται να μην χρειαστεί να δικαστεί εκ νέου. Αν τελικά ο Άρειος Πάγος κρίνει πως δεν υπάρχει άδικη πράξη τότε λήγει η δικαστική περιπέτεια για την 53χρονη αφού δεν θα χρειαστεί να καθίσει και πάλι στο εδώλιο του Εφετείου.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στο αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση υποστήριξε πως «προκλήθηκε άπαξ. Η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις». «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο λαμβάνοντας τους μισθού της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Επιπλέον, στην εισήγηση της επεσήμανε πως δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπέστη βλάβη το δημόσιο.

«Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν», δήλωσε η 53χρονη βγαίνοντας από τον Άρειο Πάγο.

«Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου»

«Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή» τόνισε εξηγώντας πως παραποίησε το απολυτήριο του δημοτικού γιατί είχε μεγάλη ανάγκη. «Είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα», είπε.