«Οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν τα κόμματα του Μνημονίου», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls, προσθέτοντας ότιβ «τα δύο κόμματα που υποστήριξαν το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λαμβάνουν το πολύ 37%».

To πρακτορείο κάνει φυσικά ειδική αναφορά στην άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως ένα κόμμα που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε λάβει 5%, ενώ τώρα συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 15%.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς «το ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωνε ποσοστά κοντά στο 44%, τώρα κινείται μεταξύ 14 και 18%. Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί και η ΝΔ με ποσοστά κοντά στο 25%».

Tρία κόμματα στην Ελλάδα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δίνουν μάχη για την 1η θέση, μεταδίδει το Associated Press, σχολιάζοντας επίσης τα exit polls, ενώ αναφέρεται και στη «νεοναζιστική Χρυσή Αυγή η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό από 6 έως 8%, πολύ πάνω από το όριο εισόδου του 3%».

Το BBC, σε δημοσίευμά του αναφέρεται στο μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχθεί τα δύο μεγάλα κόμματα, γεγονός που αντανακλά την οργή, τον θυμό και την αγανάκτηση των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Στην εκρηκτική άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται και οι Financial Times, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα αριστερό κόμμα που απορρίπτει ως βάρβαρο το Μνημόνιο, αλλά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ μιλά και για πλήρη κατάρρευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κατά το Bloomberg, οι Έλληνες έριξαν την ψήφο τους στα αντιμνημονιακά κόμματα, γυρίζοντας την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ αντίστοιχη είναι η εκτίμηση της Wall Street Journal.

«Tα exit polls στην Ελλάδα προβλέπουν εκρηκτική άνοδο των εξτρεμιστών», μεταδίδει το CNN, αναφερόμενο στα αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και κάνοντας λόγο για μια εντυπωσιακή ανατροπή.

Στην τιμωρία των δύο κομμάτων αναφέρεται και η Deutsche Welle, που μιλά και για κίνδυνο ακυβερνησίας της Ελλάδας.

«Οι Έλληνες με την ψήφο τους τιμώρησαν τους ευρω-μεταρρυθμιστές», σχολιάζει η Bild.