Σιωπητήριο έχει επιβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου -και λογικό είναι λόγω της τραγωδίας των Τεμπών- σε όλο το κυβερνητικό σύστημα σχετικά με το χρόνο των εκλογών. Σας έλεγα χθες για τις πρώτες συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το χρόνο των εκλογών. Οργανωμένη συζήτηση δεν έχει γίνει ώστε να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. «Προέχει να ολοκληρωθεί η μακάβρια διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών, να γίνουν οι κηδείες και μετά έχουμε χρόνο», μεταδίδεται από ανώτερη κυβερνητική πηγή. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση. Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση και είναι προφανές ότι αυτό θα μεταδιδόταν.

Οι εισηγήσεις

Αυτό όμως που έμαθα και σας το ανέφερα χθες είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να μετατεθούν οι εκλογές και να μην στηθούν κάλπες την Κυριακή των Βαΐων, την 9η Απριλίου. Εξάλλου, ποιος θα ήθελε την Κυριακή που θα γίνονται δεκάδες σαρανταήμερα μνημόσυνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας να διεξάγονται ταυτόχρονα και εκλογές.

Το ακραίο σενάριο

Αυτή τη στιγμή κάλπες την 9η Απριλίου θεωρείται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως ένα ακραίο σενάριο. «Θα είναι καταστροφικό» μου είπε άνθρωπος που διατηρεί ανοικτή γραμμή με το πρωθυπουργικό επιτελείο. Πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αρνητικοί. Εάν όμως επικρατήσει αυτή η άποψη, τότε θα γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε οι κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου, με ό,τι όμως αυτό συνεπάγεται σε όρους σύντμησης όλων των προθεσμιών. Σε αυτό το σενάριο, η Βουλή αναμένεται ότι θα κλείσει το αργότερο στις 17 Μαρτίου και με βάση το Σύνταγμα, θα τηρηθούν οριακά οι συνταγματικές προθεσμίες που σημαίνει ότι η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες.

Η εμπλοκή με τις Πανελλαδικές

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σας ανέφερα χθες, παίζει η 23η Απριλίου ή η 30η Απριλίου που μου είπαν χθες βράδυ, καθώς στις 16 είναι Πάσχα. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει στις αρχές Ιουνίου, μέσα δηλαδή στην περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μετάθεση της δεύτερης αναμέτρησης για μετά τα μέσα Ιουνίου. «Αυτό θα σημάνει μία πολύ μακρά ενδιάμεση, δεύτερη προεκλογική περίοδο» μου εξήγησε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας και διευκρίνισε παράλληλα, ότι αυτό θα οδηγήσει και σε μια μακρά θητεία, ασυνήθιστο και αυτό γεγονός, της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η εξάντληση της τετραετίας

Ξέρω κουράζει τους περισσότερους αυτή η συζήτηση περί εκλογών και ειδικά εν μέσω τραγωδιών φαντάζει ενοχλητική, αλλά δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε καθώς αυτή γίνεται στα επιτελεία των κομμάτων. Το άλλο σενάριο λοιπόν που μου είπε χθες βράδυ ο κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας ήταν να μετατεθεί ολόκληρος ο προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα μέσα ή τα τέλη Μαΐου. Αυτό τι θα σημάνει πρακτικά; Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου, σχεδόν ταυτόχρονα δηλαδή με τη συμπλήρωση των τεσσάρων ετών από τις εκλογές του 2019.

Η οργή των νέων

Η τραγωδία των Τεμπών έχει φουσκώσει το ποτάμι της οργής ειδικά σε νέους ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς, το μεγαλύτερο κομμάτι της, ήταν και αρνητικοί έναντι της παρούσας κυβέρνησης. Και αυτό είναι καταγεγραμμένο στις μετρήσεις. Σας είχα αναφέρει προ καιρού ότι στο Μέγαρο Μαξίμου το συζητούσαν αυτό και τώρα ακόμα περισσότερο. Μάλιστα λένε εδώ και λίγες ώρες, ότι το τρίτο σενάριο δηλαδή οι δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ίσως αποτρέψει πολλούς νέους, που είτε εργάζονται σε τουριστικές περιοχές, είτε έχουν ξεκινήσει οι θερινές διακοπές καθώς θα ολοκληρωθούν οι εξεταστικές στα πανεπιστήμια, να προσέλθουν στην κάλπη. Αυτό είναι προς σκέψη.

Αλγεινή εντύπωση

Πάντως μπορεί να μπήκε σιωπητήριο κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου για το χρόνο των εκλογών, αλλά έμαθα χθες από καλή κομματική πηγή -και έχει κάνει αλγεινή εντύπωση- πως εν μέσω της εθνικής τραγωδίας, υπήρχαν κεντρικά στελέχη της ΝΔ που και χθες συζητούσαν με πρόσωπα για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει να περάσει το τριήμερο πένθος και να βγει στην αντεπίθεση. Ήδη χθες πήγε στο μηχανοστάσιο του Ρέντη και συζήτησε με εργαζομένους, τεχνίτες και μηχανοδηγούς για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Απόψε σε όλη την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει προγραμματίσει σιωπηρές διαμαρτυρίες σε κεντρικές πλατείες για την τραγωδία με κεντρικό αίτημα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. «Από Δευτέρα δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» φέρεται να είπε χθες σε σύσκεψη που έγινε με το επιτελείο του ο Αλέξης Τσίπρας που από την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει και την εκκρεμότητα με τον Παύλο Πολάκη.

Αναστολή στον Πολάκη

Τι θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη; Η υπόθεσή του όπως σας είπα και προ ημερών πάγωσε λόγω της τραγωδίας. Τυπικά θα λήξει από εβδομάδα. «Ναι» στον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια, αλλά «όχι» στη διαγραφή του. Αυτό θα είναι η κατάληξη της ιστορίας. Τι θα γίνει; Αυτό που μαθαίνω είναι ότι θα του επιβληθεί ποινή αναστολής κομματικής ιδιότητας για έξι μήνες.