Η επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών σήμανε ήδη μια μεγάλη ανατροπή αφήνοντας όμως ένα τεράστιο κενό το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γεφυρώνεται για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή μιας κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών εκλογών δεν έλυσαν τον γρίφο διακυβέρνησης ίσως γιατί οι παραδοσιακές ηγεσίες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την ανατροπή που συντελέστηκε, ούτε την ουσία του μηνύματος της κάλπης. Έτσι ενώ σε λίγες ώρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσει τις διερευνητικές εντολές Σαμαράς και Βενιζέλος έκαναν μια ουσιαστικά ταυτόσημη πρόταση διακυβέρνησης.

Μίλησαν για συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με στόχο μια κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως ήδη ο Ευαγ.Βενιζέλος απέρριψε την συνεργασία με ΝΔ ,ο Φ. Κουβέλης που κινήθηκε στην ίδια λογική δεν έκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ απέκλεισε όμως συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως με την ΝΔ γεγονός που τορπιλίζει τον σχηματισμό μιας «κλασικής» κυβερνητικής λύσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας πρότεινε συνεργασία και συνεννόηση των κομμάτων της αριστεράς , σενάριο που μοιάζει ήδη τορπιλισμένο αφού και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν ήδη την πρόταση.

Το τοπίο μοιάζει αδιέξοδο και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών πιθανότατο.

Ήδη τα κομματικά επιτελεία παράλληλα με την συζήτηση για εξεύρεση κυβερνητικής λύσης συζητούν και την ημερομηνία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αν τηρηθούν στο μάξιμουμ τα συνταγματικά όρια τότε οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου.