Ο φοβερός φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής που είπαν «Λευκό Θάνατο»

Σίμο Χέιχε, ο στρατιώτης που γινόταν ένα με το χιόνι και έσπερνε τρόμο και όλεθρο στους Σοβιετικούς


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
7:51
19/09/2016
Ο φοβερός φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής που είπαν «Λευκό Θάνατο»
30
loading

Η εικόνα του ελεύθερου σκοπευτή έχαιρε ανέκαθεν ιδιαίτερης, σχεδόν θανατηφόρας, εκτίμησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς, μαγνητίζοντας ταυτοχρόνως το φαντασιακό του πολίτη.

Ιδιαίτερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, μορφές όπως ο Ζάιτσεφ και ο Χάτσκοκ έχουν μείνει θρυλικές, υπερβαίνοντας τα στενά όρια της στρατιωτικής ιστορίας.

Η φιγούρα του μοναχικού και θανάσιμου «άσου», στο σώμα του οποίου κυλά παγωμένο υγρό παρά αίμα και σπέρνει τον θάνατο στον ανυποψίαστο εχθρό από κάπου μακριά και αποστασιοποιημένα, πουθενά δεν βρήκε ιδανικότερη ενσάρκωση από τον ανεπανάληπτο σκοπευτή και λαϊκό ήρωα της Φινλανδίας, Σίμο Χέιχε, ο οποίος ξεπάστρεψε 505 Σοβιετικούς με το τουφέκι του (και άλλους 200 με υποπολυβόλο) και έγινε ο Νο 1 κίνδυνος για τον Κόκκινο Στρατό κατά τον Χειμερινό Πόλεμο μεταξύ Φινλανδίας και ΕΣΣΔ.

Ο «Λευκός Θάνατος», όπως τον ονόμασαν οι Σοβιετικοί, τριγυρνούσε μόνος στα χαρακώματα του πολέμου και καραδοκούσε για εχθρική σάρκα σαν αρπακτικό που περιμένει τον θάνατο της λείας του.

Μέσα σε 100 μόλις μέρες της ρωσο-φινλανδικής διένεξης του 1939-1940, ο Χέιχε με το ηρωικό φινλανδικό τουφέκι M91στα χέρια του (μετατροπή μάλιστα του ρωσικού Mosin-Nagant, πόσο ειρωνικό!) μετατράπηκε σε φονικό αγρίμι που μόνο ο ήλιος ήταν ουσιαστικά ο εχθρός του. Από το εν λόγω τουφέκι, 505 επιβεβαιωμένοι σοβιετικοί στρατιώτες έπεσαν άδοξα στο πεδίο της μάχης, καθώς τον Σίμο κανείς δεν μπορούσε να τον δει.

Με την ολόλευκη στολή του, γινόταν κυριολεκτικά ένα με το χιόνι και η μαεστρία του στο «καρτέρι» τον έκανε αόρατο: ο Χέιχε έθαβε τμηματικά το όπλο του για να μη φαίνεται, γευόταν πάγο για να μην τον προδίδουν τα αχνίζοντα χνώτα του, φρόντιζε να περιορίζει τις αντανακλάσεις των μεταλλικών στοιχείων που θα μπορούσαν να φανερώσουν τη θέση του, ακόμα και για το «κλότσημα» του όπλου είχε βρει λύση ώστε να περνά όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητος. Και περνούσε, είναι η αλήθεια.

Ο δεινός σκοπευτής ήταν μάλιστα τόσο σίγουρος για τις ικανότητές του που δεν χρησιμοποιούσε την τηλεσκοπική διόπτρα των συναδέλφων του, βασιζόμενος κυρίως στο αλάνθαστο φονικό του ένστικτο (και το μεταλλικό σκόπευτρο). Οι Σοβιετικοί δεν είχαν απάντηση για τον Χέιχε και ισοπέδωναν απλώς τις πιθανές θέσεις του με το πυροβολικό τους ή έβαζαν στρατιές από ελεύθερους σκοπευτές ως αντίμετρο.

Ένας τέτοιος θα του ανατίναζε το πρόσωπο στον αέρα, δίνοντας τέλος στο δολοφονικό του γαϊτανάκι, αν και ο Σίμο ήταν πολύ σκληρός για να πεθάνει. Παρά τον πυροβολισμό του στο σαγόνι από σοβιετικό ελεύθερο σκοπευτή στις 6 Μαρτίου 1940, φέρνοντας πια ευδιάκριτα «παράσημα» στο πρόσωπό του, ο Χέιχε ανέκαμψε και έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του Ρωσο-Φινλανδικού Πολέμου.

Οι μάχες τερματίστηκαν λίγες μέρες αργότερα και ο ανταρτοπόλεμος της Φινλανδίας κατά του πανίσχυρου εχθρού είχε αποδώσει καρπούς. Ο Χέιχε είχε συμβάλει τα μέγιστα, τόσο σε απώλειες όσο και σε όρους σακατεμένου σοβιετικού ηθικού…

Πρώτα χρόνια

siimoohayyhhhaahhaa1

Ο Σίμο «Σιμούνα» Χέιχε γεννιέται στις 17 Δεκεμβρίου 1905 στην κωμόπολη Ραουτγιέρβι, πολύ κοντά στα ρωσο-φινλανδικά σύνορα. Μεγάλωσε μέσα σε αγροτικό σπιτικό και συνήθιζε να βοηθά τους γονείς του στα κτήματα ήδη από πολύ μικρός. Με τον πατέρα του πήγαιναν συχνά για κυνήγι, κι έτσι ήρθε σε επαφή με το όπλο από ιδιαιτέρως τρυφερή ηλικία.

Ο Σίμο έδειξε την έφεσή του στο σημάδι και πριν καταταγεί ακόμα στον στρατό το δωμάτιό του ήταν γεμάτο με τρόπαια από σκοπευτικούς αγώνες. Σε ηλικία 20 ετών θα ξεκινήσει τη στρατιωτική του καριέρα, όταν κατατάσσεται στην Εθνοφυλακή της Φινλανδίας.

siimoohayyhhhaahhaa2

Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγά ελάφια και όλοι μιλούν πια για τις εξαίρετες σκοπευτικές του επιδόσεις. Τις οποίες θα μάθαιναν σύντομα και οι Σοβιετικοί το 1939. Μέχρι τότε ο Σίμο θα μετρούσε ήδη 14 χρόνια στον στρατό και θα ήταν πραγματικός άσος στη σκοποβολή. Αν και την πλήρη έκταση των ικανοτήτων του θα τη συνειδητοποιούσαν όλοι μόνο όταν θα ξεσπούσε ο πόλεμος…

Ο «Λευκός Θάνατος» βρυχάται

siimoohayyhhhaahhaa4

Ήταν Απρίλιος του 1938 όταν οι αντιπρόσωποι της ΕΣΣΔ εξέφρασαν στην κυβέρνηση της Φινλανδίας τις ανησυχίες του Κρεμλίνου για επικείμενη επίθεση του Χίτλερ στη Μόσχα. Οι σοβιετικοί επιτελείς ανησυχούσαν ιδιαιτέρως ότι οι ναζί θα έρχονταν από την αποδυναμωμένη Φινλανδία και δεν έμοιαζαν να καθησυχάζονται από τις διαβεβαιώσεις της ουδέτερης Φινλανδίας ότι θα ήταν εκεί για να αποκρούσει οποιαδήποτε εισβολή του Αδόλφου.

Ο Κόκκινος Στρατός ήταν αποφασισμένος να προωθηθεί στα εδάφη της χώρας για να προϋπαντήσει τον εχθρό και δεν δεχόταν τα «όχι» της μικρότερης γείτονος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 1939, με τους Σοβιετικούς να προτείνουν ακόμα και τμηματική παραχώρηση εδαφών εκ μέρους των Φινλανδών που θα λειτουργούσαν ως ανάχωμα στη χιτλερική προέλαση στο Λένινγκραντ.

siimoohayyhhhaahhaa3

Το αδιέξοδο πήρε τέλος στις 30 Νοεμβρίου 1939, όταν όλες οι συνομιλίες διακόπηκαν μονομιάς και ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη Φινλανδία. Ο μικρός συνοριακός δήμος του Ραουτγιέρβι βρέθηκε στη δίνη του πολέμου και τον 34χρονο Σίμο ήρθε το κακό και τον βρήκε στα ξαφνικά.

Μαθαίνοντας για τις εχθροπραξίες με τους Σοβιετικούς, πήρε τροφή, νερό, το λευκό καμουφλάζ και τη φινλανδική εκδοχή του φοβερού ρωσικού τουφεκιού Mosin-Nagant και πήγε να υπερασπιστεί τη χώρα του. Πριν πάρει τέλος ο πόλεμος των τεσσάρων μηνών, ο ταπεινός Χέιχε θα γινόταν φόβος και τρόμος στις τάξεις του «κόκκινου» εχθρού.

siimoohayyhhhaahhaa5

Μέχρι τότε είχε εξάλλου τη φήμη του να προηγείται, αφού παρέμενε ο μόνος που μπορούσε να χτυπήσει στόχο στα 150 μέτρα κάπου 16 φορές το λεπτό! Ο υποδεκανέας του φινλανδικού στρατού είχε κάνει τη θητεία του στο στράτευμα, είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια στην Πολιτοφυλακή και κλήθηκε τώρα εσπευσμένα πίσω στον στρατό.

Τον στρατό μιας χώρας τριών εκατομμυρίων που είχε να αντιμετωπίσει τις ένοπλες δυνάμεις της κραταιής Σοβιετικής Ένωσης των 171 εκατομμυρίων! Όσο για την κατανομή δυνάμεων, υπολείπονταν κατά πολύ των Σοβιετικών, καθώς η αναλογία του πολέμου αποκρυσταλλώθηκε στο 1/100! Οι Σοβιετικοί διέθεταν επίσης 3.500 περισσότερα αεροπλάνα και εκατονταπλάσια άρματα μάχης.

siimoohayyhhhaahhaa17

Ο μόνος τρόπος ήταν λοιπόν αναγκαστικά ο ανταρτοπόλεμος και οι ελεύθεροι σκοπευτές επιστρατεύτηκαν ως αιχμή του δόρατος του ανορθόδοξου πολέμου. Ο Χειμερινός Πόλεμος του 1939-1940 ήταν εξαιρετικά δριμύς σε όρους παγωνιάς, καθώς σημειώθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ εκείνο τον χειμώνα.

Ο Χέιχε φόρεσε ό,τι είχε και δεν είχε, κάλυψε τα ρούχα του με τη λευκή στολή, φόρεσε τα γάντια και τη μάσκα του, στρίμωξε μερικές κονσέρβες στον σάκο του και χώρεσε 50-70 σφαίρες στην παλάσκα του και έφυγε για το μέτωπο. Μαζί του είχε το τουφέκι και ένα υποπολυβόλο.

siimoohayyhhhaahhaa16

Κρυβόταν συνήθως στα χαμόκλαδα και περίμενε, πολλές φορές για μέρες και νύχτες, μέχρι να εμφανιστεί ο εχθρός. Οι Σοβιετικοί έτειναν να χρησιμοποιούν τους δρόμους κατά την επέλασή τους, κάτι που διευκόλυνε το έργο του ελεύθερου σκοπευτή, ο οποίος επέλεγε κρυψώνες που να βλέπουν στη δημοσιά.

Ο ικανότατος θηρευτής σκότωνε τον ένα Σοβιετικό πίσω από τον άλλο. Ο εισβολέας δεν είχε τρόπο να αντιπαρατεθεί με το φονικό καρτέρι του Χέιχε, γι’ αυτό και ισοπέδωνε συνήθως με το πυροβολικό τον χώρο τριγύρω, τόσο σε τυφλά όσο και στοχευμένα χτυπήματα, μπας και απαλλαγεί από τον βραχνά του Χέιχε.

siimoohayyhhhaahhaa15

Οι σοβιετικοί ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ρητές εντολές να ξετρυπώσουν τον ενοχλητικό Φινλανδό με το Mosin-Nagant M91. Ένας μάλιστα σοβιετικός είχε καθαρίσει μπόλικους φινλανδούς στρατιώτες με το σκόπευτρό του, αλλά και τρεις αξιωματικούς. Εκείνη τη μέρα είχε φάει άλλον έναν, προδίδοντας τη θέση του στον Χέιχε που καραδοκούσε. Με τον ήλιο να δύει σιγά σιγά, ο Σοβιετικός πίστεψε ότι η μέρα είχε τελειώσει και σηκώθηκε στα γόνατά του. Με μια βολή από τα 450 μέτρα, η σφαίρα του Σίμο καρφώθηκε στο κεφάλι του.

Παρά την επιτυχία όμως του Χέιχε, οι Σοβιετικοί κέρδιζαν αργά και σταθερά τον πόλεμο. Οι Φινλανδοί είχαν οπισθοχωρήσει τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα και η μονάδα των ελεύθερων σκοπευτών του 34ου Συντάγματος είχε τώρα να υπερασπιστεί έναν στρατηγικής σημασίας λόφο.

Και οι δύο πλευρές ήξεραν ότι οι Φινλανδοί ήταν αποδυναμωμένοι, χωρίς εφόδια και διαθέσιμες ενισχύσεις. Παρά ταύτα, οι λιγοστοί στρατιώτες υπερασπίζονταν πετυχημένα το πέρασμα για βδομάδες, πονοκεφαλιάζοντας τους Σοβιετικούς για το ακατανόητο του πράγματος. Είμαστε πια στην 21η Δεκεμβρίου 1939, όταν ο Χέιχε έγραψε νέο ρεκόρ εκείνη τη μέρα με 25 επιβεβαιωμένους θανάτους Σοβιετικών.

siimoohayyhhhaahhaa14

Μέχρι τότε ο προσωπικός απολογισμός του έφτανε τους 500 άντρες, τόσο με το τουφέκι όσο και το πολυβόλο. Και μέχρι τότε οι Σοβιετικοί είχαν καταλάβει καλά ότι ήταν ένας ελεύθερος σκοπευτής αυτός που έσπερνε όλεθρο και τρόμο στις δυνάμεις τους, αναγκάζοντας τον προελαύνοντα Κόκκινο Στρατό να τον ονομάσει «Λευκό Θάνατο».

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οι Σοβιετικοί πάλευαν ακόμα να καταλάβουν το ύψωμα, παρά την τεράστια αριθμητική υπεροχή και τον βαρύ οπλισμό τους. Σε μια μάχη μόνο, για παράδειγμα, 32 Φινλανδοί αντιμετώπισαν κάπου 4.000 Σοβιετικούς. Μόλις 4 έμειναν ζωντανοί για να δουν τη μεγαλειώδη νίκη τους!

siimoohayyhhhaahhaa13

Την ώρα που Άγγλοι και Γάλλοι έστελναν προσφορές για βοήθεια στους Φινλανδούς, οι Σοβιετικοί εντατικοποιούσαν τις προσπάθειές τους. Στις 6 Μαρτίου 1940, ο υποδεκανέας Σίμο Χέιχε καραδοκούσε σαν όλες τις άλλες μέρες για Σοβιετικούς. Τώρα είχε 505 επιβεβαιωμένους θανάτους με το τουφέκι του, περισσότερους από κάθε άλλο ελεύθερο σκοπευτή σε εμπόλεμη σύρραξη! Το σερί του δεν έλεγε μάλιστα να κοπάσει, αφού πριν το μεσημέρι είχε ήδη 40 σκοτωμούς στη φαρέτρα του. Η τύχη του έμελλε όμως να αλλάξει.

Μια σφαίρα καρφώθηκε στο δεξί πάνω μέρος του σαγονιού του. «Το μισό του πρόσωπο λείπει», είπαν στον ασύρματο οι άντρες που τον μετέφεραν στα μετόπισθεν. Ο ελεύθερος σκοπευτής παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση αρκετές μέρες και ξύπνησε με θρυμματισμένο σαγόνι μεν, αλλά την ίδια δίψα για μάχη.

siimoohayyhhhaahhaa12

Τη μέρα που ξαναβρήκε ωστόσο τις αισθήσεις του, στις 13 Μαρτίου, είχε μόλις υπογραφεί η Συνθήκη της Μόσχας, που έδινε τέλος στον Χειμερινό Πόλεμο αναγνωρίζοντας τον γενναίο αγώνα των Φινλανδών. Οι Σοβιετικοί έπαιρναν στην κατοχή τους ένα καλό μέρος των φινλανδικών εδαφών, περιλαμβανομένης της γενέτειρας του Χέιχε, Ραουτγιέρβι. Κάπου 422.000 Φινλανδοί αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν στον απόηχο του συμφώνου ειρήνης.

Όπως δήλωσε όμως σοβιετικός στρατηγός: «Κερδίσαμε αρκετά εδάφη για να θάψουμε τους νεκρούς μας». Οι Φινλανδοί είχαν πολεμήσει λυσσαλέα και διατήρησαν την ανεξαρτησία τους, επιφέροντας βαριές απώλειες στους υπέρτερους στρατιωτικά Σοβιετικούς. Αν και έχασαν το 11% των εδαφών τους, έδωσαν ένα γερό μάθημα στον Στάλιν, που στόχευε εξάλλου στην πλήρη κατάκτηση των γειτόνων του. Οι απώλειες των Σοβιετικών ήταν πενταπλάσιες σε νεκρούς και τετραπλάσιες σε τραυματίες σε σχέση με τον σκανδιναβικό στρατό.

siimoohayyhhhaahhaa11

Όσο για τον Χέιχε, τον τίμησαν με πέντε μετάλλια μετά τον Χειμερινό Πόλεμο και μια προαγωγή από υποδεκανέα σε υπολοχαγό! Τώρα εξάλλου τον καλούσαν παντού να μιλήσει για τον άθλο-ρεκόρ του. Αφού έγραψε κι ένα βιβλίο για τα πολεμικά του κατορθώματα, έζησε μια ήρεμη και μακρά ζωή μακριά από την ενεργό δράση.

Μπορεί να είχε στείλει μέσα σε λίγο λιγότερο από 100 μέρες στον άλλο κόσμο 705 ρώσους στρατιώτες, προκαλώντας χάος στον Κόκκινο Στρατό, για το γεγονός δεν μιλούσε όμως ποτέ ούτε δημοσίως ούτε ιδιωτικώς! Ούτε περηφανευόταν πως δεν χρησιμοποίησε ποτέ σκοπευτική διόπτρα όπως όλοι οι συνάδελφοί του. Γιατί ήξερε ότι αυτά είναι πράγματα του πολέμου που δεν ανήκουν στην ειρήνη και καλό είναι η ανθρωπότητα να μην καταφεύγει στον πόλεμο.

siimoohayyhhhaahhaa9

Στη χώρα του λατρευόταν ως εθνικός ήρωας, ο ίδιος περιοριζόταν ωστόσο σε σαφώς πιο ταπεινούς ρόλους. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του δουλεύοντας ως ελαφοκυνηγός και εκτροφέας σκύλων αργότερα, συνεχίζοντας τη δύσκολη αποθεραπεία του για πολλά ακόμα χρόνια, ως μια διαρκή υπόμνηση λες στις αιματοβαμμένες μέρες που τόσο ήθελε να αφήσει πίσω του.

Όταν τον ρώτησαν πώς κατάφερε να εξοντώσει 505 εχθρούς με το τουφέκι του ελεύθερου σκοπευτή, χαμογέλασε και απάντησε λακωνικά: «Με εξάσκηση». Είχε όμως τύψεις για τους τόσους θανάτους που προκάλεσε; «Απλά έκανα το καθήκον μου», απαντούσε εκείνος ξερά.

siimoohayyhhhaahhaa6

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χέιχε έδρασε σε πολικές θερμοκρασίες -20 και -40 βαθμών Κελσίου (μέχρι -43 έφτασε το θερμόμετρο εκείνον τον χειμώνα!). Φορώντας την ολόλευκη στολή παραλλαγής, σκότωσε 505 σοβιετικούς στρατιώτες ως ελεύθερος σκοπευτής, ενώ του πιστώνονται και άλλοι 200 επιβεβαιωμένοι θάνατοι με το υποπολυβόλο Suomi KP/-31, ανεβάζοντας τα συνολικά επιβεβαιωμένα θύματά του σε 705 άντρες.

Όταν ο στρατάρχης Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαιμ τον έκανε ανθυπολοχαγό, έγινε ο πρώτος ποτέ φινλανδός στρατιώτης που προήχθη τόσο γρήγορα! Ο Χέιχε έζησε παρόλα αυτά εν ειρήνη μέχρι τα βαθιά του γεράματα και ευτύχησε να μην ξαναδεί πόλεμο στη ζωή του. Για κυνήγι ταράνδου πήγαινε μάλιστα με τον καλό του φίλο, τον πρόεδρο της χώρας Ούρχο Κέκονεν.

siimoohayyhhhaahhaa10

Άφησε την τελευταία του πνοή την 1η Απριλίου 2002, λίγα χρόνια πριν συμπληρώσει τον έναν αιώνα ζωής. «Ο θάνατος πήρε τον Λευκό Θάνατο», έγραψαν λιτά οι τοπικές εφημερίδες…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Φυλακή στους Παραγκάρχες

  Ήρωας! Παράδειγμα προς μίμηση εξαιρετικά επίκαιρο τώρα που το πρότυπο είναι ανεγκέφαλος μουσιας στην καφετέρια.
  Όσο για τους άπλυτους μουσουλμανολάγνους που έγραψαν ανοησίες εξορία στο Πακισταν με τα συντροφια σας

 2. avatar Με λίγα λόγια το παλλικαράκι

  τους ξε...λιασε τους εισβολείς στη χώρα του.
  Ο πανίσχυρός Κοκκινος στρατός που κατατρώπωσε τον Χίτλερ (σσσσσσ... με την αμέριστη βοήθεια των Αμερικανών!!! σσσσσσ......), δεν τα πήγε και τόσο καλά... Μόνο όταν ήταν 500 προς έναν, είχαν κάποιες ελπίδες...

 3. avatar Nick

  Μπράβο ρε τέρας! Απίστευτος ο χεϊχε,και ταπεινός!
  "Snow in mouth
  Hiding his breath
  He is steady at hand
  Eye to eye
  Target in sight
  The moment to fire has come
  Hundreds of kills
  The man and his rifle
  Embody the sisu of Finns
  Stay out of sight, and cover your head
  When he pulls the trigger you're dead

  You are in the sniper's sight
  The first kill tonight
  Time to die!
  You're in the bullet's way
  The White Death's prey
  Say goodbye! "

  1. avatar Nick

   γράψτε και για τον Witold Pilecki,τον Τρόφιμο 4859!
   "Inmate in hell or a hero in prison?
   Soldier in Auschwitz, who knows his name?
   Locked in a cell, waging war from the prison
   Hiding in Auschwitz, who hides behind 4859?"

 4. avatar κωστας 12

  η Κ.τ.Ε ειναι απλα η κοινωνια των καπιταλιστων, και για τους αγραμματους/ανιστοριτους
  οι Φινλανδοι εχουν σηκωσει αρκετα αγαλματα συνεργατων του χιτλερ, οπως σε Εσθονια, Ουγγαρια, Ουκρανια, Λεττονια και να μην ξεχασουμε την Ελλαδα, κρυφοφασιστακια!

  1. avatar Nick

   κάτσε ρε κώστα. που έχουμε στην ελλάδα αγάλματα συνεργατών του χίτλερ;;

  2. avatar ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ

   Ασε μας ρε αφισοκολητή αντε διάβασε για τον διαμελισμό της Πολωνίας και στις σφαγές των Πολωνών που έκαναν τα συντρόφια σου μαζί με τους ναζί.

   1. avatar κωστας 12

    μια συμβουλη... κλεισε την τηλεοραση και μην ρωτας συνεχεια τον γκουγκλι αν εισαι ελαφαντας

  3. avatar ΝΙΚΙΦΟΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

   νομιζω οτι χρειαζεσαι ψυχιατρο επειγοντως

  4. avatar dk.

   Εσύ είσαι ο πιο ανιστόρητος.
   Π.χ. ο πρωθυπουργός Ουγγαρία, o Pál Teleki ευθέος τα έγραψε στον Χίτλερ, ότι η Ουγγαρία δεν θα επιτεθεί μαζί με Γερμανούς (την Πολωνία, το 1939) επειδή αυτό θα ήταν ανήθικο. Παρά που το ρίσκο που Επερνέ έτσι πάνω του και πάνω στην χώρα του ήταν τεράστιο. Και μετά Ουγγαρία οργάνωσε μέγιστη βοήθεια για πρόσφυγες, και πρόσφυγες – στρατιωτικούς.
   Ενώ στη γειτονική Ρουμανία, ο πρωθυπουργός την ίδια στάση πλήρωσε ακόμα με τη ζωή του και παρόλο αυτά η Ρουμανία δεν άλλαξε τίποτα στην πολιτική της μπρος επιτιθέμενους Πολωνούς, βοηθώντας ακόμα και στην διάσωση 70 τόνων (?) χρυσού πολωνικής κεντρικής τράπεζας.
   Και εσύ απλά είσαι ένας που δεν ξέρει καν τι γίνετε στο κόσμο !

   1. avatar κωστας 12

    το ξερω οτι κανεις μεγαλη χαρα με ολα αυτα τα ¨ηρωικα¨ και οτι σου την χαλασε ο Stalin
    και θα ηθελες η Ελλαδα να ηταν προτεκτορατο του Hitler
    αλλα ευτυχως υπαρχουν και κομμουνιστες (δεν μιλαω για τους ροζ, που ειναι δεκανικια του καπιταλισμου) που δεν αφησαν-νουν την φασιτικη λαιλαπα να μολυνει ολο τον κοσμο

  5. avatar Ρε Κώστα σοβαρά τώρα….

   Τράβα κάνε κανά μπάνιο, η θάλασσα είναι ζεστή ακόμα...
   Πιο φασίστες από τους απανταχού κομμουνιστές δεν υπάρχουν. Μόνο με τους Ναζίδες μπορούν να συγκριθούν.

   1. avatar dk.

    Δεν ισούται ΕΛΑΣ ή Δ.Σ.Ε. με το Κόκκινο Στρατό. Σε καμία περίπτωση, και ούτε να τους βάζεις μαζί, ποτέ !

    1. avatar Ε, όχι

     καμία συγκριση φυσικά οι κατσαπλιάδες αδελφοκτόνοι με τον κόκκινο στρατό

  6. avatar dk.

   Μόνο υπερασπίστηκαν τη χώρα τους από κόκκινους φασίστες - εισβολείς ! ! !

 5. avatar ΠΗΛΕΑΣ2

  Καλά, για να γράφεις ότι, οι Σοβιετικοί μπήκαν στην Φινλανδία για να κλείσουν τα μονοπάτια στους Γερμανούς, είσαι εγκεφαλοπλυμένος -όχι απλός- κομμουνιστής! Για το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ δεν έχεις ακούσει, έ;

 6. avatar για την ιστορια…….

  Η σοβιετικη ενωση απο την 23-08-1939 υπηρξε συμμαχος με τους ναζι με το συμφωνο ''μη επιθεσης'' ριμπεντροπ - μολοτοφ. Αναμεσα στα συμφωνημενα (με μυστικο πρωτοκολλο) ηταν και η διαιρεση και σχηματισμος ζωνης επιρροης της πολωνιας. Οι ναζι με σοβιετικα καυσιμα εφορμουσαν σε ολη τη δυτικη και νοτια ευρωπη (μεταξυ αλλων και στην Ελλαδα) και οι σοβιετικοι με υλικοτεχνικο εξοπλισμο των ναζι εφορμησαν στις χωρες της βαλτικης, στη φινλανδια και στη ρουμανια. Τη δε Πολωνια σοβιετικοι και ναζι την διελυσαν μαζι με εισβολη απο ανατολικα και δυτικα. Οι Φινλανδοι ως σοβαροι πατριωτες υπεραμυνθηκαν των εδαφων τους απο τους σοβιετικους, οι οποιοι δικαιολογηθηκαν με αστειοτητες για δηθεν εισβολη στα σοβιετικα εδαφη απο τους τοτε....συμμαχους τους ναζι. Ακομα και οταν εισεβαλαν οι ναζι στην Ελλαδα το συμφωνο ''μη επιθεσης'' ηταν σε ισχυ. Διαλυθηκε δε οταν ο Σταλιν αρχισε και παλι να συνομιλει με τον Τσωρτσιλ και την 22-06-1941 οι ναζι τους επιτεθηκαν με την επιχειρηση μπαρμπαροσα με τα ευτυχως για εμας καταστροφικα αποτελεσματα σε βαρος των Γερμανων. Τελικα οι ιδεολογιες ποτε δεν επαιξαν ρολο στη γεωστρατηγικη!!!!

 7. avatar Πας καλα εσυ;

  Μηπως επρεπε να αφησουν την εσσδ να τους καταλαβει γιατι ετσι γουσταρε; εσυ εισαι ο ανιστορητος. Τυχαια νομιζεις οι χωρες της βαλτικης και λοιπες σοβιετικες δημοκρατιες υποδεχτηκαν τους ναζι ως απελευθερωτες; τοσο απλοικη ειναι η κατανοηση σου για τα γεγονοτα; οποιος ειναι εναντια στην εσσδ ειναι με τους ναζι; για τους συγκεκριμενους λαους οι σοβιετικοι ηταν κατακτητες.

  Και μετα σου φταινε οι αλλοι...

 8. avatar Stateless

  Η συνθήκη Μολότοφ είχε γίνει στις 23 Αυγούστου 1939! Από κει και μετά οι Σοβιετικοι ήταν σύμμαχοι των ναζί προμηθευοντας τους ατσάλι κάρβουνο ξυλεία και άλλα υλικά! Οι Σοβιετικοί πρώτα επιτέθηκαν στη Πολωνία (μέσα Σεπτέμβρη όπου υπάρχουν και φώτο με ναζί και Ρώσους παρέα να κάνουν τσιγαράκια στη Βαρσοβία) και μετά Φιλανδία (τέλη Νοέμβρη).
  Αυτά περί ότι θέλανε εδάφη γιατί φοβόντουσαν τους ναζί, είναι παραμύθια!

  1. avatar πωλ

   Ρε στατελες τα τσιγαρακια, ηταν πολύ τσιγαρακια

   1. avatar Stateless

    Σου έθιξα τον Στάλιν? Ηρέμησε! Τα ίδια λέω και για τον Χίτλερ!

 9. avatar Smullyan

  Ασπρόμαυρε φίλε, βάλε χρώμα στη ζωή σου. Από παντού μπορείς να μάθεις.

 10. avatar κωστας 12

  Δηλαδη αυτο το φασιστομουτρο τον κανανε ηρωα??

  1. avatar ΠΛΥΣΟΥ

   ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ

  2. avatar Gore

   Τι λές ωρέ Καραμήτρο ; ; ;

   1. avatar Με αντιγραφεις;

    Αυτό το πηρες από μενα και δεν λεγετε ετσι, αλλα
    καραμητροοοοοοοοοοοοοοοοοοο

 11. avatar ΔιαφημιζετεΣυνεργατεςΤωνΝΑζι?

  Πατε καλα μας διαφημιζετε τους συνεργατες των ναζι?
  για διαβασε καλα την ιστορια η Φιλανδια προστατευε τους Ναζι
  και καλα εκενα και τους πλακωσε τελικα το 39 ο Σταλιν
  γιατι οπως ειδες το 41 τα κανανε πλακακια με το Χιτλερ
  εναντιον τους Ρωσικου Στρατου..
  Μετα σας φταινε ακροδεξιοι αντιμουσουλμανοι...

  1. avatar Καμπουρης

   Εχουν γέλιο τα ορφανά του Μαρξ όταν γκρινιαζουν και μάλιστα έχοντας άδικο!!Κάτι θα ήξεραν οι Φινλανδία για.να προτιμήσεων τον Χίτλερ από τον Στάλιν....Ξυδακι

  2. avatar ΓΓΠ

   Μάλλον χρειάζεσαι μάθημα ιστορίας. Οι Φινλανδοί πολέμησαν και ενάντια στο Στάλιν και ενάντια στους Ναζί. Ειναι κρίμα να πετάς κατηγορίες χωρίς να το έχεις ψάξει καλά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει