Ανέβηκαν οι τόνοι την Τετάρτη (1/2) στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να απέχει από ψηφοφορίες του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την προσχώρηση του Ισημερινού στη Συμφωνία Εμπορίου της ΕΕ με την Κολομβία και το Περού, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θοδώρα Τζάκρη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να θάψει την υπόθεση των υποκλοπών με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να κάνει λόγο για «ακύρωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» από πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Εκτός από το κοινοβούλιο, δεν υπάρχει θεσμός τον οποίο σεβάστηκε η κυβέρνηση. Στο Πεντάγωνο παρακολουθείται πλέον και ο τελευταίος καψιμιτζής. Η Κατεχάκη είναι “σουρωτήρι μαφιόζων”» ανάφερε η κ. Τζάκρη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντια αποχή από όλες τις ψηφοφορίες υπαγορεύεται από την «κυβερνητική αντισυνταγματική εκτροπή».

«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε τρεις ώρες συνέντευξη Τύπου για να πει ότι δεν θα μετέχει στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων»

Για «ακύρωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» έκανε λόγο ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ήταν τόσο καταλυτική η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή, που ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε να κάνει τρεις ώρες συνέντευξη Τύπου για να πει ότι δεν θα μετέχει στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων ακυρώνοντας την κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Έχουν κλειδώσει τη Δημοκρατία σε ένα σκοτεινό, μυστικό δωμάτιο, εκεί όπου βρίσκονται οι πληροφορίες των συνομιλιών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση να χαρακτηρίζει την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ ως κοινοβουλευτική εκτροπή, καθώς -όπως είπε- η Δημοκρατία απαιτεί την τοποθέτηση, και διά της ψήφου, της αντιπολίτευσης.

«Εμείς που εφηύραμε το σκληρό ροκ στην πολιτική, θα το κάνουμε και χέβι μέταλ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα κάθεται να κοιτά την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σαν «καλό παιδί». Όσο για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα: «Κι αν σας κάνουν πλάκα, και κάνουν τις εκλογές τον Ιούλιο; Τι θα κάνετε τέσσερις μήνες; Θα συμμετέχετε στη συζήτηση αλλά δεν θα ψηφίζετε;».