Η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μία φορά στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, με εκατοντάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης να έχουν κατακλύσει το Ζάππειο, για την κάλυψη των εθνικών εκλογών.

Τις ελληνικές εκλογές καλύπτουν πάνω από 370 ξένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, στέλνοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη τις εξελίξεις, ξεπερνώντας στον αριθμό ακόμα και τους Έλληνες δημοσιογράφους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΜΠΕ, εκτός από τους 69 μόνιμους ανταποκριτές στην Αθήνα και 143 τεχνικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως τηλεοπτικά κανάλια, πρακτορεία και εφημερίδες έχουν στείλει στη χώρα μας επιπλέον διακόσιους δημοσιογράφους και τεχνικούς.

Η μεγαλύτερη δημοσιογραφική αποστολή είναι αυτή της Γερμανίας που καταγράφει 38 μέλη, η Ιταλία έρχεται δεύτερη με 36 απεσταλμένους, «ισοψηφούν» η Γαλλία και η Αγγλία με 28 απεσταλμένους εκάστη χώρα, 25 δημοσιογράφους και τεχνικούς έστειλε στη χώρα μας για τις εκλογές η Τουρκία και η μακρινή μας Ιαπωνία 24. Παρατηρητές όμως έχουν έρθει από το Μεξικό, την Βραζιλία, την Κούβα, την Κολομβία, την Ουρουγουάη, αλλά και το Καζακστάν, τη Γεωργία, την Εσθονία…

Οι ανταποκριτές, παρά το γεγονός ότι ήταν μέσα στο κλίμα των ελληνικών εκλογών και ανέμεναν όπως και τα ελληνικά ΜΜΕ ανατροπές στα εκλογικά αποτελέσματα, στα πρώτα exit polls αντέδρασαν με έκπληξη. Το πρώτο που ρωτούσαν τους Έλληνες συναδέλφους ήταν αν με αυτά τα ποσοστά σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας και τί θα μπορούσε να προμηνύει η τόσο μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα exit polls.