Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου Αθηναΐδα, στη σκιά του κλίματος διάσπασης που έχει καλλιεργηθεί από τις συνεχιζόμενες διαρροές στην Κουμουνδούρου.

«Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αξίες, τους εργαζόμενους τους ανέργους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος.

Είπε ότι «συζητάμε, συνεδριάζουμε, αποφασίζουμε, δρούμε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο», ότι «όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να δίνουμε μάχες με πείσμα και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού». «Παλέψαμε», τόνισε, «με θεριά, μέσα κι έξω από τη χώρα, ούτε μια στιγμή όμως δεν δειλιάσαμε να πάρουμε ρίσκα, να ξεπεράσουμε τα όρια, να φτάσουμε μέχρι το τέλος».

Απάντησε σε όσους λένε ότι αυτός ο αγώνας πήγε χαμένος: «ας φανταστούμε πού θα ήταν η χώρα, η συμφωνία και η αριστερά χωρίς αυτόν τον αγώνα. Τι συμφωνία θα έφερνε αλήθεια ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός;».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι εύκολες και δεδομένες οι μεταρρυθμίσεις και τα μεγάλα διλήμματα πολιτικής που έχουμε μπροστά μας. Τόνισε πως όμως στη δύσκολη αυτή μάχη «καταφέραμε να ανοίξουμε ρωγμές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη συμφωνία». «Με τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο διαπραγματευόμασταν 17 ώρες για να σώσουμε τη δημόσια περιουσία», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε και τόνισε ότι «έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Έχοντας ως κεντρική πολιτική θέση ότι το «παλιό καθεστώς» δεν πρέπει να επιστρέψει και προτάσσοντας το δικό του σύνθημα «μόνο μπροστά», ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε σειρά διλημμάτων ενόψει των εκλογών και κάλεσε τις κοινωνικές δυνάμεις, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, σε συστράτευση για μια ισχυρή εντολή από τον λαό.

«Απέναντι μας είναι όλο το παλιό που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία, που μας στοιχειώνει και μας βάζει τρικλοποδιές σε κάθε βήμα. Από την άλλη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι η Αριστερά, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουμε να γκρεμίσουμε με κοινωνικές μάχες αυτό το καθεστώς που χτίστηκε τόσα χρόνια». «Είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη και να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στη «Λαϊκή Ενότητα» για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δήλωσε κατηγορηματικά ότι αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να κάνει γιατί, όπως υπογράμμισε, αντίπαλος είναι το σύστημα «που θέλει να σηκώσει κεφάλι».

Στην επικείμενη μάχη που θα καθορίσει το αύριο της πατρίδας, από τη μια πλευρά είναι οι δυνάμεις του παλιού, της διαπλοκής, της κλεπτοκρατίας και της υποταγής, είπε ο κ. Τσίπρας και από την άλλη, συνέχισε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν ανάγκη από αλλαγές, που θέλουν να γκρεμίσουν αυτό το καθεστώς. Γι αυτό, πρόσθεσε, «είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε».

Αναφερόμενος στις δυνάμεις που εκφράζουν το παλιό καθεστώς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχουν σημασία τα ονόματα, δηλαδή αν λέγονται Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Γεννηματά, Θεοδωράκης, αλλά σημασία έχει αυτοί που είναι πίσω τους.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν παράλληλα και ΟΧΙ στο «παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα, στην εξάρτηση, τη διαπλοκή, ήταν όχι στους βαρώνους, τους εθνικούς εργολάβους, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους».

Απευθυνόμενος στο σώμα της σύσκεψης και σε όλα τα μέλη του κόμματος, τους κάλεσε να συστρατευτούν όλοι στη μάχη. «Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη», επισήμανε. Το μεγάλο «Όχι» του δημοψηφίσματος, σημείωσε, «δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιοριζόμενους αντιπροσώπους του». «Είναι», τόνισε, «το “Όχι” του λαού, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τα ρίσκα, που έδωσε τη μάχη μέχρι το τέλος. Αυτό το “Όχι” δεν τελείωσε με τις διαπραγματεύσεις και θα καθοδηγεί τη δράση μας για πολύ καιρό». «Με αυτό το “Όχι” θα βαδίζουμε το επόμενο διάστημα στις αποσκευές μας», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός θέτοντας το δίλημμα των εκλογών έθεσε σειρά ερωτημάτων ως προς το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του χρέους, τη στιγμή που, όπως είπε, το παλιό καθεστώς το θεωρούσε βιώσιμο στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών κ.ά.

Αναφερόμενος στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε καταρχάς λόγο για «ανατροπή της κυβέρνησης από τα μέσα», πρόσθεσε ότι αναλυτική συζήτηση για το θέμα αυτό, όπως και αυτοκριτική θα γίνει μετά τις εκλογές και ζήτησε να αντιμετωπιστεί η Λαϊκή Ενότητα με αυστηρότητα στις συνθήκες της εκλογικής μάχης. Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η ώρα να ξαναμαζέψουμε τη δύναμή μας και να βγούμε στους δρόμους για μεταφέρουμε ένα μήνυμα:. «Είμαστε παρόντες και ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε πριν από 7 μήνες». Στην κοινωνία θα δώσουμε τη μάχη και εκεί θα κριθούμε όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όποιος θέλει να πενθήσει ας πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει ας αποδράσει, εμείς όμως προχωράμε μπροστά, γιατί τις καλύτερες μάχες δεν τις δώσαμε ακόμη».

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει θυμός, αλλά, πρόσθεσε, ξέρω ότι υπάρχει και αποφασιστικότητα, γιατί η μάχη συνεχίζεται και είναι αυτή που πρέπει να καθορίσει στάσεις και πρωτοβουλίες καθώς το κεντρικό ερώτημα είναι ποια είναι επιλογή που θα προστατεύσει το λαό. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, επισήμανε, ότι βαδίζουμε κάτω από πυρά, το σχέδιο της άλλης πλευράς ήταν από την πρώτη στιγμή, η αριστερή παρένθεση. Ζούμε στιγμές, είπε ο κ. Τσίπρας, που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει.

Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, όπως τις παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο κ. Τσίπρας, είναι:

1. Να μπει μπροστά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς.

2. Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής

3. Να προωθήσει μορφές συνεργατικής οικονομίας

4. Η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους

5. Η ανοικοδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας

6. Η υλοποίηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στην Παιδεία

7. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους

8. Η εξάλειψη διακρίσεων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και λόγω χρώματος.

Με βάση την εμπειρία της διάσπασης, ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα γενικό περίγραμμα για τον μελλοντικό ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν και τα λάθη και τις αδυναμίες και πλέον, σημείωσε, πρέπει να συζητήσουμε τι κόμμα θέλουμε και τι κόμμα είναι αναγκαίο σε αυτές τις συνθήκες. Ενιαίο κόμμα, τόνισε, δεν καταφέραμε να φτιάξουμε. «Κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων δεν είναι κόμμα. Κόμμα ξεκομμένο από την κοινωνία και με ηγεσία ξεκομμένη από τη βάση δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το σύνθημα για τον συντονισμό του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Δίνοντας και το ιδεολογικό στίγμα, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απωλέσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, τονίζοντας ότι η ζωή και η πολιτική απαιτούν ελιγμούς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε στόχους μας και δεν θα εγκαταλείψουμε τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.