Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις πριν καν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του 2012. Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η «αριθμητική των εκλογών» θα μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας. Άλλωστε με τα ποσοστά που φαίνεται να διαμορφώνονται η εντολή του ελληνικού λαού είναι «κυβέρνηση συνεργασίας».

Το ερώτημα είναι ποιες μπορεί να είναι οι δυνάμεις που θα συμπράξουν με δεδομένο τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ και την διαφορετικότητα ιδεολογίας και στρατηγικής μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Πάντως έχει ενδιαφέρον η πληροφορία ότι ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να λάβει την εντολή και να επιχειρήσει σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι όποιες προτάσεις ακούστηκαν στην Συγγρού για επαναληπτικές εκλογές και παράδοση της εντολής χωρίς προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης απορρίφθηκαν.

Υπέρ της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης τάχθηκαν εξ αρχής -και η γνώμη τους ήταν καθοριστική -οι δύο αντιπρόεδρου της ΝΔ κ. Αβραμόπουλος και Δήμας οι οποίοι και πρότειναν την κατάρτιση μιας χάρτας συνεργασίας πάνω στην οποία η ΝΔ θα ζητήσει την συμφωνία των άλλων κομμάτων.

Στην Ιπποκράτους το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από βαρύ αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τα κορυφαία στελέχη να στηρίζουν τον Β. Βενιζέλο και να προτείνουν συμμετοχή στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ήδη κάποια από τα κορυφαία στελέχη έχουν αναλάβει να διερευνήσουν την στάση της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη.